Jan-20: 1 De Afsluitdijk over

Eerst maar eens de Afsluitdijk over. Dat dacht ik toen ik op dinsdag 13 september 2011 aan mijn fietsvakantie begon. Van deze vakantie verwachtte ik niet zoveel. Ik had ‘m al een dikke week uitgesteld omdat mijn zus een ongeluk had gekregen. Ze was van de trap gestort en lag al een paar weken in het ziekenhuis met een zeer gecompliceerde beenbreuk. Nu 4 maanden later zit zij na een aantal operaties nog altijd in het gips is net het laatste gips er net af. Het been is echter nog niet geheeld en ze mag er nog lang niet op lopen. Dat ik dus even wilde wachten met mijn vakantie leek me niet zo vreemd. Uiteindelijk bedacht ik dat ik haar en m’n zwager niet kon helpen. Er is inmiddels voldoende thuishulp en die kunnen dat beter. Ik ging dus schoorvoetend op pad en bedacht een beetje in de buurt te blijven.

Ik vertrok dus direct fietsend vanuit huis en het leek me wel wat om eerst maar eens de Afsluitdijk over te fietsen. Die saaie dijk scoort bij mij slecht, maar met windkracht 6 tot 7 uit het westzuidwesten is dat anders. En dat bleek wel. Met gemiddeld 40km/h stoof ik er over. Het had nog harder gekund, maar ik vond dat niet nodig. En met bagage ook niet zo wenselijk. Dus als mijn tellertje 43 aanwees hield ik mijn benen een tijdje stil tot ik weer onder de 40 zat. En dat je er tegenwoordig 10km harder mag geldt natuurlijk ook voor fietsers.

Vlak daarvoor ging het wat anders. Ik reed via Heerhugowaard en Middenmeer naar Wieringen. Het eerste deel had ik een licht meewerkende zijwind. Maar vanaf Middenmeer was die zijwind duidelijk tegenwerkend, dus schuin van voren. De reden was dat ik over Wieringen wilde fietsen, een mooi glooiend voormalig waddeneiland met wat geinige dorpjes. Het oog wil immers ook wat. Was ook wel een goede keus, maar met mijn ‘startconditie’ (ik train altijd onderweg tijdens de vakantie en dus niet vooraf) vielen die laatste kilometers naar Wieringen duidelijk tegen.

Op Wieringen werd dat totaal anders. Vanaf Westerland kreeg ik de wind in de rug en niet zo’n klein beetje. In de haven van Den Oever nog een bak koffie genomen, om me moed in te drinken voor de Afsluitdijk. En die dijk ging dus fanstastisch voor de wind. Ik heb ook aardig wat fietsers ingehaald, dus met mijn conditie viel het best mee. Wat me zeker niet ging lukken was het beperken tot een dagafstand van 70 km. Dat wil ik graag om er een beetje langzaam in te komen. Maar die 70 km stonden halverwege de Afsluitdijk al op de teller.

Na de Afsluitdijk kon ik 2 kanten op, rechtsaf naar Makkum of linksaf richting Harlingen. Makkum was wat dichterbij, maar richting Harlingen had ik een duidelijk windvoordeel. In beide ben ik wel eens geweest, maar Harlingen was wat langer terug. Ik liet me dan ook in die richting blazen. En Harlingen is zeker een aardig stadje. Ik was er alleen al rond half 3. Dan hoef ik bij mijn ‘soort’ overnachtingsplekken nog niet aan te kloppen. Dichte deuren zijn dan mijn deel. Dus werd het bij de haven even uitrusten op een bank in een heerlijk zonnetje. Het was een graad of 20 en wolken waren er bijna niet meer.

Vervolgens eens flink de stad verkend, ook om te zien waar aardige hotelletjes of pensionnetjes waren. Dat viel me wat tegen. Op de gewenste lokaties waren ze flink prijzig en teveelsterrig. En waar het aantal sterren okay was, was er een drukke weg langs of te ver van het centrum. Een bekend dilemma. Na anderhalf uur fietsdwalen bedacht ik dat ik zo Harlingen wel volledig bekeken had, dus waarom zou ik er overnachten? Ik nam me voor om nog maar wat kilometers extra te fietsen naar Franeker. Daar zullen ze ook wel slaapplekken hebben. Een echte directe route kon ik niet vinden. Dus werd het slingeren over oude dijken, waarbij ik afwisselend voor- en tegenwind had. Wel mooi en zo kwam ik deze dag over m’n derde draaibrug. (Aan het begin en einde van de Afsluitdijk zitten ook draaibruggen.)

Rond 5 uur was ik in Franeker. Na een bezoekje aan de vrijwel onvindbare VVV kwam ik in een een pensionnetje dat gunstig lag en een redelijke prijs had. Ook Franeker had ik wel eens bezocht en toen had ik het planetarische radarwerk van Eise Eisinga bewonderd. Vandaag hoefde dat niet. Het museum was al gesloten. Echt behoefte had ik er niet aan. Na douchen werd het dus een flinke stadswandeling, waarbij ik een gratis museumpje trof. En uiteindelijk werd het eten bij een Italiaan. Ik had al maanden geen pizza meer gehad en ging voor de Vesuvius de luxe. Dus met extra blusbier.

Ik keek er van op dat ik na 121 km geen last van kramp of andere ongemakken had, maar ik was rond een uur of 9 wel flink gaar. Dat werd dus zappen op bed. Waarbij mijn zapper deze keer op de Vlaamse VRT bleef hangen. Sinds ik geen kabel meer heb kijk ik vrijwel geen VRT meer. En onterecht, want ze hebben daar aardige kwissen, zoals deze avond de Canvas Crack. Om de presentator moet ik altijd lachen en de interessante vragen weet ik meestal voor de helft te beantwoorden. Dus redelijk ontspannend, net wat ik nodig had. Een van de vragen ging nota bene over Fryslân. Over het kerkje met de mummies. Daar had ik wel eerder van gehoord, maar waar het precies was en dat het om de Labadisten ging, wist ik niet. Ik verstond ook niet goed om welke plaatsnaam het ging, iets met ‘Wie’ beginnend. Maakt ook niet echt uit. De kans dat het op mijn route zou liggen leek me uiterst klein. En ja, ik had een soort route in het hoofd. De volgende dag wilde ik naar Havelte.

Landkaartje | Vervolg

Advertentie

Geplaatst op 2012-01-20, in Brugmatig, Zwerfmatig-11 en getagd als , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 9 reacties.

 1. Ik had duidelijk geen idee van afstanden….
  Wieringen is een leuke plaats, mijn vader fietste er graag. Zelf ben ik nooit geweest.

 2. Gejaagd door de wind naar Wie > Wieuwerd (!) was het dus in Fryslân. Prachtige reportage Ximaar, maar reed je fiets zo snel dat je niet FF hulde hebt gebracht aan Het Monument van architect Dudok, alwaar ook het schitterende gebogen beeld van een jeugdige Steenzetter te bewonderen valt?
  Ikzelf ben geboren bij Jorwerd, ver voordat ‘God daar verdween’ toen Geert Mak verscheen en later verhuisden we naar Easterlittens, waar Wieuwerd vlkabij ligt met zijn/haar* spontane mummies.De zeer onderlegde Anna Maria van Schuurman, één van de eerste ‘femmes savantes’ sloot zich daar bij de Labadisten van Jean de Labadie aan, die als ik het nog goed weet, uit Frankrijk was gevlucht en als ‘dwars figuur’ zich aanvankelijk zeer op zijn plek voelde tussen die ‘dwerse Friezen’.
  Wat zijn je indrukken van de Fryske taal en van het landschap, behalve dat het verrassend veel lijkt op dat van West-Friesland, maar dan met minder bomen?
  Ik wens je veel wind mee, want als wij van onze dorpen naar de middelbare scholen in Ljouwert (Leeuwarden) fietsten, hadden we voor mijn gevoel meestal ‘smorgens wind tegen en op de terugweg ‘smiddags wederom…

  Tige by tige ( Fries voor alle goeds)

  Hedzer

  *virtueel doorstrepen wat niet wordt verlangd.

 3. Goh, als je kijkt naar de afstand die ik gemist heb ben ik er bekaaid vanaf gekomen deze reis met maar 1 punt…

 4. @Sjoerd: Je had idd stevige concurrentie deze keer. En dan heeft Hedzer niet eens meegedaan en kwam Margo ook niet met een gok. Het zal me niet verwonderen als je met zo’n afstand bij volgende gokrondes gewoon het dichtste bij kan zijn. Maar dat weet je ook van vorige keren.

 5. @Bertie: Wieringen is circa 1/3de van Texel en zeker mooi om te bezoeken. Ik kwam daar ook wat Duitse fietstouristen tegen die het nieuwe standaardpadje langs de zuidkant namen. Qua natuur zeker mooi, maarje komt dan niet door de oude dorpjes die zeker aan te raden zijn. Ten zuidoosten ligt aansluitend het Robbenoordbos in de Wieringermeer. Daar is ook aardig te fietsen. Probleem is de bereikbaarheid van het geheel. De Wieringermeer zelf vind ik nix. Van Den Helder naar Wieringen raad ik mensen ook af. Dus als je al met de trein zou willen, dan wordt het iets van Anna Paulowna of Schagen en dat is een aardig afstandje. Met de auto is het via de A7 natuurlijk wel goed te doen.

 6. @Hedzer; Jammer dat je niet mee hebt gegokt. Kan nog altijd in de volgende rondes. (Ik denk dat het er een stuk of 6 worden) Je hebt maar 1 punt achterstand op Sjoerd opgelopen als je nu instapt. :-)

  Op de Afsluitdijk heb ik deze keer Breezanddijk wat beter bekeken. Wist nooit dat daar een permanente camping was. Dat monument had ik al eerder gezien. Dit was ongeveer de 5de keer dat ik met de fiets over de Afsluitdijk ging.

  In Friesland zelf heb ik deze dag erg weinig Fries gehoord. Harlingen en Franeker spreken ze volgens mij ook minder fanaat Fries. Naast me in het restaurant zaten mensen die Nederlands met elkaar spraken en ook de B&B-houdster had niet echt een Fries accent. De mensen die ik vroeg naar de verstopte VVV hadden een licht Fries accent, maar spraken Nederlands omdat ik hen ook in het Nederlands aan sprak. En met een fiets met wat bagage zijn de mensen altijd erg behulpzaam, zeker op taalgebied.

  In die Belgische kwis werd ook melding gemaakt van een jaarlijkse bijeenkomst van die Labadisten. Ze hadden er een aardig itempje over met wat bewegende beelden. Wat dat betreft is het een soort tegenhanger van 2 voor 12 wat ook aan mini documentaires doet.

  Die bomen breekt Friesland wel op. Hier staan idd langs de meest landwegen en dijken aardig wat bomen. Je kan daarmee in de verte zien hoe een weg loopt. Tegen de wind helpen ze niet zo, zeker niet in de winter als ze kaal zijn.

  Friesland heb ik al vaker doorkruist. 1x dwarsdoor Afsluitdijk-Oslo. 1x Texel-Ameland-Harlingen-Bourtange. Een aantal keren via de Afsluitdijk en minstens zoveel keren met het pontje Enkhuizen-Stavoren. Workum, Sloten, Bolsward, Dokkum en dus ook Franeker vind ik leuke stadjes. Met de Bakkeveense bossen is ook niets mis. Maar het vastlopen in het merengebied staat me wel wat tegen.

  Door Jorwert ben ik nog nooit gekomen, wel door Hilaard. En volgens mij was dat voordat ik van Mak hoorde.

 7. Wat jammer nu. Ik heb op het laatst getwijfeld of ik het niet zou veranderen in Franeker, maar niet gedaan. Ik heb er nota bene een half jaar gewerkt. De foto is zo genomen dat ik net te veel twijfelde. Wieuwerd is beslist de moeite waard om een keer te gaan kijken.

 8. @Hanscke: Nagezocht, het is de links Turfkade met rechtsachter de Stadsherberg. Zo’n plaatje vertekend mooi, aan de andere kant van die boerderij en Stadsherberg loopt de N384 naar Leeuwarden. Voor mij een reden om even verder te zoeken naar een rustigere slaapplaats. Wat overigens prima gelukt is. Kon aan de andere kant van Franeker met het raam open slapen zonder enige verkeersgeluiden.

 9. Hmm wat leest dat aanstekelijk… Het ziet ernaar uit dat ik deze zomer zoveel vrije tijd heb dat ik ook weer eens een langere fietstocht kan gaan maken. Zou ik de roestige benen nog in beweging kunnen krijgen?

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: