Mei-27: Van Gogh

Een kleine week terug las ik wat regiokranten bij in de bieb. Dat doe ik ongeveer anderhalf keer per week en dan worstel ik een stuk of 5 Alkmaarse Couranten door. Ik doe dat om op de hoogte te blijven van het regionale nieuws en ook een beetje om te zien of er nog iets op fietsgebied gebeurt. Ik lees eigenlijk niet om er op dit weblog over te loggen.

Dus ook deze keer niet. Volgens mij stond er weinig wetenswaardigs in. Kan me er niets meer van herinneren. Ik weet wel dat het wederom een stralend zonnige dag was en ik alleen aan de grote leestafel zat. Na een minuut of 5 kwam er een lange magere man binnen en die ging iets verder aan de tafel zitten om ook wat te lezen. Hij had een soort strooien cowboy-hoed op. En volgens mij hoort dat niet. Mannen horen binnen geen hoofddeksels te dragen.

Maar goed, van mij mocht ie. Eventjes later keek ik op en zag ik dat er een grote bos zonnebloemen voor hem op tafel lag, in wat groen papier van een of andere bloemist. De man zat nu achter een klein krantje, dat hij opgetild op maar een centimeter of 20 voor zijn neus hield. Hij had z’n bril halverwege het voorhoofd geschoven. Waarschijnlijk was die bril voor verweg en kon hij zo onder z’n bril door de kleine letters lezen. En echt dit verzin ik niet (niet dat de rest van dit logje verzonnen is); hij las ‘Le Monde’. Ook al in tabloid.

Met die bos zonnebloemen erbij was het een prachtig ‘Van Gogh‘-plaatje. En omdat ik wel eens een stukje uit de krant haal heb ik altijd een cameraatje bij me. Ik zat ook nog eens op de juiste plek om dit te vereeuwigen. Maar helaas durfde ik dat niet. Ik neem liever geen mensen op de foto, tenzij ze er zelf om vragen. Heeft iets met het respecteren van privacy te doen. Maar nu jeukte toch echt mijn vingers. Zou ik vragen of hij het erg vond en daarmee deze mooie poze vrijwel zeker omzeep helpen?

Zoals altijd werd ook dit dilemma door de tijd opgelost. Er liep een vrouw naar de man toe. Zij had schijnbaar eerder de bloemen voor hem neergelegd. Ze spraken zacht en ik kon niet verstaan of het Fransen waren. Zou goed kunnen, vrijdag is de Alkmaarse touristendag. Zij pakte de bloemen op en beide liepen de bieb uit.

Ik was dit aardige voorval al een beetje vergeten tot ik gisteren De Wereld Draait Door zag met daar in Joost Zwagerman. Joost was een tijdje verbonden aan deze bibliotheek, er stond jaren een lege stoel met tafel voor hem klaar, in geval hij daarop als stadsdichter iets wilde componeren. Twee jaar terug is hij daarmee gestopt. Na Bertje Doperwtje, Marco Borsato, Angela Groothuizen is hij waarschijnlijk de bekendste Alkmaarder in ’t wild.

Niet dat je hem hier vaak ziet. De rest -op Bertje Doperwtje na- zie je hier even weinig. Maar Joost is tegenwoordig op TV en moet het daar over kunst hebben. En jawel deze keer ging het over diezelfde Vincent Van Gogh. Zijn beeldverhaal was zeker aardig en is hier te bekijken. Toch bekroop mij het gevoel van een slechte playbackshow. Misschien is ie wel een enorme fan van Henk van Os, de man die hetzelfde op TV deed, maar dan 20 jaar eerder.

Op youtube kon ik nog een fragment vinden. Joost gebruikt exact dezelfde stijl en woordkeuze. Leuk als parodie, maar ik denk niet dat dat zijn insteek is. In dit geval vond ik het een beetje gênant. Misschien is het het DWDD-team dat daar om vraagt. Maar dan nog zou je van Joost Zwagerman verwachten dat ie daar niet aan mee doet. Het kan ook zijn dat dit een algemeen kunstjargon is, waar Zwagerman in verstrikt is geraakt. Joost mag het weten.

(Denk trouwens niet dat ik een fan van Vincent van Gogh ben. Ik ben wel eens door Goch/Gogh, Zundert, Nuenen, Dordrecht, Hoogeveen, Amsterdam, Den Haag, Antwerpen, Brussel, Parijs, Arles en Auvers-sur-Oise gefietst, maar dat kwam gewoon zo uit.)

Advertentie

Geplaatst op 2011-05-27, in Kunstmatig, RTV-matig en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 14 reacties.

 1. Ik had de foto wel gemaakt. Toestemming vragen zou het sfeertje bederven en kan altijd achteraf nog! Als hij het gemerkt had, anders niet. Heb pas op Kreta ongegeneerd foto’s van oude sjokkende vrouwen genomen.
  Wie is Bertje Doperwtje?

 2. @Margo: Ik zal eens aan hem doorgeven dat ie wat vaker Dopperdrecht onveilig moet maken. :-)

 3. Ik begrijp niet waarom die Zwagerman zo vaak op televisie is. Ik ken zijn boeken niet, maar luisterend naar hem krijg ik steevast enorme gaapaanvallen.

 4. Ik wist niet dat J.Z. een Alkmaarder was, vind wel dat hij het leuk doet alhoewel ik deze aflevering niet heb gezien. Overigens ben ik geen fan van B.D. loop altijd snel door als ik zijn herrie hoor ;)

 5. Dat dilemma kan ik me voorstellen. Ik fotografeer nooit onbekende mensen van dichtbij. En zelfs als je het had gedaan, dan mag je zo’n foto zonder toestemming ook niet publiceren. Tenzij je het gezicht onherkenbaar maakt.
  Wat wel kan: uit je geheugen een tekening ervan maken.

 6. Het is vrijwel zeker dat die grote bos zonnebloemen in de Bloemenbunker is aangeschaft. Bij de vele andere bloemenzaken en -stalletjes zag ik ze niet.

 7. @Laurent: Dat is een bekend RTV-euvel. Hun kaartenbakjes zijn erg klein. Regelmatig zie je dezelfde figuren in diverse programma’s figureren. Of de rest wil gewoon niet komen opdraven, dat kan natuurlijk ook.

 8. @Beukmans: Over Bertje D heb ik wel eens wat geschreven. Vervelend vind ik hem niet, qua mooi is het een middenklasser, maar qua kinderen vermaken vind ik hem soms topklasse.

 9. @Bob: Ik ben slecht in mensen of dieren tekenen. Om die reden had ik een toepasselijke link onder ‘Van Gogh’-plaatje gezet. Daarop een man met hoed die zeker een gelijkenis vertoont. :-)

 10. Ik laat daardoor ook de meeste mooie foto’s leggen. Ik durf het ook niet te vragen…

 11. @Sjoerd: Ik vind het iets als ‘aapjes kijken’ als ik een onbekende duidelijk op de foto zet. Dat gaat bij mij niet meer veranderen. Best jammer als je bedenkt dat veel mensen er echt geen bezwaar tegen hebben.

 12. Mooi beeld, dat je schetst, daar in de bibliotheek – zou een mens zo een kleurige illustratie van kunnen maken – die er vervolgens weer compleet anders uitziet dan het origineel in jouw hoofd :-)
  Al bleek ik hetzelfde VanGogh-portret voor me te zien bij jouw tekst als jij gelinkt blijkt te hebben :-)

 13. Ook ik vind het moeilijk om zo maar vreemde mensen op de foto vast te leggen, behalve als het bekende mensen van tv zijn. Dan vind ik het bij hun werk horen.

 14. Ik vind die Zwagerman anders wel plezierig om naar te luisteren. Dat wat hij vertelde interesseerde me niet bijzonder, maar hij kan het wel mooi vertellen.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: