Jun-06: Jonge Spruitjes

Deze foto maakte ik een paar dagen terug:

Mooi gemaakt en op ware grootte. Enkele dagen eerder zag ik zo’n slappe versie, die je aan buiten- en binnenzijde van het raam moet plakken, alsof ie door het raam naar binnenvliegt. Hoe het er binnen uitzag kon ik niet goed zien, maar aan de in-de-kreukels-liggende buitenkant te zien vrees ik dat dat dat spruitje het overleeft heeft.

Gisteren is in NederSachsen het komkommerverhaal verandert in een spruitenverhaal. Toevallig zag ik dat gisteren gebeuren. Net voor 6 uur ’s avonds keek ik nog weer eens bij de NDR (NordDeutsche Rundfunk) of zij iets te melden hadden over de EHEC-bacterie. En jawel, er werd een persconferentie aangekondigd die ik enkele minuten later live bekeek.

Bij Bob liep al een discussie over dit alles. Eigenlijk ook de reden dat ik af en toe bij de NDR (die het dichtst bij de bron zit) langsga. Je merkt dan ook dat er in het overbrengen van nieuws veel (bewust) misgaat. Zo werd er aanvankelijk in het Duits gesproken over de ‘Biogurken aus Spanien’. In de Nederlandse media werd ‘bio’ maar even weggelaten en hielden we alleen de Spaanse komkommers over.

In het Duits staat het voorvoegsel ‘Bio’ in dit geval voor ecologisch. Duitsers eten het laatste decennium dan ook een stuk bewuster. Waarschijnlijk mogen we dit als Nederlanders niet weten.

Zelf twijfelde ik (en inmiddels zo ongeveer iedereen) aan deze ‘veroorzaker’. Ik dacht dat het aan de salade-dressing kon liggen, waar in een aantal gevallen melkproducten in verwerkt zijn. Maar de laatste lezing over de ‘Sprossen’ klinkt wel erg plausibel. De NederSachser minister vertelde dat alle sporen te herleiden waren naar een ‘sprossen’-bedrijf tussen Uelzen en Lüneburg in NiederSachsen. Dat bedrijf is gesloten. In het onderzochte water was echter niets te vinden en naar andere oorzaken wordt onderzoek gedaan.

O ja en het was een ‘Bio-hof’, wat dus aansluit bij de eerdere verdachtmakingen aan het adres van de Biogurken. Eerst nog even nagezocht wat sprossen waren. In het Nederlands is dat kiemgroente en in het Engels kom je bij bean-sprouts uit, die ik hier ken als taugé. Niet veel later verscheen er een fotootje op de NDR-website dat zogenaamde ‘mungsprossen’ of ‘sojasprossen’ ofwel taugé toonde.

De internetredacteur van de Volkskrant heeft dat niet uitgezocht en vangaalde de sprossen in spruiten. Tot het eind van de avond bleef dit op de website van de Volkskrant staan. Dat terwijl je spruiten vrijwel niet in Duitse restaurant aantreft. Van de ruim 100x dat ik daar gegeten heb heb ik ze maar 1x op het menü gezien bij een Iraans restaurantje in Varel. En daar stonden ze netjes onder hun Duitse naam Rosenkohl. Dergelijke spruiten kook je en eet je niet rauw in een salade, zelfs niet in Nederland.

Nee, die taugé kan het wel eens zijn. Naast de vaste bestanddelen komkommer en tomaat vecht taugé om de derde plek met de paprika’s. Voor je het weet ligt er een handje taugé in de salade of aan de zijkant van de hoofdschotel. En als je leest hoe taugé wordt geproduceerd, dan is de kans op een EHEC- of andere besmetting erg goed mogelijk. Anderhalve maand terug was er nog een taugé-schandaal in China.

Naast taugé kan je via sprossen ook uitkomen bij broccoli. Die kom je dus nu ook in diverse berichten tegen. Maar ook hier geldt: ‘Heb je wel eens een rauwkostsalade met broccoli gehad?’ Het wordt tijd dat Alexandra snel iets tegen deze vangalisierung gaat ondernemen. Inmiddels ondernomen. Lees hier haar bericht over de kiemgroenten.

Naderhand nog even een foto gemaakt van de brokkenpiloot die hier vlakbij mijn huis hangt.

Advertentie

Geplaatst op 2011-06-06, in Milieumatig, Regiomatig, RTV-matig en getagd als , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 10 reacties.

 1. Het heeft in ieder geval ervoor gezorgt dat niet alleen in Duitsland veel schade is ontstaan aan het goede van het groente eten. Buiten de doden, dat is uiteraard erg triest…

 2. Volgens het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid (RIVM) is er sinds augustus ’08 een “ernstige uitbraak” van Salmonella typhimurium in ons land. Welke bron deze uitbraak veroorzaakt is nog niet achterhaald. Gezonde, volwassenen herstellen meestal zelf van een Salmonella besmetting, maar voor kleine kinderen, zieken, zwangere vrouwen en bejaarden kan zo’n infectie levensbedreigend zijn. “Normaal” worden er ongeveer 50.000 mensen ziek en vallen er ongeveer 30 doden per jaar door Salmonella.
  Komisch, dass Salmonellen keinen mehr ‘hinter dem Ofen hervorlocken’. Genausowenig wie Grippe (ausser Vogelgrippe, Schweinegrippe)und andere ‘normale’ Infektionen …

 3. Tja, dat die Sprossen de boosdoener zijn lijkt inmiddels ook alweer achterhaald.
  “Sprossen” vertaal je overigens inderdaad met kiemgroente. Het gaat hier om groentezaadjes (niet alleen taugé) die je laat kiemen om ze vervolgens in salades te stoppen. Zo’n “kiempje” heet in het Nederlands ook wel spruit, maar dan in de betekenis “uitloper, uitspruitsel”, dus daar is die verslaggever van de Volkskrant over gestruikeld …

 4. Heel leuk beschreven en de taalverwarring is bijna komisch.
  Toch kun je niet zomaar het aantal doden vergelijken. Er zijn meer dan 2200 mensen ziek waarvan veel levenslang in dialyse moeten of diabetes oplopen.
  Het feit dat wetenschappers, gezondheidzorgers en politici voor een raadsel staan is ook zeer verontrustend.
  De bacterie is splinternieuw en er zijn geen antibiotica tegenop gewassen.
  Mij lijkt het zeer ernstig.
  Het laatste bericht is (nrc) dat het toch niet de taugé is.

 5. Ich denke eher, dass Erdbeeren in den Kreis der Verdaechtigen gehoeren.
  Frueher wie heute duengen noch viele, vor allem Bio-Bauern, Erdbeeren mit Mist oder Jauche. Und auch der Zeitraum des Krankheitsausbruchs passt ….
  Een jongen ziet de buurman met een kruiwagen vol mest. Vraagt de jongen: “Wat gaat u doen met die mest?” De buurman: “Dat is voor op de aardbeien.” De jongen: “Oh, bij ons thuis doen we daar altijd slagroom op.”

 6. Voor jouw lezers ook nog even Xiwel:
  Het is een COMPLOT !

 7. @Bob: Ik schreef hierop op jouw weblog dat natuurlijk niets uit te sluiten is, maar dat ik het in dit geval niet verwacht.

 8. P.H.M van de Kletersteeg

  Die tauge kan niet gecontroleerd meer worden; na 5 dagen met je die weggoien;besmettingen waren 14–20 dagen terug
  Ik denk zelf aan iets waar IEDEREEN mee in contact was; water of brood.
  Allez in DE: bier en bratwurst

 9. Nu zou het het water zijn. Een nieuwe massahysterie is geboren…. zonder enig bewijs weer natuurlijk….

 10. En dan moet de komkommertijd wat nieuws betreft nog komen…

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: