Jun-19: Alkmaars Wandelen

Fotoverslagje


Gisteren belandde ik met mijn privérondje wandelen in de Alkmaarse Wandel4daagse. Ik wist dat dit gaande was, maar in de dagen ervoor had ik er bar weinig van gemerkt. Dat terwijl ik op een steenworp van de oude binnenstad woon en daar zeer regelmatig loop. Gisteren zag ik het dus wel en strompelden de deelnemers hun laatste kilometer vanaf het bolwerk bij de Molen van Piet. Tachtig stappen eerder hadden ze dus hun laatste klimmetje van 5 meter genomen.

7300 deelnemers liepen de 4 dagen uit in diverse afstanden van 8,5 tot 45km per dag. Die 8,5km zou mij wel lukken, dat loop ik vaker. Toch ben ik geen echte wandelaar en zou het met 45km dan ook flink oplopen met mijn platpoten en gammele enkels. Met lange afstanden fietsen heb ik veel minder problemen. Dat beperk ik trouwens ook tot 140km per dag. Ik heb dan ook veel bewondering voor een goeie kennis en flink wat lotgenoten die onlangs de 240km van de Friese 11stedentocht fietsten. Daarbij getracteerd op stevige tegenwind in een boomloos landschap.


Maar ik ben ook een rasindividualist. Met iemand een stukje oplopen of opfietsen is tot daar aan toe. Maar de hele tijd in een kudde volk dezelfde kant opgaan, gaat me een paar stappen te ver. Ik begreep wel dat de 4daagse wandelaars veel plezier hebben gehad en lekker loopweer. Niet te warm af en toe zon. Her en der flink wind met korte stortbuien. Echt Alkmaars weer dus.

Gisteren bedacht ik mijn eigen looprondje aan te passen en wat binnenstedelijke wandelfoto’s te maken. Die foto’s heb ik op wandelroute volgorde geplaatst. Eerst de zonnebloemenuitdeelplek. Vanaf daar waren de wandelaars duidelijk herkenbaar. Die bloemen werden uitgedeeld op de stadswal bij ’t Zevenhuizen-Bergerbrug. Vandaar liepen ze dus een stuk stadswal tot de Molen van Piet. Voor mensen die niet in Alkmaar bekend zijn, zal de overdadige begroeing van de stadswal duidelijk opvallen. Als verdedigingswal is ie dan ook volledig onbruikbaar geworden. De camper-Spanjolen komen tegenwoordig met uiterst vreedzame bedoelingen.

Daarna liepen ze door ’t Ritsevoort en gingen ze bij ijssalon Laan linksaf om de Grote Kerk heen naar de Langestraat. Daar liep (of rolde) een juffrouw van 5 meter hoog. Aan het eind van de Langestraat stond Bertje Doperwtje in de ruststand. Met zijn zware accoustische aanpak zou het hem toch niet lukken om boven een fanfare uit te komen. Ik heb een paar fanfares gehoord, maar kon niet vaststellen of het steeds dezelfde band was.

Net voor ons groene Berwtje kwam ik uit het Payglop. Daar stond aan het eind een klein draaiorgel flink in de weg. Hij speelde wel, maar maakte net zo weinig kans tegen de drumband bij die friethoek met de Langestraat. Mijn rondje was dus duidelijk anders dan die van de 4daagse lopers. Ik had gemerkt dat dit de eerste dag van een draaiorgel 9 daagse is. Door flink te zigzaggen telde ik er 8. Die op de foto was 1 van de kleinste. Een grotere die bij de Grote Kerk stond had de volledige Payglop geblokkeerd. Het orgel in de Grote Kerk doet ook mee. Deze 500-jarige schijnt 1 van de oudste bespeelbare orgel in Nederland te zijn.

Voordat ik terugkeer naar de wandelpartij, dwaal ik nog even verder af de ‘muziek’-hoek in. De draaiorgels die er nu waren klonken tussen redelijk en goed. Heel vaak tref ik echter draaiorgels met een te lawaaiige pruttelaandrijving en een afgezaagd repertoire. Het lawaai van de bijbehorende bejaarde bedelaaar met centenbak is ook niet altijd een genoegen voor het gehoor. Toch viel deze club autochtonen buiten het recente Alkmaarse debat over straat-‘muziekanten’.

‘Dat waren allemaal jengelende prutsers uit het voormalige Oostblok’, aldus de VVD, de partij voor Vrijheidsbeperking Van Derden. Flink achterhaald geneuzel. In het laatste jaar kom je hier sporadisch ‘Oostblokkers’ tegen. De uitzondering is een bijna onhoorbaar vrouwtje aan de noordkant van de Ringersbrug en wat spul in de buitenwijken. In de binnenstad is het vooral dhr Doperwt en draaiorgels. De gemeente Alkmaar gaat dan ook terecht niet haar beleid aanpassen.

Nee, dan gisteren. Op het Ritsevoort stond tegenover het Gulden Vlies een Amsterdammer te kwelen. Een bak H6-lawaai waar ik in een grote boog omheen loop. Doe mij dan maar een kudde Oostblokker met trekzak en viool. Altijd beter. Einde muziekuitstapje en weer terug naar de wandellaars op de Langestraat. Die werden nauwlettend gevolgd door RTV-Noord-Holland en deze laatste loopdag was daar live te volgen.

Na de overkant van de Mient ging de meute onder de Waag door op de Finish af, om aan het eind (in haring-ton-opstelling) af te stempelen op de Marktstraat. Van dat laatste kreeg ik het helemaal Spaans benauwd. Blij dat ik alleen met mezelf op pad was en regelmatig door een stil achterstraatje een stukje afstak.

Bij de horeca ging de 4daagse nog wat verder met een zogenaamde 4daagsemenu bij De Buren. (Is een resturant.) Ik zie dat al voor me dat er in 1x een menu voor 4 dagen op tafel wordt geslingerd. Nee dan liever naar de overkant bij café Stapper. Die heten al jaren zo en zijn niet hernoemd vanwege de 4daagse.

Advertentie

Geplaatst op 2011-06-19, in Alkmaar en getagd als , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 23 reacties.

 1. Jeetje wat doen er veel mensen aan mee, en leuk dat fotoverslag geeft een leuk beeld…

 2. Mooi verslag – en lekker druk op de foto’s, ziet er gezellig uit…

 3. @Aline en Ramirezi: De meeste mensen op de Langestraatfoto kwamen als winkelbezoeker en/of toeschouwer. Alleen in het midden lopen groepjes 4daagse wandelaars.

 4. Die foto’s wekken bij mij de associatie op met overbevolking.

 5. Ik heb het gemist maar je hebt er een leuk verslag van gemaakt!

 6. Jammer dat Alkmaar niet dichter bij Zeeland ligt, die Kerkorgels bekijken en beluisteren zou wat voor mij Pa geweest zijn :-) En jammer dat kinderachtige ‘eigen herrie eerst’-gedoe.
  Maar het ziet er heel zonnig, gezellig en kleurrijk uit, zo met die zonnebloemen tegen al die mooie decors!
  PS, poging 2.. (Hmmm, waarom zegt de site nou ‘sorry we cannot accept this data?’)

 7. Jammer dat Alkmaar niet dichter bij Zeeland ligt, die Kerkorgels bekijken en beluisteren zou wat voor mij Pa geweest zijn :-) En jammer dat kinderachtige ‘eigen herrie eerst’-gedoe.
  Maar het ziet er heel zonnig, gezellig en kleurrijk uit, zo met die zonnebloemen tegen al die mooie decors!
  PS, poging 2.. (Hmmm, waarom zegt de site nou ‘sorry we cannot accept this data?’)

 8. PPS, hij deed het weer, na reload-page :-) Zit er soms een timer op, had ik te lang zitten lezen? Enfin, hoe dan ook, het werkt weer :-)

 9. PPS, hij deed het weer, na reload-page :-) Zit er soms een timer op, had ik te lang zitten lezen? Enfin, hoe dan ook, het werkt weer :-)

 10. @Jolie: Die mogelijke herlaad-fout is me bij mij mijn eigen log nog nooit opgevallen. Ik heb het wel eens bij anderen. Dan tik ik wat en zoek nog wat na. Tik het vervolgens af en ik krijg dan een of andere verlopen-melding. Zal wel tegen spammen zijn, maar het is irritant. Als ik ook maar het vermoeden heb dat het met het plaatsen misgaat (zoals vooral bij blogspot), dan kopieer ik eerst de text in het copy-geheugen.

 11. @Jolie: Die mogelijke herlaad-fout is me bij mij mijn eigen log nog nooit opgevallen. Ik heb het wel eens bij anderen. Dan tik ik wat en zoek nog wat na. Tik het vervolgens af en ik krijg dan een of andere verlopen-melding. Zal wel tegen spammen zijn, maar het is irritant. Als ik ook maar het vermoeden heb dat het met het plaatsen misgaat (zoals vooral bij blogspot), dan kopieer ik eerst de text in het copy-geheugen.

 12. @Bob: Het valt wel mee. Op dit soort dagen is de Langestraat altijd druk. Gelukkig zijn er alternatieven te over en loop ik moeiteloos parallel door een leeg straatje. Op de Langestraat zelf kon je ook nog doorlopen, de foto geeft door het inzoomen op die jurk een vertekening.
  In de Payglop is het altijd vol. Dat is een van de weinige effectieve dwarsstraatjes. Maar een paar meter breed en veel mensen gebruiken hem van en naar de V&D.

 13. @Bob: Het valt wel mee. Op dit soort dagen is de Langestraat altijd druk. Gelukkig zijn er alternatieven te over en loop ik moeiteloos parallel door een leeg straatje. Op de Langestraat zelf kon je ook nog doorlopen, de foto geeft door het inzoomen op die jurk een vertekening.
  In de Payglop is het altijd vol. Dat is een van de weinige effectieve dwarsstraatjes. Maar een paar meter breed en veel mensen gebruiken hem van en naar de V&D.

 14. Over twee jaar hoop ik erbij te zijn. en dan op de langste afstand. Ik verheug me nu al. 7500 deelnemers valt wel mee. Nijmegen is echt niet meer te doen. Daar heb ik in 98 afscheid van genomen. En echt, als je een maal aan het lopen bent verspreidt de meute zich en heb je niet veel last van elkaar.

 15. Over twee jaar hoop ik erbij te zijn. en dan op de langste afstand. Ik verheug me nu al. 7500 deelnemers valt wel mee. Nijmegen is echt niet meer te doen. Daar heb ik in 98 afscheid van genomen. En echt, als je een maal aan het lopen bent verspreidt de meute zich en heb je niet veel last van elkaar.

 16. Ik heb drie maal de Kennedymars gelopen. Daarna nooit meer dan 10 kilometer…

 17. @Sjoerd: Nooit van gehoord en heb er net wat van gelezen.
  Gelukkig ben ik geen ‘overheids-ambtenaar’, en anders zou ik het ook bij 10km houden.

 18. by the way

  Dat verkeersbord op de foto van het waagplein was wel erg toepasselijk.
  Een en al beweegbare opstakels.

 19. Nee, ook niks voor mij, maar wel leuk om even te kijken. Denk ik dar nu maar of zijn er steeds méér vierdaagsen??

 20. Van het weekend Kaeskoppenstad 2011,
  Ga je er nog een (foto) verslag van maken?
  Zondag ga ik ook ff kijken denk ik.
  Fijn weekend!

 21. @Beukmans: Ik heb er een jaar terug over geschreven. Toen was het stralend weer.
  Het is een leuk evenement, maar kan bezopen druk zijn. Dan schuifel je je een ongeluk en ga ik er niet in. Kijk wel hoe het uitkomt.
  Ze zijn trouwens al een paar dagen bezig met het timmeren van een toegangspoort op de Gewelfde Stenenbrug.

 22. Een paar jaar terug ben ik ook even wezen kijken, was best wel leuk. Maar die drukte vind ik ook niks daarom blijf ik meestal op een afstandje.
  Jammer dat timmerwerk heb ik niet gezien, was wel een paar keer bij Smorenberg vandaag, gezeur met mijn satelliet gebeuren, aardige mensen daar overigens. Ga er van de week maar eens een blog aan weiden (satelliet strubbelingen).
  Truste voor later!

 23. Een paar jaar terug ben ik ook even wezen kijken, was best wel leuk. Maar die drukte vind ik ook niks daarom blijf ik meestal op een afstandje.
  Jammer dat timmerwerk heb ik niet gezien, was wel een paar keer bij Smorenberg vandaag, gezeur met mijn satelliet gebeuren, aardige mensen daar overigens. Ga er van de week maar eens een blog aan weiden (satelliet strubbelingen).
  Truste voor later!

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: