Mrt-26: Kwakmaar

Een kleine 3 weken terug liep ik op een zondagmiddag door de binnenstad van Alkmaar. Er was een koopzondag, maar het aantal kopers was rond die tijd nog zeer beperkt. Die komen wat later op de dag. Net voorbij de V&D viel me op dat de fietsenrekken langs de oostelijke Laat wel heel erg vol stonden. Dus toch veel kopers die hun karretje buiten het autovrijegebied stallen? Dat leek me raar. Hier moest iets aan de hand zijn. Bij de Kapelkerk viel het kwartje; er was een kerkdienst gaande. De laatkomende fietsgangers die geen vrije sleuf langs de Laat konden bemachtigen hadden hun rijtuig tegen de kerk gekwakt, alsof het een station is:

Je kon er nog wel langslopen, maar mensen met een kinderwagen of rollator duidelijk niet. Die moesten dan maar een stukje over de rijbaan. Zelf liep ik voor de kerk langs de Kapelsteeg door om te kijken of het op het pleintje aan de noordkant van de kerk ook zo afgeladen vol was:

Dus niet. Alle fietsen, ook die langs de Laat hadden moeiteloos op dit pleintje gepast en niemand had enige overlast van de kapelkwakkers ondervonden.

Bij stations doen de gemeente en spoorwegen hun uiterste best om wildkwakken te ontmoedigen en zo de toegang naar de perrons begaanbaar te houden. Zo is er bij station Alkmaar Noord een grote nieuwe fietsenstalling aangelegd en zijn ze dat ook van plan bij het grote station van Alkmaar. Tot die tijd wordt daar regelmatig gecontroleerd en worden fietsen die in de weg staan weggehaald.

In het kroegengebied rond het Waagplein en de Plattestenenbrug weet de gemeente nog geen goede oplossing. Maar dat is alleen in de avonduren en dan zijn er weinig boodschappenhalers te bekennen. Ook het aantal mensen dat dan een rondje loopt is erg beperkt. Deze kroegkwakkers hebben hooguit last van elkaar.

Nou staat de Kapelkerk (met een prachtig carillon) tegen het kroegengebied rond de Plattestenenbrug. Zullen zij zich qua socialisatie een beetje aan deze verdorven mensen hebben aangepast?

Geplaatst op 2011-03-26, in Alkmaar, Fietsen en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 10 reacties.

 1. Het lijken wel automobilisten, die fietsers…

 2. Het zijn net mensen he ;p
  Maar het is wel heel mooi dat ze op de fiets zijn gekomen natuurlijk! Hier zie ik ’s ochtends bij de naburige school allemaal auto’s af en aan rijden, belachelijk ant ik woon in een dorp!

 3. @Margreet: Dat is inherent aan een compacte binnenstad. De meeseten kunnen waarschijnlijk gewoon lopend. Als ze met een auto gaan dan moeten ze waarschijnlijk verder parkeren. Dus is de fiets de oplossing. Geldt ook voor de supermarkt hier in de binnenstad. Ook daar komen de meesten te voet of op de fiets.

 4. Ja, kerkdiensten brengen nu eenmaal niet het beste in de mens boven…

 5. Sjoerd spreekt de waarheid.
  Automobilisten en fietsers hebben geen aandacht voor hun omgeving.
  Van winkelende fietsers is bekend dat de detailhandel daarvan haar omzet krijgt, want dat is grotendeels het kopende publiek.
  Cijfers m.b.t. het godvruchtig bestaan van fietsers ken ik niet ….
  Fietsvriendelijke groet.

 6. by the way

  Dit probleem blijft zo, de ingang zit waarschijnlijk aan de Laatzijde en net als bij winkels, iedereen wil vlakbij de ingang parkeren, met de auto of met de fiets het maakt niet uit. Wandelaars parkeren gelukkig binnen. Maar gelukkig is de kerk minder vaak open dan winkels en heb je daar dan alleen op zon(d)dag last van. Zullen die kerkgangers binnen dan hun eigen zonden vergeven?

 7. @By the way: Idd die paar uur kunnnen die paar rollatorgangers wel over de rijbaan. Er is overigens nog meer aan de hand met dat plekje. Als die fietsen er niet staan, dan staan er vaak scootertjes van de brommerboer aan de overkant. Die brommerwinkel heeft vrijwel geen parkeerruimte en zet die ruimte zelf vol met scootertjes in de verkoop. Klanten, die op zo’n kutscootertje of kutquad komen, parkeren die aan deze kant van de kerk. Misschien is dit wel een actie van de kerkfietsers om die scooters te weren. Maar ja, dat is dan ook maar een paar uur per week. :-)
  Aan de noordkant (onderste foto) heeft de kerk 2 deuren. Ik weet niet waar die uitkomen en mogelijk moeten ze 50 meter om de kroeg lopen om door de hoofdingang te gaan.

 8. ‘wildkwakken’ hahaha1
  Laatst hoorde ik over een voorstel in Eindhoven om het stallen van fietsen betaald te gaan maken. Ja, als je dus wilt dat voortaan iederéén met de auto naar het centrum komt, moet je dat doen.

 9. by the way

  Ik weet wel waar die twee deuren op uit komen, namelijk op het pleintje aan de noordkant, maar niemand gebruikt die deuren wat hun fietsen staan aan de andere kant.

 10. Waarschijnlijk te veel haast en te weinig tijd genomen om op een eerbiedwaardige manier ter kerke te gaan. Men moet toch zeker voor het zingen begint in de kerk zijn.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: