Aug-15: OV-Kaartje
Sinds enige tijd moeten we aan de OV-chipkaart. Dwz ik kan nog wel treinen met enkeltjes en retourtjes, maar in de bus willen ze mijn chipkaart zien. Die moet ik nog aanschaffen, als zwerffietsers ga ik zelden met de bus. Die chipkaart moet natuurlijk gepromoot en zo zag ik onlangs deze OV-kaart op het station van Alkmaar:
Ziet er mooi uit met allerlei bezienswaardige plaatsen, die verbonden zijn door een roze lijn a la La Linea. Dat zal de route zijn en ik bedacht eens te bekijken hoe dat in de praktijk uitpakt. Allereerst is deze route voor de inwoners van Pieterburen. Dat wil zeggen daar begint de reis. Als je ergens anders woont zal je dus eerst naar Pieterburen moeten en zonder station is dat een redelijk bezoeking, waar menige Maastrichte- en Terneuzenaar een dag voor uit kan trekken.
In Pieterburen is een bushalte waar de Qbuzz stopt. Vandaar moet je via de roze lijn naar Groningen-Martinitoren. Dat is in driekwartier te doen via een overstapje op station Winsum. Na Groningen gaat de reis door naar Den Helder. En dan wordt het al lastiger. Je kan over de Afsluitdijk met de Qliner, maar via Amersfoort en Amsterdam gaat het per Intercity iets sneller. Als je met de eerste bus van half 7 uit Pieterburen vertrekt, dan kan je (zonder bladeren op de rails) rond half 12 in Den Helder zijn. Valt mij nog alles mee.
In Den Helder moet het is het op naar stavoren. Nu dus wel met de Qliner over de afsluitdijk en via Leeuwarden verder met het Arriva-boemeltje. Dan is het op naar de Waterpoort in Sneek. Kan met datzelfde Arriva-boemeltje, maar dan retour. Ik zou in Sneek niet opzoek gaan naar de Waterpoort, want dan mis je de aansluiting naar Assen. We moeten naar Bartje en doen dat via Leeuwarden en Groningen (waar we al eerder op het station stonden). Assen-Westerbork is goed te doen met de Qbuzz. Daar is over nagedacht.
Westerbork-Diever is ook te doen. Dan is het op naar de Afsluitdijk. Beetje onzin, daar waren we deze dag al eerder over gekomen. Via Steenwijk en Leeuwarden zijn we daar om 22:06. Niet uitstappen, want dan kan je pas een uur later weg en dan wordt het zeuren om de Zaansche Schans te halen. Als je dus blijft zitten tot Alkmaar en 12 minuten loop van station Koog-Zaandijk, dan ben je om 00:05 op de Zaansche Schans.
En dan houdt het voor de eerste dag op. De volgende halte is Giethoorn en dat reisje van 3 en een half uur kan pas de volgende morgen. Voor mij bewijst de kaart dat de dwarsverbindingen van het Nederlandse openbaarvervoer verre van optimaal zijn. Uit Alkmaar kan ik schuinweg heel vlot met de Intercity naar Maastricht. Maar als ik naar Purmerend wil (dat ook terinstations) heeft, dan kan ik al sneller de fiets pakken. Doe ik er ook een uurtje over en hoef ik niet over te stappen in Hoorn of Zaandam.
En als ik toch zwerf, dan was ik zeker even in Bourtange, Franeker en Enkhuizen aangegaan Den Helder en Assen trekken me veel minder.
Hier nog even de reisbeschrijving voor de OV’ers die de roze lijn willen uitproberen. Alleen de eerste dag, de rest mogen ze self uitzoeken via OV9292.
Pieterburen v 06:37 Qbuzz 68 Winsum-Station a 06:57 (13 minuten wachten) Winsum-Station v 07:10 Arriva stoptrein Groningen-Station a 07:27 (19 minuten om de Martinitoren te bekijken) Groningen-Station v 07:46 NS Intercity Amersfoort-Station a 09:22 (7 minuten wachten) Amersfoort-Station v 09:29 NS Intercity Amsterdam-Sloterdijk a 10:14 (3 minuten overstap) Amsterdam-Sloterdijk v 10:17 NS Intercity Den Helder Station a 11:26 (19 minuten om de Onderzeeër te zien) Den Helder Busstation v 11:45 Connexxion bus 135 Den Oever a 12:12 (4 minuten overstap) Den Oever v 12:16 Qliner 350 Leeuwarden Station a 13:29 (31 minuten wachten) Leeuwarden Station v 14:00 Ariva Stoptrein Stavoren Station a 14:54 (Pas op voor de 'Nachtaanrijder') Stavoren Station v 15:02 Ariva Stoptrein Sneek Station a 15:28 (6 minuten is voor de Waterpoort te krap.) Sneek Station v 15:34 Ariva Stoptrein Leeuwarden Station a 15:55 (4 minuten overstap) Leeuwarden Station v 15:59 Ariva Stoptrein Groningen Station a 16:34 (12 minuten wachten) Groningen Station v 16:46 NS Intercity Assen Station a 17:02 (19 miuten voor Bartje) Assen Busstation v 17:21 Qbuzz 22 Westerbork a 17:55 (27 minuten om het railmonument te zien.) Westerbork v 18:22 Qbuzz 235 Diever a 18:58 (Helaas niet uitstappen.) Diever v 18:58 Qbuzz 235 Steenwijk Station a 19:30 (44 minuten die je liever in Diever had genoten.) Steenwijk Station v 20:14 NS Intercity Leeuwarden Station a 20:53 (10 miuten overstap) Leeuwarden Station v 21:03 Qliner 350 Afsluitdijk Monument a 22:06 (zitten blijven) Afsluitdijk Monument v 22:06 Qliner 350 Alkmaar Station a 22:57 (29 minuten wachten) Alkmaar Station v 23:26 NS Sprinter Koog-Zaandijk Station a 23:53 Koog-Zaandijk v 23:53 lopen Zaansche Schans a 00:05 (Een bankje zoeken om op te overnachten.)
Geplaatst op 2011-08-15, in OV-matig en getagd als 9292, La Linea, Landkaart, OV-chipkaart, Station, Trein. Markeer de permalink als favoriet. 31 reacties.
Voor die reis zou ik zeer zeker niet de OV-chipkaart gebruiken, dat wordt namelijk een dure hobby. Beter dagkaart(en) en wat de verschillende bus- en treinmaatschappijen verder nog in de aanbieding hebben (voor je de voordeligste manier van riezen hebt uitgezocht ben je waarschijnlijk de eerste dag al kwijt en moet je dit tripje even uitstellen).
Als ik het zo lees is ook bij jou het OV door de mand gevallen. Toch trein ik wel ondanks dat ik een autootje heb, de parkeertarieven in sommige steden daar word je niet vrolijk van :(
Nagenoeg altijd neem ik een fiets mee voor 6 euro retour, veel makkelijker dan het plaatselijk vervoer en zeker goedkoper.
Volgend jaar maar eens een NS kortingkaart aanschaffen, voor de noordelijke provincies Friesland en Groningen blijft vanuit Alkmaar de eigen auto de meest makkelijke en goedkoopste manier van vervoer denk ik.
Pas op… Leuke NS dagkaarten zoals te koop voor €14 bij Hema of AH zijn niet geldig bij Arriva, Veolia en Synthus. Dat maakt de planning extra spannend.
Als je overstapt van NS op Arriva met je OVkaart bijv. in Groningen of Leeuwarden dan moet je op zoek naar een dubbelpaal… uitchecken NS, inchecken Arriva of omgekeerd.
Trein is leuk in de Randstad, of in IC-verbindingen vanaf de Randstad; daarbuiten is er maar één devies: DE AUTO.
@Kohler: en dat uit en weer inchecken bij wisselen van vervoerder in de trein maakt het dus bijzonder onvoordelig om dan de OV chipkaart te gebruiken. Je kunt dan beter een kaartje uit de kaartautomaat van NS halen, die gelden namelijk wel ook voor het deel van het traject dat door een andere vervoerder wordt onderhouden.
@Allen: Ik heb me nog maar niet druk gemaakt over de kosten. Bij Kruidvat zag ik wel dat Veolia en dergelijke meedoen. Maar die actie is alweer voorbij.
De trein vind ik overigens prima, maar een bus voegt weinig aan een fiets toe. In Duitsland kost de fiets meenemen de helft en je hebt meer ruimte voor de fiets en een gelijkvloerse instap. In Nederland is het goedkoper om een OV-fiets te huren als je een aantal keren per jaar een fiets als natransport wilt gebruiken.
Een tip (waar het OV zich geen zorgen om maakt omdat ze denken dat niet veel mensen het (gaan) doen: schaf 2 anonieme OV-chipkaarten aan.
Als je in de bus zit en je vergeet uit te checken: 4 euro.
Als je in de trein zit en je vergeet uit te checken: 20 euro.
Voor de heen en terugweg een andere kaart nemen kan voordelig zijn! (en wel steeds vergeten uit te checken natuurlijk)
Ik word horendol van die ov-kaarten.
Binnenkort moet ik een langere reis ondernemen en de kans is aanwezig dat het de trein wordt. Dat is op zich al omslachtig (bus-boemel-sneltrein-boemel en dan maar hopen dat ze op elkaar aansluiten) maar nu moet je eerst navragen voor welke firma de treinen rijden en welke kaartjes daarvoor nodig zijn. Ook ben ik benieuwd wat het gaat kosten, heen en terug.
De laatste keer was ongeveer tien jaar geleden en ik verdwaalde op AmsterdanCS; ik kwam terecht op een griezelig-verlaten perron, 14 of 15.
Ik vrees met grote vreze.
Ik ga maar met de auto, diesel, 1 op 20 en vrij parkeren buiten de stad…
Wat een onderneming tegenwoordig! Ik ga wel met de auto.
Holland in een dag is dus ook met het OV te doen. Goed voor de minder draagkrachtige Japanners ;-)
Ik begin wel gewoon in Den Helder. Enne het bezoek van die onderzeeër duurt echt wel wat langer, ligt niet naast het station namelijk… maar naast de boot naar Texel… het is een flinke wandeling, dus die bus ga je echt niet halen…
Prachtig Xiwel!! ik vind het rottige ding een ramp. Voor Amsterdam heb ik er (na een jaar uitstel en met heel grote tegenzin) een aangeschaft. Met de tram ben je nl een kapitaal kwijt aan die losse OVchipkaartjes, een grote leugen dat het nauwelijks duurder is dan de strippenkaart. En dan dat waardeloze systeem dat erachter zit… Daarom ben ik een grote fan van Brenno de Winter en zijn OVchipkaart-onderzoek.
Haha, leuk gedaan. Martinitoren bekijken in 19 minuten wordt wel erg lastig vanaf CS.
Ik hoop trouwens dat ik het zaterdag goed heb gedaan met uit- en inchecken op Groningen, ik lees hier over een dubbelpaal? hmm Ik ben alsmaar ook bang dat ik vergeet uit te checken dus zit ik met de kaart in de hand, lekker praktisch :(
@Bertie: als tussen die combinatie boemel/sneltrein/boemel een andere vervoerder zit dan is het in ieder geval goedkoper dan de chipkaart om een kaartje uit de NS kaartautomaat te trekken.
Eerlijk gezegd moet ik die kaartautomaat nog leren..
Wat zou het geweldig zijn om één ov-bewijs te hebben voor alle bussen, treinen, metro’s, rondvaartboten. Het zou, denk ik, veel meer mensen het openbaar vervoer inlokken.
Stel je het eens voor, een dagkaart waarmee je overal kon instappen. Ik zou er graag wat meer geld voor overhebben.
Ik heb hier weinig aan toe tevoegen.
Laatst wel een ov-chipkaart aangeschaft en dat ging al met de nodige problemen. Dan denk ik wat een “vooruitgang”, koop een kaartje en betaal cash en klaar is kees. Het grootste probleem zat in het activeren en het opladen. Waarschijnlijk ligt het aan de zaak (primera) waar ik dat deed en de meisjes achter de balie hadden er geen ballen verstand van. Ik heb er nog niet mee gereisd en ik heb daar ook mijn twijfels over.
@by the way: dat ligt waarschijnlijk niet aan die meisjes bij primera. Het activeren en instellen van bijv. automatisch opwaarderen is een ramp, waarbij de verklarende teksten op de sites van NS en OV-chipkaart geschreven lijken door en voor mensen die het hele ontwikkelingsproces van het begin af aan hebben meegemaakt en vormgegeven en dus alle ins en outs al kennen. Anders kan ik niet verklaren dat regelmatig op toch zeer zinvolle vragen het antwoord niet of slechts na zeer uitgebreid zoeken te vinden is (en dan vaak ook nog op andere sites/discussieforums dan die van NS en OV chipkaart)
Ik heb voor de Amsterdamse tram ooit zo’n OV-kaart gekocht, en hij werkt. Het opladen begrijp ik ook. Maar nu hoor ik dat je daar niet zonder meer mee in de trein van de NS kan; klopt dat?
@Emigrant: Ik dacht dat dat juist wel moet kunnen, maar heb geen enkele ervaring op dat gebied. Misschien dat Frans54 er meer van weet.
@By the way en Frans54: Mijn voornemen is om een soort dalurenkaart voor de trein aan te schaffen, die ik ook als gewone chipknip in de connexxion bus kan gebruiken. Vervolgens zal ik die automatisch laten bijvullen.
Ik ken of beter heb gehoord van de problemen met bijvoorbeeld Syntus en Veolia. Die rijden (nog) niet in mijn omgeving. Ik ga me daar dan ook nog niet druk om maken. Begreep wel dat een retour nu feitelijk 2 enkele reizen zijn. Dat is in mijn geval iets gunstiger. Dwz ik maak vaker enkele reizen dan retourtjes en wil graag in een ander station instappen dan waar ik uitgestapt ben. Vroeger betaalde je daar dus meer voor en nu niet meer.
Ik weet niet wat voor kaart het precies is die emigrant heeft. Ken de kaartsoorten in Amsterdam ook niet, maar met de eenmalige anonieme kaartjes in Amsterdam en Rotterdam kun je misschien inderdaad alleen met bus/tram/metro maar niet met de NS. Met een gewone, anonieme of persoonlijke kaart zou dat, ongeacht door wie uitgegeven/waar gekocht, wel moeten kunnen. Ik kan bijv. met de NS kaart ook probleemloos met GVB, Veolia, Qbuzz etc reizen. Wel moet er voor reizen met de NS voldoende saldo op de kaart staan: 20 euro of als je een voordeelurenabonnement op de kaart hebt staan 10 euro
@Margreet en Aline: Dat was schertsend bedoeld. Net als het niet uitstappen op de afsluitdijk of het Waterpoortbezoek dat in Sneek niet gaat lukken. Als je zoiets wel zou bezoeken, dan komt er per keer een halfuur of uur bij, afhankelijk van de dienstregeling. Ik heb dus voor optimale snelheid gekozen, waardoor je veelal niet meer dan het station ziet.
@Xi: 21:45: er zit echter ook een nadeel aan: als ik naar Den Haag reisde stapte ik vaak in Utrecht uit om daar vrienden te bezoeken. Kon gewoon met 1 kaartje. Nu worden dat twee aparte enkele reizen: 1x Heerenveen-Utrecht plus 1 x Utrecht-Den Haag en dan kom je wel onvoordeliger uit. Ook dan is het dus handiger om zo lang dat nog kan gewoon een kaartje uit de NS automaat te trekken.
@Jolie: Brenno (wie verzint zo’n aparte voornaam?) kan een prima verhaal hebben, maar helaas is dat een gepasseerd station. De strippenkaart kan ik hier niet meer in de bus of in de bus (andere smaken hadden we niet) gebruiken. Nou bus ik bitter weinig, maar ook ik heb geen zin om veel geld te dokken bij de chauffeur of -feuse. De trein (zonder strippenkaart) gaat nog wel en die gebruik ik iets vaker.
@Bertine: Eigenlijk niet. In een etmaal kwam ik op circa een kwart van de landkaart. Daarbij gaat het volgende etmaal nog rampzaliger worden. De reis Zaansche Schans naar Giethoorn is een bezoeking en van Giethoorn naar Volendam is vast nog erger, omdat beide geen station hebben.
@Jolanda: Als een faire prijs wordt gevraagd, dan wil ik die best betalen. De kinderen van de chauffeur mogen van mij ook best naar het voortgezet onderwijs. Als ik puur betaal voor de boni der managers dan zie ik dat iets anders. :-)
@Frans54: Maar bij zo’n tussenuitstapje kan je toch gewoon vergeten uit- en in- te checken? :-)
Ik heb in de afgelopen winter uit voorzorg een chipkaart aangeschaft. Daarna heb ik hem ergens neergelegd, maar waar? Ik ga niet meer op zoek, ik ga wel met eigen vervoer. Lijkt me toch een stuk handiger.
Op dit moment zal dat waarschijnlijk nog wel lukken (ik weet niet of het systeem ook checkt of de reistijd globaal correct is), maar als die kaart eenmaal definitief ingevoerd is kom je gewoon het perron niet meer op of af zonder in/uit checken. (Als je alleen iemand naar de trein brengt of ophaalt moet je dan dus ook inchecken, maar als je binnen een bepaalde tijd weer op hetzelfde station uitcheckt kost dat – vooralsnog – niets)
Ah, indirect komt het perronkaartjes dus terug. Tien cent kostte dat in mijn jeugd. Gulden-cent wel te verstaan.
@Emigrant: klopt. Vooralsnog is het niet de bedoeling dat het geld gaat kosten, maar als dit eenmaal ingevoerd is wordt de verleiding dat wel te doen natuurlijk wel erg groot. Bovendien zal je toch moeten zorgen dat er minimaal 20 (of als je een voordeelurenkaart hebt 10) euro op die kaart staat als je iemand wilt brengen of halen.
In o.a. Amsterdam Centraal staan die poortjes er al geruime tijd, maar omdat de chipkaart nog altijd niet landelijk is ingevoerd staan ze nu al een paar jaar permanent open en dus ongebruikt te wezen.Ik vraag me trouwens af hoe allerlei ondernemers als horeca, boeken en tijdschriften kiosken, AH’s etc die op stations gevestigd zijn over die beperking van de toegankelijkheid in de toekomst denken.