Apr-29: Wat een Gigantische Troep

De jaarlijkse ruilhandel is weer begonnen. Vanmiddag liep ik na een klein fietsrondje vast in de Alkmaarse binnenstad. Na het verdwijnen van het verkeerslicht bij de Paternosterstraat-Kanaalkade ga ik vaak een klein stukje binnendoor om via de Molenbuurt en het Ritsevoort bij m’n huis te komen.

Dat lukte de afgelopen middag niet meer. Aan het eind van de Molenbuurt was het stampvol met slenteraars. De vrijmarkt van morgen was al volop gaande. Ik besloot mee te slenteren naar de Bergerhoutrotonde, waar ik weer op de fiets huiswaarts kon springen. Ze hadden in elk geval prachtig weer. Thuis besloot ik eerst een prak rösti met Italiaanse groente en zalm in pikante saus roer te bakken en naar binnen te werken.

Na wat uitbuiken besloot ik om toch maar even de uitstalsels te bekijken. Beter nu dan morgen, want dan is het beste al verkocht. Zoals gebruikelijk was het grootste deel op de fiets gekomen. Die dingen stonden tot halverwege de Kennemerstraatweg geparkeerd. Dat beloofde een flinke drukte en ik stond dan ook al meteen bij de Molen van Piet vast. Je vraagt je af waar al die mensen vandaan komen. Alkmaar heeft nog geen 100.000 inwoners en mijn indruk was dat er nu het dubbele in de binnenstad aanwezig was. Die indruk klopt overigens niet en wordt zwaar vertekend door de smalle straten.

Ik redde er een paar uur te slenteren, had toen nog niet alles kunnen bekijken en kwam daarna met lege handen thuis. Troep, troep en nogerus troep. Wat halen mensen toch een bende in huis. Met geluk wordt een kwart verkocht aan mensen die er volgend jaar mee op de vrijmarkt staan. De rest wordt door de afdeling grofvuil afgevoerd. De grofvuilcontainers waren al overal langs de route te vinden en daar werd al flink wat ingekwakt.

Leuker is het om naar de mensen te kijken. Alle soorten, maten en kleuren. En iedereen keek vrolijk. Geen onvertogen woord en geen jankende kinderen. Dat is opvallend als je bedenkt dat die kinderen vaak in het gedrang komen en een beperkt zicht hebben door alle grote mensen om hen heen. Maar schijnbaar zijn de andere schuifelaars net zo beleefd als ik en geven ze kleine kinderen de ruimte. Iedereen praat ook met elkaar en natuurlijk zat het mooie weer enorm mee.

Zelf gaf ik het tegen 10 uur op omdat het te donker werd. Een groot deel van de spullen was niet meer te zien door de beperkte verlichting. Ik had een zaklamp mee moeten nemen. Erg veel mensen waren duidelijk nog niet van plan om naar huis te gaan en ik had rond die tijd nog behoorlijk moeite om een weg huiswaarts te banen. Het schijnt dat een deel blijft overnachten en daar hebben ze prima weer voor.

De leuke dingen die ik zag waren veel kinderen die heerlijk met de troep aan het spelen waren. Ze lieten zich compleet niet van de wijs brengen door alle mensen die langsliepen. Een meisje van een jaar of 5 was heel serieus aan het oefenen op een veel te grote hometrainer. Een man deed nog zijn uiterste best om me een analoge grasroller te verkopen.

Verder heel veel medelanders met prachtige Antiliaanse uitdossing en veel fleurige hoofddoekjes en dito gewaden. Daarbij nul boerka’s, maar wel een paar Sikhs met tulband en een Egyptenaar (denk ik) met gehaakt keppeltje. Nog unieker was dat ik in 2 uur slenteren niet een stadswacht of agent heb gezien. Ze waren dan ook in het geheel niet nodig en konden hooguit in de weg lopen.

Nee, met dit soort avonden krijg je ondanks alle troep toch weer een positiever beeld over alle medemensen.

Advertentie

Geplaatst op 2011-04-29, in Alkmaar, Shopmatig en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 21 reacties.

 1. Mensen zijn LEUK!

 2. Oja die troep schijnt toch 290 miljoen op te brengen (€100,– p.p.)

 3. Ik blijf mooi thuis. Alleen maar debiel dancegebonk hier in de stad dat ik tot hier kan horen. Na tien minuten zou ik al de neiging krijgen ellebogen in deze of gene te beuken.

 4. @Laurent: Vandaag ben ik er niet in geweest. (Had ’t immers al genoeg bekeken.) Maar ik hoorde (op afstand) wel meer ‘muziek’. Toch valt het hier doorgaans mee. Het zijn wat door huizen omsloten plekken die simpel te vermijden zijn.

 5. Logisch dat je geen burka zag. Veel te warm, die hadden ze gewoon uitgetrokken.

 6. Dat je geen boerka zag is alleen maar takkiya, Xiwel. Om ons te misleiden dus. Thuis trekken ze dat ding subiet weer aan.

 7. @Mack & Emigrant: Ik had een knaloranje boerka wel aardig gevonden. Zou het goed doen naast al die oranje bavaria-jurken en badjassen.

 8. Ik zag in Ede veel vrouwen met hoofddoekjes op de vrijmarkt; echt heel mooie hoofddoekjes waren erbij. Als je goed kijkt zien veel vrouwen er prachtig uit met die hoofddoeken; er zijn heel veel stijlen en kleuren.
  In Ede lopen nu ook één of twee vrouwen in boerka, mogelijk van Somalische afkomst, één van hen woont een paar portieken naast mij. Ik ken haar niet, maar haar manier van lopen en haar lichaamstaal wekken bij mij de indruk dat het een zelfverzekerde vrouw is. Ik heb haar niet op de vrijmarkt gezien.
  @Emigrant: is het niet zo dat vrouwen in hun eigen huis de boerka niet hoeven te dragen?

 9. Gelukkig wordt Koninginnedag hier in het zuiden vrijwel niet gevierd. Ik heb daar ook helemaal niets mee.

 10. Het is een leuk volksvermaak en dat moeten we absoluut zo houden. Goeie sfeer, ruimte voor iedereen en veel plezier!

 11. @Herman: Zo denk ik er ook over. Het is gewoon een gezellige nationale feestdag (openbare rotzooiruildag) en geen kip weet dat we de 102e geboortedag van Juliana hebben gevierd.

 12. @Trijntje: Ik denk dat Emigrant vergeten is om een smiley te plaatsen. :-)

 13. @Sjoerd: Zie mijn reactie nr 11 op Herman. Het gaat ook hier niet om het Koninklijke, meer om de gezelligheid.
  Heeft Limburg een eigen feestdag of is het vooral carnaval? Hier is een dorp in de buurt dat erg Koningsgezind is en heel erg niet-Katholiek. Ze hebben zelfs geen kermis en grijpen koninginnedag aan om zich klem te zuipen.

 14. @Trijntje: Natuurlijk hoeven ze thuis geen boerka te dragen. Maar voor alle zekerheid…?

 15. Voor mij is ’t vrijmarktdag, heb ’n mooie plaat van Wim Sonneveld gekocht.

 16. Wij hadden geen vrijmarkt, helaas.
  Vandaag een lentebraderie maar dat is lang niet zo leuk.
  Geen boerka’s, geen hoofddoekjes, geen anderszins aparte kleding want nauwelijks ‘vreemd volk’ in het dorp.
  Tja, je kunt niet alles hebben:-)

 17. Ik heb de hele Koninginnedag lekker aan me voorbij laten gaan.
  Helemaal geen oranje voor ons, behalve de abrikozen in het avondeten.

 18. Het dringt nu pas tot me door wat een meesterlijke idee die knaloranje boerka is! Dat geen moslim- of andere vrouw daar op is gekomen. Dat zou pas integratie en Wildersje-pesten zijn.

 19. Die oranje boerka heeft wel wat ja.
  En dan gaan we die oranje boerka onthoofden, als moderne kunst-protest-actie tegen G. Wilders. Zulke acties krijgen een hoop publiciteit, kijk maar naar Cornel Wachter in Keulen, die aankondigt een teckel te onthoofden als protest tegen gevangenname van de Chinese kunstenaar Ai Weiwei. Zie hier.

 20. @Bob: Het wordt pas echt leuk als een populair biermerk gratis boerka’s gaat leveren bij aankoop van een kratje bier.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: