Jan-17: Blogparel-2011

Sinds begin dit jaar is Peter weer bezig met zijn Blogparel-verkiezing. Dat doet hij nu voor het derde jaar. Het is een kleinschalig privé-initiatief, dat ik graag ondersteun. Ooit was het ook een sobere tegenhanger van de commerciele ‘Dutch-Bloggies’, waar vooral professionele marketingsites als Dutch-Cowboys en Dutch-Cowgirls wonnen. Die troosteloze club is gelukkig gestopt en organiseert waarschijnlijk nu de Dutch-Tweeties en de Dutch-Facies.

Twitter en Facebook zijn dan ook meer ‘in’. Helaas stellen die platforms op bloggebied weinig voor. Het blijft bij kreten als: ‘Ik haal nu koffie #bezig’ en ‘Ik heb nu koffie gahaald #lekker’. Facebook biedt net als Hyves een blogmogelijkheid, maar ik heb er nog nooit iets blogwaardigs gelezen. Zeker 95% maakt er geen gebruik van en de rest komt niet verder dan een foto van de kat. Dus blijven weblogs voor mij hun waarde behouden.

Er zijn nog altijd voldoende weblogs en veel mensen maken daar dagelijks of wekelijks veel werk van. Een aantal doet dat professioneel als politicus of schrijfster die een boek promoot. Anderen doen het gewoon voor de lol. Het is dan meer een soort dagboek en de blogger hangt de Simon Carmiggelt, de Middas Dekker of de Maarten van Rossum uit. Vaak gebeurt dat in samenhang met een hobby als voetballen, auto’s, fotograferen, fietsen, gezin of quilten.

Mij maakt het allemaal niet zoveel uit, behalve dat een leuk verhaal een leuk verhaal is en dat mensen daar via zo’n Blogparel-verkiezing op gewezen mogen worden. Net als het afgelopen jaar gaat het ook deze keer vrij simpel. Iedereen kan bij Peter blogberichten nomineren, die volgens hen een pareltje zijn. Later gaat daar een vakjury (die er ook deze keer niet om liegt) mee aan de slag en uiteindelijk worden prijzen uitgereikt op het Blogbal dat gelijk gehouden wordt met het Boekenbal.

Hoe het exact verloopt kan je beter lezen op de website van de Blogparel-2011.

Zelf heb ik het e.e.a. voorgedragen. Niets van mijzelf, gewoon omdat ik mijn bijdrage aan de blogosfeer in het afgelopen jaar niet top vond. Ik heb mijn bloggen teveel laten verzieken door de migratie-migraine die Web-log heeft veroorzaakt. Dus in de eerste helft van het jaar niet teveel doen, omdat er gemigreerd zou gaan worden en in het 2de halfjaar lag alles uit de lucht door de migratie. Bij veel web-loggers was dat niet veel anders. Je laat je door zo’n miskleunende club toch aardig van slag brengen. En het is nog niet voorbij, bij Uitwijkpost draait een soort handtekeningenactie.

Ik had dan ook moeite om goede bijdrages te vinden en die dus voor te dragen. Mogelijk zitten hier lezers die daar minder moeite mee hebben en die kunnen nog een tijdje bij de Blogparel terecht voor het nomineren.

Geplaatst op 2012-01-17, in Kiesmatig, Webmatig en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 7 reacties.

 1. Ik had het al eerder gelezen, vorige jaar ook.
  Het is een leuk initiatief maar het bereikt niet alle bloggers en dat is jammer. Wil je een echt pareltje vinden moet je er héél veel lezen; niet alleen de perikelen van weblog zijn daar debet aan.
  Ik zag dat jij ook in de kandidatenlijst staat maar niet met welk stuk.

 2. @Bertie: Dat is idd een probleem wat je alleen op kan lossen met meer bekendheid, zodat er meer mensen meedoen en dan hoeft niet iedereen alles te lezen. De jury wel natuurlijk. :-)

  En het klopt. Moest ook even zoeken. Peter heeft deze https://ximaar.wordpress.com/2011/04/16/apr-16-klee/ voorgedragen.

 3. Schitterend die humor. Informatief en nog goed geschreven ook. een nominatie waard!

 4. Ja, ik heb mezelf nog even genomineerd met een stukje onder het motto “humor en dan doordenken”. Het spijt me voor de andere bloggers, maar het kost me te veel tijd om de archieven door te spittem om op zoek te gaan naar een parel. Ik heb me dit jaar voorgenomen niet meer zoveel tijd online door te brengen, dat is mijn excuus.

  Als ik het me goed herinner kon er vorig jaar gestemd worden door het publiek, of vergis ik me? Dit jaar is het in ieder geval niet zo.

 5. @Bob: Volgens mij was er ook zoiets, maar ik kon me dat niet meer zo goed herinneren en bij Peter las ik er niets over. Maakt me eigenlijk ook weinig uit. Dat stemmen is toch altijd een wedstrijdje wie de meeste kennissen ter stemming kan optrommelen.

  En ik heb ook niet zo zwaar gespeurd. Ben blij dat Emigrant je Hongarijeserie heeft voorgedragen. Guidje had ook een mooie serie over zijn vakantie in Ierland. Ik weet alleen nooit of dergelijke verhalen de bedoeling zijn. Het nieuws nabloggen vind ik overigens ook niet nominatiewaardig. Het liefste lees ik iets was een blogger in zijn directe omgeving meemaakt. Daar kunnen vervolgens landelijke gebeurtenissen aan gekoppeld worden en als het even kan met kwikslagen en zelfspot. Dat Kleerkastverhaal was ik zelf alweer compleet vergeten, maar voldoet er zelfs aan. Dus dank aan Peter.

  Was dat publieksstemmen niet alleen voor de publieksprijs?

 6. Bedankt voor de reclame!
  Geen publieksprijs deze keer. Wel extra categorieën en een nog zwaardere jury. De publieksprijs was inderdaad een wedstrijdje kennissen en vrienden mobiliseren. Leuk voor de bezoekersaantallen op de Blogparel-site, maar daar was de publieksprijs niet voor. Die was voor de extra aandacht die ermee wordt gegenereerd voor de genomineerde weblogs.

  Waarom dan deze keer niet? Tja, een banale reden, maar met extra categorieën zijn er toch een beperkt aantal prijzen. Ongesponsored en ongesubsidieerd heb ik maar beperkt tijd en geld..

 7. Ik ben erg benieuwd naar de inzendingen van dit jaar. Het is toch een geweldig initiatief van Peter. Ik zit weer in de jury, dus zet de veiligheidsbrillen maar vast op. ;-)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: