Okt-14: De Banken-Code

Jawel, ik ben weer eens actueel. Gisteren kwam het weer uitvoerig in het Journaal; ‘de Banken-Code’. En ik had ‘m al een dag eerder in een regiogok verstopt. Toch heb ik een beetje de indruk dat ik iets anders bedoelde. M’n gokquiz werd ingegeven door de WM-13. Dat ding staat prominent aan het Delverspad in Egmond a/d Hoef, tegen de duinrand.


Ik zit daar graag en er gaan bergen fietsers voorbij tussen Egmond aan Zee en Bergen (-binnen en/of aan Zee). Het pad maakt deel uit van de Langeafstand Fietsroute LF1 (die de kust volgt) en is ook opgenomen tussen fietsknooppunten 30 en 4 door Egmond aan Zee. Vanaf dat drukke en belangrijke fietspad is de bank met goed leesbare bankencode goed te zien. Voor het lezen hoef je niet af te stappen.

Toch zal juist die code weinig mensen iets zeggen. WM, waar slaat dat op? Oudere mensen weten dat dus wel, het betreft Wimmenum. Ooit een zeer kleine gemeente (tussen 1817 en 1857), maar vooral (tot een jaar of 25 terug) een duingebied van jonkheer Six van Wimmenum die eigen toegangskaarten had. Die kaarten had je nodig om bij de vele bedrijfs-zomerhuisjes te komen die in zijn duingebied stonden. Mijn vader werkte bij houthandel Eecen en die had er 4, maar het waren vooral de fabrieken uit de Zaan en Amsterdam die er daar nog veel meer hadden.

Een deel van die huisjes is weg of overgegaan naar particulieren en het duingebied is nu van waterleidingbedrijf PWN. Die is ook de beheerder van de duinen tussen Bergen en Bloemendaal. Zij gebruiken voor Bergense banken BE en voor banken in Egmond EG. Dat is dan wel het Egmondse zonder dat stukje Wimmenum. In de Schoorlse duinen van Staatsbosbeheer zijn alleen banken te vinden die beginnen met de letters SC.

Zelf denk ik dat dat komt, omdat Egmond, Bergen en Schoorl tot een jaar of 10 terug aparte gemeentes waren. Groet is wel een aparte woonplaats, maar maakte net als Hargen, Camperduin en Aagtdorp deel uit van de gemeente Schoorl. Ik heb nog naarstig gezocht, maar kon geen enkele HA-, CP- of AD-bank vinden. In Bergen zijn ook geen aparte banken voor Bergen aan Zee en Bergen. Dus ook daar neem ik aan dat het om de voormalige gemeente ging waarbinnen de BE-banken staan. En met Egmond is het niet anders. Dus ook daar geen aparte codes voor Egmond aan Zee, Egmond a/d Hoef en Egmondbinnen.

Castricum is een verhaal apart. Bakkum (BA) valt als woonplaats binnen de gemeente Castricum en die gemeente heeft er alles aan gedaan om Bakkum van de kaart en uit de plaatsnamenbestanden te verwijderen. Bakkum aan Zee heet tegenwoordig (op de wegwijzers) dan ook Castricum aan Zee. Vroeger noemden we dat toch echt Bakkum aan Zee en daar heb ik met iemand wel een een geschilletje over gehad. Onlangs zag ik dat ik toch gelijk had.

De oude foto hierboven kwam ik tegen op het pleintje van Bakkum aan Zee. En op die foto is die plaatsnaam goed te zien. Van Bakkum kon ik niet vinden dat het ooit een aparte gemeente was. Wel een woonplaats en daar zal die BA-code op slaan. Ik heb nog gezocht naar CA-banken voor Castricum, maar die kon ik nog niet vinden. (Zie 2de aanvulling.) Verder ben ik niet gefietst op dat zoektochtje ergens in juli dit jaar. Neem aan dat er buiten Noord-Kennemerland in de duinen van Heemskerk, Beverwijk, Wijk aan Zee, IJmuiden en Zandvoort mogelijk ook dit soort codes zijn. Ga ik later nog eens bekijken.

In Noord-Kennemerland zal het zeker om een bank of 300 gaan. De meesten daarvan zijn verstopt aan wandelpaden. Maar enkelen staan aan de rand van het gebied zoals die WM-13. Dat het dus een lastige quizvraag was kon ik me wel indenken. Maar dat moet ook een keertje kunnen.

In Alkmaar zijn ook zat banken in de parken te vinden, maar dan zonder duidelijke code. Dat kan komen omdat de banken in Alkmaar van de gemeente zijn en PWN en Staatsbosbheer feitelijk bedrijven zijn. Die nummeren en coderen echt van alles zoals hun meetputten. Dus hebben ze waarschijnlijk de banken ook meteen maar in die codering meegenomen.


Aanvulling 24-10-2011
Een (het Bergense) deeltje van het bovenstaande verhaal klopt niet. Daar kwam ik afgelopen middag achter toen ik na flink speuren ook een PWN-bank met de letters BB trof. Die banken staan dichter bij het dorp Bergen. En dat dorp wordt vaak, ter onderscheiding van Bergen aan Zee, aangeduid als Bergen-Binnen. BE is daan ook niet Bergen (als gemeente), maar Bergen aan Zee. Beide zijn aparte woonplaatsen met een eigen postcode. Bij Via Michelin kan je na flink inzoomen zien dat een groot deel van het PWN-gebied in Bergen aan Zee valt en een kleiner deel tegen het dorp Bergen-binnen valt dus in Bergen-binnen. Ik heb het kaartje hierboven aangepast.

Het malle is dat ik in de voormalige gemeente Egmond (tot nu toe) alleen EG (en WM) aantrof en geen EE, EB, EH of RM heb waargenomen voor respectievelijk Egmond aan Zee, Egmondbinnen, Egmond a/d Hoef of Rinnegom. Dwz een deel van het PWN-gebied valt binnen Egmond aan Zee en een zuidelijker deel binnen Egmondbinnen. Kortom hier staat EG dus wel voor de gemeentenaam en niet voor een van de woonplaatsen.

Aanvulling 04-11-2011
Inmiddels heb ik enkele dagen terug ook een CA-bank in het PWN-deel van Castricum gespot. De rustende fietser die er op zat kwam uit Heemskerk en volgens hem hadden de banken van de PWN daar HE als code. Zie de reactie hieronder, dat dat niet klopt. Bij nazoeken kwam ik idd op HK uit. Nog weer wat later vond trof ik de PE27 in hartje Petten. HE en PE vallen overigens wel buiten Noord-Kennemerland en net buiten het landkaartje hierboven.

Aanvulling 19-07-2015
Onlangs kwam ik nog 2 bankencodes net ten zuiden van het Noordzeekanaal tegen. DK staat voor Duin en Kruidberg (IJmuiden, Driehuis van Natuurmonumenten) en KD KennemerDuinen (Bloemendaal van PWN)

Zie hier een vervolg (27-06-2018)

Advertentie

Geplaatst op 2011-10-14, in NH-matig, Regiomatig en getagd als , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 21 reacties.

 1. Dat vind ik nou leuke informatie. Ik fiets bijna elke maand langs Wimmenum, (omdat ik diverse vrienden in Egmond en Bergen heb), maar alles wat jij daarover schrijft wist ik niet.
  Volgende week fiets ik naar Warmenhuizen. Ik ga dan onderweg eens op jouw codes letten, grappig!

 2. Ik zat n de goede richting, en dat vanuit Limburg aan de Maas…

 3. @Sjoerd: Duidelijk. Zelf dacht ik nog dat Schoorl ook wel geraden zou worden.

  Maar Gebrook ligt toch niet sur Meuse? :-)

 4. @Selmasalo: Ik had je ingeschat als een van de weinigen die met Wimmenum zou kunnen komen.

 5. Hmm de kans om te gokken en raden was al vergeven, ik moet je weer wat scherper in de gaten houden… ik had er toch wel een aantal moeten weten… ;)

 6. Als ik weer eens in die omgeving kom, zal ik er eens op letten. De naam Wimenum (of Wimmenum, daar schijnt ook discussie over mogelijk te zijn) staat sinds een paar jaar geleden ook op mijn repertoire, omdat bij het begin van WO II mijn vader behoorde tot de bemanning van de drie in die omgeving gestationeerd zoeklichten, en ik daarover een zoektocht heb gedaan. Zie web(-)log, als dat ooit weer boven water komt…

 7. Ik dacht inderdaad dat ik een heel moeilijk verhaal over de banken zou gaan lezen. Maar het ging gelukkig over een ander begrip bank. Hier kan ik mij veel beter in vinden.

 8. Haha, dacht ik ook….

 9. … en ik! :-D

 10. @Dwarsbongel van Wimenum heb ik nog nooit gehoord. In die wikipedia-pagina las ik wel dat het ook Wimmenom genoemd werd, en dat sluit goed aan bij Rinnegom dat aan de andere kant van Egmond a/d Hoef ligt.

 11. Aan de 3 middelbare dames: Jullie moeten inmiddels wel gewend zijn aan mijn afwijkende titels. Dat doe ik meer voor onbekenden, die zo eens met wat anders in aanraking komen dan alleen de (inter-)nationale zaken waar iedereen over blogt.

 12. @Aline: Kijk ook eens in de duinen bij jullie. Ik schat dat daar HD op de banken staat net als op de vissersschepen. (HD staat overigens niet voor Den Helder, maar voor HuisDuinen wat veel eerder bestond.)

 13. Wimmenum, Wimmenom… dat maakt weinig uit.
  Net als Rinnegom is het laatste element een verbastering van ‘heem’, oftewel ‘woonplaats’.
  Die correspondentie is er ook met plaatsen als Bakkum, Castricum, Hillegom, en die veel verder weg liggen: Hilversum, Arnhem, Doetichem, Leersum en nog veel, veel meer.
  Wimmenum was meer dan duizend jaar geleden (want zulke namen zijn minstens zo oud, zo niet veel ouder) waarschijnlijk de woonstee van ene Wilhelm, en Rinnegom misschien van ene Reingard,
  groetjes, Selma

 14. @Selmasalo: In de wikilink bovenin staat dat het in de 11de eeuw als eerste onder de naam Wymnam bekend was. En dan denk je eerder aan een Willem die wat nam. :-)

  Ik vind het idd vreemd dat namen als Workum verbasteringen zijn van Worinchem. Achteraf niet gek als je bedenkt dat een ch vroeger gebruikt werd omdat er nog geen ‘k’ in ons alfabet zat.

  Bij Castricum doe ik meestal net alsof het uit het Latijn komt en de inwoners noem ik dan ook Castrici. Overigens klopt dat niet echt met de um-uitgang, maar veel mensen trappen er netjes in. :-)

 15. Het verhaal hierboven heb ik van een aanvulling voorzien, omdat ik vandaag een bank trof met de letters BB, dicht tegen het dorp Bergen-Binnen.

 16. Wederom een aanvulling. Kwam enkele dagen terug alsnog een CA-bank tegen.

 17. Een paar dagen terug kwam ten zuiden van IJmuiden DK tegen, dat vrijwel zeker voor Duin en Kruidberg staat, een landgoed van Natuurmonumenten. Iets verder stond er opeens KD op de banken, maar dat was in een gebied van de KennemerDuinen bij Bloemendaal.

 18. Banknummers zijn volgens mij zo gemaakt dat de hulpdiensten er sneller achter zijn waar iemand is na een ongeluk .Of natuurlijk andere medische noodzaak.

 19. @RSH Ik heb even Anoniem door iets vervangen. Geef het even door als je een andere voorkeur hebt.

  Zelf heb ik het adressenbestand voor de meldkamer Noord-Holland Noord ooit gecontrolleerd en daar stonden destijds die banknummers niet in. Hier in de Alkmaarderhout staan ook minstens 50 zitbanken zonder duidelijk nummer. Alle bruggen in Alkmaar hebben wel een nummer. Maar die is ook vaak niet bij de brug te vinden. Het zal zeker voor onderhoud gebruikt worden, maar ik betwijfel of de meldkamer vraagt bij welke bank staat u precies.

 20. De bankjes van heemskerk zijn HK.

 21. @Pc: Dank voor de aanvulling. Dwz ik vond er zelfs een foto van en het staat in een folder van de PWN.

  Dit is overigens een verouderd bericht. in 2018 heb ik er een vervolg op gemaakt met een verbeterd landkaartje.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: