Jan-04: Geograpjas Bruinooge

Er was weer eens een jaarwisseling en dus werd door het NHD de Alkmaarse Burgemeester Bruinooge weer even afgestoft en uit de kast getrokken. Zie hier. Niet echt lezenswaardig, hij had het maar over 1 ding; dat Alkmaar op termijn moet fuseren en ‘doorgroeien tot 250.000 inwoners’.

Die ‘grootheidswaanzin’ past wel bij deze marginale CDA’er. Mij maakt het overigens niet uit. Een grotere gemeente zorgt voor een grotere afstand tot de burgers en die wordt vervolgens weer opgevuld met een extra bestuurslaag en je bent weer terug bij hoe het was.

Nee in dit blogberichtje gaat het om de geografische of beter demografische kennis van Bruinooge en het NHD en de Alkmaarse politiek en de rest in Noord-Kennemerland. Want zo heet dit voormalige district en voormalige kanton dat Bruinooge wil samenvoegen tot 1 gemeente.


Het gaat dan om de huidige gemeentes:

Alkmaar        93.984
Bergen          30.834
Castricum    34.622
Graft-De Rijp  6.486
Heerhugowaard  52.013
Heiloo     22.615
Langedijk    26.948
Schermer     5.380

En die hebben nu al 272.882 inwoners.

En dan te bedenken dat Bruinooge het over ‘doorgroeien tot’ heeft en dat hij het niet zou meemaken. Omgerekend zou dat dus een jaar of 15 kunnen inhouden. Op dit moment groeit de bevolking van Noord-Kennemerland met 0,6% per jaar. Over die circa 15 jaar hebben we (als er niets vreemds gebeurd) 300.000 inwoners.

Kortom Bruinooge gaat er de komende jaren 50.000 inwoners uit Noord-Kennemerland wegjagen. En de gemeenteraad van Alkmaar, de krant, de Kamer van Koophandel en de rest van Noord-Kennemerland hebben dat totaal niet in de gaten.

Geplaatst op 2012-01-04, in Alkmaar, Kiesmatig, Regiomatig en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 9 reacties.

 1. Je mag toch eigenlijk wel wat kennis verwachten van zo iemand….

 2. Laat me raden: is 250.000 inwoners het moment waarop de burgemeester een forse salarisverhoging krijgt?

 3. Treurig in alle opzichten…
  En wat heeft dat samenvoegen voor zin. (Nog niets geleerd van andere gemeenten, alsof ‘de politiek’ en ‘de burger’ er dichter mee bij elkaar komt.)

 4. duidelijk geen plek voor mensen elders uit den lande of de rest van de wereld. Oogkleppen of geen verschil weten tussen de 2 en de 3

 5. Dat wekt schrille verwachtingen voor het overig beleid.

 6. @Emigrant: Dat zou zo kunnen zijn, maar dan nog had ik eerder het juiste veel hogere aantal genoemd.

 7. @Sjoerd: Hij heeft waarschijnlijk een zeer oude PC die alleen maar info van voor 2000 toont. :-) Maar ook zijn persvoorlichter en de journalist hadden beter op moeten letten.

 8. @Jolie: Samenvoegen van Alkmaar-Heiloo-Heerhugowaard-Schermer en Langedijk is niet zo vreemd. Die zitten nu al in elkaar verweven en juist op de gemeentegrensovergangen gaat veel fout. En als die overgangen binnen 1 gemeente komen te liggen, dan worden die beter aangepakt.

  Graft-De Rijp hoort echter helemaal niet bij Alkmaar. Die is veel meer op Purmerend gericht. Castricum is als laatste 12 jaar terug aan Noord-Kennemerland toegevoegd, maar heeft ook niets met Alkmaar. Die zouden beter iets kunnen ondernemen met Uitgeest en Heemskerk.

 9. @Bertie: Onze anti-Achterdam Don Quichotte is onder de Alkmaarders niet bepaald geliefd. Volgens mij krijgt hij daarom ook weinig voor elkaar. Er gebeurt hier genoeg, maar dat kan je meer op het conto van politici en vooral de gemeente-ambtenaren schrijven.

  Daarnaast is ie Marietje van Rossen opgevolgd en ondanks haar zeer beperkte lengte straalde die veel meer uit. Zoveel meer dat Bruinooge na 3 jaar nog altijd in haar schaduw blijft staan.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: