Aug-12: De Stolpbrug

Onderweg-Henk logt als fietser al enkele weken over bruggen. Mooi om even langs te gaan en een beetje jammer dat ie ze nog niet in een categorie heeft ondergebracht. Zelf had ik ook al eens bedacht om over bruggen te loggen, maar dan over aparte brugtypes. (Inmiddels ook een nieuw categorie hiervoor aangemaakt: Brugmatig.) Zo heb ik al eens gelogd over de vlotbruggen en ga dat nog eens een keer netjes doen met wat meer foto’s. Over de zwenkbrug heb ik dat al eens gedaan. En ik weet nog wel een setje andere bruggen die niet zoveel voor komen.

Deze keer moet de ‘stolpbrug’ er aan geloven. Geen idee of ie zo heet, of dat dit type zo heet. Maar dat ie op een stolp lijkt is me duidelijk:

En dat ie uniek is nog meer. Ik weet van geen tweede. Hij is opgetrokken net iets ten noorden van Sint Maartensbrug over de Grote Sloot. Voegangers en fietsers kunnen hem gebruiken. Met een snorscooter wordt het al lastiger en met een auto is ie niet te doen. De brug heeft een vast dek en kan niet geopend worden voor hogere schepen. Dat hoeft ook niet. De doorvaart is royaal en een stuk hoger dan de vaste bruggen verderop in dit kanaal.

Naast de brugfunctie kan je hem ook als uitkijktoren gebruiken. In de kleine fotoserie zie je ook de uitkijk vanaf het onderste dek. Ik heb behoorlijk hoogtevrees, dus die 2 verdiepingen hoger ben ik niet bestegen. De foto vanuit de verte laat goed de trappen zien en dat je daarmee ruim boven lantaarnpaalniveau komt. Hoger hoeft ook niet. De polders er omheen zijn plat en vanaf de kanaaldijken heb je al een enorm uitzicht.

Ik kwam langs deze brug omdat ik via een fietsrondje opzoek was naar m’n broer en schoonzus. Die waren met de akkerschuit en zelfgemaakte opbouwtent deze keer van plan om de Grote Sloot te nemen. Net als een kano lukt dat met zo’n schuitje uitstekend. Met een jacht hoger dan anderhalve meter lukt het niet en loop je regelmatig vast op erg lage bruggen.

Via de kust was ik naar Oudesluis gefietst en van daar fietste ik de Grote Sloot richting Zijpersluis af. Leek me een fluitje van een cent. Maar ik had niet op het hoge riet gerekend. Kon voor kilometers geen sloot zien en loste dat op door af en toe vanaf een brug deze vaart af te turen. En dan komt zo’n uitkijkstolp goed van pas.

Niet dat ik ze getroffen heb, waarschijnlijk waren ze er al voorbij en dobberden ze ergens in Anna Paulowna. Allemaal niet zo belangrijk. Ik moest toch een rondje ontbuiken en vond 75km een mooie fiets-afstand. Langs de Grote Sloot trof ik ook de jaarlijkse kunstuitingen. De meest opvallende vond ik een sculptuur van een basisschool. Ik zie er een stolpimpressie met fietsvelgen in, met in het midden een AZ-sticker. Die mocht dus niet ontbreken in m’n setje Stolpbrug-foto’s.


Nog een kleine aanvulling. Via wat gegoogle ben ik er achter dat ie ook echt de ‘De Stolpbrug’ heet. Die naam lag ook wel erg voor de hand, omdat ie op de Noordhollandse stolpboerderijen lijkt. Deze brug is ook op die manier opgetrokken. Alleen ligt er nu geen riet op het skalet. Het is een ontwerp van Joke Zaal, die verbonden is aan de boterhal. Veel meer kon ik over haar niet vinden. (Dwz ik open geen Facebookpagina’s.) Deze brug is aangelegd in 1997 ter ere van het 400-jarige bestaan van de Zijpepolder.

In diezelfde gemeente Zijpe ligt over het Noordhollands Kanaal ook een Stolperbrug waar de N248 over gaat. Dat is een gewone doorsnee basculebrug met klep en is niet stolpvormig, maar is vernoemd naar het nabijgelegen gehucht De Stolpen.


Van de ‘Metors’ (de familie met akkerschuit) heb ik een mooie foto ontvangen die vanuit een ander schuitje is genomen. Hij staat er bij als onderste brugfoto met daar onder ’t metortje met broer een schoonzus. Zij voeren er een dag eerder onderdoor. Ik was dus een dag te laat, maar had daardoor wel zonniger weer.

Advertentie

Geplaatst op 2011-08-12, in Brugmatig, Kunstmatig, Zwerfmatig en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 9 reacties.

 1. Da’s raar ik heb daar vorig jaar regelmatig in de buurt gefietst maar die brug is me nooit opgevallen :-(
  De kunstroute heb ik toen ook gedaan op de fiets, botste ik op een harddraverij met van die kolossale Friese paarden langs de grote sloot. Een jaarlijks terugkerend festijn meen ik, ben ik er gelijk maar even blijven hangen voor een cola en iets te eten.
  Een prachtige omgeving om te fietsen idd.

 2. Dat is zeker een mooi bouwgevalletje…

 3. Heel apart, die stolpbrug, vooral die schoolkunstfoto. Ik zal toch eens een rondrit moeten maken in die contreien, ziet er mooi uit.
  Vroeger hadden we ook kippenbruggetjes over de sloten; ze zijn er niet meer, voor zover ik gezien heb. Nou ja, men kan niet alles bewaren.

 4. @Bertie: In mijn serie kopfoto’s zit de prachtig opgekanpte kippebrug van Oudorp. Paar keer in de kopfoto klikken tot ie voorstaat. Tussen Heerhugowaard en Hensbroek is er ook nog 1.

 5. Heel mooi, de weblog Henk50 trouwens ook!

 6. Ik heb wel iets met bruggen. Het verbindt twee werelden. Deze vind ik wel heel bijzonder

 7. Nou ja zeg Xiwel, dat jij het nu net ook over stolpen hebt. Grappig :)

 8. Hoi Xiwel, met onze akkerschuiten zijn we dinsdag 26 Juli deze stolpbrug onderdoor gevaren.
  Jammer dat wij je gemist hebben, had leuk geweest. Je had een tijdje “fiets-rustpauze kunnen nemen” door met ons aan boord een tijdje mee te varen.
  Het is een mooie omgeving om te fietsen en te varen.
  Groet
  Metors

 9. @Metors: Ik fietste er dus een dag te laat langs. Kan gebeuren. Bedankt voor de mooie foto, hij staat er bij.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: