Mei-15: Geen Songfestival

Dit jaar kom ik door fietsdrukte niet aan het Eurovisie Songfestival toe. Op dit moment spelen er zo’n 10 grote fietsprojecten in mijn omgeving en die vreten tijd en aandacht. Af en toe log ik er hier wat over, maar meestal doe ik dat niet of op een andere plek bij de Regionale Fietsersbond. Heel vaak valt er niet over te loggen, ik wil niet dat mijn geschrijf negateve effecten oplevert bij de partijen waar we zaken meedoen.

Een aantal van die projecten slepen al zo lang, dat ze barsten van de details. Ook dat is niet echt leuk leesvoer voor op dit weblog. Een groot deel van die zaken is juist nu, zo kan ik op de 17de ’s avonds naar 4 overleggen tegelijk, 2 in Alkmaar, 1 in Langedijk en 1 in Heerhugowaard. Het wordt er 1 in Alkmaar en voor die andere schrijf ik het e.e.a. op zodat mijn fietscollega’s die daar naartoe gaan mijn inzichten meenemen.

Je mag er wel van uitgaan dat mijn hoofd dus niet zo staat naar ander gelog. Ik wil dat wel en heb ook voldoende onderwerpen, maar het komt er niet uit. Die fietsprojecten blokkeren de uitgang. Zal over een tijdje wel weer beter gaan.

Door dit alles kan het Eurovisie Songfestival 2011 het vergeten. In het afgelopen jaar schreef ik wat over De Grote 4 en ik heb de indruk dat men nu over de grote 5 spreekt. Ik krijg er de laatste week veel (be)zoekers voor. En ook de afgelopen zangwedstrijd zal logstof genoeg op kunnen leveren.

Maar ik heb geen zin om het te bekijken. Door een logje van Rob Hamilton heb ik even teruggekeken wie de 3J’s zijn en wat ze voor Volendam Nederland zongen. Daar werd ik niet koud of warm van. Een zanger zat matig te kwelen, 2 stonden er afzichtelijk luchtgitaar te spelen en 3 zangeressen neurieden ook mee. Achteraf begreep ik dat ze het minste aantal punten in de voorrondes hebben gehaald. Dat lijkt me ook niet terecht, maar dat er betere ‘songs’ (met dansjes) zijn kan bijna niet anders.

Toevallig zag ik gisteren een stukje van de hoogrekening. Ik wilde Nieuwsuur live zien, maar stuitte hier dus op. En laten we wel zijn, voor mij als amateur-statisticus is dat puntengeven doorgaans het hoogtepunt. Nou deze keer dus niet. Ik ben nog mijn tenen aan het rechtbuigen. Elke puntenoplezer moet steeds langer en ‘leuker’ zeuren over wat een fabuleuze show het was. Na 3 van die zeurders was ik dat al flink zat. Daarbij vroeg ik me af waarom een dwerstaatje als San Marino (met 30.000 inwoners) net zolang mag zeuren en net zoveel punten mag geven als de zeurder uit Moskou die 140.000.000 inwoners vertegenwoordigd.

Toch kreeg ik de kromste tenen van het Nederlandse zeurduo die e.e.a. probeerden te verslaan. Alleen al dat oeverloze gezwam zorgt er voor dat ik de uitzendingen niet ga terugkijken bij uitzendinggemist. Wat vreselijk. In de afgelopen jaren was dat toch echt een stuk beter. Van Van Beusekom en Cornald Maas had je weinig last en zelfs Paul de Leeuw viel mee. Maar deze Jut en Jul waren echt niet om aan te horen.

En als klap op de vuurpijl beweren ze dan nog dat Litouwen stemmen geeft aan hun buren Georgië. Die landen liggen net zover van elkaar als Nederland en Griekenland. Kortom na 10 minuten zapte ik definitief weg en ben ik wat anders gaan bekijken. Dergelijke zeurterreur blief ik niet.

Van tevoren was ik het er overigens wel mee eens dat Azerbeidzjan mocht winnen. Ze doen het al jaren behoorlijk goed en het Eurovisie Songfestival is nog nooit in een Kaukasusland gehouden. De laatste jaren was het Noorwegen en Duitsland. Dus nu maar eens even niet in de buurt van Nederland. Zonder het liedje gehoord te hebben lijkt het me dus een goede keuze. Hopelijk kiest de Tros volgend jaar ook hele andere presentators (m/vrouw).

(2 weken terug ben ik wel door Dusseldorp gefietst, waar het grootste deel van de Limmer bloemendagen te vinden was. Mooie foto’s gemaakt die ik ook nog online moet zetten.)

Geplaatst op 2011-05-15, in Kiesmatig, RTV-matig en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 17 reacties.

 1. Mijn tv deed het niet (zie mijn blog van vandaag) maar het songfestival heb ik niet echt gemist, ik vind het al jaren niets meer aan.

 2. Ik kijk en luister al jaren niet meer naar die onzin.

 3. Songfestival ???
  Mijn leraar Duits vertelde elke les trots dat Lenny Kuhr op deze school heeft gezeten ….
  Of maak ik nu een rare opnmerking.
  Zonnige groet

 4. Ik heb niet gekeken; één van mijn dochters wel. Zij keek naar de BBC, om het Nederlandse commetnaar te vermijden.
  In het verleden, als ik met haar meekeek, keken we ook wel naar België, omdat we ook toen het Nederlandse commentaar vaak niet te pruimen vonden.
  Ik herinner me nog één bijzonder winnaar, Noorwegen, al jaren terug. Ik kan het nummer niet meer omschrijven, maar volgens mij had de viool er een grotere rol dan de zang.

 5. @Trijntje: Dat is het vervelende van Internetkijken. Ik mag alleen de uitzending van Nederland zien, dat wordt bepaald door mijn IP-nummer. Britse, Duitse, Belgische etc uitzendingen worden vanwegde organisators automatisch voor Nederlandse PC-kijkers geblokkeerd. Leve de Europese eenheid. :-(

 6. Het nummer dat ik bedoelde heette Nocturne uit 1995 en het was grotendeels instrumentaal.

 7. Ik zag het wel en het viel best mee, mijn favoriet werd 5e, nou ja het kon erger ;p We maken er altijd een gezellige avond van en geven zelf punten. Naar het nederlandse commentaar luister ik niet echt, daar was niks aan idd. Nederland stuurt de laatste jaren niks interessants, terecht dat ‘we’ er niet bij zijn.

 8. Ik kijk al een jaar of 20 geen songfestival meer. Het gaat nergens over en als ik zo lees hoe jij de voorgaande uitzendingen ervoer kijk ik de komende twintig jaar ook maar niet!

 9. Naar het songfestival kijk ik ook niet meer, sinds er iets aan de jurering veranderd is, kwam het me voor als chaotisch en kwamen de oneerlijke kanten nòg sterker naar voren.
  Wat raar van dat Internetkijken, dat je IP-adres bepaalt wat je zien mag Xiwel :-/ Nee, dan kun je beter over fietstochten schrijven. (Hoewel, met deze regen van vandaag? Of heb je daar geen last van?)

 10. @Jolie: Welke regen? Je komt gewoon te vroeg uit je bed. :-)
  Die IP-censuur staat mij idd ook niet aan. Als China dat doet, dan staat Europa op z’n achterste benen. Maar in Europa is dat al jaren gaande met het Europese Songfestval en met de de Europa Cup. Vroeger kon je dat via de middengolf en kortegolf uit wel 20 landen oppikken en beluisteren. Met mooi weer lukte dat ook op TV voor de buurlanden.
  Al die ether-zenders verdwijnen en bij de kabel ben je afhankelijk of die zulke zenders in hun pakket opnemen. Voor het internet gaat die beperking dus zo ver dat je met een Nederlands IP-adres alleen naar de Nederlandse TV kan kijken voor dit soort Europese uitzendingen. Idem voor Duitsers, die ook alleen de Duitse uitzending kunnen bekijken, etc.
  Het wordt tijd dat China en Noord-Korea daar eens iets van zeggen! :-)

 11. Ik heb de uitzending wel gezien. Wat mij vooral opviel was de kwaliteit van de decors, de aankleding. Was verbluffend mooi.
  Ik snap ook dat NL, de 3J’s, op de laatste plaats zijn gekomen. Een totaal afgestompte presentatie, daar waar alle andere landen speelden met het decor en met allerlei andere grote show-elementen.
  Schandalig dat NL (ic de Tros) op deze manier artiesten durft te sturen.
  Commentaar was inderdaad stompzinnig. Als de bakens niet verzet worden, kun je beter niet meer gaan.
  Overigens, dat er veel op grenslanden wordt gestemd komt o.a. doordat bv platen al weken in de top-10 daar staan en iedereen er mee bekend is. De Zweedse show wordt in heel Scandinavië uitgezonden. Geen wonder dat mensen dan daar voor kiezen.
  Nederland doet helemaal niets aan promotie. Gewoon een stel tragische heikneuters.

 12. Ik ben benieuwd naar je foto’s van de bloemenmozaieken, reed vanavond door Limmen heen en zag dat ze de towerbridge hadden uitgebeeld. zag er nog goed uit na 2 weken.

 13. @Bytheway: Ook die foto zit in een goed vat dat niet verzuurt. :-)

 14. @Herman: Over de zogenaamde buurtstemmers heb ik 4 jaar terug een heel epistel met tabellen gemaakt. Zie hier.
  De Noordische landen stemmen al jaren op elkaar, idem voor de Baltische met Belarus en Polen en voor de voormalige Yugoslavische landen.
  Minder bekend is de band Estland-Finland (vrijwel de zelfde taal, beide net als het Hongaars uit het Turks ontstaan.)
  Moldavie en Romenië zijn vrijwel 1 land, die moeten op elkaar stemmen. Maar ook Portugal stemt graag op Roemenië, omdat die talen bij elkaar goed in het gehoor liggen.
  Turkije en Azerbaijan wisselen ook de stemmen uit, zie bij het vorige logje de uitzending over de Armeense kwestie. Turkije en Griekenland mogen nooit op elkaar stemmen. Griekenland en Cyprus stemmen wel altijd op elkaar. Je kan op al die onzin fantastisch afstuderen. :-)
  Destijds was de aanleiding dat Servië zoveel stemmen vergaarden. Maar als je Yugoslavië en de Sovjet-Unie defragmenteerde, kwam nog steeds Servië als winnaar uit de bus.

 15. Het was nu eenmaal een mooie show. Als je de show gezien had, dan had je wellicht meer begrip gehad voor al die opmerkingen. Ze hebben een enorme inspanning verricht bij de inrichting van de zaal, de techniek op en rond de bühne, en de video-wand van als ik het me goed herinner 60 meter breed.
  Ik heb deze keer gekeken na een periode van ongeveer 20 jaar onthouding. (Vorig jaar heb ik er nog even ingezapt en ben snel weer gevlucht.) De liedjes kwamen relatief snel na elkaar, de tussenfilmpjes waren kort (ongeveer 1 minuut), zodat het hele muzikale deel in anderhalf uur voorbij was. De presentatie door Stephan Raab en Anke Engelke was voor Duitse verhoudingen zeer losjes en grappig. Het muzikale voorprogramma was ook erg goed, afgezien van de zangstem van Stephan Raab (gitaar spelen kan hij wel).
  Mijn favorieten waren Italie en Slovenie. Het winnende liedje van Azerbeijan stelde niet veel voor, ik begrijp dan ook niet waarom dat gewonnen heeft.

 16. @Bob: Het probleem is idd ontstaan doordat ik pas bij de telling inschakelde en ik spontane diarree kreeg van het Nederlandse commentaar. Vervolgens heb ik naderhand wat nummmers teruggeluisterd en dat waren duidelijk niet de beste. Van Italië werd hoog opgegeven, maar ik vond het erg flets gezongen. Deuntje was wel leuk.
  Door je reaxi ben ik even gaan buurten en vond ik bij rundfunk verpasst de integrale uitzending op höhe qualität.
  Veel minder en beter kommentar. Inmiddels vind ik dat Corsica had mogen winnen. Niet dat ie alle tonen haalde, maar ik vond het wel mooi. Georgië vond ik ook aardig en zal in Duitsland goed scoren, die houden wel van dergelijke rock. Bosnië en GB vond ik ook goed. Het mooiste vond ik de zandtekeningen van de Ukraine, waardoor ik niet naar dat liedje luisterde. :-)
  Dat Azerbaijan wint is toch vrij logisch. Dat komt omdat Turkije niet meedeed. Die stemmen verschuiven vooral naar Azerbaijan. In Europa zitten behoorlijke Turkse gemeenschappen en dat levert her en der dus aardig wat punten op voor Azerbaijan.
  En zoals ik al eerder schreef, de laatste keren was het in onze omgeving, nu maar eens helemaal naar de andere kant van het Europese continent.

 17. Ja, die zandtekeningen, die waren indrukwekkend. Aan de liedjes van de landen die jij noemt kan ik me al niet meer herinneren. Zweden vond ik erg slecht, en die hebben nog bijna gewonnen.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s