Okt-22: Zondagsspuiter

Afgelopen zondag zag ik de man hieronder met een hogedrukspuit in de weer:

Hij spuit door een mal (template, sjabloon) een stuk voetpad schoon en het schone gedeelte stelt dan een reclame voor. Leuk bedacht en deze methode bestaat dan ook al wat langer.

Toch vroeg ik me af of het legaal is. Niemand kan er iets op tegen hebben als een deel van de stoep schoon wordt gespoten. Aan de andere kant moeten andere vormen van reclame hier flink dokken aan de gemeentekas. Ik kan me voorstellen dat als hier de gemeente geen inkomsten van krijgt, andere reclamemakers dit oneerlijke concurrentie vinden.

De kans is groot dat het hardstikke legaal is. Maar ik vroeg me wel af waarom deze spuitactie op zondag moest plaatsvinden. ‘Toevallig’ een zondag waarbij AZ uit speelde en dus het overgrote deel van de stadswachten en politie een vrije dag heeft.

Er is echter nog een ander probleem; Alkmaar is te schoon. Na veel speuren vond ik nog een spuitadvertentie of 6 hier in de binnenstad. En dan bedoel ik dat je echt goed moet speuren zoals hieronder:

Toen ik druk bezig was om zoiets op de foto te zetten werd ik aangesproken door een wachtende man, hij snapte niet wat ik aan het doen was. Niet gek, hij had die advertentie niet gezien ook al stond hij er al een minuut of 10 bovenop. Toen ik hem er op wees duurde het nog heel lang eer hij zag wat ik bedoelde.

En dat zit in het probleem van te schone stoepen. Als de tegels ruwer zijn en meer stof en vuil vasthouden, dan is het schoongespoten deel veel beter herkenbaar. Maar als er gladdere tegels worden gebruikt in combinatie met een peloton veegmachines en een regelmatige stortbui, dan zijn deze advertenties vrijwel niet waar te nemen.

Een paar dagen later ben ik naar de plek gegaan waar de spuiter hierboven bezig was. Een hele domme plek aangezien daar de hele week door risten fietsen staan vanwege een zeer populaire groentenboer. En ook nu stonden de fietsen er wel en kon ik het spuitresultaat eronder niet waarnemen. Sterker nog ik zag dat alles weg was gespoten.

Was het hier mislukt en is dus alles aansluitend door de spuiter schoongemaakt? Of vond de gemeente, danwel een winkelier in de buurt het niets en hebben zij het schoongemaakt? En kan dat er op wijzen dat het toch niet helemaal legaal was?

Leuke vragen die ik niet meer zo belangrijk vind aangezien deze advertenties hier vrijwel niet te lezen zijn. Het opvallende is wel dat deze advertenties op de 6 andere plekken er nog wel zijn. Overigens voor een gewone voorbijganger vrijwel onvindbaar. Misschien iets om op te nemen in een stadswandeling of speurtocht.

Geplaatst op 2011-10-22, in Alkmaar, Milieumatig, Shopmatig en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 13 reacties.

 1. Zelf heb ik deze vorm van reclame nog niet gezien. Wel vind ik het een leuk vernieuwend idee. Terwijl ik normaal gesproken toch niet enthousiast kan worden van reclame.
  Vriendelijke groet

 2. @Rob A: Het is in ieder geval geen storende reclame. :-)

 3. Reclame aan lantaarnpalen moet inderdaad betaald worden. Ik vind het niet mooi, maar het hoort wel bij een stad. Deze reclame op de grond kan nog wel, als men dan maar niet met hele felle kleuren gaat werken.

 4. Nog een kleine aanvulling. Door andere reclame (groot spandoek op een schip, man die foldertjes uitdeelde, een draaiorgel met shirtreclame en de verse billboards) heb ik begrepen wat de boodschap op al dit gespuit was. Het betreft een soort McVegetable, waar je instant groente kan kopen.

  En daarmee begreep ik dan ook dat de populaire groenteman, direct links achter het bestelwagentje op de bovenste foto, de straatadvertentie vlakbij zijn deur en voor zijn concurrent heeft weggehaald of laten weghalen. Toch denk ik dat ie hier weinig concurrentie van hoeft te duchten. Deze groenteman zal stukken goedkoper zijn en blijven met een veel ruimere keuze. De yuppen, waar dat nieuwe geval voor bedoeld is, meden zijn zaak toch al en zijn vaker bij plastic groentenbakken van de AH te vinden.

 5. Ik vind het wel een aardig idee moet ik zeggen. Ik zal het eens uitproberen voor mijn deur…

 6. @Sjoerd: Je kan natuurlijk voor die tijd eerst je stoep goed vuil maken, dan komt dat schoongemaakte deel duidelijker uit de verf.

 7. Het kan ook andersom natuurlijk, een schoene stoep enige tijd van ern sjabloon voorzien.
  Het nieuwe graffiti?

 8. Dit zal wel niet tegengehouden kunnen worden. Verf spuiten mag niet, Maar schoon spuiten? Wat is daartegen in te brengen?

 9. Met kleurloze harde lak spuiten op een schone, liefst nieuwe stoep. De rest vervuilt en verweert, zou dat niet beter werken werken?
  In een oud boek las ik over fietsenbandenreclame: de zinnen op de fietsband aanbrengen (vraag me niet hoe), dan door een krijt- of kalkbadje rijden, daarna de straat op.
  Probleem was dat je te vaak door de kalk moest. Verf zal wel verboden zijn geweest.

 10. @Bertie: Voor het aanbrengen van iets en dus ook lak zullen de gemeentelijke wetten wel voldoen. Je brengt dan immer iets aan en ze zullen beweren dat het gevaarlijk is bij regen en gladheid.

  Wat dat betreft denk ik dan ook dat het draait om het argument dat ik al noemde en Nanos hierboven ook: Tegen schoonmaken kan je als gemeente niet veel hebben.

  Maar dan nog zouden ze dat kunnen uitsluiten door te stellen dat schoonmaken niet gedeeltelijk mag waardoor herkenbare reclameuitingen ontstaan. Ze zijn er hier maf genoeg voor, de gemeente int veel precariogelden.

  Daar was hier nog een hele ruzie over omdat een café op een grauwe zijmuur een tafereel van Bommel liet aanbrengen. Het café heet Bruintje en Bruintje Beer heeft niets met Bommel van doen. Toch zag de gemeente dit als een grote reclame-uiting van 6 bij 3 meter. Het kunstwerk is er nog en ik denk dat het café deze rechtszaak heeft gewonnen. Dwz zo niet, dan had ie de muur weer schoongespoten en grauw gemaakt.

 11. @Margo: Jouw methode gaat erg lang duren en de aanwezigheid van een sjabloon van 2 bij 1,5 meter zal meer als reclame-uiting gezien worden dan het achterblijvende resultaat. Zo’n sjabloon zal dus wel niet weken blijven liggen, die wordt door de gemeente opgehaald.

 12. Er wordt hier reclame ingekrast als het ware, in een vuile laag dan wel maar toch. Vandalisme, om niet te zeggen straatschenderij!

 13. Nog een kleine aanvulling. Ik trof gisteren nog 2 van deze schone reclames, maar dan op de drukste winkelstraat. Die zijn vrijwel zeker op dezelfde dag aangebracht en liggen er dus een week.

  In die week ben ik circa 3x over die drukke straat gelopen en toen zijn deze 2 reclames me totaal niet opgevallen. De reden is achteraf erg simpel. Die straat is af en toe zo vol met mensen dat je niet naar de grond kan kijken. Doe je dat wel, dan bots je op een tegenligger tegenloper of een trage meeloper. Afgelopen zondag waren de winkels niet open en dan heb je zo’n straat voor jezelf en alle tijd om wel naar de grond te turen.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: