Okt-20: Het kan altijd nog erger

Dat weblog.nl er al 8 weken over doet om uit hun zelfgecreëerde puinhoop te komen is inmiddels wel bekend. Of het volledig gaat lukken moeten we nog meemaken. Ooit heb ik een intranet-project bij een groot overheidsbedrijf er nog wat langer over zien doen. Ik werk daar gelukkig niet meer. Als ik op hun diverse websites kijk, dan is me duidelijk dat het nog altijd zwaar nix is.

Maar de absolute top is toch wel de belangenorganisatie waar ik vrijwilliger voor ben. Ik zal hun naam niet noemen, want dat wil ik ze niet aandoen. Punt is dat die organisatie drijft op regionale en locale actievelingen die contacten onderhouden met gemeentes en provincies. Aanvankelijk maakten die locale afdelingen een stenciltje, dat bij de leden in de deur werd gestopt.

Tegenwoordig is het veel normaler om een website te hebben. Daar kunnen niet alleen de eigen leden lezen waar actief tijd in wordt gestoken, maar ook niet-leden en aankomende leden. En locale politici en de locale media enzovoorts. Veel locale afdelingen zagen dit voordeel en begonnen wat bij een eigen provider als Myweb, Planet etc. En ook de landelijke koepelorganisatie werd er op aangesproken of zij op dit gebied niet iets konden betekenen.

In de laatste 5 jaar kwam het er op neer dat een aantal afdelingen iets op hun locale pagina van de koepelorganisatie plaatsten. Denk dan aan mensen die weinig tot niets van ICT weten. Dus kwamen er handleidingen, overleggen, cursussen en het zag er niet uit. Zelf was ik blij dat ik voor onze regionale afdeling iets bij FreeOnLine (FOL.nl) had geplaatst. Wel fraai, stukken actueler en we hadden dan ook meer bezoekers met onze kleine regio dan de grote regio’s van Rotterdam en Amsterdam.

Toch gingen de ontwikkelingen verder en ook mij leek het wel netter als wij zouden verhuizen naar die landelijke koepel. Maar ja, het zag er niet uit en verbeteringen zag ik ook niet. Daarbij had ik geen zin om daar de kar niet alleen te trekken danwel uiteindelijk helemaal op mijn nek te krijgen. Ik steek mijn vrije tijd liever in leuke dingen. Ik liet dus het spul begaan.

Ruim 2 jaar terug ging het fout met FreeOnLine. Die websites werden door een stom conflict tussen 2 aandeelhouders uit de lucht gehaald. Mijn populaire privé-site en dus ook die van de locale belangenvereniging, die ik er op een apart domein had staan. We (dus ik) moesten wat anders. Nu was het wel tijd om bijvoorbeeld te verhuizen naar die landelijke website.

Ik kreeg toen te horen dat die landelijke website vernieuwd zou worden. In mijn ogen kon het niet anders dan een verbetering zijn. Maar wanneer was nog niet duidelijk en eerst zou de landelijke site gaan en daarna de locale afdelingen. Met mijn ervaringen op dat gebied vertaalde ik dat als minimaal 6 maanden wachten. (Let wel dat ik voor de migratie van Web-log.nl minimaal 2 weken verwachtte en daar zat ik dus ook aan de te lage kant.)

In elk geval bedacht ik om dan maar iets voor die locale afdeling te maken bij Web-log.nl. Ik had daar zelf al ervaring en zo kon ik zien of zo’n weblog-systeem een betere interatie met de locale leden zou opleveren. Bij de oude landelijke website bestond die optie in het geheel niet. Dus binnen een dag iets gemaakt wat er op leek en waar we verder mee konden. De interactie viel tegen, maar het aantal bezoekers kwam weer behoorlijk op niveau.

Dat terwijl de andere locale en regionale webpagina’s op de landelijke site steeds verder opdroogden. Bijna geen berichten en een handjevol bezoekers per dag. En wees eerlijk als er steeds niets nieuws te lezen valt, dan ga je er minder vaak kijken ook al ben je lid van zo’n club. En als er niemand komt heb je steeds minder zin om zo’n site te vullen.

Een dik jaar terug is die nieuwe landelijke website gelanceerd. En tot vandaag staan er de locale webpagina’s nog altijd op de oude site die er niet uitziet. En toen het deze keer misging met de Web-log-migratie wilde ik wel eens weten of die locale webpagina’s na 1,5 jaar wachten ooit nog gaan verhuizen.

Daar kreeg ik geen antwoord op tot gisteren. Ik kreeg toen het interne clubblad en daarin stond dat de nieuwe website opnieuw helemaal gaat veranderen omdat de locale webpagina’s niet binnen dit minder nieuwe systeem te krijgen zijn. Kortom veel locale afdelingen hebben anderhalf jaar voor niets gewacht en kunnen beter net als onze afdeling iets aanmaken bij WordPress.com. Want via dat bericht verwacht ik weer minimaal een half jaar eer er iets bruikbaars in de lucht is.

En afgezet tegen dat 2 jaar klunzen valt het 2 tot 3 maanden klunzen van Weblog nog best mee.

Geplaatst op 2011-10-20, in Webmatig. Markeer de permalink als favoriet. 14 reacties.

 1. Oei, ja FOL.nl was even uit mn geheugen gezakt, maar nu je het zegt, dat is zelfs nog erger dan web-log!

 2. @Jolie: Maar eigenlijk valt dat van FOL nog weer mee t.o.v. die belangenorganisatie die met een aantal websitebouwclubjes iets maakt dat binnen een jaar weer weg moet.

  FOL was echt maf. Voor mijn website en die van anderen erg treurig. Ik heb nog altijd een toezegging van Anno.nu die FOL uiteindelijk deels heeft overgenomen. Moet ik nog eens mee prutsen aangezien het een leuke naam is voor mijn familie-website.

  Omgekeerd had ik als ADSL’er bij FOL totaal geen probleem. Mijn verbinding was (en is nog) immer uitstekend ook in het jaar nadat FOL was opgehouden en die ADSL-klanten in het luchtledige hingen. Cambrium, de hoofdprovider (Soort KPN boven Planet en HetNet) heeft alles door laten draaien totdat Anno.nu het laatste stukje overnam.

  Met de dure zakelijke tak van FOL, Telebyte was dat wel anders. Die hadden direct geen verbinding meer en volgens mij is dat zo gebleven. En daar betaal je dan 3x zoveel per maand voor. :-)

 3. Triest is het gewoon, ook voor web-log werd er door veel mensen betaald. Die zijn alles kwijt en hebben geen service op de koop toe. Ik ben heel blij met mijn eigen site. Als de provider er het bijltje bij neer gooit ben ik een dag later ergens anders weer online, en dat voor een paar tientjes per jaar.

 4. Op je ouwe webminlog kun je reageren. Kun je ook on de admin?

 5. @Margo: Nee en mijn mailadres van fol staat daar nog geregistreerd. Had ik aangepast, maar is niet meegenomen in hun systeem. Nu zie ik dat mijn reacties daar staan, eerdere verdwenen in de spambak. Deze zag ik niet toen ik ze een uur terug plaatste en nu dus wel.

 6. @Sjoerd: Klopt. Toen ik mijn oude fol-site had die ik maakte via ftp met altijd een volledige kopie op mijn harde schijf, was het 10 minuten werk om een nieuwe site via ftp in de lucht te hebben. Alle links waren relatief.

  Bij Typepad ging dat anders. Dwz ze hadden een mooiere mappenstructuur als WP. Maar daar heb ik nooit een back-up van gemaakt. De export (waar ik op vertrouwde) nam dat dus niet mee, schijnt nooit zo te zijn bij dergeleijke CMS’en.

  Tot nu toe is het Web-log ook niet gelukt om ook maar 1 van mijn fotobestanden op een juiste manier in de berichten te linken. Ik kan nog niet in het beheer, maar denk dat me dat wat dat betreft ook niet gaat helpen. Ik moet het dus bekopen dat ik foto’s mooie bestandsnamen gaf als xinix.web-log/nl/xinix/vac2007/01-aken-dom.jpg
  Op de site staat zoiets nu op de WP-methode met in de URL een downloaddatum en een vreemde onbegrijpelijke fotonaam. En die werkt dus niet.

  Ben trouwens bezig met mijn ADSL-provider om daar mijn familie-website te plaatsen. Dat ding werkte met eigen html-pagina’s. Bij Typepad mocht je die uploaden, maar bij de gratis WP niet. Nou is het wel leuk om juist die naam bij die provider onder te brengen zoals het vroeger was. Dat levert een leuke combinatie op, die me hooguit in conflict brengt met een sitenaam van ABN-Amro. Krijg er nog een telefoontje over. Er over loggen is lastig, ik plaats hier liever niet mijn familienaam.

 7. Ik denk dat mijn familienaam even uniek, zo niet uniekerder is dan de jouwe. En ik heb mijn site zo genoemd. Ben je bang dat je te makkelijk gevonden wordt door lui door wie je niet gevonden wil worden?

 8. @Margo: Ik noem mijn naam wel op andere plekken, maar hier wil ik m’n nick/pseudoniem er niet aan koppelen.

  Je achternaam is unieker (komt 10x in NL) voor, die van mij 15x waarvan 14 in NL. Maar in jouw geval zijn er wat varianten. Tel je die mee, dan zijn het er zo’n 60 in NL. Van mijn naam bestaan alleen ‘varianten’ in Duitsland en die zijn flink anders. Komt je naam ook voor in België?

 9. Is het niet ’n beetje raar dat er in dit elektronisch tijdperk nog zo gerommeld wordt met websites en alles wat daarmee samenhangt?
  Het kan ook anders, te zien aan, bijvoorbeeld, Jaspers’ cryptogrammensite en andere die ik bezoek.
  Hoe komt dat nou? Wordt de computer niet serieus genomen? (zou me niet verbazen), mag het niets kosten?

 10. @Bertie: Je moet dat in 2 delen zien, de aanbieders en de aanschaffers. Die aanbieders zijn vaak akelig klein. Met maar een paar mensen en veel automatisering kon web-log.nl aan circa 50.000 actieve bloggers (= 200.000 actieve en 200.000 verwaarloosde weblogs) voldoende service leveren. Vervolgens kregen zij een conflict met het veel groeter SAY (Typepad) die van Web-log afwilde. En dan blijken die paar mensen bij Web-log te kort en veel te onervaren. Ze onderhandelen en overleggen niet goed met SAY, gaan vervolgens extra mensen inhuren en doen dat niet goed en te laat en het draait uit op een puinbak.

  Bij die Freeonline waar ik zat was nog geen halve FTE actief. Daar waren het de 2 aandeelhouders die ruzie kregen over een zusterbedrijf Telebyte. Eigenlijk ook niets met techniek van doen.

  Bij dat overheidsbedrijf en die belangenvereniging zit het probleem aan 2 kanten. Zelf hebben dergelijke bedrijven/verenigingen te kort kennis om een goede aanbieder uit te kiezen. En ook die aanbieders zijn erg klein en niet gewend om met een bedrijf om te gaan die soms tot 30 man laat meedenken.

  Het allerbeste is gewoon iets als 1-ling doen zonder enig overleg. Zo voor mekaar. Vervolgens bij een bedrijf doen dat alles geautomatiseerd heeft en dus vrijwel geen werknemers heeft en dus goedkoop is. En dan maar hopen dat zo’n bedrijfje niet word overgenomen of dat de aandeelhouders geen ruzie krijgen. :-)

 11. Ach, ik heb ook betaald en wil eerste datgene terug dat bij mij met een persoonlijke backup niet meegekomen is. verder ben ik er wel klaar mee eigenlijk.

 12. Hoi Xiwel Ximaar. Het tis mij wat hé? Gisteren stond mijn web-log ( ik blijf mijn streepje gebruiken hoor) opeens online, maar inloggen? Ho maar, mijn wachtwoord klopt niet meer en mijn nieuwe wachtwoord sturen ze naar het adres van mijn oude provider, waar ik dus niet meer bij kan. Juist in de periode dat ze web-log niet bereikbaar was is mijn E-mail adres veranderd, maar ach, het zou nog 4 weken doorgestuurd worden en dan zou ik het bij web-log wel kunnen veranderen. Niet dus, ze bleven veel langer offline en als ik nu mail naar web-log voor een wachtwoord zeggen ze dat ze het wachtwoord naar mijn bij hun bekende e-mail adres sturen, er is geen speld tussen te krijgen. En nu zweven er dus logs over internet waar ik niks mee kan, ik wil ze aanpassen en doorsturen naar mijn nieuwe site.

  Maar goed, het lijkt dus op veel plaatsen een puinhoop te zijn. Nu is het bij de publieke omroep wel goed geregeld, maar bij de overige organisaties waar ik wat voor doe is het puinhoop. Eerst vragen ze mij een website op te zetten, en dan heppie een goed draaiende site gaan ze het centraal doen en gaat de website van onze locatie met 100 pagina’s over op één enkele pagina. Geen foto’s, maandkrant, inbreng bezoekers, alleen openingstijden en een duur landelijk telefoonnummer voor informatie. En toen had opeens iemand een komma ergens weggehaald of zo, van landelijke startpagina tot onze lokale pagina stond alles schots en scheef door elkaar, ontbraken stukken tekst en foto’s. Je zou denken dat zo’n organisatie, waar tientallen miljoenen in omgaat, zoiets zo weer op orde heeft. Niet dus, het heeft 3 maanden zo gestaan, er werd geen nieuwe content toegevoegd en zelfs google zag het niet meer zitten want ook daar verdwenen ze uit.

  Nu is eindelijk, na 3 dagen helemaal offline te zijn geweest, alles weer in orde. Maar zeg nou eerlijk, dan hebben wij als bloggers het over het algemeen toch beter voor elkaar. Behalve dan die half bakken pagina’s die nu nog van ons op web-log zwerven.

 13. @Eline: Het grootste probleem is dat je op een muur van tegenwerking stuit. Hoe meer mensen er bij betrokken zijn, des te hoger is die muur. Niemand durft meer een besluit te nemen zonder eerst met de anderen te overleggen en die overleggen hebben in hun ogen geen prioriteit. Dus tel uit je verlies. :-)

 14. @100% Mike: Ik vind het richting betaalde webminloggers ook erg dom en webminlog heeft dat zelf ook toegegeven. Maar misschien helpt het als ik vertel dat iemand met een zakelijke website (van 1 pagina) die daar destijds 300 euro per jaar voor betaalde aan Planet ook geen enkele service kreeg. Na verhuzing naar een andere provider betaalt ie nu 40 euro per jaar en krijgt alle service van de wereld.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: