Jul-21: Schaf de Snorfiets af!

Ik ben niet zo van het verbieden en vind meestal dat mensen er zelf uit moeten komen om in harmonie met elkaar te leven. Dus doe wat je leuk vind, laat ruimte voor een ander en zorg dat je geen overlast geeft. En als men zich binnen die vrijheid kapotrookt, -drinkt of -spuit is dat aan die persoon zelf. Met verkeer vind ik dat ook. Voor mij hoeft een helm niet verplicht, zelfs niet op een motorfiets. Als men dan maar wel zo verstandig is om niet boven de 30km/h te rijden.

Maar inmiddels ben ik er achter dat 98,3% van de snorfietsgebruikers overlast oplevert. En waren het maar snorfietsen. Nee het zijn vrijwel allemaal snorscooters met kinderen onder de 20 jaar of rokende 30’ers met overgewicht, die overlast opleveren op de te smalle fietspaden en in de krappe binnenstad. Rekeninghouden met anderen is er totaal niet bij. Zelfs (of beter: vooral) niet als die rommel geparkeerd wordt. Ik geef toe dat fietsen ook niet altijd (goed) in de rekken belanden. Maar de snorscooters blokkeren echt overal de voetpaden, terwijl er mogelijkheden te over zijn om ze even aan de kant te zetten.

De echte aversie kwam toen we hier op een drukke 30km-straat een snelheidsmeter kregen. Dat ding hangt er omdat de bewoners klaagden over trillingen van vrachtwagens en bussen en zij beweerden dat er veel te hard werd gereden. Dat is ook link voor de drommen fietsers, waarvoor die straat met brede fietsstroken een hoofdverbinding is. Ik ben zelf ook langs de meter gefietst en hij kwam goed overeen met mijn geijkte fietstellertje. Onder de 20 geeft ie niet aan en bij 25 en 30 zag ik dezelfde getallen op mijn tellertje. Daarna bedacht ik dat er nog meer mee te meten was en heb ik er een aantal keren gepost.

En bij dit alles viel me op dat ik maar 1 vrachtwagen (tegenover 200 personenauto’s) heb gezien, die de wijk in moest. Hij kon dus niet anders. Er rijden redelijk veel grote bussen en die reden netjes tussen de 29 en 31. Personenauto’s gingen wat sneller, gemiddeld 36. Bedrijfsbusjes en bromfietsen reden gemiddeld 40 km/h en 38 km/h. De snorscooters (blauw kenteken) zaten daar nog flink boven met een gemiddelde van 44 km/h. Dat terwijl die dingen maximaal 25 mogen. De langzaamste snorscooter reed 39 en de snelste (met 2 ongehelmde opzittenden) 58 km/h.

Daarbij was hun verkeersgedrag allerbelabberst. Flink slingeren om de auto’s in te halen en regelmatig snijden van allerlei andere weggebruikers. Kortom allemaal overlastbezorgers. Mij is het duidelijk dat iedereen die een snorscooter gebruikt direct als verkeerscrimineel kan worden opgepakt.

Als het om de parkeeroverlast gaat, dan zetten ze die dingen overal schots en scheef neer, waardoor wandelaars bijvoorbeeld uit moeten wijken naar de rijbaan. Die mormels nemen de plek in van 2 fietsen. Dat komt niet alleen door de brede sturen (tot net over een meter), maar ook omdat het middendeel breed is en je die dingen dus niet dicht naast elkaar kan zetten. Opvallend is ook dat er zoveel in de binnenstad geparkeerd staan, terwijl ze daar niet mogen rijden. De stadswachten houden dan ook regelmatig razzia’s, maar dat is dweilen met de kraan open.

Het kan niet anders zijn dan dat de (hoge) parkeertarieven voor auto’s het gebruik van de snorfiets en vooral snorscooter stimuleert. Die dingen kunnen tussen de palen door in de autovrije gebieden komen. Daardoor zijn vooral steden als Alkmaar en Amsterdam (zie ook hun petitie met veel info tegen de snorscooters) de dupe zijn van hun eigen parkeerbeleid. De gemeentes kunnen overwegen om voor snor-, brom- en motorfietsen parkeerruimte te maken met een tussentarief. Ik denk echter niet dat dat gaat werken en zie dus veel meer in de complete opheffing van de snorfiets/snorscooter.

Die brede sturen leveren vooral op de fietspaden en fietsstroken overlast op. Kortom alles wat er mis mee kan zijn is mis. De doelgroep, oudere mensen die slecht ter been zijn, zijn al lang en breed overgestapt op de elektrische fiets. Er is dus een alternatief voor die snorbarrels. Het aantal elektrsiche fietsen is meer dan het aantal snorfietsen, maar elektrische fietsen passen wel in een rek, zijn smaller en leveren beduidend minder overlast op. Op die bovengenoemde teller reden ze tussen 20 en 26km/h en ook netjes aan de kant.

Ik heb al eerder gelogd dat deze Holleedertjesplaag te danken is aan de topcrimineel met dezelfde naam. De populairiteit is mede te danken aan de helmvrijheid. Maar als ze allemaal boven de 30 rijden, dan is het zonder helm eigenlijk onverantwoord en zou je deze jongelui om die reden al van de weg moeten halen. Het valt me op dat dit een typisch Nederlands probleem is, in de laatste jaren heb ik er niet 1 in Duitsland gezien en waarschijnlijk bestaat daar deze domme tussenvorm niet. Wat dat betreft zou Nederland zich meer aan Duitsland mogen aanpassen, doen we ook weer eens iets aan de Europese eenheid.


Aanvulling:

De reactie van Dhyan vraagt om een kleine aanvulling. Met snorfietsen wordt de laatste jaren vooral de snorscooter bedoeld, hierboven rechts. Die geeft de meeste ruimte-overlast. Ooit begon het met de Spartamet-achtigen (links), wat eigenlijk een fiets is met trapondersteuning en een bezinemotortje. Ze doen het vaak ook zonder meetrappen en pruttelen. Daartussen zit nog iets wat ik maar snorfiets noem, een brommertje met blauw kenteken. Voor de wet gaat het om alle 3 de soorten, waarbij een blauw kenteken verplicht is. Helm hoeft niet en de maximum snelheid is 25km/h ook op 30 km/h-wegen.

De Spartamet is compleet van de markt verdrongen door de fiets met elektrische trapondersteuning. Die elektrische fietsen hebben geen kentekenplicht en de trapondersteuning helpt mee tot 25km/h. De middelste soort is absolute troep. Maakt lawaai, stinkt, gaat veel te hard en meetrappen kan je vergeten. Bij de snorscooter missen de trappers helemaal. En ook van dit type gaat het grootste deel veel harder dan 25km/h.


En nog een aanvulling:

Een andere optie is om in elk geval de snorfiets en snorscooters geschikt te maken voor de smallere fietspaden, want snorfietsen op de rijbaan zal gezien de officiele maximumsnelheid geen optie zijn. Dus in dat geval de maximum breedte gelijk maken aan die van een fiets. Is 75 cm in plaats van de huidige 100 cm en wel inclussief spiegels of andere uitstekende rommel. De snelheid beter begrenzen op 25km/h en daar beter op toezien. Lijkt mij overigens meer werk voor de overheid en ben dus zelf voor de complete afschaffing.


Inmiddels is er weer een andere petitie gestart, zie daarvoor dit blogbericht ruim 6 jaar later.

Advertentie

Geplaatst op 2011-07-21, in Alkmaar, Milieumatig, Overmatig en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 30 reacties.

  1. Hier zijn de bromfietsers op veel plaatsen naar de rijbaan verwezen. Er liggen echter wel borden “verplicht fietspad” bij de fietspaden. Prima zou je denken, daar mogen brommers dus niet komen. Snorfietsers echter wel, moeten dat zelfs, en die rijden inderdaad vaak net zo hard of zelfs harder dan de bromfietsers. Waarbij ze levensgevaarlijke stunts uithalen om af en toe even over de rijbaan een of meer fietsers voorbij te gaan (als ze al niet bij voorbaat op de rijbaan gaan rijden, wat ze dus eigenlijk niet mogen maar wat mij als fietser wel zo goed uit komt)

  2. Er liggen? moet natuurlijk zijn “staan” (oh, en dat voorbij rijden van fietsers gebeurd trouwens ook regelmatig via het trottoir als er net een auto langskomt, je moet tenslotte niet te moeilijk doen)

  3. @Frans: De officiele positie van de snorfiets op fietspaden en fietsstroken binnen de bebouwde kom is absoluut een probleem. Maar als je ze naar de rijbaan verwijst, dan zullen ze officieel harder moeten zodat er minder snelheidsverschil met de auto’s is. En als ze harder moeten, dan komt de helmplicht weer om de hoek kijken en heb je te maken met bromfietsen ipv snorfietsen.
    Wat dat betreft vind ik dat de huidige snorfietsen nog wel op de weg mogen, maar dan met geel kenteken en behelmde opzittende(n). En daarmee niet meer of fietsstroken of fietspaden, maar op de rijbaan.

  4. De meeste huidige snorfietsen zijn al helemaal geen snorfiets meer en kunnen dus probleemloos naar de rijbaan geschopt worden (waar ze dan op de plekken waar ze hier de meeste overlast opleveren ook maar 30 zouden mogen want dat is midden in de 30 kmh zone, maar geen hond en dus al helemaal geen snorfietser die zich daar wat van aantrekt), het aantal dat daadwerkelijk als snorfiets gebruikt wordt zoals een snorfiets bedoeld was is minimaal dus zoals jij al voorstelde: hef maar op die hele categorie. Of ga consequent handhaven, maar dan mag oom agent wel wat extra rolletjes voor zijn bonnenprinter bij zich steken want ze kunnen nagenoeg zonder uitzondering harder dan ze zouden mogen kunnen.

  5. Oh? Ik had me net voorgenomen van de zomer weer eens door Nederland te gaan fietsen.

  6. @Emigrant: Ga naar de Veluwe of de duingebieden. Daar mogen geen snorfietsen komen. Daarbij lijkt de overlast vooral in de steden te zijn. Amsterdam waarschijnlijk aan kop en in wat mindere mate in Alkmaar.

  7. Tja ik ben zo wie zo voorstanders om alles bromt en snort van het fietspad te bannen… ;)

  8. Pas maar op als ze straks vanaf 17 jaar ook motor mogen gaan rijden…

  9. Nog geen probleem hier, maar ik stem met je voorstel in

  10. @Sjoerd: Lijkt mij minder erg aangezien motorfietsen niet op fietspaden en fietsstroken komen. En ze zullen daarbij een helm moeten dragen, wat duidelijk minder aantrekkingskracht heeft. Zelf vind ik overigens een motorfiets een soort zelfmoordmachine gezien de grote hoeveelheid eenzijdige ongelukken met fatale afloop. Maar als ze daar anderen niet mee tot overlast zijn gaan ze hun gang maar.

  11. Dit lijkt me een brief om aan de overheid of een nieuwsrubriek te sturen.
    Vooral voor een tv-uitzending lijkt me dat snelheidsmeten wat je deed prachtig aanschouwelijk materiaal.
    Overigens doe je de ouderen op snorfietsen in het begin van je verhaal als onschuldig af. Dat zijn ze niet. Die maken meer en meer ongelukken. Daar zijn harde cijfers over bekend.
    Dat komt hierdoor: ze rijden harder dan ze normaal zouden kunnen trappen, terwijl hun evenwicht, reactievermogen, stuurmanskunst enz. danig verouderd zijn. Dus knallen ze regelmatig op auto’s, rijden “per ongeluk” door rood, nemen de bocht verkeerd…
    Ik ben al fietsend altijd op m’n hoede voor jonge scooters èn voor oude snorders.
    Overigens ook voor groepen racefietsers.
    Verschrikkelijk, maar dat is een ander verhaal.

  12. @Selma: Een vergelijkbare (maar veel kortere) reactie heb ik eerder achtergelaten op Fietsberaad. Die site wordt goed gelezen door beleidsmakers. Ik bedacht het hier nog eens dikketjes over te doen, omdat niet iedereen bij Fietsberaad leest. En ook om eens te kijken hoe mensen hierop reageren. Op mijn log mag ik dan veel minder bezoekers krijgen, de mensen die bezoeken reageren wel duidelijk veel meer.
    Oudere verkeersdeelnemers moet je inderdaad niet uitvlakken. Een dik jaar terug heb ik daar over gelogd. Dwz met een flinke minderheid aan fietskilometers hebben ze een flinke meerderheid aan fietsslachtoffers.
    Aanvankelijk dacht ik toen nog dat de elektrische fiets (waar ze soms erg hard of fietsen), een boosdoener was. Maar eigenlijk is het gewoon een structureel probleem. Als deze mensen op een snorfiets rijden kan dat ook sneller zijn dan zij qua reactiesnelheid aankunnen. Dus naast het veroorzaken van overgewicht, bewegingsarmoede, fijnstof, stank en lawaai is dit weer zo’n punt om de snorfiets de nek om te draaien.

  13. Er zit een begrenzer op trapondersteuning van de snorfiets. Boven de 25 kilometer schakelt de trapondersteuning zich uit en fiets je op eigen kracht.
    Waar ik, persoonlijk, erg veel last van ondervind is het lawaai van sommige snorfietsen, bromfietsen, scooters en motoren en soms zelfs auto’s. Als ik langs een drukke weg wandel heb ik wasbolletjes in de oren tegen die klereherrie van sommige uitlaten maar ik hoor daardoor ook de belangrijke waarschuwingssignalen niet meer.
    Op de weg Nijmegen Arnhem is er een verkeerslimiet vanwege de geluidsoverlast voor de woonwijk Lent, maar volgens mij zou zoiets makkelijk kunnen worden ondervangen door dempend asfalt en begrenzing van het motorlawaai. Een motor die jankt is toch helemaal niet nodig om je te kunnen verplaatsen.
    Het is een misplaatst genoegen van een enkeling. In Engeland was ik op een prachtig strandje en daar zat daar met velen te genieten van de serene stilte, (ik zal maar niet zeggen de meeuwen gezien je eerder logje, maar een paar meeuwen storen niet) het geruis van de zee, toen er zo’n paar idioten met jankende jetski’s het klimaat langdurig kwamen verzieken.
    Ook als ik de stilte van het bos opzoek moet ik niet zelden wegvluchten voor het gejank van kettingzagen en bladblazers. Alleen in de duinen, toen ik recentelijk op vakantie in noord holland was, was het heerlijk stil.

  14. @Dhyan: Vanwege je reactie heb ik het logje een beetje aangevuld. Met de spartamet-achtigen heb ik weinig moeite. Het gaat vooral om de rechter 2 types in het plaatje hierboven. Trapondersteuning hebben die niet en ze gaan veel te hard. Eigenlijk wordt tegenwoordig alleen nog het rechtertype, de snorscooter verkocht en die geven veel ruimte-overlast.
    Qua accoustische milieuverontreiniging wil ik ook nog de gazonstripper noemen, zo’n barrel met bromfietsmotortje en een draadje dat het onkruid kapotzwiept. De veegmobielen, die we hier regelmatig door de straat krijgen, hoor ik (ondanks mijn dubbelglas) ook van verre aankomen.
    Klopt van die duinen. Vooral de Schoorlse Duinen zijn erg breed. De hoogste duinen liggen tegen het dorp, wat als een geluidswal werkt. Zit je daar een paar honderd meter achter, dan hoor je niets meer. (Behalve als Schiphol besluit om juist alle landende vliegtuigen daar over te dirigeren.)

  15. Ha ja, ik was in de duinen in Hargen aan Zee, heerlijk die rust daar. Toen ik langs Alkmaar kwam heb ik nog aan je gedacht :0). Bij Haarlem en Bloemendaal was er inderdaad meer vliegtuiglawaai in het duingebied maar ook weer niet echt storend hard. Dat is eigenlijk mijn bezwaar tegen motoren, die kunnen best gedempt worden. Of anders moeten er maar geluidsnormen met toezicht op de naleving komen. Sommige hoor je bijna niet dus het kan wél.

  16. Dit ken ik alleen van horen zeggen, het leeft niet in ons dorp en ook op de fietspaden (waar we bijna dagelijks op zitten) merken we weinig van ze. Alleen bij de terrassen staan ze in de weg maar schooljeugd gooit ook de gewone fiets overal neer. In de grotere kerngemeenten zien we er wat meer van en in Eindhoven, maar de meeste winkel- en terrascentra zijn afgesloten voor alle verkeer, ook voor fietsen.
    Overlast ondervonden we trouwens ook van moeders met agressieve sprinters en andere kinderbakken, of scootmobiels; ze sjezen er rakelings mee langs je benen en sommigen parkeren ze het liefst naast/op/onder hun cafétafeltje.

  17. Is het toeval of zijn ze op de middelste foto op de achtergrond de berijder van het barrel aan het oplappen?

  18. @Bertie: Ik schreef al dat het nmm vooral een probleem is voor oude krappe en drukke binnensteden. In Amsterdam is het waarschijnlijk vele malen erger als in Alkmaar. Daar heeft een petitie 6000 handtekeningen opgehaald. Hier in Alkmaar zullen nog veel mensen te vinden zijn die het wel mee vinden vallen.
    Veel minder last verwacht ik in ruimere steden als Rotterdam, Almere en Eindhoven. En mogelijk speelt het in veel dorpen en/of op het platteland in het geheel niet. Je hebt kans dat daar meer bromfietsen en minder snorfietsen zijn.
    Toch ging daar mijn verhaal niet zozeer over. Ik vind gewoon dat de elektrische fiets de snorfiets overbodig heeft gemaakt. Die elektrische fiets mag net zo hard, vervuilt minder, geeft geen lawaai, neemt minder ruimte in, je kan ‘m goedkoper thuis via het stopcontact tanken en je hebt er geen kenteken voor nodig.
    Als je daarbij bedenkt dat de elektrische fiets gewoon binnen de zelfde regels valt als de gewone fiets en de regels voor snorfietsen nog altijd flinke gaten vertoond (Soms valt ie onder de bromfietsen, soms niet. En toch zijn er geen aparte verkeersborden voor.), dan kan afschaffen wel eens de beste oplossing zijn.

  19. @Frans54: Het zijn zomaar wat plaatjes van het internet. Die van dat ongeluk leek me wel toepasselijk.

  20. Ik heb er nog een aanvulling tegenaan gegooid over een optie om de maximumumbreedte van snorfietsen te verminderen naar 75 cm, zodat er minder overlast is op fietsstroken en smalle fietspaden.
    En halverwege heb ik de text over het parkeerbeleid wat stelliger gemaakt. Dat parkeerbeleid zal de reden zijn dat je juist in krappe binnensteden meer snorscooters aantreft. Die dingen mag je overal gratis neerzetten en kunnen tussen de palen van de autovrijegebieden door. Het zogenaamde holleederen.
    Vouwfietsverkoop vaart overigens ook wel bij hoge parkeertarieven in binnensteden. Men zet de auto dan wat verder in een gratisgebied en haalt de vouwfiets voor de laatste kilometer uit de kofferbak. Niet leuk voor bewoners in buitenwijken, maar de vouwfietsen zelf geven wel minder overlast dan de snorscooters.

  21. Voor de bewoners van die “buitenwijken” hebben ze hier ook een oplossing gevonden: de straten rond het centrum waar veel bezoekers van het centrum gratis proberen te parkeren zijn al jaren een vergunningszone zodat alleen de bewoners (en evt een bezoeker, maar dan moet de bewoner wel een extra vergunning aanvragen) er kunnen (mogen) parkeren.Werkt prima en zolang de kosten van zo’n vergunning om voor je eigen deur te parkeren wat binnen de perken blijven heb ik daar geen enkel probleem mee.

  22. Friezen zijn kennelijk luier dan Noord Hollanders (of juist minder lui zodat ze dan maar gaan lopen/fietsen?), want ik hoor weinig over centrumbezoekers die buiten die vergunningzone in de buitenste schil parkeren om het parkeergeld uit te sparen. En de afstanden hier zijn zo te horen wel ongeveer vergelijkbaar.

  23. @Frans54: Dat systeem is hier ook. Dwz in de binnenstad en bij het ziekenhuis betaald parkeren, daaromheen een schil voor alleen bewonersparkeren en daaromheen vrij parkeren voor iedereen. De bewoners in de buitenste schil lopen het op. Daar staan veel auto’s van mensen van buiten de gemeente, die in de binnenstad of in het zieknhuis werken. Want de afstand van die buitenste schil tot te binnenstad is maar 800 meter. Dat loop ik in 8 minuten. Met de vouwfiets is het maar 3 minuten. Daarbij ligt die buitenste schil dicht tegen de grote ringweg.
    De snorscooters komen overigens niet uit de achterbak, dit betreft vooral mensen die in de stad zelf wonen en een paar honderd meter te ver vinden om te lopen of te fietsen.

  24. @Frans54: Maar ik denk dat hier door krappere binnenstad de parkeerprijzen wat hoger zijn. Daar is vast een formule voor te bedenken die aangeeft dat je bij een dubbele parkeerprijs de afstand tot vrije parkeergebieden moet verdubbelen.
    Ik schreef al dat Amsterdam nog grotere last heeft van (eigen bewoners met) snorscooters. Maar hun parkeertarrief is dan ook ruim het dubbele van Alkmaar.

  25. De snorfiets zal niet worden afgeschaft, omdat de meeste mensen nu eenmaal dol zijn op herrie. Ik heb ook al gehoord van plannen om de vrijwel geruisloze electrische en/of waterstofauto’s van een kunstmatig motorgeluid te voorzien, zodat de mensen niet schrikken van de stilte.

  26. Ik wil niet generaliseren, maar het moet toch even:
    1. Op snorscooters (snooters) zitten meestal mensen met een bovengemiddeld lichaamsgewicht. Ofwel ze snooteren omdat ze te dik zijn om te fietsen ofwel ze zijn te dik omdat ze niet fietsen maar snooteren.
    2. 87,4% van de snooters stinken en vervuilen het milieu in grotere mate dan de gemiddelde Hummer.
    3. “Bestuurders” van snooters (snooterds) “denken” dat ze voorrang hebben op échte fietsers en pakken die vermeende voorrang zodra ze de kans krijgen. 71,4% van de snooterds vinden dat ze inhalende fietsers mogen inhalen waar dat niet kan.
    Excuses voor deze akelige hokjes-mentaliteit, maar om met de grote filosoof M. Borsato te spreken: “het is de waarheid”

  27. @Emigrant: Vooral blinden zijn niet blij met geluidloze electrische auto’s. Toch is dit een zeer beperkte groep als je ook nog eens bedenkt dat een deel van de blinden ook doof is.

  28. @Fruttekoek: Alkmaarsche philosophen met hoge aaibaarheidsfactor mogen hier altijd aangehaald worden.
    Ik heb nog een foto’tje toegevoegd met zo’n parkluns. Want je vergat nog te melden dat de gemiddelde snootergebruiker het inlevingsvermogen van een doperwt heeft, waarbij ik doperwten duidelijk te kort doe.

  29. Geluidloze auto;s kunnen gevaarlijk zijn, inderdaad. Nou je het zegt, ik herinner mij hoe ik altijd schrok op mijn fietstochten door Zuid-Engeland als er weer zo’n Rolls Royce langs kwam.

  30. Onderzoeksjournalistiek! Ja, ’t is ’n plaag, je wordt hier door dat schorem zelfs van de stoep gerede.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: