Jul-18: De Meeuwen-Magneet

Langs de hele Vlaamse- en Nederlandse Noordzeekust is er meeuwenoverlast. Alkmaar, dat op maar 10km van de Noordzee ligt, geniet daar ook van mee. Onze nieuwe stadsregering heeft besloten om hier iets publiekelijk tegen te doen. Dat wil zeggen voor de bühne, waardoor iedereen ziet en vooral hoort hoe goed zij voor hun burgers opkomen.

Deze keer is het de megafoon geworden. Wethouder Nagengast verjoeg daarmee de meeuwen van het Waagplein. Dat werkte ongeveer 10 minuten. Daarna zijn er weer evenveel meeuwen. En ja het is simpel, het hoeft niet met een megafoon. Maar 3 dingen zijn nodig. Troep opruimen, niet voeren en een lastig luchtruim. Daar mankeert het vooral op het Waagplein aan en op deze nabij gelegen plek:

Op dit fotomoment viel het echter enorm mee, maar doorgaans barst het hier van de meeuwen, eenden en koeten. Er is geen boom van betekenis te bekennen, en de snackbar-bezoekers gooien allerlei restvoedsel op straat of in de gracht. Dat terwijl ook hier om de meter een grote afvalbak te vinden is. Op het Waagplein staat ook geen boom en ook daar laten bezoekers veel ‘als dank’ achter. Zelf je rommel even opruimen is zo voor elkaar. En als de Alkmaarders dat doen, dan doen de bezoekers na een tijdje ook mee.

De koeten en eenden geven niet zoveel overlast, ook al is hun aantal soms enorm. Meeuwen wel, vooral die grote jongens. En die hebben aanvliegruimte nodig. Vandaar dat je ze vrijwel nooit in een bosrijk park of een laan met bomen vind. Rond mijn huis heb ik er dan ook geen enkele last van.

Een paar maanden terug zag ik een slimme oplossing aan de oostkant van de Langestraat. Die straat is te smal voor bomen, maar heeft wel lijnen over de straat. Daaraan hangen in de winter deze kerstballen. Die zouden ze gewoon in de zomer kunnen laten hangen en geen meeuw durft een landig aan. Maar nee, die ballen zijn opgehaald en liggen nu ergens in een ballenbak te verstoffen tot de volgende winter. Deze ballenoplossing bracht mensen wel op een idee en nu hangen er allemaal schoenen aan die lijn onder het motto ‘schop de meeuwen eruit’:

Iets dergelijks is op het Waagplein ook prima mogelijk. Bindt wat fleurige linten een de Waagtoren en maak er een soort klamboe van.

Er zijn nog wat andere mogelijkheden, waaronder de gratis parkeerplekken rond de spoorbrug. Werkt goed, in het Kanaal heb je weinig last van de meeuwen, maar er zijn nu al plekken te kort:

De topoplossing kwam ik gisteren tegen. En natuurlijk is ie bedacht door een slim afvalbedrijf. Zij hebben tussen het trein- en busstation een ‘meeuwen-magneet’ geplaatst:


(Ga met de muispijl over de foto hierboven om te zien hoe het een paar dagen later is. Bloggen heeft duidelijk effect (denk ik).)

Prima pilot, daar gaan deze afvalspecialisten nog mee binnenlopen. Ben benieuwd of er al belangstelling is geweest vanuit Haarlem of Den Helder.

Advertentie

Geplaatst op 2011-07-18, in Alkmaar, Milieumatig en getagd als , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 27 reacties.

 1. Afvallige personern, die hun rommel zo laten slingeren. Ze zeggen niet voor niks dat de mensen de beesten onder de dieren zijn…
  Maar wat een creativiteit onder de Alkmaarders.

 2. Meeuwen zie ik hier niet zoveel, wel duiven…

 3. Moet je eens ver het binnenland in gaan kijken als er geploegd wordt o.i.d., hoeveel meeuwen je dan ziet. En op open afvalstortplaatsen…

 4. In Leiden begint de politiek te accepteren dat de meeuw in het stadsbeeld hoort. Niet voeren en vuil tijdig en grondig opruimen en het ‘probleem’ is beheersbaar.

 5. Ik schreef eigenlijk dit verhaaktje vanwege de vuilnistroep tussen het bus- en treinstation. En daar zag ik dan ook de meeste meeuwen in het laatste half jaar. Volgens mij valt het dan ook best mee en is het in voorgaande jaren wel erger geweest.
  Eenkele jaren terug was het vooral erg op de kruising Scharlo-Stationsweg-Bergerweg. Ook een plek met veel ruimte waar regelmatig kapotte vuilniszakken te vinden waren. Dit jaar dus niet en dan gaan die meeuwen naar een plek waar meer te halen valt. In dat geval valt de Paardenmarkt deze zomer ook af. Niet omdat het vuil daar beter opgeruimd wordt, maar omdat het een bouwput is waar weinig te halen valt voor een meeuw.
  Op de Noorderkade en het Waagplein is het als voorgaande jaren. Je zou daarmee zelfs kunnen denken dat de meeuwenoverlast wat afgenomen is. Het is dan ook meer de nieuwe populistische spierballenklup die zo nodig iets aan dit nonprobleem wil doen.

 6. Ik herinner me nog de tijd dat meeuwen in de stad Groningen betekende: strenge winter.

 7. “Wethouder Nagengast verjoeg de meeuwen van het Waagplein” klinkt als een strofe van Koot & Bie…
  Grappig die zogenaamde vogeloverlast.
  Ik woon naast een zilvermeeuwenkolonie (op het IJmuidense Forteiland) die beschermd is, waar zorgvuldig jongen geteld en geringd worden, en elders in het land moeten die beesten weggeschreeuwd en -geschopt worden!
  Overlast van vogels, wat kan de verwende moderne consumerende mens toch zeuren.
  Mensenoverlast, dat is pas wat!

 8. Vogeloverlast en vogeloverlast: ik ben echt voor bescherming van vogels.
  Maar toen mijn balkon, bij één van mijn vorige woningen, voortdurend werd bevuild door duiven, die hier niet vanaf waren te brengen, vond ik dat wel echt overlast. Al wordt die dan ook eigenlijk veroorzaakt door mensen die die duiven zodanig voeren dat die duiven plekken bevuilen waar mensen in de zon zouden willen zitten op hun balkonnetje.

 9. Hier in Den Helder is het niet anders… ;)

 10. Ik heb het helemaal gehad met die rotmeeuwen met hun akelige snavels en enge ogen en geschreeuw, sinds ik maandag in Rotterdam getuige was van een lafhartige moord van zo’n kreng op een weerloze duif.

 11. by the way

  Het is een plaag die wij zelf in de hand werken.
  Waar eten is daar zijn die rotvogels en ze zijn nog beschermd ook, van mij mogen ze afgeschoten worden.Leuke bezigheid voor die jagers die anders hazen en eendjes afschieten.

 12. @By the way: Inmiddels ben ik weer een keer langs het station gekomen en opeens waren alle meeuwen weg. De berg kapotgerukte
  blauwe vuilniszakken overigens ook. Kan natuurlijk toeval zijn. :-)

 13. @Margo: Het zijn idd verwaande chagrijnige rotvogels die altijd op ruzie uit zijn. Dat pleit niet echt voor ze. Toch zijn meerkoeten nog een slag erger. Die zijn maar half zo groot en jagen moeiteloos de veel grotere eenden en meeuwen uit de grachten.

 14. @Trijntje: Ik heb hier vaak gehoord dat meeuwen het land in trekken als er slecht weer langs de kust op komst is. Maar tegenwoordig komen ze ook op onze slecht afgesloten vuilniszakken af.

 15. @Selma: Nu je het zegt. Die wethoudernaam en zijn ‘slagvaardigheid’ hadden ook goed gepast in een boek van Marten Toonder.
  Zelf werd ik overigens schijtziek van de meeuwen op het Hoogovensterrein. Er was een looproute van het busstation naar het kantoor via een voor verkeer afgesloten weg. Op elke lantaarnpaal zat zo’n loeder van (uitgerekt) anderhalve meter breed. Als er jongen op straat liepen, dan werd je daar op alle manieren aangevallen door kamikazemeeuwen.

 16. @Selma: Nu je het zegt. Die wethoudernaam en zijn ‘slagvaardigheid’ hadden ook goed gepast in een boek van Marten Toonder.
  Zelf werd ik overigens schijtziek van de meeuwen op het Hoogovensterrein. Er was een looproute van het busstation naar het kantoor via een voor verkeer afgesloten weg. Op elke lantaarnpaal zat zo’n loeder van (uitgerekt) anderhalve meter breed. Als er jongen op straat liepen, dan werd je daar op alle manieren aangevallen door kamikazemeeuwen.

 17. Ook hier in Oost-Brabant zijn meeuwen, kijk op de belten en het land. En duiven, tot tussen je voeten lopen ze op drukke terassen.
  Afval opruimen en niet voeren is de ultieme oplossing maar ik vind de meeuwenmagneet ook een mooie oplssing, een ludiek bedenksel:-)
  En dan hebben we het nog niet over de ganzen gehad maar dat is een palattelandsprobleem.

 18. @Bertie: Hier hadden we ook een flink probleem met een kudde Canadese zebraganzen. Het laatste jaar is dat duidelijk minder, misschien door minder voeren.

 19. Vervuilen is het grootste kwaad van de mens!
  Regenachtige vakantiegroet

 20. Vervuilen is het grootste kwaad van de mens!
  Regenachtige vakantiegroet

 21. Meeuwen zijn slimme stadsvogels, ze trekken/pikken/scheuren gewoon vuilniszakken open als ze wat lekkers ruiken. Dikke scheurvaste kunststof gebruiken voor de vuilniszakken en weggegooide voedselresten extra inpakken in plastic zakken. En geen eendjes voeren!!

 22. De meeuwen in Alkmaar hebben Één Vandaag gehaald.

 23. De meeuwen in Alkmaar hebben Één Vandaag gehaald.

 24. @Trijntje: Het stukje over Sesamstraat vond ik zinniger. :-)
  Problemen zijn de patatboer en ijszaken. Dus ook als er geen vuilnis of kaas is, is er flink wat te scoren voor die beesten. Mensen bij zo’n zaak hebben moeite om 1 van de 100 prullebakken in dat gebied te vinden, of gooien voor de lol een paar patatjes naar die beesten.
  Toch valt het de laatste weken behoorlijk mee. Overlast is veel erger geweest. Maar we hebben nu een PVV-achtige stadsregering met OPA (Onafhankelijke Partij Alkmaar) en Trots op Alkmaar en een CDA-wethouder die bij dat locale populisme niet wil achterblijven.

 25. @Trijntje: Het stukje over Sesamstraat vond ik zinniger. :-)
  Problemen zijn de patatboer en ijszaken. Dus ook als er geen vuilnis of kaas is, is er flink wat te scoren voor die beesten. Mensen bij zo’n zaak hebben moeite om 1 van de 100 prullebakken in dat gebied te vinden, of gooien voor de lol een paar patatjes naar die beesten.
  Toch valt het de laatste weken behoorlijk mee. Overlast is veel erger geweest. Maar we hebben nu een PVV-achtige stadsregering met OPA (Onafhankelijke Partij Alkmaar) en Trots op Alkmaar en een CDA-wethouder die bij dat locale populisme niet wil achterblijven.

 26. Als het gemeentebestuur er zich serieus over buigt komt er misschien een blijvende oplossing. Desnoods een populistische:-)

 27. Als het gemeentebestuur er zich serieus over buigt komt er misschien een blijvende oplossing. Desnoods een populistische:-)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: