Jun-24: Doorzonmatig

Rond 21 juni heb ik al jaren een doorzonwoning. Veel doorzonwoningen hebben wel die naam, maar zijn het niet. Vaak kan de zon er niet door schijnen, omdat de woning verkeerd ligt of dat er allemaal bomen en schuttingen omheen staan. Bij mij is dat ook zo. Dichtbij hoge gebouwen, oude stadswoningen en erg veel bomen.

Toch heb ik rond 21 juni de zonnestralen dwars door mijn 12 meter lange benedenwoning. Dat duurt maar anderhalve week en is alleen rond 21 uur ’s avonds te bewonderen.

De bouwers van ruim 100 jaar terug moeten dit geweten hebben. Sterker nog, toen stond er helemaal niets achter de woning. En later heeft de gemeente er altijd rekening mee gehouden door net op die plekken geen gebouwen of hoge bomen te plaatsen. In de landschapskunde noemt men zoiets een zichtlijn. Als ik mijn woning ooit verkoop, dan staat er natuurlijk ‘echte doorzonwoning met prima zichtlijn’.


Ik las overigens net op de gemeentelijke website een link naar een nieuwe website energieloket.nl. En op die site stond onder VvE en daarop ‘Wat gebeurt er in de regio?’ een nieuwe link naar woningdossier.nl. Daarop werd ik doorgestuurd naar mijnwoningdossier.nl waar ik (zonder registratie) niet alleen de gegevens van mijn eigen woning, maar ook die van anderen kan aanpassen. Dat klinkt natuurlijk erg en ik zou dit ergens moeten melden. Maar de kans is groot dat de rest van Nederland nooit door dit weblabyrint op deze open plek zal belanden.

Geplaatst op 2011-06-24, in Klimatig, Milieumatig, Woonmatig en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.

 1. Tsja, slordig dus van deze gasten. Ik zag dat ik een geregistreerd D-label heb…

 2. @Sjoerd: Ik kom op een ongeregistreerd C-label uit. Nadat ik alles naar eer en geweten heb ingevuld. Bij mijn huis is niet zoveel te winnen op meer isolatie. Dwz ik heb een betonnenvloer met daarop wat eenvoudige vloerisolatie. Dat zou iets beter kunnen, maar dan moet die betonnenvloer opnieuw gestort. Veel geld (is energie) voor weinig resultaat. En ik kan ook in de winter warme pantoffels aantrekken.
  Ook zou mijn zolderisolatie een stuk beter kunnen. Maar dat vergt ook een halve verbouwing, met het resultaat dat de bovenburen meer moeten stoken. Verder kan ik nog wel beter de zolder van mijn slaapkamer en keuken isoleren. Maar dat heeft als bijeffect dat neerslag op het terras van mijn bovenburen kan bevriezen. Zoiets kan uiteindelijk meer schade opleveren dan voordelen aan stookkosten. Maar voor dat label speelt deze zolder isolatie niet, die vragen alleen maar iets over een dak dat ik niet heb.

 3. Ik woon in een sociale huurwoning, en heb gekeken naar mijn woning.
  Mijn woning heeft al een gecertificeerd energielabel, en dan kun je niets veranderen.
  Het is label D.
  Ik kan op de website geen details zien waarop het label is gebaseerd.
  Het is een woning van omstreeks 1965-1970, voor zover ik weet.
  Ik heb dubbel glas, woon op de bovenste verdieping, met dakisolatie.
  Verder geen idee.
  Voor sommige dingen die ik misschien zou willen weten moet ik me registreren voor 5 euro. Dat ga ik echt niet doen.
  Het label is afgegeven op 2 december 2009.

 4. Ik vul er nu een aantal aanpassingen in, en kom dan uit bij C.
  Het enige dat ik niet veranderd heb is de gevelisolatie, omdat ik geen idee heb of ze daar ook iets aan hebben gedaan.

 5. In de troosteloze flats in de buitenwijk, waar de doorzonruimte verdeeld is in of woonkamer en slaapkamer, of woonkamer en keuken, is de tussenliggende wand van glas, dus dat werd indertijd ’n semi-doorzonwoning genoemd, maar tegenwoordig gewoon doorzonwoning. Blij dat ik daar niet naartoe ben verhuisd.

 6. @Ontwikkelaar W: Bedankt voor de toevoeging. Toch is het wel vreemd dat onbevoegden zaken kunnen wijzigen van woningen die hen niet aangaan.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: