Sep-02: Idéfix

Eergisteren kwam ik deze historische asielzoekers tegen. En dan bedoel ik niet dat Asterix en Obelix een asiel voor hun hondje Idéfix zoeken, maar zelf op een betere woonplek uit zijn. Kijk ze eens naar de volle etalages kijken. Dat is wel wat anders dan hun Normandische markt die naar vis stinkt. En het probleem met deze lui is dat ze zo over kunnen schakelen op ‘kwaadschiks’.

Maar toen ik ze sprak bleken ze al behoorlijk ingeburgerd. Ze waren aan het werk voor de JOL (Jeugd Onder Leiding) dat al sinds 1949 vakantie-activiteiten voor de jeugd organiseert. En in mijn ogen succesvol. Er was dan ook een hele kudde kinderen in de binnenstad te vinden, die deelnamen aan deze speurtocht ondanks of misschien wel dankzij de zomerkermis die daar gaande is.

Voor de toeristen met auto had Alkmaar de afgelopen week ook een aardige ‘speurtocht’ uitgezet. Had te maken met diezelfde kermis. Langs de Geestersingel (en op de Helderseweg) werden automobilsiten op de gebruikelijke manier naar de parkeergares De Vest en de Karperton verwezen. En wat elke Alkmaarder kan bedenken: ‘De Vestgarage vol en de Karperton heeft plaatsen over.’ Dus gaan die toeristen netjes rechtsaf opzoek naar de Karperton-garage.

Loop je eerst vast op de Kanaalkade waar Kermis is en ga je dus nog een keer rechtsaf de Paternosterstraat in richting Vest-garage, die dus inderdaad vol is. Vlak voor de Vestgarage kan je dan linksaf en kom je parallel te rijden over de Koningsweg. Voor voetgangers en fietsers is het mogelijk om via die weg bij de Karperton uit te komen. Voor auto’s niet. Er is eenrichtingverkeer en je mag er dus met de auto vanaf de Vestkant niet in.

Maar goed Alkmaarders rijden daar wel in, omdat zij op die manier alleen hun auto op het tussenliggende Doelenveld kunnen krijgen. En de buitenlanders kachelen daar vol verwachting achteraan en duiken ook halverwege rechtsaf de Lombardstraat (eigenlijk meer een brede steeg) in. En vervolgens weer meteen rechtsaf zien ze het Doelenveld, waar nog aardig wat parkeerruimte is. Ach en dan maar niet de Karperton, dit is toch ook goed?

Niet dus. Want bij de parkeerautomaat aangekomen blijkt die te zijn afgesloten met een stalen plaat en hangslot. Dat is ook zo bij de automaten langs de Koningsweg. Tijdens de kermis mogen er alleen bewoners met een bewonerskaart staan en moeten buitenlanders maar een andere plek zoeken. En ja als ze ogen in hun rechternek hadden gehad en ze zouden in een cabrio rijden, dan hadden ze net aan het eind van de Lombardsteeg rechts een geel bord kunnen zien, die in het Nederlands aangeeft dat het parkeren tijdelijk alleen voor bewoners is. Dus gaan ze weer teleurgesteld weg en hebben mazzel als een stadwacht de autoruit nog niet van een bekeuring heeft voorzien.

Sommigen proberen het nog even verderop de Koniningsweg in, maar lopen dan vast op de Gedempte Nieuwesloot waar ook kermis heerst. Moeizaam wordt er gekeerd en nu rijden ze in de goede rijrichting weer terug naar De Vestgarage, die nog altijd vol is. Sommigen zien dan nog dat je er ook naar het zuiden kan, de Sint Sebastiaanstraat in. Zal dat dan de bedoeling zijn??

Maar om de hoek gekomen ruiken ze daar de kermis ook. Tot daar loopt de Gedempte Nieuwesloot en stinkt het er van de bejaarde pony’s waar kinderen op en ouders naast sukkelen. Met de auto zou je nog wel over dit ponyparcour kunnen, maar 50 meter verder loop je dan toch echt vast op de zoveelste oliebollenkraam. Dus maar weer moeizaam keren op een plek die daar niet voor bedoeld is. Uiteindelijk maar weer helemaal terug het doolhof uit langs de nog steeds volle Vestgarage. Uiteindelijk wordt de auto in Overstad gezet.

Dat is dus de reden dat die Karpertongarage met dit soort dagen niet vol raakt. Die garage is alleen vanaf de Friesebrug te bereiken en probeer eerst maar eens bij de Friesebrug vanaf de Geestersingel of de Helderseweg te komen. Zelfs Alkmaarders hebben daar flink moeite mee.


Voor de mensen die niet alle Alkmaarse straten uit het hoofd hebben geleerd, heb ik hiernaast een kaartje gemaakt met in rood de plek van de kermis, in blauw wat de automobilisten doen en in groen wat ze zouden moeten doen om bij de Karpertongarage uit te komen. V staat voor de Vestgarage, K is Karpertongarage en D is het Doelenveld.

Zelf vond ik het gekeer en gedraai van al die vastlopende auto’s niet zo bevorderlijk voor de voetgangers en fietsers die hier in grote getalen te vinden zijn al dan niet vanwege de kermis. Eerst maar bij de gemeente gemeld en een dag later bij de politie die er naast woont. Pas na 4 dagen hebben ze het bord hierboven niet aangepast, maar is de electriciteit er af gehaald. Nu weet je dus ook niet meer of er mogelijk wel een plaatsje vrij is in De vestgarage.)

Geplaatst op 2011-09-02, in Alkmaar, Gokmatig en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

  1. @Rob A: Vanmiddag zag ik dat de pakeerverwijsborden weer aan stonden en dus worden de auto’s vanaf de Helderseweg en Geestersingel weer de kermis opgestuurd richting Karpertongarage.

  2. Zoiets van:
    Moeilijker voor u kunnen wij het niet maken.
    Voor ons zelf houden wij het gewoon eenvoudig.

    Bezorgde groet

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s