Jan-21: 2 Naar Havelte

Bij het ontbijt was ik de enige, andere gasten betrof werklui en die waren al op pad. Het weer was wisselvallig. Havelte leek me aanvankelijk wel haalbaar. Ik wilde daar naartoe omdat ik eigenlijk op weg was naar Dedemsvaart. Havelte ligt op die route en ik had Havelte nog nooit bekeken. Waarbij ik me had laten vertellen dat het een aardig autentiek Drents dorpje is. Vanuit Franeker werd het dus richting zuidoost. De zijwind was nog steeds stevig, maar ik had er niet zoveel last van.

Na zo’n 15 km zag ik een plaatsnaam Wiuwert. Tja, dat zou dat plaatsje van die mummies kunnen zijn. Er doemde ook een kerk op, maar of dat nou die kerk van gisteravond was? Die leek me groter. Toch maar even kijken. De 100 meter weg om bij die kerk te komen heette de Labadistendijk. Kijk, dan kan het natuurlijk niet meer missen. Een aardig kerkje op een terp met wat grafstenen en op de deur een klein bordje dat je kon aanbellen voor een rondleiding. Dat kon alleen op bepaalde tijden en laat ik daar nu net op de juiste tijd zijn.

Dus moest ik wel aanbellen. Er gebeurde niets. Dan maar een rondje om de kerk lopen en weer verder. Aan het eind van het rondje kwam een vrouw op de fiets aan. Het werd me duidelijk dat zij de deur voor me zou openen, wat ook zo was. Ik kreeg dus een keurige 1-persoons rondleiding met aan het eind een bezoekje aan het vooronder, waar de geopende kisten met mummies te zien waren. En toen bedacht ik dat dat eerste mummies waren die ik ooit had gezien. En dat alleen maar door die kwis van gisteravond. Als die er niet over begonnen was, dan was ik op 100 meter van deze kerk rechtdoor gefietst zonder er ook maar te stoppen. Natuurlijk vertelde ik het de rondleidmevrouw en ze vond het een grappig voorval.

Het weer was dusdanig dat ik weer snel verder ging. Het werd donker en het dreigde een beetje. Dus fietsen zolang het droog is. Dat ging goed tot Jirnsum. Daar had ik een paar flinke druppels te pakken. Gelukkig was er een café met luifel waaronder mijn fiets mooi droog kon staan. Binnen ging ik aan de koffie met appeltaart en wachtte er de bui af. Die schoot niet op. Doorzetten deed het niet en ik kon ook moeilijk bepalen of het wat droger werd. Na zo’n driekwartier leek het me toch beter om verder te gaan. Het was een graadje kouder geworden en de regen was wel erg minimaal. Ongeveer 1 spetter per 5 minuten. Een paar kilometer verder was het in Akkrum volledig droog en dat bleef die dag ook zo.

Mijn ritje vervolgde ik door Aldeboarn, wat ik ook van een eerdere fietstoch kende. Gorredijk had ik toen rechts laten liggen en nu ging ik er dwars door. Net als Oldeberkoop, Noordwolde en Frederiksoord niet erg bezienswaardig. Behalve een zandsculptuur in Oldeberkoop. Maar het was inmiddels lekker fietsweer en het gaat me grotendeels ook om het fietsen en daarmee wat afvallen.

Havelte was een typisch Drents dorpje met veel rieten kappen en wat laantjes. Er waren hotels en pensions en een grote legerplaats. Achteraf was het plaatsje daar om bekend en wat ik in mijn hoofd had schijnt Orvelte te heten. Althans dat vertelde de man van een pensionhoudster. Hij kwam net thuis en ik zou wel bij hen kunnen overnachten, maar dan moest ik een uur op zijn vrouw wachten die dat regelt. En als ik in Havelte had overnacht, dan was dat bij hen geweest. Maar in plaats van een uur wachten kon ik net zo goed nog een uurtje door fietsen. Balkbrug leek me niet zo ver en ligt heel handig voor mijn bezoek aan Demdemsvaart. En met de conditie viel het nog best mee en zo laat was het dus ook nog niet. Via Koekange stak ik bij De Wijk een riviertje over met een grappig kunstwerk. Achteraf blijkt dit een grensriviertje (de Reest) te zijn, tussen Drenthe en Overijssel.

In Balkbrug had het hotelletje een rustdag. Jammer want ik had er voorgaande keren goed geslapen. Nu leek me dat ook wel wat aangezien ik op kraamvisite in Dedemsvaart wilde. Mijn oomzegster en -ger hadden net een eerste kind gekregen. Waarbij de kersverse vader de zoon is van mijn ziekenhuiszuster. Kortom een goede reden om dit in de route op te nemen, zo kon ik mooi horen hoe het met mijn zus ging. En daarbij slaap ik liever niet bij hen. Ze hebben wel de ruimte en zijn erg gastvrij, maar ik gun ze ook hun privacy.

Dat liep dus wat anders door het gesloten hotelletje. Daarbij was het inmiddels al wat later, ik had me wat in de afstand verkeken. Dan toch maar direct naar Dedemsvaart en daar onverwacht met de deur in huis vallen. De verse moeder heeft altijd in deze omgeving gewoond en zij zou me wel een ander hotelletje of pensionnetje kunnen aanraden. Maar daar kwam niets van in, het werd dus bij hen overnachten met boerenkoolstampot.

Mijn achteroomzegger zag er goed uit en had duidelijke familietrekken van zijn vader en grootvader. Alles ook lekker gezond. Met mijn zus ging het ook redelijk. In de laatste 2 dagen was niets vreemds gebeurd.

Deze woensdag 14 september 2011 had ik 137km gefietst. Dat deed ik op de knooppuntborden en de stand van de zon/wind. Een kaart van Nederland of het gebied had ik niet bij me. Wel een Duitse autokaart, waar Nederland in hoofdlijnen op staat. Die kaart is net als de dag er voor en er na in m’n tas gebleven.

Begin | Landkaartje | Vervolg

Geplaatst op 2012-01-21, in Kunstmatig, Zwerfmatig-11 en getagd als , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 8 reacties.

 1. Wat is dat gebouw in Akkrum? Een kasteel is het niet, maar als sociale woningbouw ziet het er ook niet uit. Wat op het torentje staat kan ik net niet lezen.

 2. @Emigrant: Er staat in de halve cirkel: Coopersburg en daaronder A.D.1900. Ik dacht toen dat het een soort hofje of verzorgingshuis was van/uit een voormalige coöperatie. Ik nam hem op de foto omdat het daar alweer mooi weer werd en er zo’n mooie symmetrie in zat in en klein dorpje waar je zoiets niet verwacht. Ben even aan het googlen geslagen en zie dat ik maar voor een beetje gelijk heb. Cooper is de Amerikaanse vertaling van Kuiper, de weldoener die verantwoordelijk is voor dit hofje. http://www.architectuurgids.nl/project/list_projects_of_typeofbuilding/typ_id/7/prj_id/96

 3. Ik lees hier plaatsnamen waar ik nog nooit van heb gehoord. Leuk dat vrouwtje op het dak bij dat café

 4. @Sjoerd: Alderboarn is een leuk dorpje met scheve kerk, waar ik een jaar of 5 terug ook door ben gefietst. Toen stond die fietsoma er ook al. Het is zeker bezoekenswaardig en ik zag dat er een zaak is met klassieke auto’s.

 5. Toch een hofje, daar in Akkrum. Wel een luxe-hofje dan! Ik zou er zo in willen, als bejaarde. Zo klein zijn die woningen toch niet? Er kunnen geweldig veel geraniums in die erker. Alleen als de ‘ouden van dagen en zieken’ op zolder willen komen zal ze dat niet allemaal meer lukken.

 6. @Emigrant: In streetview is het gebouw goed te bewonderen, je kunt er dan ook de achtertuin zien en zien dat al die huisjes toch wel rollator-onvriendelijk zijn. Zij hebben overigens eenzelfde foto gemaakt als ik, maar dan beter omdat ze mooier weer hadden en een hogere camerapositie. (Vraag me af waarom ik nog foto’s onderweg maak.)

  Aan de andere kant heeft Akkrum goede voorzieningen. Heeft een station aan de lijn Leeuwarden-Zwolle, ligt aan een grote autoweg en hoofdvaarwegen, waardoor er veel restaurant zijn. Er is een zupermarkt en zelfs een huisartsenpost. Denk alleen dat er geen Uni is. :-)

 7. Leuk dat verhaal over Wiewerd, ben er ooit eens speciaal voor die mummies heengegaan.
  De mummies in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden zijn wel spectaculairder. Dat museum bezit overigens ook een goudschat, ooit in Wiewerd gevonden.

 8. @Selma: Ik had wel een paar keer iets gezien hierover, maar de laatste keer was zeker 20 jaar geleden. Zonder die kwis was ik niet op het idee gekomen dat dit de plek zou kunnen zijn. Ik was er dan ook langsgefiets over het fietspad langs de rustige grote weg, gewoon omdat ik nog maar 15 km op de fiets zat en het dorpje er verder niet aantrekkelijk uitzag.

  Ik gebruik in het verhaal de plaatsnamen zoals ze daar op de borden staan. De meeste landelijke gemeentes hebben gekozen voor het Fries zoals Wiuwert (Wieuwerd) en Jirnsum (Irnsum). De steden hebben vaak gekozen voor de Nederlandse namen als Harlingen (Harns) en Franeker (Frjentsjer).

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: