Nov-04: Alkmaars Bezet

Eerst maar even 2 foto’s met zijaanzicht en van boven:Rond onze stadsheld Maerten Pietersz van der Meij staan sinds een week enkele koepeltentjes met prikbord. En er lopen een paar mensen rond. Ongeveer 5 daarvan (maar dat aantal neemt af) slapen in deze tentjes en proberen zo de ‘Occupy Alkmaar’-beweging uit te hangen. Ik vind dat moedig.

Maar ook een beetje onzinnig. De plek bij de Grote Kerk is goed gekozen. Op de achtergrond zie je de ABN-Amro-bank. We hebben het hier dus over het financiële hart van Alkmaar. Maar dat hart is de laatste jaren flink verkleind. In dat ABN-Amro-gebouw is ook de Fortisbank opgegaan. Die Fortisbank 100 meter vederop is nu een modezaak geworden. De ABN-Amro is zelf een aantal jaren terug overgenomen door de staat. Ook geen daad van luxe.

Aan de andere kant van het plein zat de SNS-bank in het mooie pand van ’t Hooge Huys. Maar zoals hier te zien is zijn ook die vertrokken naar een miezerig agentschapje aan de Laat.

Als frequent binnenstadbezoeker, die regelmatig langs Van de Meij loopt richting bibliotheek en/of supermarkt, kan ik niet stellen dat het een financieel graaigebied is.

Met de gemeente zelf is op dat gebied ook niet zoveel mis. Er wordt flink gebouwd, de lasten voor de bewoners zijn zo ongeveer de laagste van Nederland en ze proberen een Fairtrade-gemeente te zijn. Ze hebben daar zelfs ruzie voor gemaakt met de koffieleverancier van het gemeentehuis en net lees ik dat de Fairtradeweek gaande is.

Toch zal ik niet beweren dat Alkmaar super is, zeker niet met de huidige stadsregering die behoorlijk auto-minded is.

Dat plekje heeft overigens wel een flink nadeeltje. In de Grote Kerk zit een mooi carillon en die speelt elk kwartier een deuntje. Dat doet ie de hele nacht door en als ik mijn raam open, dan kan ik het hier op 600 meter afstand goed horen. Ben dus wel benieuwd of vlak daar onder te slapen valt.

Verder zou ik een voorstander van deze beweging moeten zijn. Ik ben behoorlijk milieuvriendelijk, rij geen auto, heb een laag gas en elektriciteitsverbruik en ben zelfs gestopt met werken om te voorkomen dat ik teveel geld aan onnodige troep uitgeef. Daarnaast voel ik mezelf pacifistisch, sociaal en liberaal. Ik noem mezelf ook antiglobalist en heb zelfs anarchistische trekjes. Kortom zeker aanknopingspunten als je bedenkt dat ik met liberaal meer het liberalisme van D66 en GroenLinks en de VPRO bedoel en zeker niet het egoistische liberalisme van de VVD, CDA en PVV.

Maar mijn pacifisme en liberalisme kunnen maar moeilijk het woord ‘Occupy’ verdragen. Eigenlijk verdraag ik dat woord gewoon niet. Bij ‘occupy’ denk ik aan de bezetting van Afghanistan, Noord-Ierland en eerder Iraq en Nederland. Het woord komt uit de USA en daarvan zegt men dat dat land nooit bezet is geweest. De Indianen weten wel beter, die bezetting duurt al ruim 200 jaar.

Toiletmatig vind ik ‘occupy’ ook niets. Zie het plaatje rechts, waarbij ik als zwerffietser meer met het groene rijtje heb dan met het rode.

Op Alkmaar Centraal staat een videoverslag van de eerste dag.

Verwar deze happening niet met het Alkmaars Bezet tussen eind-April en begin-Mei, of met het Alkmaars Ontzet op 8 Oktober.

Advertentie

Geplaatst op 2011-11-04, in Alkmaar, Milieumatig en getagd als , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 10 reacties.

 1. Ach, die banken hebben het goed bekeken, iedereen moet er ene hebben en alles wordt tegenwoordig digitaal geregeld. Verder nijg ik ook meer naar het groenen gedeelte….

 2. Ik snap niet veel van die beweging. Zijn dat een soort hedendaagse hippies? De naam Occupy vind ik ook slecht gekozen. Free zou beter zijn.

 3. @Margo: Volgens mij is het de bedoeling dat ze niet weten waar ze specifiek voor of tegen opkomen. Ze willen een signaal van 99% van de bevolking afgeven en die 99% zijn het volgens mij ook niet over alles eens. Bij mij komen ze over als krakers van de openbare ruimte.

 4. Die Occupy beweging weet volgens mij inderdaad niet zo goed waar ze voor of tegen zijn.
  Mijn oudste dochter zei gisteren dat die 99 % uit de VS kwam en dat het te maken heeft met het rijkste procent van de bewoners van de VS, wat daar kennelijk een issue is.
  In Ede is zelfs een Occupy, met twee tentjes bij het station.
  Vandaag willen ze richting Raadhuis Ede trekken, en daar dan een poos blijven.

  Mijn dochter heeft overigens precies diezelfde weerzin tegen het woord Occupy.
  Dat vertelde ze me niet in Ede, maar in Amsterdam op het beursplein.
  Zij woont in Amsterdam, en we deden gisteren een middagje Amsterdam: Rainbow warrior 3 bij Java eiland, en vandaar lopend naar de Nieuwe Kerk om de Heilige familie van Rembrandt te zien.
  En zo zag ik gisteren twee Occupy’s, één in Amsterdam, en één in Ede.

 5. @Trijntje: Ik heb 1 van je foto’s toegevoegd.

  Risten foto’s van Occypy-Amsterdam zijn te bewonderen bij Fotogek René Louwman

 6. @Trijntje: Ik denk dat deze actie aanvankelijk ontstaan is in Tunesië. Misschien zelfs aangewakkert door de CIA/Radio Liberty om te zien of een land via Facebook een revolutie in geholpen kan worden. En dan als testje om daarna Lybië en Syrië zo ver te krijgen. Dat gebeurde wel, maar eerst ging Egype en ik weet niet of dat bij een dergelijk plan hoorde.

  Dat van occupy is daar een spin-off van en zal zeker niet de bedoeling van een CIA of dergelijke zijn geweest. In de USA heeft het ook te maken met de Yes We Can toestanden. Obama wist daar veel mensen mee te motiveren en die zijn inmiddels flink teleurgesteld. De armoede in de USA is ook groter dan bijvoorbeeld in Lybië. In Nederland is dat veel minder schrijnend. Nederland heeft daarnaast wel een berg multinationals als Shell/Koninklijke Olie en Unilever, waar je je vraagtekens bij mag zetten. En overal loopt het stuk op speculatiemogelijkheden op de beurzen. Dan kom je ook uit in London, New York of Amsterdam. Maar niet echt in Alkmaar of Ede.

 7. Occupy… over vaagtaal gesproken.

 8. Inderdaad, laten we niet vergeten dat Occupy in het rijkste land ter wereld begonnen is, en oorspronkelijk “Occupy Wall Street” heet. Waar de huidige wereldcrisis is begonnen. In het land waar een recordaantal gezinnen moet leven van een inkomen ver onder de armoedegrens, en waar “onze” banken ons geld hebben verpatst aan ogenschijnlijk winstgevende maar bijna frauduleuze financiële producten.
  Waar is de tijd (ik heb het nog meegemaakt) dat je hier op een gewone bank- of girorekening nog een paar procent rente kreeg? Nu moet je betalen om je rekeningen te mogen betalen met je eigen geld waarmee de banken woekerwinsten maken!

 9. Ik had het niet zo snel paraat, meer gevoelsmatig, maar nu weet ik waarom ik vanaf het begin dat ik het hoorde een hekel had aan het woord occupy. Het begint steeds meer aan “iets nieuws en verfissend” in te boeten. Het dreigt te verworden tot maar een vaag probeerseltje.

 10. Er valt daar inderdaad niet te slapen door de kerkklokken die elk kwartier flink tekeer gaan. De paar mensen die daar slapen doen dat om beurten een nacht wel en een paar nachten niet.

  Heb wel respect voor ze, maar of dit hier veel uit gaat halen denk ik niet.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: