Nov-22: Fotoverhuistest

Als testje heb ik 1 van mijn oude fotoalbums van web-log hier opgetuigd. Ik heb dat gedaan voor m’n fietsvakantie van 2009. De verslagen had ik al eerder hier moeiteloos geïmporteerd. Foto’s opladen van m’n harde schijf ging ook in 1 ruk van een kwartier. Met wordpress.com kan je in 1x een reeks foto’s uploaden.

Maar daarmee was ik er nog niet. Mijn fotoalbums had in eigengemaakte html-bestanden en die accepteert wordpress.com niet. Ik kon die bestanden wel opnieuw in wordpress aanmaken als pagina en daarbij is de volle breedte van het weblog te kiezen. Zonder de zijkolom passen m’n oude foto’s beter qua breedte. Dus pagina maken, goede bestandsnaam geven en oude html er in plakken.

Ook dat klinkt eenvoudiger dan het was. Ik gebruikte tabellen om de foto’s op een mooie plek te zetten en dit thema doet erg vervelend met tabellen. Dus heb ik eerst maar een tabelloze-versie bedacht en vervolgens de nieuwe linken naar de foto’s er in gezet. Toen dat klaar was moest ik nog de linken aanpassen in de verslagen en in Google-maps.

Alles werkt weer zoals ik het had. Voor 127 foto’s nam dat een paar uur. Ik vind dat nog meevallen. Of ik de overige 10 vakanties ook ga bijwerken weet ik nog niet. Heb ik niet zoveel tijd voor. Wat ik nu wel weet is dat ik mijn afgelopen vakantie op deze manier kan verslaan. Ik was bang dat dat op 1 of andere manier zou vastlopen, maar dat is dus niet zo.

Hier is de eerste van de 21 verslagen en hier is de eerste fotopagina. Bij beide kan je onderin op volgende klikken. Uit het verslag kan je direct naar een foto binnen een fotopagina klikken. Mensen die via Google op een fotopagina belanden kunnen vandaar onder of boven naar het bijbehorende verslag klikken. Reacties onder de fotopagina’s staan uit. Reacties heb ik liever op 1 plek te weten onder de verslagen. Verder hier nog de Google-map. Ook daarin kan je op een lijndeel klikken om bij het bijbehordende verslag of foto’s te komen. De nette manier om bij dit alles te komen is via het menu fietsen -> fietsvakanties.

Bij het testen bleek dat de wordpress.com-editor verkeerde opvattingen over Internet Explorer 8 (IE8) heeft. Als je naar een plek binnen een pagina wilt springen, dan kan je daar de < a name=plekomnaartoetespringen>.< /a>-instructie voor gebruiken. Binnen Internet Explorer 6, 7 en Firefox geen probleem. Maar ik was er al eens achter dat die instructie binnen IE8 niet werkt als je op de plek van de punt niets invult. En laat nu net de wordpress.com-editor zo dom zijn om die plek van de punt steeds leeg te maken.

De oplossing is IE8 voor het wordpress-editten in compatibiliteitsmode schakelen, dan maak je er een soort IE7 van en werkt het automatische html-bijwerkscript van de editor niet meer. Hij laat dan mijn oplossing (een simpel puntje) voor IE8-bezoekers met rust. En IE8 is nog steeds 1 van de meest gebruikte browsers, in XP werkt IE9 niet. Trouwens of het in IE9 anders is als in IE8 weet ik niet. Moet ik eens bij iemand anders testen.

Geplaatst op 2011-11-22, in Webmatig, Zwerfmatig. Markeer de permalink als favoriet. 10 reacties.

 1. Met name De Radio-Kootwijk foto’s, waar ik helaas nooit geweest ben, vind ik machtig mooi. Ik heb naast allerlei andere passies en zwakheden een voorliefde voor Art Déco, waar dit gebouw een prima voorbeeld van is, naast Art Nouveau oftewel Jugendstil. Mooi dat deze overplaatsing goed gelukt is. Ikzelf wacht nog FF af tot al mijn berichten van voor mei 2011 terug zijn op weblog.nl, hetgeen volgens de update van gisteren na het weekend het geval zal (of zou kunnen) zijn. En dan volgt na de Migratie van ruim drie maanden nog de Restauratie…

  Veel groeten,

  Hedzer

 2. Zojuist bekeek ik de vakantiefoto’s, prachtig, er zat zelfs een lelijk stukje Muur tussen. Je maakte lange trips op de fiets.
  De technische uitleg is me teveel, om het te begrijpen moet ik er letterlijk op studeren. Ik ben jaloers op die kennis, zelf moet ik me behelpen met Microsoft Support.

  Is er weer een update van Weblog? Heb ik niks van gezien.

 3. Ik werk vooral in Google Chrome, en daarin zijn je weblog, en ook de nu ingevoerde verslagen en foto’s goed te lezen en te bekijken.

 4. Dat ziet er goed uit, die fotopagina. Als je zelf wordpress host heb je wat meer mogelijkheden en kun je html gewoon toepassen.

 5. De headerimage wordt niet getoond. Kennelijk is het de bedoeling dat die afbeelding steeds wisselt, maar nu is er helemaal niets te zien.

 6. @Knutselsmurf: Die fout heb ik nog niet gezien. Klopt, er zijn 6 wisselende kopfoto’s. Oorspronkelijk had ik dat niet boven mijn oude fotopagina’s, maar nu ik die dingen binnen wordpress heb aangemaakt komt dat mee. Ik vind dat wel aardig, zeker omdat het menu zo ook mee komt.

  Zeer zelden heb ik wel eens dat een kopfoto enkele secondes op zich laat wachten. Net even tig keer gestest met IE8 en FF7. Geen probleem. Ik hou het in de gaten. Kwam ie wel na F5?

 7. @Sjoerd: Het tabelprobleem is waarschijnlijk iets dat door dit thema komt. Neem aan dat dit thema wat dat betreft ook tabellen verkeerd laat zien binnen wordpress op een eigen domein. Helaas vind ik veel andere thema’s slecht door te smalle zijkolom en te brede hoofdkolom. Als ik zin heb ga ik bij een ander log eens testen of de tabellen binnen een ander thema minder problemen opleveren. Sterker nog de tabellen werken nu al beter binnen de verhuisde webzonderminlogs.

  Dat interpretatiefoutje van een interne link zou je even voor me kunnen testen. Kopieer het voorbeeld hierboven even in een vers bericht, (wel de spatie na de beginhaken weghalen) en schakel een paar keer tussen html en wysiwyg. Kijk dan of de punt tussen de haken verdwijnt naar achter de haken.

  WordPress heeft sowiso wat moeilijkheden met IE7 en IE8. Zo stelt ie ten ondrechte voor om IE9 te installeren, wat niet gaat werken in XP. Bij een antal thema’s valt in de reactievakken niet goed te scrollen met IE8, en in compatibiliteitsmode (IE7) gaat het wel goed. Omgekeerd worden veel thema’s in diezelfde compatibiliteitsmode niet goed getoond. Textomloop bij images werkt vaak niet. Nou wordt IE7 veel minder gebruikt, maar je zou toch wel verwachten dat ze goed rekening houden met de flinke club IE8-gebruikers. Als ik bij iemand met IE9 ben zal ik eens kijken of die geen lay-out problemen heeft.

 8. @Trijntje: Er is een website met de naam browsercheck. Daarin is te zien hoe een website er binnen andere browsers uit ziet. Voor Safari en Chrome zag het er goed uit. Firefoc en IE8 heb ik zelf. Ik was dus erg benieuwd naar IE9, maar de wachtrij daarvoor was 56 minuten. Ga ik later nog eens proberen.

 9. @Bertie: Die afstand valt wel mee als je elke dag een stukje gaat. Doorgaans ga ik tussen 90 en 120km per dag. Bij langer duurt het te lang en ik wil ook wel wat bekijken. Omgekeerd wil ik ook een beetje afvallen en dat gebeurt pas bij meer dan 60km per dag.

 10. @Hedzer: Hier net buiten de Alkmaarse binnenstad is wat van dat Jugendstil/Art deco-spul. Zal ik eens wat foto’s van maken.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s