Apr-06: Bodybook.com

Een week terug kreeg ik een brief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ze brachten me op de hoogte dat mijn huisarts een EPD (Elektronisch Patiënten Dossier) van me bijhoudt. Dat wist ik al, hij heeft me daar al een jaar eerder toestemming voor gevraagd. In de brief staat dat ik op verzoek inzage kan hebben bij de huisarts en/of dat die een printout voor me kan maken.

Het voordeel van een EPD is voor mij het kunnen inzien, zodat de huisarts weet dat er iemand (de meest belanghebbende) over zijn schouders meekijkt. Zelf ben ik ook ooit specialist (maar dan op programmergebied) geweest en werkte ik 100% transparant. Iedereen had inzage in wat ik deed en ik vond dat heerlijk. Want als specialist was ik best in staat om een dom tikfoutje te maken en was ik blij als iemand me daarop wees. Zoiets kan veel ellende voorkomen.

Nou woon ik bijna naast mijn ISO-gecertificeerde en uiterst transparante huisarts, dus zo’n printout is niet echt een probleem. Ik vind het echter wel een 1900min-oplossing. Waarom kan ik niet direct op mijn EPD-inloggen? Of beter waarom maken ze niet iets als een bodybook.com die je een mailtje stuurt als iemand iets aan je EPD toevoegt of inziet. Bijvoorbeeld:

(Het spreekt voor zich dat onder de bewuste aanvulling in het bodybook knoppen staan als: ‘Vind ik leuk’ en ‘Deel dit met je vrienden’.)

Geplaatst op 2011-04-06, in Overmatig, Webmatig en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 12 reacties.

 1. Goed idee!
  Breng het in de praktijk, zou ik zeggen. Je bent tenslotte programmeerspecialist. Ik kan wel wat foefelen als dataspecialist, dus we kunnen een joint-venture oprichten.
  Een auto-twitter optie voor bodybook lijkt me een leuke add-on; alle wijzigingen in de bodybook dossiers meteen wereldwijd bekend maken; dan is er ook geen privacy gezeur meer.

 2. Vooral delen met je vrienden…

 3. PS: BodyBook.com is sinds 2003 gereserveerd door ene Stuart Dyson (geen familie van de stofzuigerman).
  In 2012 komt dat domein pas vrij.

 4. @Fruttekoek: Was me ook opgevallen dat ie geparkeerd stond. Die verlengd hem wel tot dat iemand een goeie prijs biedt.
  Ik was overigens specialist in industriële automatisering, voor die PC- en boekhoudbende zijn genoeg anderen te vinden.

 5. @Sjoerd: Misschien komen er wel knoppen bij met Toevoegen aan nu.nl :-)

 6. Ja, die brief kreeg ik een paar weken geleden ook. Wat ik me afvroeg was of het even ‘veilig’ zou zijn als de stemcomputers. En ik vrees dat dat dan ook weer een probleempje zou zijn met jouw systeem (niet dat JIJ er niet iets veiligs van zou proberen te maken, maar al die malle antieke systeman bij die apothekers op de toonbank….)

 7. O ja, en dan ga ik dat systeem hacken en bij lieden die ik niet zo erg mag de noodzaak van een paar gevaarlijke medicijnen toevoegen. Of de behoefte aan belangrijke medicijnen deleten. Of de ziektes van een belangrijke politicus in de publiciteit brengen. Er zijn zoveel mogelijkheden voor iemand met ideeen..

 8. Hihihihihi @Bob :-)

 9. Hahaha, ik vind die autotwitteroptie van Fruttekoek wel een goed idee.

 10. @Jolie: Ik vond die stemcomputers juist heel veilig. Van buitenaf kon gecontroleerd worden of er niet een verkeerde uitslag werd gegeven. :-)

 11. @Bob: Door de openheid is het helemaal niet leuk om iets te manipuleren. Als dat wel zo was, dan kan dat al jaren door bijvoorbeeld in supermarkten wat gif in broden te spuiten.
  Maar je kan ook een dokter vrij simpel omkopen, wat volgens mij de medicijnmafia al jaren doet. Alleen al daarom zou ik al exact willen weten wat die corrupte medici over mij in een dossier schrijven.

 12. Electronische uitwisseling tussen huisarts en apotheek (recepten) en tussen huisarts en specialist (verwijsbrief/dossier) lijkt me prima; bijvorbeeld via een (beveiligd) RTS/CTS protocol.
  De rest van het EPD verhaal lijkt me lichtelijk overdreven en riekt naar een “ICT-feestje”.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: