Mei-04: Fietsvakantie 2001

Ik heb net een oude websitepagina met wat foto’s online gezet over mijn zwerffietsvakantie in September-2001. Die pagina had ik oorspronkelijk gemaakt voor mijn website, die ik rond 2001 nog maar net een jaar had. Ik belde nog in met 56K6 en was daarmee zeker niet de enige. Veel mensen hadden een nog tragere verbinding van 33K6. Nu surft een gemiddelde Nederlander met zo’n 15.000K (Kbps) of wel 15Mbps.

Met mijn website hield ik daar rekening mee. Foto’s mochten, maar in het verhaal erg klein en pas als je er op klikte een stuk groter. Het zijn daarbij ingescande foto’s, want een digitale camera had ik nog niet. Kortom een matige kwaliteit. Het verhaal en de lay-out heb ik gelaten zoals ik het toen bedacht heb. Zaken als menu’s heb ik er uit gesloopt, aangezien dit weblog anders werkt.

Je kon destijds wel reageren, maar dan alleen via een mailtje. Het mag duidelijk zijn dat ik toen geen rekening hield met reacties. Ik schreef deels voor mezelf, maar ook hoe ik toen dacht wat een gemiddelde surfer interessant zou vinden. Het was vooral een beschrijving van plaatsen waar ik door fietste, met als hoogtepunt een collega die me in de Ardeche herkende. Hij kwam daar net als ik voor het eerst en dat mag je met recht een toevalstreffer noemen.

Verder kwam ik door een serie plaatsen met knoeperts van kathedralen; Reims, Bourges, Noyon en Chartres. In die laatste hoorde ik het mooiste orgelspel ooit. Als toerist mocht ik de kerk in terwijl er een trouwerij gaande was en de organist de bekende Toccata van Bach inzette.

Waar ik niet over schreef was het voorval 1171 km eerder in La-Mure. Een klein dorp net ten zuiden van Grenôble. Ik denk nu dat ik toen dacht dat lezers dat niet zou interesseren en/of dat het verhaal daardoor te lang zou worden. 10 jaar later weet ik wel beter. Iedereen heeft het er nog over waar hij of zij was op 11 september 2001.

Die dag fietste ik dus La-Mure binnen, nadat ik net de te grote en te drukke stad Grenôble achter de trappers had. Ik fietste daarmee de uitlopers van de Alpen in en het werd er wel erg verlaten, ook op de kaart. Het was nog niet zo laat, net iets na 4 uur. Maar in La-Mure zag ik een hotelletje en koos ik eieren voor m’n geld. Want stel je voor dat het volgende hotel uren verder zou zijn.

Het hotelletje was direct aan de weg en had vanwege het mooie weer de deuren van ‘de bar’ wagenwijd open. Dat nodigde zeker uit. De bar stelde niet veel voor en was hooguit een paar meter lang. Er zaten maar een stuk of 4 mensen aan, en met mij erbij waren alle krukken bezet. Het spul keek allemaal zeer aandachtig TV. Met voetbal is dat nog tot daar aan toe, maar een film in een bar kijken vind ik nix.

Maar goed ik wilde er een kamer (wat prima lukte) en dan doe je bij binnenkomst niet moeilijk. Een biertje ging er ook wel in, het was een warme dag. En die film was toch wel behoorlijk spectaculair met fraaie trucage. Ik herkende het world trade center en een van de torens stond in de hens. Net toen ik keek vloog er een vliegtuig in de andere toren.

Achteraf weten we wat er gebeurde. Op dat moment had ik het niet goed in de gaten. Komt ook door mijn gebrekkige Frans. Ik kan prima eten of een kamer bestellen, maar dan houdt het snel op. Frans heb ik 2 jaar verplicht op de Mavo gehad en dat had compleet niet mijn belangstelling. Met flink wat 2’en, 3’en en een enkele 4 stopte die ellende en liet ik het vol overtuiging vallen. Dat brak me daar op. De mensen in het hotel spraken alleen Frans en geen Engels, laat staan Nederlands.

Ze zullen het me uitgelegd hebben. Ik heb netjes geknikt in de veronderstelling dat het een spannende film was en dat ze naar iets moois zaten te kijken. Op de kamer had ik ook (Franse-)TV en daar zag ik die vliegtuigen en die brandende torens weer. Toen begreep ik dat er meer aan de hand moest zijn. Later op de avond vond ik een telefooncel en heb ik mijn zuster en zwager gebeld. En inderdaad, het was een aanslag die nog altijd veel indruk maakt.

Voor alle duidelijkheid zat ik dus hier aan de bar. Het is inmiddels een restaurant geworden en de openslaande deuren zijn veranderd. O ja, en het adres was aan de Avenue du 22 Août 1944, de dag dat dit gebied van Frankrijk is bevrijd. Daarmee kan dit logje mooi bovenaan blijven staan tot na ‘onze’ bevrijdingsdag.

Advertentie

Geplaatst op 2011-05-04, in Rijwielmatig, Zwerfmatig en getagd als , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 19 reacties.

 1. Wat een apart verhaal over je 9-11!
  Het mijne was minder spectaculair. Ik was gewoon thuis en mijn schoonzus belde: er is een vliegtuig in het WTC gevlogen.
  Mijn reactie: ‘o, daar kom ik geregeld langs!’
  Ik dacht aan een soort herhaling van de Bijlmerramp, nu aan de rand van Buitenveldert. Ik reisde daar toen geregeld langs met de sneltram, als ik naar mijn vader ging.
  Ik sprak diezelfde schoonzus afgelopen maandag. Ook zij herinnerde zich nog dat misverstand.

 2. by the way

  Voor alle duidelijkheid zat ik dus hier aan de bar. Het was er warm en druk. Doet me denken aan een liedje.
  Wij waren op vakantie, die dag net gearriveerd op een grieks eiland, mijn vrouw stond onder de douche en ik zat te zappen op de griekse tv. Dat weet ik nog en de ellende toen we 2 weken later weer terug vlogen, je moest bijna in je ondergoed het vliegtuig in.

 3. Ik zat bij de verjaardag van mijn vriend. Er heerste een heel vreemde sfeer, dat weet ik nog wel. Een sfeer van ongeloof, nog niet wetende wat het allemaal te betekenen had.

 4. @By the way: Onder de blauwe ‘hier’ zit de streetviewfoto. (Dat ie in zo’n gehucht heeft rondgekard.) Misschien moet ik liedjes gaan schrijven voor A3 H6, het kleinzoontje van André. :-)
  In die hele vakantie heb ik er niet meer zo aan gedacht. Kan me daar in elk geval niets meer van herinneren. Zal te maken hebben met de Franse TV, die erg in het Frans was. Als het even kon nam ik een kamer zonder TV. Toen kon dat nog. En in de trein kwam ik moeiteloos de grens over.

 5. @Trijntje: In Amsterdam-Zuid was idd ook een WTC, deze dus.

 6. @Herman: Pas na mijn vakantie, dus een week of 2 later, ben ik het thuis allemaal eens goed gaan bekijken.

 7. @Xiwel, dank voor de foto; ik wist dat wel!
  Station Amsterdam Zuid heeft lang station Amsterdam Zuid WTC geheten.

 8. Bij mij ook een dûh verhaal. Ik had nachtdienst gehad en dus de hele dag in bed gelegen. Na het ontwaken besloot ik boodschappen te gaan doen. Het viel mij op dat de hele Albert heijn uitgestorven was, maar totdat ik al lang en breed thuis was en de TV aanzette had ik dus geen idee wat er aan de hand was. Ik dacht een voetbalwedstrijd of zo….Dat was rond het 18 uur nieuws. Ik was denk ik de laatste persoon in Nl die het wist….Pepijn werkte sinds een paar dagen in een luchthaven hotel. De klap die 9/11 aan de luchtvaart toebracht zorgde ervoor dat hij nooit het eind van de proeftijd heeft gehaald. Ik werkte voor Martinair en moest verplicht in de deeltijd-WW. Drie weken ervoor waren we net verhuisd, en ineens zaten we heel krap. Je kunt dus wel zeggen dat 9/11 op dat moment ook een effect op ons leven heeft gehad.

 9. Mijn man wist het ook zeker niet eerder dan 18 uur; ik weet niet precies meer hoe laat hij van zijn werk thuis kwam; maar dat was nooit voor 18 uur.
  Ik vertelde het hem; hij wist het nog niet.
  Op zijn werk, zzp-er, geen nieuws aan; onderweg naar huis in ons oude autootje, geen nieuws aan.
  Zijn reactie: je maakt toch geen grapje! En dan moet je mij kennen, totaal niet iemand die grappen maakt, wat hij natuurlijk heel goed wist. Gewoon het volstrekte ongeloof!!

 10. Ik was juist aan het vreemdgaan in Wiesbaden en moest inderhaast nog wat schoon ondergoed kopen. Het kwam nogal onverwacht; dat vreemdgaan bedoel ik.

 11. Ik zou naar Frankrijk vertrekken voor een vakantie, maar mijn auto stond die dag nog even bij de garage. Ik was al wel vrij, maar zat dus thuis. Ik zat wat te zappen en kwam een aankondiging van de Tagesschau tegen dat er een sportvliegtuigje in het WTC was gevlogen. Dat was het eerste bericht, dat ik hierover oppikte. Het vliegtuig bleek wat groter en de nieuwe berichten volgden elkaar snel op. Ik ben het blijven volgen en zag daarom het tweede vliegtuig “live” de andere toren invliegen. Ik ben die dag laat naar m’n bed gegaan. Een paar dagen later, toen ik inmiddels in Frankrijk was, volgden er nog berichten over een mogelijke aanslag in de buurt van Marseille, alwaar een oliedepot in brand stond. Dat bleek later “gewoon” een brand te zijn… Opvallend was dat op de Franse stations in allerijl alle prullenbakken werden verwijderd en vervangen door wat kartonnen dozen. Is dat jou nog opgevallen?

 12. @Harald: Pas 14 dagen later kwam ik in de treinstations van St. Quentin en Lille. Destijds is me daar niets opgevallen.
  Ik weet niet of ik het 2de vliegtuig ‘en direct’ zag. Die indruk had ik wel. Het leek er op dat de barzitters niet naar een herhaling zaten te kijken, of die hele uitzending moet daar pas veel later zijn getoond.
  Ik heb het tijdstip even nagezocht. Als het live was, dan moet ik een paar minuten voor 3 in die bar geweest zijn. Ik sluit dat niet uit, voor mijn doen stopte ik die dag erg vroeg.

 13. La Mure, ik ben er in 93 regelmatig geweest. Leuke stad, maar ik vind alle stadjes in Frankrijk leuk.
  Mijn autoradio was die dag gestolen. Dus toen ik naar huis reed in de wetenschap wat er was gebeurd, zat ik mij op te vreten.
  Dat zo’n dief daar geen rekening mee houdt!

 14. @Xiwel: Jezus wat een end. Op de fiets bedoel ik. Dat is een complete Tour de France.
  @Emigrant: ???

 15. ‘Als toerist mocht ik de kerk in terwijl er een trouwerij gaande was en de organist de bekende Toccata van Bach inzette.’
  Wat een rare muziek voor een trouwerij; het lijkt eerder rampspoed aan te kondige dan een periode van geluk, en wordt dan ook nogal eens voor clichématige horroscènes gebruikt. Nou ja, niet geheel ontoepasselijk dus, zoals later die dag bleek.

 16. @Laurent ik heb de text een tikkie aangepast. Blijkbaar was alleen duidelijk als je het verslag of het kaartje daarin had gezien, dat dat in La Mure veel eerder afspeelde. Ik heb dus even de ‘1171 km eerder ‘ ingevoegd.
  Zelf vind ik het niet zo’n hororstuk, dat is maar een klein deeltje. En juist dat is zo mooi door die lage lage baspijpen. Door een oorongeluk hoorde ik aan de rechterkant heel erg goed laag. Nou hoefde dat niet, want de rest van de kerkgangers voelden dondersgoed dat laag.

 17. @Bob: Dat was zo ongeveer de gemiddelde afstand die ik rond die jaren in vakantie aflegde. Een paar jaar eerder had ik het dubbele gefietst in bijna dubbel zoveel dagen. Die komt een keer online na de omzetting van webminlog.

 18. @Mack: Ik vond La Mure niet zoveel soups. De dag erop was Gap al mooier. Dijon, Sisteron, Manosque, Carpentras en Bourges vond ik die vakantie het fraaist.

 19. Wat een verhaal. Een heerlijke anekdote over een trieste dag. Wat heerlijk die fietstochten van jou! Ik heb lekker met je meegefietst. Dank!

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: