Apr-09: LaundryView

Een dikke maand terug, toen ik onder andere iets over Volendam schreef, kwam ik na jaren weer eens bij het weblog balkonsmetwasgoed.web-log.nl. Met de streetview-wagen had ik door wat Volendammer wijken gegluurd om er achter te komen waarom ze eerst op de PVV en nu weer op het CDA stemmen. Daarbij keek ik vooral in de wijk waar het Don Bosco College staat. Veel opvallends was er niet te zien en een grote rommel was het er ook niet. En natuurlijk geen enkel hoofddoekje te bekennen.

Toch viel me 1 ding op, wat ik wel eens in andere dorpen heb gezien, maar niet zoals in de helft van de achtertuinen van deze wijk. Ik heb geen idee hoe je zoiets moet noemen en noem het maar ‘mastdrogen‘. Achter in de tuin staat een hoge mast, waarmee de drogende was een stuk omhoog wordt getakeld. Je kan er dan onderdoor lopen. En de buren kunnen zien dat je een was hebt gedaan en welke kleren je hebt. En echt in dit deel van Volendam barst het van die droogmasten, mogelijk overblijfsels uit de zeilvaart.

Dus ging ik op zoek naar dat wasweblog. Die bestond nog wel, maar is verhuisd en heet nu waslijntjes.knegjes.eu. Ik begreep nu ook dat dat log van Margo was, die al in mijn linkenlijst staat. Ze had wel een wasfoto uit een ouder deel van Volendam, maar niet van die hoogwerkers die je in de nieuwere wijken vind.

Bij deze wil ik deze Volendammer hoogdrogers een pluim geven. Zoiets is veel beter voor het milieu dan een wasdroger. Wasdrogers vreten energie, vooral bij het drogen van spijkergoed. Die wasdrogers zorgen er voor dat je veel minder was ziet wapperen. En dan kan je wel die energie met wind en zon laten opwekken, maar waarom niet de was direct in de wind en zon gehangen? Dat heeft een veel hoger rendement en het bespaart flink aan aanschaf en elekrticiteitskosten.

Als je nog was ziet, dan is het op het boerenland of aan flatgebouwen. Zoiets is goed bekijken met datzelfde streetview-autoootje. Op het platteland is geen doen, de huizen staan dan te ver van de weg en vaak hangt de was uit het zicht achter een huis. Met die flatgebouwen kom je veel verder met als klein nadeel dat het omhoogkijken niet altijd even scherp is. Ik denk dat de meeste balkonwasfotoos in Napels te vinden zijn. Het barst daar van de was, die op allerlei manier wordt opgehangen.


Volendam

Napels

In HongKong niet veel anders, behalve dat het daar minder vervallen is en ze gebruiken meer rottan. Na flink zoeken vond ik ook nog een was in Soweto. Als je met de streetviewwagen een plaatje verder gaat, dan zie je een vrouw buiten wassen met 3 tobbes.


HongKong

Soweto

Met dat Laundryview-autootje lukt het ook wel om een was in Rio de Janeiro te vinden. Het is een stuk lastiger om een was in Noord-Amerika te vinden. Na veel zoeken vond ik er een achter een huis in Newfoundland.


Rio de Janeiro

Newfoundland

Amerikanen durven ook bijna niet buiten te zitten en alleen zwarte kinderen mogen buitenspelen. De rest moet allemaal binnen gebeuren en dat geldt schijnbaar ook voor de was.

Maar goed, via schermcopietjes van streetview zou Margo haar site nog 10 keer zo groot kunnen maken. Zelf heb ik nog een eigen foto ingestuurd van een oud wasrek dat ik een jaar terug naast het station van Twisk aantrof:

Mijn eigen was is overigens ook niet te zien. Ik heb een bijkeuken, waar mijn wasmachine staat en daar kan de was mooi droog binnen hangen. Dwz de bijkeukendeur zet ik wel open zodat het wat sneller droogt.

Geplaatst op 2011-04-09, in Milieumatig en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 21 reacties.

 1. Dat is heel gedegen ondergoed, daar in Twisk. Dan past ook eigenlijk alleen drogen op hout.

 2. Ik woon op een flat; niet echt ruimte voor een droger; en voor één persoon vind ik dat ook zwaar overdreven.
  Bij drogend weer hangt de was aan lijnen aan mijn keukenbalkon.
  Bij niet drogend weer zet ik een wasrek in het halletje, en zorg dat er enige verwarming, indien nodig, en enige tocht, voor het snellere drogen, is vanuit de keuken en/of kleine slaapkamer.
  Ik woon hier nu bijna 5 jaar, en heb dit uiteindelijk als beste oplossing gevonden.
  Als mijn was buiten hangt is die zichtbaar vanaf een doorgaande weg; en ik hoor dan ook wel eens van vrienden terug wat ik daar had hangen – alsof ik zelf niet weet wat ik ophang ;) .

 3. Zou men zich tegenwoordig schamen om de was buiten te hangen…

 4. Ik hang mijn -schone- was altijd buiten, behalve als het regent dan hangt het op zolder. er gaat niks boven in de wind en zongedroogde was, heerlijk fris ruikt dat. Geen wasverzachters(ook slecht voor milieu)nodig. Een droogautomaat komt er bij mij niet in.
  Wij hadden vroeger thuis ook zo’n houten droogrek en ok een kleiner 3delig houten rekje dat weleens om de kachel heen stond.

 5. Ik moet ook mijn was ophangen omdat ik geen ruimte voor een droger heb. Tja het werkt best goed, alleen is dat ophangen zo’n gepiel. Maar van de andere kant hang ik alleen hemden en broeken op, sokken en onderbroeken gooi ik gewoon over het rek heen, dat droogt dan ook wel.

 6. @Margreet: zo’n hekje om de kachel, ja, dat hadden wij ook.

 7. Op het gevaar af dat mezelf als immoreel te kijk zet: is het erg schandalig dat ik af en toe een stuk wasgoed ter droging op een radiator van de verwarming leg? In de winter kan de kamer ook wel wat luchtvochtigheid gebruiken.

 8. Mooie foto, maakte je in Twisk.
  Je hebt gelijk, wasdrogers vreten energie. En slijten en krimpen je kleren. Al het even kan, gebruik ik ‘m niet, maar vanwege ons (droog-)ruimtegebrek ontkom ik er soms niet aan. Onze “patio” (makelaarsjargon voor miniem tuintje ;)) is zo klein en ingebouwd: ook onze was is hoedanook onzichtbaar.

 9. @Emigrant en anderen: Zelf droog ik ook nog wel eens wat boven de radiator in de kamer. Denk aan lakens die ik over een schilderij hang. Komt omdat ik het dezelfde dag weer op m’n bed wil hebben.
  Je moet dan wel oppassen voor een te hoge luchtvochtigheid, anders stook je veel meer. In mijn geval gaat dat wel goed. Mijn bijkeuken is onverwarmd. En alleen in de winter lukt het daar niet om binnen 6 uur te drogen. Maar in diezelfde periode is de luchtvochtigheid in huis onder de 60% en droog ik een paar noodzakelijke dingen de laatste paar uur binnen. Meer dan een paar procent stijgt de luchtvochtigheid dan niet.
  Sommige mensen reden hun huis vochtiger te krijgen door intensief te koken en/of slecht te ventileren. Overigens heb ik een vochtig huis, dat is gebruikelijk bij benedenwoningen met weinig ramen.

 10. Als iets haast heeft droog ik ook wel op of vlakbij een radiator.
  Ik probeer het zo te plannen dat het niet vaak nodig is.

 11. Volgens mij is ‘mastdrogen’ (mooi woord) al heel lang een traditie in Volendam. Ook op Marken heb ik het wel gezien.
  In het nog steeds voornamelijk Katholieke Volendam wonen slechts enkele MEDELANDERS, hetgeen ik een beter woord vind voor allochtonen en daarom is het voor velen een raadsel waarom juist daar zo massaal op de PVV werd gestemd. Van oudsher was Volendam een tamelijk gesloten gemeenschap en is dat nog in zekere zin nog ondanks het feit dat daar soms meer toeristen dan Volendammers rondlopen, omdat veel mensen uit het dorp ergens anders keihard werken, want daar staan ze om bekend. Het dorp heeft ook een eigen taaltje, dat voor een Purmerender met talenknobbel zoals als ik nauwelijks te volgen is.
  Het zijn voorzover ik ze ken heel aardige en open mensen, ook jegens de ‘Import’, maar voor dat massale PVV-stemmen heb ik nog nergens een redelijke verklaring kunnen vinden.
  Dat het meisje met hoofddoek van het Don Bosco-college dan ook via de onafhankelijke rechter ongelijk heeft gekregen, verbaasd me nix. Ze gaat ook nog in hoger beroep. Het blijft natuurlijk vreemd dat gedoe om hoofddoekjes gezien naast het Volendammer kostuum…
  PS: Wij drogen onze was in het trapgat :)

 12. Een wasdroger droogt natuurlijk het allerbeste. Je moet wel even de temperatuur goed instellen. Omdat het echter een behoorlijk energie-vreter is, heb ik er ook geeneen. Pluspunt: je hebt geen wasverzachter meer nodig, en strijken hoeft meestal ook niet meer.
  Op een goede tweede plaats komt het buiten drogen. Maar dat gaat alleen zo goed als het weer meewerkt. Met zon en wind is het in een paar uur droog; altijd nog langzamer dan de wasdroger.
  Op de derde en laatste plaats komt dat wat ik zelf doe: een droogrekje in de kamer. Raam open als het weer het toelaat. Radiatoren staan bij mij nooit aan, dus die kan ik niet gebruiken om de was beter te drogen.
  Bij mij heeft het drogen van de was nooit haast, daarom kan ik het zo doen.

 13. Was in het trapgat, dat deed ik ook toen ik nog in een huis met trappen woonde. En ’s winters moet bij mij de verwarming echt wel aan!

 14. Verder vind ik dat was als het drogen erg lang duurt niet meer erg fris ruikt, dus daarom heb ik toch wel graag dat het redelijk snel gaat.

 15. Allereerst mijn was , die droogd aan de lijn op een overdekt balkon of in het trappegat naar boven totaal afhankelijk van het weer
  nu Uw reactie op mijn blog over de fietstunnel , leuk een ervaren fietser er over te horen
  ik was niet bang gelukkig en dat was ook niet nodig al was het oppassen maar dat is het zo ie zo onderweg
  maar de herrie en de stank vond ik het ergst en toch is het ook wel weer een belevenis
  ik zal slapen gaan
  wens u ook een goede nacht en morgen weer een fijne dag

 16. Leuk! Ik heb je Twiskfoto vandaag op Waslijntjes gezet. Ik droog trommel. Heb geen ruimte buiten, de tuin is te klein. Als ik op het platteland woonde zou ik een ouderwetsche waslijn maken en het daar lekker in de wind te drogen hangen!
  Ik hoop nog VEEL foto’s te ontvangen. Ik kan het inderdaad vergroten door Streetview af te gaan, maar A. heb ik nou ook weer niet ZOveel tijd en B. wordt ik een beetje gestoord van dat streetviewwijze door het land en de wereld rijden. Maar als je leuke tegenkomt, Xiwel, als jij ze wel xiet, stuur mij de link door graag. Dan plaats ik af en toe een logje met streetviewwasjes!

 17. @Karel: Welkom, maar ik vind het prettiger als er tegen mij ge-jed ge-jijd en/of ge-jouwd wordt. Voor je het weet escaleert dit tot ‘wel edel gestrenge Xiwel’. :-)

 18. Weledelgestrenge Xiwel, ik heb je gespotte wasjes via Streetview ook op Waslijntjes gezet!

 19. @Minder edelgestrenge Margo: Je was eigenlijk net iets te vroeg, of ik was weer eens veel te laat. Ik wilde dit logje een beetje bijwerken en heb dat net gedaan. Onder elk fotootje zit nu een streetview-link. En die van Soweto heb ik wat verplaatst. Daar vond ik nu wel een was en eerder waren het gewoon wat vloerkleden die over een hek hingen.

 20. Een variabele die ook meetelt is, of het streetview karretje wel op wasdag langskomt.
  Wij hangen onze was te drogen aan een rekje op de zolder, dus ook onzichtbaar voor het karretje, maar wel energiezuinig.

 21. Onze was hangt op zolder, ruimte zat.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: