Nov-01: Wegminlogs

Regelmatig beweer ik dat de 400.000 weblogs van Weblog.nl geen 400.000 webloggers zijn, zoals sommige mensen denken, maar 400.000 aangemaakte weblog-namen. Vervolgens wordt van veel van deze namen geen gebruik meer gemaakt. Een groot deel is er mee gestopt, soms al na 1 berichtje. Denk aan te lastig of het probeersel bij een andere blogdienst als blogspot.com of wordpress.com beviel beter.

In September-2006 heb ik daar een klein onderzoekje naar verricht. Destijds was dat omdat veel voormailge Webminloggers klaagden over het nieuw Typepadsysteem. Dat systeem was veel gecompliceerder dan het oude systeem van Joris. Ik merkte dat een flink aantal bekenden er helaas mee stopten en sommigen namen een eigen domein of gingen over naar punt.nl, dat minder complex was. Ik wilde die uitloop wel eens objectief bepalen en verzon een 50-tal gevarieerde namen van weblogs die ik niet kende. Gevolg er bleven 33 namen over, waarvan er maar 3 actief werden gebruikt en 2 mogelijk nog actief waren.

Destijds schermde Web-log.nl met 260.000 web-logs en dat hield voor mij in dat er dus maar 32.000 web-logs actief waren. In de loop der tijden heb ik Web-log meer het voordeel van de twijfel gegeven en hield ik het er maar op dat 50% van hun web-logs niet werden gebruikt. Wel kwam ik er later achter dat heel veel actieve web-loggers een aantal van die web-logs hadden. Uiteindelijk had ik er 5, wat redelijk doorsnee is. Er is iemand die er ruim 60 heeft. Voor de zekerheid lijkt me 4 een goed gemiddelde. En zo kwam ik tot voor kort op 50.000 web-loggers die die 200.000 web-logs vulden.

Inmiddels is het Typepad-systeem vervangen door het WordPress-systeem en dat wilde in de afgelopen 2,5 maanden niet erg lukken. Bijna alle web-loggers die ik ken zijn (soms tijdelijk) verhuisd naar blogspot.com, wordpress.com of een eigen domein met wordpress. Blogse.nl heeft er ook voordeel aan gehad, maar punt.nl deze ronde duidelijk niet.

Nou leek het me wel leuk om het onderzoekje uit 2006 over te doen met andere namen en nog steeds namen van onbekenden en daarbij te bekijken waar de gestopte web-loggers naartoe zijn gegaan. Ik deed dat al voor uitwijkpost.wordpress.com en zo moeilijk is dat niet. Helaas ging deze poging op verhuisgebied geheel de mist in.

Deze keer werden het 45 namen:

daltons.weblog.nl  tot aug 2011 actief

bakken.weblog.nl   in 2010 gestopt
klaas.weblog.nl   in 2010 gestopt

alie.weblog.nl    in 2009 gestopt
lekker.weblog.nl   in 2009 gestopt
skeeler.weblog.nl  in 2009 gestopt

katten.weblog.nl   in 2008 gestopt
lezen.weblog.nl   in 2008 gestopt
smeets.weblog.nl   in 2008 gestopt

boxer.weblog.nl   in 2007 gestopt
camera.weblog.nl   in 2007 gestopt
dancing.weblog.nl  in 2007 gestopt

afval.weblog.nl   in 2006 gestopt
amber.weblog.nl   in 2006 gestopt
annemarie.weblog.nl in 2006 gestopt
banaan.weblog.nl   in 2006 gestopt
body.weblog.nl    in 2006 gestopt
boerderij.weblog.nl in 2006 gestopt
dronten.weblog.nl  in 2006 gestopt
ineke.weblog.nl   in 2006 gestopt
mark.weblog.nl    in 2006 gestopt
milieu.weblog.nl   in 2006 gestopt
nova.weblog.nl    in 2006 gestopt
tandem.weblog.nl   in 2006 gestopt
vissen.weblog.nl   in 2006 gestopt
vlieland.weblog.nl  in 2006 gestopt
yoghurt.weblog.nl  in 2006 gestopt

erik.weblog.nl    in 2005 gestopt
hanegraaf.weblog.nl in 2005 gestopt
vlinders.weblog.nl  in 2005 gestopt

anjer.weblog.nl   geen berichten
badminton.weblog.nl geen berichten
bal.weblog.nl    geen berichten
dewit.weblog.nl   geen berichten
baukje.weblog.nl   geen berichten
emmen.weblog.nl   geen berichten
gerrit.weblog.nl   geen berichten
haken.weblog.nl   geen berichten
hockey.weblog.nl   geen berichten
karel.weblog.nl   geen berichten
luipaard.weblog.nl  geen berichten
scooter.weblog.nl  geen berichten
vianen.weblog.nl   geen berichten
volkswagen.weblog.nl geen berichten
vreemdgaan.weblog.nl geen berichten

En daarbij valt op dat er maar 1 van de 45 actief was tot voor de verhuizing. Het aandeel gestopten in 2006 was nog groter dan bij de vorige meting en ook na 2006 t/m 2010 zijn dus erg veel web-logs gestopt. Met ‘geen berichten’ heb ik niet doorgezocht of dit verhuisfouten zijn en mogelijk komen deze over een tijdje wel met berichten.

Wat ik wel kan stellen is dat mijn 50% actief zwaar overdreven is. Uit het bovenstaande zou je eerder op 5% uitkomen. Nou gaat me dat ook wat ver en hou ik het maar op 15%. Dan blijven er van de 400.000 weblogs 60.000 actieve weblogs over. Met 4 weblogs per weblogger kom je daarmee op 15.000 webloggers uit. En naar mij gevoel zijn daar zeker 10.000 van overgestapt naar WordPress en Blogspot. Zo’n 5.000 wachten het nog af omdat ze een betaald abonnement hebben en omdat ze bijvoorbeeld nog niet bij hun foto’s kunnen komen.

Verder schatte ik dat 90% van de web-loggers geen abonnement had. Dat is lastiger te bepalen, het vergt wat meer tijd en moet dan de oude cache-bestanden doorpluizen. Maar nu de groep webloggers veel kleiner is dan ik dacht, zal ook die 90% aanpassing behoeven. Dwz de gratis web-loggers stoppen nu eenmaal sneller hun web-log dan de betaalde klanten. Voorzichtig zeg ik dan maar dat waarschijnlijk 20% een betaald weblog heeft; is 3.000 abonnees. Het merendeel daarvan had een abonnement van 29 euro. Een veel kleiner deel had iets van 89 euro waarbij meer blogs mogelijk waren. Het eerdere SMS-abonnement om de reclamebalk af te kopen bestond het laatste jaar niet meer.

Het houdt dus niet over en verklaart ook het geringe aantal mensen dat in opstand komt tegen het geknoei van weblog.

Naast de bovenstaande steekproef-methode valt er ook te kijken naar de getallen van Alexa.com. Zij houden voor de hele werdeld het zoekverkeer bij. Daarbij moet opgemerkt worden dat Alexa vooral gericht is op de Amerikaanse markt. Amerikaanse met Nederlandse websites vergelijken gaat dan ook geheid mank. Grotere Nederlandse website onderling vergelijken is wel mogelijk.

Hier de grafiek met daarin de lijnen voor Web-log.nl, Weblog.nl, Punt.nl en VKblog.nl:

WordPress.com en Blogspot.com bekijken heeft geen zin. Hun domeinen hebben in hoofdzaak Amerikaanse, Britse en Canadese klanten. De lijn van punt.nl is redelijk stabiel. Ook hier is duidelijk dat zij deze keer geen profijt hebben gehad van overlopende web-loggers. De lijn van Web-log.nl lag 6 maanden eerder gemiddeld 2,7x zo hoog dan die van punt.nl. Daarvoor was Web-log.nl nog wat succesvoller. Na de verhuizing gaat die lijn over in Weblog.nl (dus zonder streepje) en zie je dat die lijn net onder die van punt.nl blijft steken. VKblog.nl (die opgeheven is en waarvan de gebruikers worden geadviseert over te stappen naar Weblog.nl) lag op ongeveer 1/3de van punt.nl.

Geplaatst op 2011-11-01, in Webmatig en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. 27 reacties.

 1. Het zijn dus veel minder webloggers dan waar weblog mee komt. Ik denk dat dat helemaal kan kloppen, ikzelf heb er vier waarvan er geen één meer actief is, want ondergebracht onder eigen domein. Die weblogs die al zijn geëxporteerd moeten wel blijven bestaan wegens de gelinkte grafische bestanden, anders had ik ze al lang gedelete.Ik ben destijds inderdaad ook vooral afgehaakt vanwege het totaal onbegrijpelijke typepad.

  Ik ben benieuwd hoeveel webloggers er straks echt overblijven. Het is mij ook een raadsel waarom je 30 euro zou betalen voor een abonnement bij weblog als je voor hetzelfde geld een eigen domein aanmaakt en alles zelf in de hand hebt.

 2. Ik begrijp ook niet waarom weblog vóór de migratie niet eerst een inventarisatie heeft gemaakt van de weblogs die nog actief gebruikt worden of in ieder geval dienen te blijven bestaan. Ze hebben nu een hoop troep meegemigreerd.

 3. Ze kunnen er beter gewoon mee stoppen…

 4. @Margo van het UWP; De kans is groot dat weblog.nl het meeste verdient aan de reclames en om die reden alle weblogs in de lucht wil houden. Hoe meer landigsplekken vanuit Google des te beter.

  Ik heb ze wel eens geadviseerd om die ongebruikte web-logs te ruimen. Het zou ze zelfs aan nieuwe klanten kunnen helpen omdat er dan weer betere namen vrijkomen. Web-log heeft wel eens aangegeven dat dat ze dat eens gingen bekijken, maar er is nooit wat mee gebeurd. En naar mijn gevoel vanweg die reclame.

  Voor de verhuizing was het veel eenvoudiger geweest om eerst de actieve web-logs te doen. Dat zijn er echt veel minder en je hebt veel meer plezier van je werk middels tevreden bloggers.

 5. Ik heb meer betrouwbare cijfers over aantallen blogs bij VKblog, omdat ik het hele VKblog heb omgezet naar WordPress. Als beide groepen bloggers enigszins vergelijkbaar zijn, dan kan het niet anders zijn dan dat weblog de aantallen overdrijft. VKblog had een kleine 8.000 blogs en 240.000 bijdragen. ( waarvan 20.000 van 1 persoon ). Personen met 5 blogs kwamen wel voor, maar die waren zeer uitzonderlijk. De cijfers van Alexa heb ik laatst ook bekeken, en toen zag ik in de maanden dat weblog echt dood was nog behoorlijk veel activiteit : een kwart van het normale aantal bezoekers, nog altijd meer dan VKblog in zijn glorietijd. Hoeveel waarde moet ik hechten aan die cijfers ?

 6. Nu we een enquête hebben ingevuld komen er binnenkort de echte cijfers wel naar buiten.
  Over twee maanden of zo:-)

 7. @Knutselsmurf: Die Alexa-cijfers zijn niet meer dan een indicatie hoeveel mensen vanuit Alexa-sites en de Alexa-toolbar doorklikken naar een bepaalde website. Of ze daar iets aantreffen meet Alexa niet. Ze meten wel de verblijftijd op een site en hoeveel pageviews per bezoek er gemaakt worden. Ik begrijp dat het actueel wordt bijgehouden, maar dat zegt natuurlijk niets over mensen die nog niet weten of web-log.nl inmiddels weblog.nl is geworden. In de grafiek is op dat punt een vertraging van circa 3 weken te zien. Dat komt bij mij wel realistisch over. De manco’s die in dit systeem zitten hebben nmm gelijke effecten op sites uit een bepaald gebied en in een bepaalde taal. Maar dan nog gebruik ik het alleen als verhoudingsgetal en meer niet.
  Probleem is ook dat ik geen andere instantie ken die per website actuele onafhankele informatie geeft.

  Toch kan er wel een verschil zitten tussen de resulaten van VKblog en web-log.nl. Volgens mij weten de meeste websites beter hun materiaal te promoten binnen zoekmachines dan VKblog. Web-log.nl en Punt.nl kunnen het ongeveer even goed, ik heb daar wel eens testjes meegedaan. Zelfs mijn eigen voormalige website kreeg ik moeiteloos erg hoog in de Google-resulaten. Het duurde alleen wat langer eer het zo ver was. Als VKblog daar niet zo goed in was (ik kwam eigenlijk nooit een VKblog in mijn zoekresulaten tegen, maar wel o.a. volkskrant.nl), dan heeft dat zeker effect op de meting van Alexa.

 8. Het is niet te geloven. De zgn Klaagmuur op het forum van weblog is verwijderd en ook is mijn account gesuspend. Ik heb een nieuw account onder de naam van mijn overleden moeder aangemaakt en een ander e-mailadres gebruikt, en ook dat account is gesuspend!!
  Dit is echt het toppunt!

 9. Je kunt hier: http://helpdesk.web-log.nl/entries/20628468-klagen-helpt-niet-echt-frusteert-alleen-nog-maar-meer alleen reageren als je bent ingelogd en dan blijkt dat mijn account geblocked is. Wat een stel achterlijken, dit is werkelijk uniek.

 10. En sterker, de tweede klaagmuur is ook alweer verdwenen. Alle reacties daar staan echter op de Uitwijkpost.http://uitwijkpost.wordpress.com/2011/11/01/uitwijk-klaagmuur/

 11. http://helpdesk.web-log.nl/entries/20633772-klaagmuur-taboe-censuur
  Ben zeer benieuwd hoe lang dit blijft staan!
  Als ze me ergens pissig mee kunnen krijgen is het met censuur.

 12. @Bertie: Ik denk dat er geen enkel verifieerbaar getal van weblog naar buiten komt. Die enquete is een zoethoudertje. Zo weet weblog.nl niet of iedereen meedoet en dat vertekent al meteen de uitslag. Mensen die klaar zijn met weblog.nl gaan voor een groot deel niet meer aan die enquete beginnen.

  En als weblog.nl betrouwbare info wil, dan kunnen ze beter net al ik hierboven een steekproef nemen van een paar 100 weblogs. Ze weten zelf uit hun exportbestand hoeveel berichten en foto’s zo’n weblog moet bevatten en kijken vervolgens op het web of dat ook zo is.

 13. Ik denk inderdaad dat het niet meer goed komt en dat men er verstandig aan doet om ergens anders onderdak te zoeken. Verder zie ik ook dat het meeste enthousiasme om te bloggen voor een groot deel voor bij is. Zelf denk ik niet aan stoppen. Integendeel. Als ik over een poosje meer tijd krijg wil ik verder aan kwaliteit gaan werken. Betere onderwerpen, mooiere zinnen, goede beargumentering, maar het mag niet saai worden. Duurt nog wel even voordat ik aan deze idealen ga werken

 14. @Margo: Die kinderachtigheid met de klaagmuur was te verwachten en ik heb zelf wel een idee welke akelige akela (ga ik een Suske en Wiskeboek over maken :-) telkens met deze streken komt. Zelf reageerde ik er via mijn twitter-account omdat mijn gewone account niet werkte. Misschien een leuk alternatief, want volgens mij kunnen ze je twitter-account niet blockeren.

 15. Goeie Ximaar! ;-)

 16. Ondertussen kan ik nog steeds niks op mijn weblog. Klopt dat? Ik bedoel, klopt het dat het niet klopt?

 17. @Mack: Ook op je ontsnapt-blog zie ik maar een bericht of 80 en niets voor April-2011.

  Heb je al een nieuw wachtwoord opgevraagd met je mailadres waar je ontsnapt mee hebt aangemaakt? Bij inloggen moet je kiezen voor ik wachtwoord vergeten en dan dat mailadres invullen. Je krijgt dan een resetlink die alleen Chrome of Firefoz werkt en niet in Internet Explorer. Dus met Chrome of FF die link in de mail openen en je nieuwe wachtwoord aanmaken. Vanaf dat moment kan je in het beheer ook met Internet Explorer.

 18. Oke, ga ik proberen. Dat wist ik helemaal niet. Ze zeiden toch steeds dat je moest wachten tot je een mailtje van ze kreeg met het wachtwoord?

 19. Nou, mij lukt het niet. Ik ben er klaar mee!

 20. Oh, wacht even. Nu kan ik wel in het beheer. bedankt.

 21. Inderdaad, daar is niks te vinden. En een nieuw bericht plaatsen, daar ben ik niet toe gerechtigd. Sjonge jonge zeg, dat komt nooit meer goed.

 22. @Mack: kijk dan ook even bij het boekhoudcommandoding. Is ook partieel verhuisd.

 23. O ja, er zit nog een domme fout in. Als je ziet dat je niet gerechtigd bent moet je de doorklikken op dashboard. Eigenlijk is het gewoon zo’n ouderwets queestespelletje om er in te komen. :-)

 24. De buurman zei laatst dat hij d’r niks van gelooft dat ze met zoveel ICT-ers dag en nacht bezig zijn. Onze ouwe stek op http://www.zweefmakreel.web-log.nl is ook nog steeds niet normaal. Of ’t zo blijft, of dat er nog iets verbetert aan de opmaak, geen idee!
  Een ding is zeker: deze toestand is voor weblog.nl ook geen pretje.

 25. Ik ben benieuwd hoe dit in relatie staat tot de meer dan 6 miljoen bezoekers die ze in juni nog telden (STIR-cijfers, zie http://www.stir.nl).

  Stel dat er 30.000 blogs actief zijn dan moeten er 200 bezoekers per blog zijn geweest. Ja, dat kan eigenlijk wel. Het aantal pageviews ligt dan al snel op het dubbele. En bij inkomsten van 1 euro CPM heb je dan al 1 x 12.000.000 / 1.000 = 12.000 euro per maand aan inkomsten. Bij een CPM van 5 heb je het dan over 60.000 euro per maand.

 26. @Anoniem: Met die stircijfers kan ik niet zoveel. In de tijd dat web-log nog in de lucht was meette ze web-log.nl op ongeveer 1/3de van Markplaats. Dat komt overeen met de verhouding die ik bij Alexa vind. Stir meet echter geen punt.nl dus daar kan ik het niet mee vergelijken. En stir heeft ook geen resultaten voor web(-)log.nl in augustus en september. Cijfers van oktober en november zijn er in het geheel nog niet.

  Wat ook belangrijk is is hoe groot een weblog is. Zelf had ik er 1400 berichten op staan met redelijk wat text. Op mijn xinix.weblog.nl kreeg ik gemiddeld100 unieke bezoekers per dag, danwel 280 pageviews. Bij zoekopdrachten kwam ik mezelf dan ook regelmatig in de google resultaten tegen. Als er in een weblog maar 1 berichtje staat met weinig text, dan zal die nooit opduiken in google. Er zijn webloggers die tot 6000 berichten hebben. Die halen aardig wat geld op via de reclamebanners. Maar ook is het zo dat juist de veelbloggers een betaald versie hadden zonder reclame, dus zonder reclameinkomsten voor weblog.nl

  Verder is de kreet ‘actief’ weblog erg rekbaar. Sommige mensen plaatsen een aantal berichten per dag anderen een paar per maand. Voor mij is dat nog steeds actief. Inactief zie ik als blogs waar een jaar geen nieuwe berichten of reacties op verschijnen. En mijn eigen steekproef spreekt wat dat betreft boekdelen.

  Met elkaar is allemaal erg lastig koffiedik kijken. In het bovenstaande verhaal hou ik het dus maar in de verhoudingsgetallen. Dus dat web(-)log meer dan gehalveerd is en zelfs onder punt.nl komt. Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn van de migratie.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: