Nov-25: Supergedoe

Als bijnabinnenstadbewoner mag ik in Alkmaar niet klagen over de keuze aan supermarkten. Op dit moment ga ik nog altijd het vaakst naar de Super de Boer. Is het dichtste bij en vrijwel nooit een lange wachtrij voor de kassa’s. Wat ze verkopen is goed en net als bij Albert Heijn een tikkie aan de prijzige kant. Deze Super de Boer wordt volgend jaar een Jumbo, wat nu al in de schappen te merken is. Ben benieuwd of de service en kwaliteit even goed blijven. Dat de prijzen gaan zakken is vrijwel zeker.

Binnen mijn winkelwandelafstand bevinden zich 4 Albert Heijnen. Bij 1 daarvan ben ik redelijk snel langs de kassa. Bij de andere 3 (waaronder de XL) is het immer zeuren. Gezien het lange wachten vind ik ze te duur. Toch haal ik er enkele dingen die ik bij andere supermarkten niet kan vinden, zoals de maaltijdsalade Niçoise met aardappel en de mexicaanse wokgroente.

Een van de betere supermarkten vind ik de Vomar. Prima stevig brood, wat al jaren exact 1 euro kost. De meeste (merk)spullen zijn er 20% goedkoper dan bij AH en deze winkel is iets dichterbij dan die 4 AH’s. Je wordt er redelijk vlot geholpen, niet zo snel als bij Super de Boer, maar zeker sneller dan bij de AH’s.

Dan is er nog een grote Plus. Ik kom er wel eens, maar die biedt weinig meer dan Super de Boer en is qua prijs daarmee vergelijkbaar. Ook deze winkel is wat verder maar nog ruim binnen de loopafstand van 1,5km. Ik kom er wel eens als ik via de Aldi ga voor olijfolie. Veel spullen van de Aldi en de Lidl zie ik niet zitten. Ook die winkels liggen binnen loopafstand, maar ik koop er dus weinig. Vaak zijn er lange wachtrijen en ze zijn echt niet zo goedkoop als veel mensen denken.

We hebben hier ook C1000’s, maar die zijn me op 2,5km+ te ver om naartoe te lopen. Dat hoeft ook niet meer, want ik heb begrepen dat dat ook Jumbo’s gaan worden. Er was ook sprake dat de Super de Boer in een buitenwijk overging naar C1000 en dus nu ook Jumbo.

Nog verder zit op 4km een Deen. Veel mensen vinden dat een goede winkel, vooral op het gebied van verse groente. Deen is overigens vergelijkbaar met de Vomar. Het zijn regionale ketens en beide hebben een supermarkt of 60. Deen is opgerukt vanuit Hoorn en de Vomar vanuit de IJmond en beide overlappen elkaar hier in Alkmaar.

Brood, kant- en klaarmaaltijden en wijn kan ik ook bij de Hema halen, wat ik zelden doe. Hun salade uit Nice is wat goedkoper, maar duidelijk veel minder in kwaliteit. Brood vind ik er erg matig en ik snap dan ook niet dat er juist bij hun bakker geen doorkomen aan is. Verder haal ik nog wel eens tandpasta of eten bij het Kruidvat en de Xenos. Deze 3 zijn nog wat korter lopen dan naar de supermarkt.

Tegenwoordig is er een nieuwe super bijgekomen die qua loopafstand op de 2de plaats staat. Het is speciale stadswinkel van de Dekamarkt. Eerst dacht ik dat het een yuppenwinkel was voor dure belegde broodjes. Maar nu ik er binnen geweest ben moet ik toegeven dat dat absoluut niet zo is. Een volwaardig aanbod, met prijzen die beter zijn dan de AH en Super de Boer. Ze zijn nog wel wat duurder dan de Vomar, maar die is in mijn geval toch wat verder weg.

Ik denk dat vooral de huidige Super de Boer last van deze nieuwe winkel krijgt, maar dat deze Deka op haar beurt last krijgt van diezelfde Super de Boer nadat het een Jumbo is geworden. Van een echte locale supermarktoorlog is nog absoluut geen sprake.

En dat hoeft ook niet zolang ik nog steeds spullen goedkoper zie worden. En dan heb ik het niet over reclames. Een leuk voorbeeld is mijn favoriete camembert uit Normandië. Is onder diverse merken te koop. 12 jaar terug haalde ik die bij de Vomar in Langedijk voor 2,98 gulden (1,35 euro). Daarna lag het daar enkele jaren voor 1,36 euro in de winkel. De laatste jaren is dat gezakt naar 95 eurocent en nu kost precies hetzelfde merk nog maar 82 cent. (3,42 per kg)

Een ander voorbeeld is rösti wat ik veel gebruik om te roerbakken. De standaarduitvoering (gesnipperde piepers zonder iets) was in de laatste jaren opgelopen tot 1,21 maar is het laatste halfjaar gezakt naar 92 cent. En zo zijn er nog meer voorbeelden.

Een aantal merkproducten is de laatste jaren ook schandalig in prijs verhoogd. Denk daarbij aan Fanta die van 92 cent naar 1,54 is gestegen. Dat is bij alle winkels gebeurd en komt dus van de fabrikant. De laatste tijd koop ik daarvoor het huismerk van de Vomar, die regulier voor 59 cent in de schappen staat. Gisteren was ik dus weer eens even bij de AH-XL en heb ik hun sinas-huismerk geprobeed. Exact dezelfde flesvorm, samenstelling en smaak, maar met 87 cent wel 47% duurder.

Over het hele jaar maakt het niet zoveel uit. Voor al mijn supermarkt-boodschappen (dus ook o.a. waspoeder, tandpasta en shampoo) en de maaltijden die ik regelmatig bij de chinees en indonees scoor, zit ik op 1700 euro per jaar (= 5,1 euro per dag) en dat is de laatste 10 jaar vrijwel niet gewijzigd.

Voor de statistici nog even een supertaartdiagram. Zag hem gisteren op het Journaal langskomen (vanwege Jumbo) voor heel Nederland. Waarschijnlijk was dat gemeten in omzet. Dat kan ik hier voor de gemeente Alkmaar lastig bepalen, dus heb ik me beperkt tot het aantal winkels. Ik heb ook alleen de algemene supermarkten geteld. De 2 Super de Boers en 3 C1000 heb ik alvast opgeteld als 5 Jumbi.

Er zijn nog andere supermarkten, als een zeer complete Turkse groentewinkel met vlees en waspoeder, die erg populair is, maar vast niet in dergelijke overzichtjes te vinden is. Ik had van dat alles een keer een landkaartje gemaakt en dacht dat ik die ooit in een blogbericht had verwerkt. Niet echt dus, alleen een keer een link in een reactie geplaatst. Dan maar hieronder. Bakkers, slagers en visboeren staan er ook op. Poeliers en kaaswinkels (hebben we ook een aantal van) nog niet. Ooit wilde ik het aanvullen met bloemenwinkels en kappers. Dat zijn er pas echt veel. Dus (vooralsnog) ook teveel werk om het te inventariseren.

Advertentie

Geplaatst op 2011-11-25, in Alkmaar, Shopmatig en getagd als , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 24 reacties.

 1. Wat een overweldigend aanbod! Ik wist niet er zoveel mensen wonen in Alkmaar e.o.
  Wij hebben veel minder te kiezen maar uiteindelijk maken we het net zo duur of voordelig als we zelf willen.
  Buitendorps zit een Aldi, daar ben ik een grote fan van omdat ze vaak goede artikelen hebben, olijfolie idd maar ook zalmmoten en Australische chardonnnay voor ongeveer 3 euro en betaalbare wasmiddelen; alleen jammer dat er weinig keus is. Een Duitse Aldi daarentegen, heeft alles. De Lidl valt altijd tegen, vooral de groentes moet je meteen opmaken. Komen we niet vaak
  Mijn andere favoriet is Janlinders, een Limburgs (kleinere) keten.De winkels zijn kleinschalig opgezet, het Limousinevlees is lekker en de goedkope ruitjesroombter smaakt minstens zo goed als de duurste. We hebben ook een AH en Spar, ja, we groeien:-)
  Het personeel vind ik over het algemeen wel goed, enkele uitzonderingen daargelaten..

 2. Ik hou niet van winkelen en hoe meer keuze hoe grotere hekel ik aan die winkels krijg. Gelukkig vindt dochter het geen punt af en roe eens voor mij boodschappen te doen.

 3. @Bertie: Ik denk dat het wel meevalt. Het heeft meer te maken met mijn woonplek die tussen 3 winkelcentra zit. Eigenlijk zit ik dus redelijk ver (900m) van de dichstbijzijnde supermarkt, maar dat nadeel heeft dus duidelijk een voordeel. :-)

  JanLinders kon ik nog niet, maar het lijkt op de Vomar of Deen. Hij heeft ook zo’n 50 supermarkten in een bepaalde regio. Anderen zijn Nettorama, Dirk en Emté die hier ook niet te vinden zijn. Soms kan je aan de huismerken zien dat ze bij een zelfde inkoopcombinatie zitten. De lay-out van de foder, het soort acties en bepaalde huismerken van JanLinders vertonen overeenkomsten met Super de Boer.

  De keuringsdienst van waarde had ooit een mooie uitzending over roomboter. http://player.omroep.nl/?aflID=11390999 Het is echt wat de gek er voor geeft.

  Zelf hou ik het bij wajang. (Naast diervriendelijk probeer ik ook plantaardig te zijn.) Daarvan is de prijs overigens ook een tijdje terug gezakt naar 49ct/250gr.

 4. @Margo: Ik heb er geen hekel aan en ga zonder boodschappenlijst op pad. Voor ik wegga kijk ik nog wel even in de koelkast of ik iets mis. In de winkels zelf kan ik het erg vlot. Ben blij met die sleurmandjes. De supermarkten zijn hier (op de AH XL na) redelijk krap (dure grondprijzen.) Dan loop je met zo’n grote kar snel vast en is zo’n sleurmandje voor mijn beperkte hoeveelheid (1 boodschappentas vol) prima. Ik weet ook alles te staan en eigenlijk is dat overal zo tot in het buitenland aan toe. Ben dus nooit langer dan een minuut of 5 binnen en dan is het wachten voor een kassa erg bepalend. Ik betaal dan ook moeiteloos meer als een winkel voldoende kassa’s open stelt. Voor mij ook een reden om niet zo vaak bij de Aldi en de Lidl te komen.

 5. wij gaan het meeste naar C1000, de meeste supermarkten die jij opnoemt, Vomar, Dekamarkt, Super de Boer, Deen zijn hier helemaal niet te vinden. Als dat een Jumbo wordt komt dat dus goed uit.

 6. als er een kopieerapparaat komt voor levensmiddelen
  ga ik die meteen aanschaffen, heb ook een hekel aan shoppen,
  winkelen en boodschappen:)

 7. Je kaart, en uitgebreide, onderbouwde tekst vind ik prachtig!

  Ondanks de lof, prijzen en goede cijfers die de Jumbo in allerlei bladen krijgt, kan ik er niet aan wennen. Het contrast met Super de Boer is hier tè groot.

  Het zal wel aan mijn karakter liggen, maar ik kan zó slecht tegen dat gejok. Telkens weer uitverkochte produkten, producten die uit het assortiment zijn, producten die zogenaamd “het goedkoopste van Hilversum” zijn (ga weg zeg, Dirk vd B en Hoogvlied zijn goedkoper), verlepte groenten, en dan met *megagrote* letters op de muur zetten “Uw wensen staan centraal” “Vers is echt vers” en “de goedkoopste van Hilversum” en…. “Voor al uw boodschappen!” Yeah right.

  Alléén bij Albert Heijn kan ik àlles vinden wat ik zoek, is vers echt vers, (en anders afgeprijsd maar ook nog steeds prima eetbaar,) staan mijn wensen wèl centraal, kan ik vlot winkelen dankzij het bliepjes-apparaat (zoals mijn kinderen het noemen) en dan is AH bij ons dan nog een veel kleiner supermarktje ook.

  Als Jumbo op z’n muur zou zetten “we doen ons best maar perfect zijn we niet” dan zou ik dat véél sympathieker vinden. Nu bespaar ik mezelf de teleurstelling van weer-een-extra-tochtje naar-AH-er-achteraan-te-moeten-plakken vanwege-ontbrekende-produkten, en ga ik gewoon metéén naar Albert Heijn —al is het bij ons verder fietsen.

  Maarja, ik kan me voorstellen dat het voor mensen die boodschappen-doen leuk vinden niet zo erg is, die gaan dan gewoon naar èn de Jumbo, èn Hoogvlied, èn de Dirk en de Albert Heijn, en dan kun je vast alles wat je zoekt voor een heel scherpe prijs en supervers inkopen.

 8. @Jolie: Met Jumbo heb ik nog geen enkele ervaring, hier is het dus nog een Super de Boer tot 2012. Wel merk ik de laatste tijd dat er af en toe iets niet wordt aangevuld van hun eigen merk. Dan denk ik:: ‘dat is de overgang, waarschijnlijk staat er volgende week hetzelfde maar dan van Jumbo.’ Maar ik zag die Super de Boer spullen toch weer terugkomen. Zullen ze alvast aan het testen zijn hoe zij later onder Jumbo moeten werken? :-)

  Ben ook benieuwd of hetzelfde personeel blijft, want uiteindelijk is dat erg bepalend.
  Toen de Vomar een paar jaar terug een andere Super de Boer overnam merkte ik er qua personeel weinig van.

  Bij mij is het overigens zo dat de paar spullen die ik graag bij AH haal ook regelmatig op zijn. Allemaal niet zo erg, loop ik met lege handen de deur uit en kom na een week weer eens kijken. De AH waar ik meestal naartoe ga is naast de Vomar. Daar haal ik dan toch al het overgrote deel. Ik loop dus niet voor nop die kant op.

  Maar nu je dit zo tikt is opeens mijn grootste angst de bonuskaart geworden. Ik hoop dat Jumbo niet aan die ongein doet. Dwz bij AH heb ik een paar keer een aanvaring gehad omdat er op de schappen wat was afgeprijsd. Achteraf bleek je daarvoor een bonuskaart te moeten bezitten en dat stond er op het schap niet bij. Heb me voorgenomen om de volgende keer bij zoiets mijn tas weer uit te ruimen en zonder spullen en dus zonder af te rekenen weg te gaan. Maar die kans schijnt zich niet meer voor te doen. De paar dingen die ik er haal zijn nooit in de reclame. :-)

  .

 9. @Assyke: Dat kan nog lang duren. Zag bij Start Trek in 2500 dat alleen de Earl Grey goed werkte en voor de rest heeft hun replicator steeds kuren. :-)

 10. Ik ga vooral naar de AH XL in Ede. Ik kan op tijden gaan dat het er niet heel druk is, en ik houd vooral van hun aanbod in vleesvervangers: ik eet vaker geen vlees bij de hoofdmaaltijd dan wel.
  Dichtbij heb ik een Super de Boer die net is omgebouwd tot een Jumbo. Ik vond die Super de Boer wel een prettige winkel. Hoe ik de Jumbo vind weet ik nog niet. Ik ben er nu twee keer geweest, ziet er verzorgd uit, en het personeel is hetzelfde: vriendelijk en behulpzaam.

  Ik gebruik wel een Bonuskaart.
  Ik denk niet dat Jumbo snel zulke dingen gaat doen: andere filosofie.
  Voor zover ik heb begrepen is Jumbo niet van plan om de C1000 winkels om te gaan bouwen.
  In Ede hebben we die niet; wel Boni en Hoogvliet en een Em-ta.
  En ook Lidl en Aldi.
  Een Plus is er in Lunteren, geen idee hoe die is; Ik fiets niet van Ede naar Lunteren voor mijn boodschappen.

  Mijn groenten koop ik voor een redelijk deel bij een zorgboerderij bij mij in de buurt (ik woon aan de rand van Ede). Groente van het seizoen, soms groenten die je verder niet vaak meer ziet, en goedkoop. Je wordt er aan de kassa geholpen door mensen met een verstandelijke beperking.

 11. @Trijntje: Bij Super de Boer en de Vomar hebben ze ook klantenbinderkaarten, maar daar heb ik al kaartonwillige minder last van. Acties gelden meestal voor iedereen en anders staat het er duidelijk bij.

  Vlees koop ik minimaal en vleesvervangers nooit. Veel dichterbij heb ik een echte groentenboer en een bakker. Die laaste maalt zijn eigen meel en heeft ook mensen met een beperking in dienst. Bij onze Super de Boer zijn eveneens flink wat mensen met een beperking in dienst. Ben ook benieuwd of die blijven. Dwz in mijn ogen doen ze zeer nauwgezet hun werk, maar is er wel een kern nodig die hen goed begeleid. Dat laatste zou Jumbo wel eens te duur kunnen zijn.

  Die groentenboer om de hoek is ook prima, maar daar sta je echt lang te wachten. Daarbij heb ik als alleenganger liever groente die ik niet meer hoef te schoon te maken en redelijk gevarieerd is. Bij mijn groennteboer mag ik zelf weer alles schoonmaken en schillen. Kom er dus weinig.

  Bij de meeste winkels kom ik ook op de rustigere tijden, maar dan zet hier bijvoorbeeld zo’n AH-XL zoveel kassa’s dicht dat er nog steeds een rij staat. Ik heb daarnaast de indruk de kassamensen bij de Vomar de Super de Boer minder tijd per klant nodig hebben. En dat ligt niet alleen aan minder boodschappen per klant. Het personeel van die laatste 2 komt bij mij professioneler over en er is minder gedoe met klanten.

  In het verleden was ik wel op de zaterdag aangewezen in een dorp met alleen, maar wel een veel grotere Vomar. Als je daar zaterdags om half 12 kwam stonden de rijen tot achterin. 20 meter per kassa was heel normaal. De truc was toen om te winkelen rond kwart voor 1, dan was er geen rij meer te bekennen. Na die tijd begonnen de rijen weer aan te groeien.

 12. Heb je die kaart er later bij gezet? Hij valt me nu pas op. Jammer dat je niet in Dordt woont, dan zou je voor mij boodschappen kunnen doen! ;-)
  Ik ben alleen in AH te vinden en af en toe Aldi en Lidl. Bij Aldi haal ik gezichtscrème. De goedkoopste en beste. En bier ook. Maar liever kom ik niet in winkels. Het duizelt me, vooral in deze cadeautjes tijd. En alles blinkt en glinstert. Vaak ook spiegels die alles vermenigvuldigen en ‘muziek’ , en ik ben gesloopt als ik weer thuis ben. Geef mij maar online shoppen! :-)

 13. Ter aanvulling voor je kaart: in Oudorp zit een nieuwe visboer naast de groenteman.

 14. Vomar en Deen ken ik niet en ik ben van Super de Boer naar Jumbo gegaan. Dat scheelde ruim 15 euro per week. Vraagje, je bent gek op fietsen, waarom moet je per se lopend de boodschappen doen? Met de fiets is toch veel handiger, hoef je zelf niet zo zwaar te tillen.

 15. @Rembem: Bedankt. Deze kaart was al wat ouder, ik heb er dus eerst de Spar in de Bergermeer af moeten poetsen. Volgens mij zit daar alleen nog een kapper en een matige chinees.

 16. @Hanscke: Alles binnen de 2 km doe ik te voet, alles boven de 30km (afhankelijk van het weer) doe ik met de trein en tussen 2 en 30 (wat erg veel is fiets ik. En binnen die 2 km heb ik al een ruime keuze aan supermarkten en andere winkels. Als ik naar Super de Boer ga kom ik halverwege langs de bieb waar ik dan nog wat regiokranten lees. En om voor zulke kleine stukjes de fiets te pakken en steeds op slot te zetten gaat niet echt veel vlotter. Het gewicht verdeel ik over te plastic tassen en ik loop gewoon wat vaker.

 17. @Margo: Die kaart vond ik later en heb ik wat later toegevoegd.

  Hier valt het in de supermarkten wel mee, maar de omgebouwde V&D vind ik wat dat betreft vreselijk. Alles wit met teveel licht. Aldi’s em Lidl’s (en eigenlijk ook de AH XL) hebben daar idd ook last van. Daar kom ik ook niet zo graag en misschien heeft dat overbelichte er ook mee te maken. In Duitsland zijn de andere supermarkten als Norma, Netto en Penny net zo erg. Gelukkig kom ik daar in de zomer als het buiten ook licht is. In de winter zou ik gek worden van dat lichtverschil. Bijb de Vomar en Super de Boer valt het met licht erg mee. Komt mogelijk door de smalle gangpaden.

  O ja, en de Mediamarkt is pas echt dikke ellende met al die flikkerende breedbeel TV’s.

 18. levensmiddelen halen, doe ik, als ik het niet met de auto doe, het liefst met de fiets. Die snijdende handvaten van die plastic tassen in mijn handen geven mij te veel overlast. Ik hang ze liever aan het stuur.

 19. Ik woon heel dicht bij twee supermarkten.
  eerst was er de AH en later nóg dichterbij kwam er een Vomar.

  Bij de een is dit beter en bij de ander dat.
  Zo kan ik kiezen en bovendien vlak bij huis

 20. Je hebt veel keus. In mijn woonplaats zijn 2 supermarkten, een Aldi en een Poiesz, ik doe de meeste boodschappen bij de laatste. dan hebben we nog wel een verscentrum met een groenteboer/bloemen/bakker en slager. Eerlijk gezegd let ik niet heel erg op prijzen, ik koop als het kan wel biologisch en verder wat ik lekker vind of wil hebben. Dat deed ik ook toen ik een bijstandsuitkering had maar toen moest ik wel wat meer opletten.
  Als ik naar de stad ga, ga ik meestal naar AH voor dingen die we hier niet hebben.
  Ik heb geen auto dus het is niet al te veel.

 21. @Ximaar bij “onze” SdB-nu-Jumbo is er aardig wat nieuw personeel bijgekomen, van die hele jonge boodschappenpletters (misschien is het inmiddels verbeterd, maar ik kom er niet meer.)

  E. is er gisteren weer geweest, en kwam hiermee thuis :-/
  http://www.mobypicture.com/user/jolievdk/view/11352848
  Beschimmelde sperziebonen (want “Vers is bij ons ook echt vers.”)

  Als ze nu gewoon die schreeuwerige teksten van de muur haalden, en toegaven dat ze niet de goedkoopste, ‘vers-te’ of vriendelijkste zijn, —ze mogen er uiteraard naar stréven, maar echt niet doen of ze het zijn, want hier in H’sum is dat een gotspe— zou ik het er best voor over hebben om ernaartoe te gaan. Omdat het bij ons de meest dichtbijzijnde supermarkt is.
  Daarom ergert het me ook zo: ik moet nu verder fietsen en vaak met 2 kleine kinderen 2 drukke wegen oversteken om bij Albert Heijn te komen, vroeger kon ik via de stoepen naar de SdB.

  Heb je ècht geen bonuskaart Xiwel, ook geen anonieme? is wel handig hoor, dan kun je zelf scannen, en dat is toch prettig, nooit meer dat gehannes met die boodschappen bij zo’n haastkassa-met-doordraaiende-kassaband :-)

  @Margo Welke gezichtscrème is dat? kben heel benieuwd (ik heb zelf Dove-bladiebla-serum van de Action, maar dat zijn eenmalige partijen daar :-))

 22. @Jolie: E let wel slecht op bij het inkopen. :-) Maar dat ziet er idd niet uit. Was/is jullie SdB./Jumbo een franchiesenemer? Dwz die hier wel. Die eigenaar blijft dan ook en die zal in mijn ogen zelf bepalen welk personeel hij behoudt. En goed personeel stopt zulke troep die je laat zien niet in de winkel. Op dat gebied zie ik het alleen af en toe mis gaan bij de uien. Dat zijn ook rotdingen en bij elke winkel zie ik wel eens dat ze half verrot in de winkel liggen.

 23. @EJW: Op het dorp woonde ik vroeger ook behoorlijk dichtbij de supermarkt, maar dat was er dan ook niet meer dan 1. Die kon ik bijna niet bezoeken, omdat mijn bedrijfsbus me ophaalde om kwart over 7 en terugbracht om kwart over 18. Kon dus alleen op dinderdagavond of de drukke zaterdag. Tegenwoordig zou het wel gekund hebben, de meeste supermarkten zijn nu tot 20 of 21 uur open.

 24. @Margreet: Die Poiesz ben ik wel eens tegen gekomen in Friesland. Weet eigenlijk niet of ik er ooit binnen geweest ben. Even nagezocht. Is ook een regionale (Friese) keten met net zoveel werknemers als de Vomar, Deen en die Jan Linders. Ik zie er ook de huismerken die ik bij die andere 3 zie staan.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: