Nov-12: Gulden is onbetaalbaar

Geert de Grote (eigenlijk moet ik oppassen met die term, voor ik het weet is er een of andere stad die een plein naar hem vernoemd) wil dat een duur en gerespecteerd onderzoeksburau gaat bekijken hoeveel het gaat kosten om terug te keren naar de Nederlandse Gulden. Ik vermoed dat zijne Geert het Dr. Nak de Weert Instituut op het oog heeft.

Weggegooid geld natuurlijk. Geert geeft namelijk niet aan hoe ie de uitslag van dat onderzoek gaat ge- of misbruiken. Zo’n onderzoek hoeft ook helemaal niet zo moeilijk en duur. Iedereen kan in of bij zijn of haar woon- en/of verblijfplaats nagaan wat de gulden gaat kosten. Zelf ben ik daarvoor naar ons financiële centrum getogen. Sinds de occupy-bezetting weet ik dat ik daarvoor bij de Grote Kerk moet zijn. Niet bij de overgebleven ABN-Amro, die denken dat de gulden niet meer bestaat. Nee, bij een wisselkantoortje aan de andere kant van de kerk in de Koorstraat.

In 2007 had ik al eens een foto van de etalage gemaakt, waarin destijds 5 gulden precies 5 euro moest kosten:

Ofwel 1 NLG was toen 1 EUR. Vandaag ben ik er weer langsgegaan en heb wederom de wisselkoers gefotografeerd:

Juist, 5 gulden kost er inmiddels 7 euro! Dat is dus 1 euro 40 per gulden. En dan te bedenken dat de gulden bij de invoering van de euro nog gelijk was aan 0,45 euro. Kortom de gulden is imiddels 3x zo duur als bij de invoering van de euro:

Die dingen zijn dus gewoon onbetaalbaar geworden. In een tijd van crisis is zoiets niet op te brengen. Dat Geert dat nou niet snapt.

Geplaatst op 2011-11-12, in Overmatig en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 19 reacties.

 1. Volgens mij is er geen weg terug meer… Ik heb wel nog een paar guldens liggen, keiharde, wellicht worden die ooit nog eens wat waard.

 2. @Peter van de Petteflet: Als we teruggaan naar de gulden omdat andere lidstaten geld verspillen, dan zeg ik: laten we het meteen goed en consequent de lijn doortrekken. Binnen Nederland zijn namelijk ook niet alle provincies en gemeentes even produktief. Amsterdam verslindt een hoop geld zonder er wat voor terug te geven. In Den Haag zitten alleen maar ambtenaren die een hoop geld kosten. Over Drente, Friesland, Limburg en al die andere loser-provincies hoef ik het niet eens te hebben. De enige die echt geld verdienen zijn Rotterdam en Slochteren, oftewel (laat ik even gul zijn) Zuid-Holland en Groningen. We voeren de super-gulden in voor Groningen en Zuid-Holland! Daar zijn ook de minste allochtonen, dus dat komt goed uit. De rest kan bij de Euro blijven of doen waar ze zelf zin in hebben, who cares!

 3. @Pierre en Bob: Volgens mij heeft Pierre niet alles gelezen en doorgeklikt. Toen hij de woorden Wilders (hé heb ik niet eens gebruikt, gaat het wel over hem?) en gulden zag is ie meteen op een van zijn stokpaarden gesprongen.

  Als je het goed leest heb ik natuurlijk spijt dat ik mijn guldens heb laten inwisselen voor euro’s. Ik had het allemaal in briefjes van 5 gulden moeten omwisselen, dan had ik per jaar 12% rendement gehad gedurende de laatste 10 jaar. Met gewone rentes haal je dat niet en de meeste beleggers hebben zelfs verloren.

 4. @Pierre: Haal aub het links-rechts-gezeur er niet bij. Dwz niemand weet wat er exact met politiek links en rechts word gedoeld. In dit geval staan de PVV en de SP op 1 lijn. Beide zijn niet (extreem) links of (extreem) rechts, maar beide zijn extreem behoudend en onderstrepen dat door de angst voor veranderingen aan te wakkeren.

  Rechts was oorspronkelijk de heersende klasse, adel (met geld en bedrijven), waar begin 1900 de arbieders als links tegenover kwamen te staan. En arbieders zijn echt niet allemaal links zoals mensen nu denken het woord links te moeten interpreteren. Veel arbeiders zijn gewoon enorm behoudend (conservatief). De Partij van de Arbeid doet dus erg slecht aan klantenbinding.

  De invoering van de Euro kwam juist uit liberale kapitalistische hoek. Juist de VVD wilde de euro hebben omdat zij de ondernemers vertegenwoordigen. De euro zou het handelen moeten bevorderen. Wilders was tussen 1998 en 2004 een onopvallend kamerlid van de VVD en hij vond de invoering van de euro in 2002 prima.

  Nu is hij er uit populisme op tegen. Hij weet dat er veel onvrede over de Europese unie en de euro is en wil daar garen bij spinnen. Sterker nog, zijn ondemocartische 1mans-tegenpartij doet dat telkens op uiteeenlopende punten die je links en rechts kan noemen, maar eigenlijk meer dwars zijn.

  Zelf heb ik altijd bedenkingen gehad bij de Europese Unie en heb dat nog. Tegen de euro had ik die bedenkingen niet minder, maar weet ook dat de munt zelf niets uitmaakt. Noorwegen heeft geen Euro en zit niet in de Europese Unie. Het gaat daar zeker niet slechter dan in Nederland, eerder iets beter. Toch zit de Noorse Kroon hermetisch aan de Euro (en daarmee aan de Europese economie) gekoppeld en dat gaat ook met de Nederlandse Gulden gebeuren als die wordt ingegevoerd. Dat wordt voor Nederland pas anders als ze ook volledig uit de EU en de EER stappen. Iets dat echt niet gaat gebeuren, want dan kan je Rotterdam sluiten en zullen Hamburg en Zeebrugge die funstie overnemen.

  En dat er landen zijn binnen de Eurozone die er linke financiele spelletjes op na houden weten we allemaal. Dat los je niet zo maar op, en anders zouden we eerst eens bij onszelf moeten beginnen:

 5. Ach wat, GdG is gewoon een zieltjesjager die zijn kans schoon ziet.
  Voor hetzelfde geld roept hij ‘Laten we monopolygeld nemen…’

 6. Wat mij betreft laten we het maar bij de euro. Ik ben nu zover dat ik de euro niet meer omreken naar de guldens. Zou ook niet reëel zijn want dan zou je de inflatiecorrectie er ook op toe moeten passen. maar toegegeven, die groene 5 gulden biljetten doen nog wel heel vertrouwd aan.

 7. Gelukkig heb ik geen verstand van geld,
  maar des temeer van (kerk)geschiedenis.
  Er zijn heel veel pleinen, straten, scholen enz. naar Geert Grote (of Groote) genoemd.
  Hij was een veertiende eeuwse kanunnik rond wie een spirituele beweging ontstond, de Moderne Devotie. Idealen daarvan heen mede tot de Reformatie geleid.
  Bedenk daarom liever een andere bijnaam voor Wilders…;-)

 8. Ik zie dat een deel van het gezwatel van Pierre in de spambak is beland. Dat doet Akismet goed. Ik heb de rest van zijn gezeur er bij gegooid. Niet omdat ie af en toe gelijk of ongelijk heeft, maar omdat het de man aan humor en relativeringsvermogen ontbreekt en omdat ie last heeft van herhaalderitis. Misschien vinden ze dat in Roemenïe (zijn huidige hangplek) leuk, maar ik kan er niet zo tegen.

 9. Dat briefje van ƒ5,- is voor verzamelaars meer waard omdat die al veel langer uit de omloop verdwenen zijn, ze waren al vervangen door de 5 Gulden munt.

  Wat zou de 5 gulden munt waard zijn? En het mooie blauwe tientje????

 10. @Catharina: Klopt. Ik ga ook niet verklappen dat er een briefje van 10 gulden naast hing die ook 7 euro moet opleveren. :-)

 11. Inmiddels is duidelijk geworden dat Geert een (uiteraard) Engels bureau gevonden heeft dat zeer snel een resultaat kan leveren, omdat de conclusie van de directeur bij voorbaat overeenkomt met Geert’s fijne neus voor Nederlandse stamtafelduscussies / onderbuikgevoelens: wij willen de gulden terug omdat het hoofdrekenen van euro’s naar guldens ons boven de pet (=intellectuele capaciteiten) groeit…

 12. @Dwarsbongel: De 3de man van dat bedrijf heeft jaren voor de Israelische geheime dienst gewerkt, dus die kan bij Geert ook niet stuk. :-)

  Verder zit het bureau midden in London, de concurrent van Frankfurt. Dat zal ook meewerken aan een uitkomst die Geert graag ziet.

 13. Dat kan nog leuk worden. Ofwel komt Londen tot de conclusie dat de gulden toch duurder is; dan blijft alles zoals het is. Of de gulden is goedkoper, dan zal Rutten het tot een kabinetscrisis moeten laten komen. Of zie ik een alternatief over het hoofd?

 14. Kijk maar even: direct aan het begin van dit P&W fragment van gisteravond over de afgang van Dion Grauss uit de commissie de Wit, hoe de uitslag van het onderzoek zal worden, en waarom GdG dit bureau de opdracht gunt:

  http://pauwenwitteman.vara.nl/Fragment-detail.1548.0.html?&tx_ttnews%5Btt_news%5D=23918&tx_ttnews%5BbackPid%5D=116&cHash=90bcc8697b43e454a6db172fa85b81b4

  Ik denk dat hij niet veel hoeft betalen voor dat onderzoek, want het is blijkbaar al gedaan…

 15. @Bob: In Groningen weinig allochtonen? Ik las net dat Ter Apel “de asiel-hoofdstad van Nederland” is, met o.a. zijn uitzetcentrum. En Ter Apel ligt in de provincie Groningen…

 16. @Dwarsbongel: Ter Apel heeft een capaciteit van maximaal 430 bewoners. Ik heb wel eens begrepen dat het er vaak voor nog geen kwart vol is. Dat gaat dus niet echt aatikken op de 581.000 inwoners der provincie Groningen. :-)

 17. @Ximaar: Ik heb die krant nog even opgezocht en citeer uit de toelichting bij het artikel over overlast in het winkelcentrum:

  Asielhoofdstad van Nederland
  Ter Apel is al jaren de “asielhoofdstad van Nederland’. In het asielcomplex aan de rand van de bebouwde kom is onder meer het aanmeldcentrum gevestigd: iedere in Nederland aangekomen vluchteling mrldt zich daar en vervolgens wordt onderzocht of hij of zij de asielprocedurte in mag.
  Onderdeel van het complex is ook de Vrijheid Beperkende Locatie (VBL). Daarin worden uitgeprocedeerde asielzoekers voorbereid op terugkeer naar het land van herkomst.
  In totaal is in Ter Apel plaats voor 1050 vluchtelingen. Het Centraal orgaan opvang Asielzoekers (COA) wil een volledig nieuwe voorziening bouwen. Die moet 2015 gereed zijn en 2000 mensen kunnen herbergen.

  Dat artikel, met de titel: “Asieldorp worstelt met ‘Russisch geweld'”, lijkt overigens alleen in de papieren editie van het Dagblad van het Noorden van maandag 14-11-11 te staan, nadat eerder al een artikel was geplaatst over een supermarkthouder die zijn winkel heeft volgestouwd met camera’s.

 18. @Dwarsbongel: Die 430 had ik van de Dienst Justitiele Inrichtingen. Mogelijk is hun website verouderd. Maar als je het oer 1050 tot 2000 hebt, dan is dat lastig voor Ter Apel (waar overigens wel veel meet aardappels zijn dan uitgeprocedeerden), maar op heel Groningen maakt het geen indruk. Dan zijn de 100.000 allochtonen in Rotterdam (met vrijwel evenveel inwoners) een heel ander verhaal.

 19. @Ximaar: Ter Apel ligt ongeveer 20 km van hier, dus ik kom er nog wel eens. Voor het vergelijken van Ter Apel met Rotterdam verzin ik even een metafoor: het vergelijken van aardappelen met rijst. Rotterdam is al eeuwenlang een “melting pot”, met zijn grote internationale haven. Ter Apel is weliswaar de grootste plaats in de gemeente Vlagtwedde, maar blijft een relatief rustig plattelandsdorp. De enige buitenlandse allure die het heeft, is de nabijheid van de Duitse grens, maar “aan de andere kant van de grup” is het hetzelfde beeld, en je kunt over en weer gewoon terecht met je eigen streektaal.
  Dat lukt niet in het AZC aldaar…

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: