Dec-02: Een Kleine Pruts

De afgelopen tijd heb ik het behoorlijk druk, en niet eens met Sinterklaas of zijn Kerstbroer. Waar ik overigens al 3 decennia niet meer aan doe. Die drukte voor mijn vrijwilligerswerk zorgt er ook voor dat ik hier alleen af en toe mijn bloghart lucht, maar dat ik vrijwel niets doe aan de inrichting. Het menu is dan ook nog maar half ingericht en veel wordpress-mogelijkheden heb ik nog niet uitgeplozen.

Vanochtend heb ik op dat gebied na maanden weer iets uitgericht. Had te maken met de statistieken. Die houdt wordpress redelijk bij en ik wilde wel eens zien hoe mensen op dit blog belanden. Het lijkt er op dat het net zo gaat als op mijn vorige xinix.web-log.nl, maar dan met nog altijd wat minder bezoekers. Niet vreemd, want de meeste verwijzingen bij o.m. andere bloggers staan nog altijd naar mijn oude web-log.

Bij mijn vorige web-log gebruikte ik een tracker die eigen html op je website wil plaatsen. Die html laat wordpress.com helaas niet toe. Dat ding werkte niet met pageviews/hits, maar met het aantal ‘unieke’ bezoekers. Tig keer op F5 drukken hielp er dus geen fluit en interesseerde me ook niet. Wel werd aangegeven dat zo’n unieke bezoeker circa 2 pageviews per bezoek deed.

Kwam er op neer dat ik voorheen gemiddeld 200 pageviews = 100 unieke bezoekers per dag had. Daarvan kwam 60% via plaatjeszoeken met Google, 20% via woordjeszoeken met Google en de overige 20% betrof terugkerende bekenden, vaak medebloggers.

Op dit moment haalt dit weblog gemiddeld 120 pageviews en is de verhouding weer zo dat Google-images mij de meeste bezoekers oplevert. Eigenlijk best vreemd als je bedenkt dat ik maar bij de helft van de berichten een plaatje plaats. Het gaat mij vaak helemaal niet om die ‘ondersteunende’ plaatjes. En ik gebruik ook nog eens een aftandse 2 megapixel-camera, waarvan ik de foto’s hier doorgaans maar op 0,16 megapixel (is circa 40KB) toon. Kortom wat zoeken die fotozoekers hier?

Aan fotozoekers heb je dan ook niet veel. Die willen een plaatje en zijn daarna weer snel vertrokken. Zeer zelden zal zo iemand iets gaan lezen en nog unieker is het dat ze een reactie plaatsen.

Maar het geeft wel aan dat dit weblog weer redelijk in Google te vinden is. Dat geldt dan helaas wel voor de meest recente berichten. Als iets ouders gezocht word, dan belandt men op mijn oude web-log die in Google veel hoger scoort. Met geluk doet die site het en klikken ze door naar dit weblog. Aan de statistieken te zien gebeurt dit wel, maar nog niet overdreven veel.

Om die concurrentie van mijn oude web-log om zeep te hel pen zijn er 2 mogelijkheden: Ik hef mijn oude weblog op en/of ik ga alle oude berichten die ik hier geïmporteerd heb opnieuw plaatsen als een nieuw bericht. In dat laatste geval worden de zoekmachines beter gewezen op het bestaan van deze oude berichten op deze site. Toch ga ik dat laatste niet doen. Teveel werk en dan moet ik handmatig ook nog eens de oude reacties verhuizen.

Dat opheffen ga ik overigens ook nog niet ondernemen. Als het al lukt. De kans is groot dat ik niet in het beheer kan komen en dat weblog het gewoon weer terugplaatst, zodra ze weer een keertje herimporteren. Daarbij wil ik op termijn wel weten wat ik met dat oude gemigreerde weblog kan. Er zitten nu al meer mogelijkheden in dan hier bij wordpress.com. Vaak werken die nog niet, maar dat is dus een questie van ‘even’ afwachten. :-)

Maar door al dit gesnor vond ik een aparte widget die bij dit thema hoort. Ik heb hem hier links in de zijkolome gezet. Hij zal zeker door de afwijkende donkergrijze kleur opvallen. Liever had ik er een witte achtergrond achter, maar die optie zit er niet tussen.

Toch vind ik het een aardige widget, omdat bij de laatste reacties een stuk van de reactie wordt getoond. Iets dat wel bij de oude Jorisversie van Web-log werkte, maar later bij Typepad sneuvelde. Bij de meeste wordpress-sites zie ik hetzelfde als bij Typepad. Niet meer dan een naam, ‘op/on’ en de naam van het bericht. Via deze widget zie ik dus weer het eerste stukje reactietext. Met de muis er boven krijg je ook de naam van het bericht te zien. Ben er dus wel blij mee en laat het zo een tijdje staan. Kijken of ik aan die donkere achtergrondskleur kan wennen.

Het ding heeft nog een voordeel. Als je nu op de naam van de reageerder klikt dan kom je gewoon bij de reactie en niet op het blog van de reageerder. Ik trap daar nogal eens in en hou er dus niet van. Die reageerder is ook te bereiken via de reactie zelf, dus hoeft dat voor mij echt niet in de lijst met laatste reacties.

Geplaatst op 2011-12-02, in Webmatig en getagd als . Markeer de permalink als favoriet. 24 reacties.

 1. Volgens mij kloppen er een aantal dingen niet in je verhaal.
  Wordpress ( de software ) exporteert reacties ook, dus je kan echt je hele blog verhuizen zonder al dat handwerk. Verder ken ik niet één statcounter die niet in staat is unieke bezoekers te tellen. Er zijn niet zoveel redenen te bedenken om zelf HTML te gaan kleien, WordPress kan het meeste beter dan wij. Mijn motto is : gebruik een systeem waarvoor het bedoeld is, en het werkt voor jou, of doe alles op je eigen manier en werk voor het systeem.

 2. Help! Het regent!!

  @Knutselsmurf: Ximaar had zijn statcounter niet zelf geprogrammeerd, maar een stukje html ingezet dat je nodig hebt voor de counter “extremeTracker”. Die heb ik namelijk ook.

 3. @Knutselsmurf: Bij de gewone import gingen de reacties prima mee. Alleen worden die berichten niet optimaal aangeboden aan Google en andere zoekmachines. Als je een nieuwe bericht plaatst werkt dat beter. Ik zou dus die oude berichten als nieuwe berichten kunnen plaatsen, maar dan moet ik wel de oude reacties daar later aanhangen. Dat is wat ik bedoelde, maar wat ik dus zeker niet ga doen.

  De text heb ik wat aangepast. Je zou er uit kunnen opmaken dat ik die tracker zelf had gemaakt, maar dat is absoluut niet zo. U+Ik gebruik al 10 jaar extreme en die wil dat je een stukje van hun html op je website zet. Dat laat wordpress.com niet toe. Uniek had ik tussen aanhalingstekens gezet. Hun manier van uniek is dat zij de pageviews per IP-adres maar 1 keer per kwartier accepteren. Zeker geen optmale manier, maar je bent wel van als die hits af als er een pagina slecht laadt en er een aantal keren gebruik gemaakt wordt van F5. Echte unieke bezoeker zijn er nog minder. Bij Typepad deed niet moeilijk over deze html-code.

  Echt druk maak ik me er niet om. Een van de redenen dat ik hier niet zoveel aan de lay-out en dergelijk doe komt ook omdat ik waarschijnlijk over ga naar iets op een eigen domein. Dat wordt dan weer hoofdzakelijk een website met een beetje weblog er bij.

 4. @Bob: Een parallelreaxi. :-)

  Ik weet idd dat blogspot er ook niet moeilijk over doet. Maar ook bij blogspot heb ik rondgekeken en ik zal daar om andere redenen niet naar overstappen.

 5. Mijn ervaring is, dat de dingen die ik bij VKblog geschreven heb na 2 keer verhuizen nog steeds bezocht worden door mensen die via een zoekmachine binnenkomen. Een bericht opnieuw publiceren maakt het wat interessanter in de ogen van een zoekmachine, waardoor je ranking even opveert. De vraag is, waar het voor nodig is. Wie – behalve je ego – bewijs je er een dienst mee ?
  HTML is geen enkel probleem, het gaat om actieve content, scripts dus.
  De meeste counters werken met een link die onzichtbaar op je pagina geplaatst wordt. Dat mag. Maar waarom zou je niet gewoon de counters gebruiken die wordpress.com als plugin aanbiedt ? Die counters tellen ip-nummers. 10 x F5 is bij elke statcounter 1 bezoeker.

 6. Het regent niet, het sneeuwt een beetje. En dan zeg je nog dat je niet aan Kerst doet…

 7. In mijn browser die op zwart-wit staat ingesteld zijn de sneeuwvlokken zwart. En daarmee is het regen. Troebele duistere regen.

 8. @Knutselsmurf: Ego valt wel mee. En dat van F5 is wat overdreven. Het ging er meer om dat je die getallen dus niet echt met elkaar kan vergelijken. Meer stond ook niet in mijn text.

  Ik gebruikte extreme omdat ik dat al jaren probleemloos deed en omdat de bezoekers er niet door werden lastiggevallen met popup-reclames zoals een aantal concurrenten deden. Het specifieke voordeel voor mij was dat je over de laatste 20 bezoekers de relatie kreeg tussen locatie, zoekwoorden, doorverwijzingen en o.a. browsertype. Mijn websites hebben doorgaans allemaal een regionaal karakter (gehad). Ik vind het dus belangrijker dat er mensen uit de buurt komen dan uit verweggistan en van de zoekvragen of doorverwijzingen die daar bij hoorden viel wel wat te leren.

  Nu is het helaas zo dat in de locatie die de providers meegeven middels het ip-nummer aardig de klad is gekomen. Vaak klopt daar niets van. Zelf sta ik de laatste maand te boek als Zoetermeer. Daarvoor een hele tijd Boxtel en het is toch echt altijd Alkmaar geweest.

 9. Hier kan ik niet over meepraten; het lukt me zelfs niet om het lettertype van de logtitels te veranderen naar acceptabeler niveau. Niet dat ik er mee lijd hoor, haha.
  Ik heb al lang het plan om er eens goed voor te gaan zitten en dat zal het wel blijven: een plan:-)

 10. Bij mij sneeuwt het; verder is deze blog voornamelijk techniek: zulke stukjes lees ik, als ik ze lees, uit een soort fascinatie over dingen waar ik vrijwel niets van weet.

 11. @Bertie: Op jouw wordpress.com-blog hangt het lettertype van de blogtitels vast aan je gekozen thema. Gledt eigenlijk voor de meeste texten binnen een wordpress.com-blog. Alles is er wel (als het moet) een andere letter binnen de berichten te organiseren met een style-opdacht. Gaat (zover ik weet) dan wel per paragraaf.

  Maar als je een ander lettertype in de titels wilt hebben, dan zal je een andere thema moeten uitzoeken en misschien kan het ook met het CCS-abonnement.

  Bij weblog worden de fonts wel selecteerbaar. Ik zag het voorbijkomen in het beheer, maar heb nog niet kunnen testen of het al werkt.

 12. @Trijntje en voorgangers: Ik kwam idd de optie met kerstbui ook tegen. Die gaat vanavond weer uit, dan vind ik het mooi genoeg geweest. Dat buitje reageert overigens op de cursorpositie.

 13. Niet uit doen, die sneeuw. Ik vind hem leuk.
  Mag ik hem ook?

 14. Wat is dat toch handig als je die truukjes kent. Ik moet het puur van mijn teksten hebben. ;)

 15. @Selmasalo: Heb weer even gezocht. Bij mij staat het onder
  – Instellingen -> Algemeen
  en dan helemaal onderaan een aanvinkvakje dat werkt tot 4 januari.

 16. @Mack: Jij was toch ook cum lauda geslaagd voor je schriftelijke cursus boekhoudcommando.

 17. Dank je wel Ximaar,
  het werkt.
  Ik moet ook maar eens gaan snuffelen bij al die mogelijkheden.
  Dank je dus ook voor de stimulans.

 18. Heb ik toch weer iets opgestoken. Valt me overigens tegen van WordPress.

 19. Ik ben ook iemand die het doet met kant en klaardingen. Ik ben geen knutselaar. Overigens: slordig, dat mensen een link op hun blog hebben naar jouw oude adres.

 20. De iPad doet niet aan sneeuw. Als je zin hebt UWP in een beter, mooier, passender jasje te steken, ga gerust uw gang. Maar niet laten sneeuwen aub.

 21. @Gerrit: Valt inmiddels wel mee. Na dit berichtje zijn er al weer 2 geweest die het aangepast hebben. Stand is 15 aangepast, 5 nog niet. (En nog een aantal van wie ik niet meer weet dat ze me ooit hebben gelinked.) Doet er overigens ook niet zo toe. Als ik weer verhuis moeten ze weer aanpassen. Ik blijf hier nog wel een paar maanden, maar denk uiteindelijk toch dat ik wat anders ga zoeken. Ik ben dus niet iemand die tevreden is met wat selecteermogelijkheden, daar ben ik een te grote prutsers voor. :-)

 22. @Uitwijkpost: In de UWP-lay-out ga ik nog geen tijd steken. En het sneeuwmachientje (waar ook ik niet zo tegen kan) heb ik de nek omgedraaid. Die grijze hap aan de zijkant overigens ook. Het was een leuke optie die bij dit thema hoorde, het had voordelen (als een stukje reactietext) maar ook flink wat nadelen als een niet aan te passen donkere achtergrondskleur, avatars (die ik daar niet wil) en schuine letters. Dat laatste heb ik nooit wat gevonden, als ik schrijf dan doen dat ook al sinds mijn 12e niet meer schuin.

 23. Ik moet ook eens kijken of alle linken op al m’n weblogs nog wel actueel zijn.

 24. Links veranderen naar mijn idee te vaak om ze allemaal te kunnen bijhouden. Net als e-mail adressen en gsm’s bij nieuwe providers en telefoons. Continuïteit lijkt uit de mode te zijn.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: