Jun-10: 1e Kamer Minder Links
Na het Torentjes-gekonkel van Rutte en het foutkleuren van een D66-statenlid in Haarlem, is sinds enkele dagen de officiële samenstelling van de nieuwe 1e kamer bekend. En nu dus ook mijn aangevulde links-rechts overzichtje:
En als je die goed bekijkt is er weinig verschil te zien tussen de afgelopen 2e en 1e kamerverkiezingen van 2010 en 2011. Landgenoten mogen dan wel op provinciale politici stemmen, die op hun beurt de 1e kamer kiezen, maar uiteindelijk stemt het grootste deel voor landelijke punten. Eerder schreef ik al dat ik niet van die koppelverkoop hou en een andere stem uit zou willen brengen voor de 1e kamer dan voor de provincie. Dit grafiekje laat zien dat de meeste kiezers die 2-strijd niet zo ervaren hebben.
Verhagen heeft een zootje van het landelijke CDA gemaakt en provinciale CDA-politici zijn daar de dupe van, ongeacht of ze hun werk wel of niet goed hebben gedaan. Voor andere partijen is het niet anders.
De grafiek laat nog steeds zien dat de linker kolom hoger is dan de rechter. Even hoe de grafiek werkt. Onderin is gematigd, bovenin is extreem. De zetels van een echte middenpartij is gelijk verdeeld over links en rechts. Het CDA noemt zich een middenpartij, maar is in mijn optiek duidelijk 1/3de links en 2/3de rechts. D66 en CU net andersom. Van de OSF (Onafhankelijke Senaats Fractie) en 50+ heb ik geen idee van hun ligging in dit spectrum. Die heb ik dus maar precies verdeeld over links en rechts.
De meest opvallende zal de PVV zijn. Dat ie bovenin staat en extreem is zal niemand verwonderen. Dat het grootste deel rechts is evenmin. Toch heeft de PVV een aantal uitgangspunten die duidelijk als links worden gezien en waarin zij gelijk stemmen met de SP. Denk aan de WAO, pensioenen en zorg. Vandaar deze verdeling.
Verder nog het algemene voorbehoud, dat ik de termen links en rechts vaag, onduidelijk en onzinnig vind. Ik heb het liever over sociaal versus a-sociaal, progressief versus conservatief, religieus versus niet-religieus, liberaal versus gedachteloos achter een grote leider aanlopen en bijvoorbeeld milieu-vriendelijk versus milieu-onvriendelijk. Een deel van die punten zou je links of rechts kunnen noemen, maar vaak ook niet. Om een voorbeeld te geven; de VPRO is vrijzinnig en zou je wat dat betreft zeker liberaal mogen noemen. Toch wordt de VPRO als links gezien. Het VVD-liberalisme is duidelijk vrijheid voor de ondernemer en staat daarom als rechts te boek.
(Dit is een soort vervolglogje. De eerste verscheen in 2003 op m’n overleden website. Op dit weblog is de 2e te vinden in november-2006. Het heeft even geduurd, maar sinds 20-november-2013 is de grafiek uitgebreid met de tweede kamer verkiezing van 2012.)
Geplaatst op 2011-06-10, in Kiesmatig en getagd als Links-Rechts, PS2011, Statistiek, Verkiezing, Zetel. Markeer de permalink als favoriet. 9 reacties.
Je krijgt de regering die je verdient…
Knap hoe je het in een grafiek hebt kunnen zetten, zou mij nooit gelukt zijn.
Ik raak in de war van links praters en rechts stemmers. Waarschijnlijk zul je je grafiek volgend jaar al moeten aanpassen ;-)
Fijn weekend!
@Sjoerd: Dus niet. Ik geef toch duidelijk aan dat Nederland nog altijd in hoofdzaak wat links is en we krijgen door gekonkel en uitsluiting een rechts minderheidskabinet in onze mik gedrukt.
Ik had gedacht dat het wat rechtser zou uitpakken, maar de rechtse kant van het CDA is dus kleiner geworden.
@Hanscke: De linkerkant van het CDA ook. De grap is dat de CDA-stemmen verschoven zijn naar de PVV. Die mag dan een stuk radicaler zijn, maar in links-rechtsverhouding scheelt het niet veel.
Interessante manier om de verhoudingen in beeld te brengen! Deed M. Hondje dat ook maar, dan had een deel van de kiezers een betere blik op wat ze doen met het rode potlood.
@Niklas: Ik zet dit al een jaar of 8 op het web, steeds na een verkiezingsuitslag. Die Maurice de H zou het toch en keer gezien moeten hebben? :-)
De rechtse kant van CDA is niet veel groter of kleiner geworden. De linkerkant is weggelopen. Ik ben het niet eens met hoe het hier is weergegeven.
@Pietertje: Bedankt voor je reactie en dat je hem netjes hier plaatst.
Gisteren is op krapuul.nl een link naar dit berichtje geplaatst. Heb daar ook toestemming voor gegegeven, maar kan ook duidelijk stellen dat het niet voor krapuul bedacht is. Via die link zijn zo’n 100 bezoekers naar dit bericht gekomen. 98% liet niets van zich horen en is het er dus misschien wel mee eens of vond het zo onzinnig/wereldvreemd dat zij niet de moeite namen om er op te reageren.
Een reageur liet een reactie achter bij krapuul, die komt wat overeen met die van jouw en heb ik daar beantwoord.
In de vorige versie heb ik een duidelijkere verklaring gegeven waarom ik denk dat het CDA 2x zo rechts is als links.
Die verhouding hou ik al een een tijdje aan en in het afgelopen jaar heb ik geen reden gevonden om hem aan te passen. Het CDA was in het afgelopen jaren vrijwel onzichtbaar waar het om hun standpunten ging en hun inbreng in het beleid. Daarmee denk ik niet dat ze linkser of rechter zijn geworden, maar eerder zwakker.
En voor de grafiek maakt het ook niet zoveel uit. Hun inmiddels kleine zetelaantal brengt geen grote verschuivingen teweeg.