Dec-23: Alkmaars Kerstrondje 2011

Kijk zo’n titel lijkt mij meteen duidelijk, alsof er al jaren een kerstrondje in Alkmaar georganiseerd wordt. Niet dat ik weet, en deze heb ik zelf bedacht tijdens de vele wandelingen die ik hier maak. Daarbij kwam ik de laatste dagen apart spul achter de ramen tegen. Schijnbaar hoort dat bij Kerst.

En die thuisvlijt kan je het beste zien bij huizen zonder voortuintjes aan oude smalle straatjes, zoals in de Spoorbuurt. Je zou daar gewoon zigzaggend doorheen kunnen scannen en hebt al een aardige wandeling te pakken. Maar ik kwam het ook op andere plaatsen tegen en heb dat gekoppeld via een looproute van ongeveer 6,5 kilometer. Je kan de route ook fietsen, maar dan wordt het steeds afstappen om bij de mensen naar binnen te gluren. Lopen gaat dus net zo snel.

Eerst maar een plattegrond met de route


Je kan de route nog beter bekijken in Google-maps. Er valt op een aantal manier aan te beginnen, onder andere vanuit de bewaakte fietsenstalling onder het Canadaplein (F) of de Vestparkeergarage (V) ernaast. Maar ook 2 andere parkeergarages (K) Karperton en (S) onder de Singel, liggen op de route. Met de auto zou ik zeker voor de mooie Singelgarage kiezen. Toch beschrijf ik de route vanuit het station (T) van Alkmaar Centraal.

De meeste treinreizigers komen vanuit de perrontunnel, gaan dan linksaf en lopen richting bussen. Als je dat doet zie je voor de hoofdingang van het oude stationgebouw een oliebollenkraam (O). Ga voor de oliebollenkraam naar rechts en je ziet een verkeerslicht voor voetgangers over de Stationsweg. Steek die zebra schuin over, zodat je vrijwel rechtdoor de Spoorstraat inloopt.

Je bevindt je nu in de spoorbuurt en door de grote hoeveelheid geparkeerde auto’s zit niemand en mee als je daar midden op straat loopt. Hier zijn nog wel trottoirtjes, maar die gebruik ik weinig en zoveel auto’s rijden daar niet. Loop 100 rechtdoor tot de eerste kruising bij een aardig groentenzaakje. Ga daar rechtsaf de Snaarmanslaan in. Ook daar loop ik doorgaans op de straat en ga even aan de kanten als er een auto aan komt. Na 90 meter heb je eerst de Stuartstraat gekruisd en kan je bij de volgende kruising linksaf de Druivenlaan in. In dit stoeploze straatje zal je bijna geen rijdende auto’s treffen, maar aan de linkerkant wel een aardig raam met kerstspul (1).

Als je dieper het huis in kijkt heb je de indruk dat daar minimaal 3 kerstbomen staan en een berg versiering. Maar als je hard had gelopen had je er vrijwel niets van gemerkt. Komt meteen de vraag of je wel naar binnen mag kijken. Ik vind van wel, de uitstalling is daar uitnodigend genoeg voor. Na 60 meter ga je rechtsaf de 1e Tuindwarsstraat in en loopt die uit tot de kruising met de Tuinstraat waar op de hoek een kerstboom is geplaatst. Links daarvan is aan de Tuinstraat ook een aardig raam (2), maar we gaan er rechtsaf via nog wat andere ramen (3) en komen zo weer bij de Snaarmanslaan uit waar we linksaf gaan. Loop die helemaal uit tot bij de Bloemenkraam aan het Scharlo (4).

Voor de bloemenkraam staan oversteeklijntjes op de weg om het drukke Scharlo over te steken. Ga zo vrijwel rechtdoor de stille kant van de Westerweg in en gebruik daarbij het rechter trottoir langs de huizen.

Na een dierenwinkel zie je rechts een hobbyzaakje (5)  om zelf wat in elkaar te knutselen. Zij hebben naar mijn inschatting een kerstos met wijze uit het oosten voor hun etalage:

Ga direct na dit winkeltje rechtsaf het Westerhofje in, en loop deze wandelsteeg uit tot de Zocherstraat. Daar is niet veel te zien, maar het loopt er wel lekker rustig. Ga linksaf de Zocherstraat in en volg deze aan het eind met de bocht mee naar rechts. Je loopt dan op de Hoeverkade langs de Hoevervaart en steekt die 50 meter verder via de nagelnieuwe Schagenburg over verder richting zuid.

Je loopt nu op de Schagenstraat en kruist de Van der Woudestraat en de Eikelenbergstraat. Beide ook straatjes zonder voortuintjes. Er is wel wat te zien schter de ramen, maar het was niet genoeg om er in te gaan. Ga bij de Eikelenbergstraat gewoon rechtdoor een brede naamloze steeg in, die al snel een beetje naar links afbuigt en onder een poortgebouw doorgaat. In dat gebouw zit rechts een JLO-museum (J). Speciaal opgenomen in deze route om de mannen mee te krijgen. Het is gewoon een uit de handgelopen hobby en echt museum is het niet, reken niet op openingstijden.

Blijf vrijwel rechtdoor lopen, en je komt via een klein stukje Boomkamstraat weer bij de Westerweg uit steek die volledig over, dus ook het asfaltdeel. Ga linksaf een loop een stukje langs de Westerweg richting zuid en neem de eerste afslag links de Lamoraalstraat in. Deze heeft net als de Westerweg redelijke trottoirs. Loop dit korte straatje uit tot de eerste kruising en ga daar rechtsaf de Van der Meijstraat in. Ook dit straatje is erg kort.

Ga bij de volgende kruising links de Lindelaan in. Deze straat is wat drukker, vooral met fietsers, maar heeft aan beide zijde een stoep die weer vlak langs de ramen loopt. Hier is ook weer wat kerstvlijt waar te nemen (7). Veel is het niet, maar dat wordt goed gemaakt door een authentieke schoenlapper en iets verder een permanente uitstalling van Laurel & Hardyfiguren met aan de overkant nog iets van glasetsen.

Steek vervolgens de Ropjeskuil over en ga de volgende kruising bij het groentezaaktje linksaf Vogelenzang in. Dit straatje (8) is een stuk rustiger en stoeploos. Buig rechts mee en loop naar het einde tot de Kennermersingel. Dat is een drukke 50km-weg. Aan de overkant is mooi zicht op de Molen van Piet. Je hebt hier ook mooi zicht op de stadswal. Daar schijnen van die stenen vestingspunten onder te liggen die bekend zijn van Naarden. De binnenstad van Alkmaar kan je dan ook net als Naarden of Kampen zien als citadel. Ga hier linksaf en loop zo’n 100 meter richting noord. Je hebt dan rechte een mooi uitzicht over de Singel op de Grote Kerk, 1 van de kopfoto’s die hier te zien is.

Direct over de Nassaulaan is een zebra naar rechts. Neem deze en loop aansluitende door over de Kneppelbrug (Nassaubrug) de binnenstad in. Blijf dit pad volgen de Vrouwenstraat in. Daar is een mooi Dinky Toywinkeltje (D), met een prachtige etalage en van binnen is ie nog mooier. Bedenk wel dat het binnen behoorlijk krap is. Loop de Vrouwenstraat uit tot het Ritsevoort. Dat is een wandelstraat, waar fietsen en bussen te gast zijn. De verlichte ballen geven aan dat dit een serieuse winkelstraat is. Ga hier rechtsaf en je komt langs de bloemenbunker die naast de voetgangeruitgang van de Singelgarage (S) is.

Mensen die hun auto in de Singelgarage gezet hebben kunnen hier aansluiten en het eerste deel van de route aan het einde eraan vast plakken.

Loop verder rechtdoor richting zuid de binnenstad uit, gebruik daarbij de zebrapaden aan de linkerkant steek zo het Kennemerpark en de Nieuwlandersingel over. Blijf rechtdoor lopen langs de linker (oost-)kant van de Kennemerstraatweg. Ga na 140 meter linksaf de Blekerslaan in en je bent weer van de dikke 100 meter verkeersdrukte verlost. Je loopt nu in de behoorlijk autoluwe Emmabuurt.

Loop dit straatje uit tot het einde en ga dan links en meteen weer rechtsaf de Julianastraat in. Daar kwam ik deze kerstslee met kat (9) tegen:

Verderop weer wat versierde kerstramen. Loop dit straatje uit en steek aan het einde de Emmastraat over en ga linksaf de Steijnstraat in, 1 van de meest miskende straatje van Alkmaar met halverwege rechts een mooi hofje (10). Overigens geen noemenswaardige kerstvlijt te bekennen. Loop dit straatje helemaal uit ga bij de Costerstraat linksaf en ga zo het water over en direct daarna rechtsaf de Blekerkade op. Hier loop ik ook gewoon op de straat, moet kunnen.

Neem meteen de volgende kruising linksaf de Rochdalestraat in, een zeer rustig straatje zonder trottoirs. Aan het einde is ook hier wat kerstspul achter de ramen te bewonderen (11). Aan het eind niet de NG Piersonstraat oversteken, maar deze rechtsaf volgen op de smalle stoep. Deze straat is duidelijk drukker en volgen we maar een klein stukje tot over de brug. Ga daarna linksaf de Lyceumstraat (een soort fietsstraat) in en loop daar op het ruime rechter trottoir tot de eerstvolgende kruising. Ga daar rechstaf de Korte Landstraat in. Ook hier is nog wat kerstvlijt te bewonderen. Loop die uit tot de Landstraat en ga daar rechtsaf.

Het nieuwere deel van de Landstraat heeft nog een trottoirtje, maar helemaal aan het oudere einde is er alleen een smal straatje (12) over. Veel is er niet achter de ramen te zien, maar ik vind het een erg leuk wandelstraatje. Net als in de Spoorbuurt en Lindelaan zijn ook dit allemaal kleine huisjes van begin 1900, rijkelijk voorzien van dakkapellen die tegen die van de buren aan zijn geparkeerd. In dit straatje is heel duidelijk te zien dat je van ‘nieuw’ (aan de zuidkant) naar oud loopt.

Ga aan het eind bij de Nieuwlandersingel een aantal meters rechtsaf en steek met de zebra linksaf de Singel over en wederom de Binnenstad in. Je loopt nu op Klein Nieuwland die over de Oudegracht overgaat in Groot Nieuwland. Je komt daarbij over een zeer nieuwe ophaalbrug die een paar weken terug gereed is gekomen en die niet opgehaald kan worden. Maar goed, het is beter dan het oude 70’er jaren gedrocht dat 20 meter westelijker lag.

Groot Nieuwland is ook een mooi smal straatje, maar veel kersspul is en niet te bekennen. Wat eigenlijk leuker is, is het uitzicht schuin rechts op de Kapelkerk over de Italiaan. Jammer van die blikken schoorsteen, daar moet je even omheen kijken. De Kapelkerk is behoorlijk oud en heeft het mooist klinkende carrillon van Alkmaar. Helaas doet ie het maar elk half uur, de andere op de Waagtoren en Grote Kerk spelen elk kwartier.

Bij de Kapelkerk ben je op de Laat aanbeland. Ga daar linksaf en 60 meter verder rechts de Huigbrouwerstraat in. Op de dat stukje Laat mogen nog auto’s rijden en in de Huigbrouwerstraat zijn veel fietsers. De stoepjes stellen er niets voor. Het is echter wel een bezienswaardigstraatje met een leuke borstelwinkel. Na 60 meter is het weer rechtsaf en daarmee een wat rustiger qua fietsverkeer. Je loopt nu op het Verdronkenoord met uitzicht op de Vismarkt. Aan de rechterkant kom je langs een kapperszaak met een soort permanente expositie en even verder is de verfzaak van Groothuizen, de vader van Angela. Die zaak is een absolute aanraden voor schilderezels. Steek daar linksaf en een beetje schuin de Platte Stenenbrug over, de Hekelstraat (13) in.

Geen topatracties op Kerstmeukgebied, maar wel een mooi smal wandelstraatje met leuke kleine winkeltjes uit allerlei windstreken. Aan het eind zit rechts een groentenboertje, voor het opsteken van een broodnodige banaan die je bij de eerdere groentenzaakjes gemist heb. Links zit daar een van de oudste Albert Heinpanden waarin nu een laarzenwinkel is. Rechtuit kijk je bij een fraaie glasinloodzaak naar binnen. Er wordt gewoon gewerkt, maar anders zou je denken dat dit meer een museum is.

Ga hier linksaf een klein stukje Fnidsen in en meteen weer rechts en je komt na 20 meter weer langs dezelfde glazennier, met een nog amusanter inkijkje. We gaan rechtdoor de ophaalbrug over en hebben dan links mooi uitzicht op het Waaggebouw, de standaardplek voor de Waagfoto’s. Vanaf de brug kan je rechtdoor de Achterdam in (14b). Ook een smal loopstraatje met achter de ramen 18+-materiaal. Voor mensen die dit liever niet zien is er een mooier alternatief, 14a over de Kooltuin. Die is vanaf de brug een heel klein stukje rechts en meteen links langs het smalle grachtje. Zelf vind ik dit een heel mooi straatje. Trouwens ook geen opzienbarende kersspullen.

Aan het einde is het linksaf de Dijk op. Je komt dan bij de Karperton (K) parkeergarage en je kan dit rondje dan ook hier beginnen en eindigen.

Aan het eind van de Dijk is het voor het water linksaf de Vooram op. Daar is het behoorlijk druk met fietsers en af en toe een verdwalde auto die ook niet tussen de voetgangers door kan komen. Je ziet nu rechtvooruit wederom de Waag met daarvoor het Waagplein. Steek die diagonaal over en passeer de Waag rechts. Je loopt dan in het voetgangersgebied op de Houttil en neemt meteen de eerste ‘steeg’, de Magdalenastraat, rechtsaf. Dit is het laatste touristische winkelstraatje in deze route, dus neem de tijd om met de meute er door te sjokken. Her en der zijn er aardige etalages.

Je komt zo uit op de Gedempte Nieuwesloot en blijf daar gewoon rechtdoor lopen. Hier zie je eerst rechts het Hofje van Sonoy (15) met restauranttorentje. De Gedempte Nieuwesloot vind ik erg onaantrekkelijk, dus meteen weer rechtsaf de Lombardsteeg in. Loop die uit tot de Koningsweg en neeem die rechtsaf. Loop door tot de volgende kruising met de Doelenstraat. Links zie je dan eerst nog een leuk oud pand met daar tegenover een leuk Curiosazaakje (16) waar je voor een zeer lage prijs koffie of thee kan drinken met iets er bij. Zelf vind ik die etalage erg mooi en ook binnen is het er zeer bekijkenswaardig. Binnen is het oudste stuk muur van Alkmaar te zien.

Loop de Doelenstraat verder in tot de eerste kruising en ga daar rechtsaf de Museumstraat in. Loop die uit en ga dan even rechts en meteen weer links de Dubbelebuurt in. Je komt dan uit op het Canadaplein. Daar zit ons stedelijk museum voor mensen die nog meer willen lopen, maar dan binnen en door onze stadsgeschiedenis. Onlangs kwam ik er voor het eerst en kan het zeker aanraden. Onder het Canadaplein zit de fietsenkelder, een gratis bewaakte fietsenstalling (F) die met een deur gekoppeld is aan de Vestparkeergarage (V).

Je kan hier dus ook dit rondje aanvangen en eindigen. En je ziet dan meteen de stadskerstboom voor de Grote Kerk met daartussen de Alkmaarse Occupiërs (‘Bezetters’) bij het standbeeld van Van de Meij, de stadstimmerman die een zeer crusiale rol gespeeld heeft in de Alkmaars Ontzetting. Ga hier linkaf om de kerk heen en scoor desnoods een oliebol (O). je loopt zo in de Koortstraat en gaat dan meteen bij de eerste kruising rechtsaf de Kerkstraat in. Die is ee n stuk rustiger dan de Koorstraat. Aan het einde is het linksaf via een stukje Bagijnstraat en meteen weer rechts de Scheteldoekshaven in. Dit woord komt van schedeldoek en is dus eigenlijk onze historische kopvoddenstraat.

Aan het eind is het rechtsaf de Geest in. Op de hoek zit een oud bakkers-kruidenierswinkeltje dat altijd gesloten is. Om de hoek is te zien dat een 30 meter hoge boom van de stadswal onlangs de oude bakkerij heeft geplet. Kijk even in het parkje hoe dik de stam was. Dat zal een klap gegeven hebben. De Geest is ons oudste straatje. Halverwege staat immer een kerstboom van de bomeners (17) en bij de kruising met de Kanisstraat is het oudste huisje (18) te zien. De bewoner kleedt die van buiten immer leuk aan, of het nu kerst is of niet.

Aan het eind is het rechtsaf het Zevenhuizen op en over de Singel de binnenstad uit en wederom de Spoorbuurt in. Neem daarvoor het brede trottoir aan de noordzijde op de Bergerbrug, die aansluit op de zebra over de Geestersingel. Ga daar rechtsaf en blijf de Geestersingel volgen tot je bij een gitarenwinkel linksaf de Stuartstraat in gaat. Hier zijn weer aardig wat kerstramen (19) te bewoneren en als je zo doorloopt kom je weer bij het station of het begin van deze route uit.


Je kan deze route ook prima lopen als het geen Kerst is. Veel van de bezienswaardigheden die ik beschreef zijn permanent en hebben niets met Kerst van doen.


En je hoeft er niet voor naar Alkmaar. Dwz volgens mij is zoiets ook moeiteloos te bedenken in steden als: Dokkum, Harlingen, Franeker, Leeuwarden, Sneek, Lemmer, Groningen, Winschoten, Meppel, Coevorden, Zwolle, Kampen, Almelo, Deventer, Zutphen, Doesburg, ‘s-Hertogenbosch, Heusden, Breda, Willemstad, Roermond, Sittard, Maastricht, Hulst, Middelburg, Goes, Brielle, Schiedam, Dordrecht, Gorinchem, Vianen, Utrecht, Amersfoort, Naarden, Delft, Leiden, Haarlem, Amsterdam, Hoorn en Enkhuizen.

Advertentie

Geplaatst op 2011-12-23, in Alkmaar, Kunstmatig, Shopmatig en getagd als , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 4 reacties.

  1. Een leuk idee voor mensen die in de buurt wonen.

  2. @Sjoerd: Idd helemaal vergeten. Dit soort wandelrondjes zijn ook prima te bedenken andere steden. Ik heb ze onderaan in het bericht geplaatst.

  3. In een grotere plaats zijn dit leuke wandelingen, vooral als er oude straatjes tussen zitten.
    Leuk, al die privé ‘etalages’; ik vind dat je er best voor mag stilstaan, waarvoor versieren de mensen anders hun ramen.
    We houden zelf onze kerstboom e.d. binnen maar ik mag het heel graag zien bij anderen. Extra aantrekkelijk zijn de feestelijke woningen en boerderijen aan de buitenwegen; komen er in het donker oplichtende daklijsten en goten opdoemen. Mooi.

  4. @Bertie: Die etalage bekijken zal nooit het probleem zijn. Het is meer dat zoiets aanzet tot dieper het huis in kijken. Bij sommigen gaat dat prima en anderen hebben er een soort donker doek achter dat bij die versiering dienst doet als decor. Die mensen zitten dan zelf waarschijnlijk oo overdag met licht aan.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: