Jun-28: Hellas-Pindakkas

Ik hoorde belangrijke mensen zeggen dat ‘Democratie’ en ‘Europa’ Griekse woorden zijn. Uit die woordkeuze kan je opmaken dat dit mensen zijn die Griekenland om het EU-belang willen redden. Want ‘Drama(tisch)’, ‘Demagogisch’, ‘Sceptisch’, Cynisch’ en ook ‘Crisis’ komen net zo goed uit het Grieks, maar daar hoor je deze mensen niet over. Voor je heet weet beland je met dergelijke woorden bij de Euro-Sceptici. De Grieken noemen hun land zelf ‘Hellas’, wat mogelijk in onze taal is geadopteerd als ‘helaas’ (-pindakaas).


Ik heb moeite met het idee dat bij de Grieken een been geamputeerd moet worden, zodat ze er weer bovenop komen. Dwz de andere EU-landen hopen dat Griekenland dat been goed aan de private sector kan verkopen. Dat verplichte turbo-bezuinigen zorgt er voor dat hun economie (ook al zo’n Grieks woord) compleet vast gaat lopen.

In ‘De Slag om Brussel’ was een mooie aflevering over de Grieken en Griekenland genaamd ‘De Griekse Tragedie‘. Eigenlijk haal ik daar uit dat de EU beter slimme belasting-inners naar dat land kunnen sturen. Een groot deel van de (rijkere) bevolking weet erg veel mazen in de Griekse belastigwetten te vinden. Met de (te?) zware bezuinigingen worden deze grootgraaiers nog steeds niet aangepakt.

Advertentie

Geplaatst op 2011-06-28, in Kiesmatig, RTV-matig en getagd als , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 13 reacties.

 1. Tja de rijken zullen immer rijk blijven… dat is volgens mij overal zo… al zouden de rijke grieken toch eens moeten nadenken…

 2. Daar sla je de spijker op z’n kop denkik.. ik heb wel ns gehoord/gelezen dat 1 x alle belasting innen zoals zou horen in Griekenland, alle steun overbodg maakt.. Of het waar is weet ik niet, maar in èlk geval moeten ze ‘ns beginnen normaal belasting te innen. De Grieken-op-straat kunnen ook beter daartegen/voor demonstreren: tegen hun eigen grootgraaiers, dan tegen de EU.

 3. Ik denk ook dat Griekenland de hand in eigen boezem moet steken. Nog meer lenen levert nog meer lasten op, en die moeten uiteindelijk wel betaald worden.

 4. @Jolie: Het gaat niet alleen om Grieken, maar ook om Nederlanders die daar hun jacht hebben en in beide landen geen belasting betalen. Zeg maar de U2-truc die belastingparadijs Nederland gebruik om flink minder (tot vrijwel geen) belasting te betalen.

 5. Ik denk dat we er maar massaal op vakantie moeten om het land een beetje uit het slop te trekken. Alleen Jan-Kees maar niet. Dat lijkt me beter voor zijn veiligheid.

 6. Ik denk dat Griekenland nog in sprookjes, ander woord voor Mythen gelooft. Ze moeten wakker geschud worden.

 7. @Emigrant: Ik heb die h altijd (sinds ik postzegels verzamelde) als stille h gezien, zoals in het Engelse hour. Geen idee waarom ze die toevoegen. Want in de Griekse karakters lees ik ook alleen Ellas. Ons helaas is afgeleid van het Franse hélas waar ook geen h in te horen is. Waarom schrijven wij niet ‘elaas’ ? :-)
  Toch denk ik dat juist die onvolledige economische boekhouding hen nu nekt. Een staatsschuld wordt afgemeten aan het BBP. Heb je een hoger BBP, dan kan je je ook een hogere staatschuld veroorloven. In Nederland is de staatsschuld 60% van het BBP en in Griekenland 150%. Maar als de Grieken alles in hun BBP zouden stoppen wat daar in hoort, dan kan het best zijn dat hun zelfde staatsschuld onder de 100% van hun BBP komt en niemand zich meer om hun staatstschuld zorgen maakt.

 8. @Trijntje: In het huidige Grieks zie ik Ελλάς zonder enig gevalletje boven de eerste E. Op de postzegel is dat ook te zien, maar dan staat alles in hoofdletters. Ik weet weinig van Grieks. Heb het nooit gehad en ben er maar een paar dagen doorgefietst. Daardoor wist ik wel dat ze tegenwoordig geen letter hebben voor onze huidige B-klank. Hun β is een wita en voor een B gebruiken ze MP, waar (erg belangrijk) hun woord Bira (Μπίρα) mee begint. Dus bedacht ik dat de naam Olympia tegenwoordig als Olybia moet worden uitgesproken net als onze oude Ophaaalbrug Ofaalbrug. :-)
  Voor de uitspraak weet ik wel dat op de Griekse wereldomroep (waar zo te horen op de kortegolf nog steeds niet op bezuinigd is) hoor je erg vaak het woord Ellada voorbij komen. De E heeft een klank tussen onze e en ee, en ik hoor geen enkele h daarvoor. Ik vermoed dan ook dat er erg weinig zit in uitspraak tussen het Griekse Hellas en het franse Hélas.

 9. @Xiwel, hmm, dat wist ik niet (‘Ollanders met n Grieks jacht die nergens belasting betalen, noch hier, noch daar in .gr) Daar moet de EU ook maar ns kritisch (ook dat woord is grieks ;)) naar kijken.
  En een grappige discussie over Oud/Nieuw-grieks hierboven.. :) Waarbij ik me ineens afvroeg, is het nu Chiwel of ξiwel ;) :)

 10. @Emigrant: Uit het Chinees ken ik dat intonatiegedoe. Met die intonaties in het Chinees wilde het bij mij echt niet lukken. Ik kwam niet verder dan een biertje bestellen. Waarschijnlijk lukte dat, omdat ik daarbij in een kroeg stond. Verder had ik veel meer aan m’n gebaren dan aan m’n uitspraak.

 11. @Hanscke en Jolie: Ik heb de indruk dat de situatie zeker niet alleen door de Grieken is ontstaan. De EU heeft ook flink wat (en misschien de grootste berg) boter op haar hoofd. Niet alleen dat Griekenland niet rijp was voor de Eurozone. Bedenk ook dat zij voor de EU de laatste jaren poortwachtertje mochten spelen voor grote kuddes (illegale) migranten uit Azië en Afrika, zonder noemenswaardige steun van andere EU-landen.
  Ik voorzie dat de andere uithoeken van de EU; Portugal en Ierland (en zelfs Spanje) het ook nog veel moeilijker gaan krijgen. De EU heeft een te star monetair gedrocht gemaakt, dat waarschijnlijk deze problemen niet kan oplossen. Zoiets is de Grieken of Portugezen niet te verwijten.

 12. Toen de Albanese grens openging werd Griekenland onder de voet gelopen door honderdduizenden Albanezen, die straatarm, hongerig, onverstaanbaar en wild waren. Er werd heel wat geroofd en gestolen in die tijd. Mensen die geld hadden begrepen al gauw dat het beste middel tegen Albanezen Albanezen was. Wie het kon doen nam een tuinman/klusjesman/beschermer uit dat land. Na een poosje hadden ze geen honger meer en werden het vlijtige, goedkope arbeidskrachten, ook in de bouw en in fabrieken. Onderbetaald, ja zeker. Het probleem werd opgelost door Griekenland alleen, op een manier die niet inhumaner was dan de omgang met goedkope arbeidskrachten in West-Europa. De illegale immigranten in kampen hebben het nu wel slechter. Er is ook geen werk meer.

 13. Die Russische belangstelling zal er nog steeds wel zijn. Rusland, Servië e.a. hebben een makkelijke entree in Griekenland vanwege het orthodoxe geloof en de gedeelde rancune t.o.v. West-Europa. De Chinezen kopen alles wat er verliesgevend uitziet. Of dat nou zo leuk is voor nette mensen als wij? Als de buurt achteruit dreigt te gaan kopen echte bourgeois toch liever zelf het rottende buurhuis dan het aan allerlei ongeregelde types over te laten?
  Overigens was het indertijd de Nederlander Van der Stoel die het Griekse lidmaatschap van de EU heeft doorgedrukt.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: