Jan-28: 4 Kermis

In Meppen begon de dag goed met mijn eerste ontbijtbuffet. Gelukkig lag er ook van dat stevige grauwe brood. Ik vind dat smakelijker dan die harde kaiserkadetjes. Ook leuk trouwens dat ik dat soort schijven nu 4 maanden later hier gewoon in de supermarkt kan kopen, wordt gebakken in Avenhorn (ligt 17km ten oosten van Alkmaar). Trouwens lekker zonnig maar met 18 graden een beetje kouder. Kwam omdat de wind die dag uit het oosten kwam.

In de hotelkamer had ik wat toeristische foldertjes bekeken. Eigenlijk fietste ik gewoon in Drente-oost. De doorlopende ja-knikkers had ik al genoemd en hier lagen ook allemaal veengebieden die omgezet zijn in natuurgebieden. Maar het meest Drentse, de Hunebedden, zijn ook in dit deel van Duitsland te vinden. Er was er zelfs 1 in de gemeente Meppen. Ik ging daar niet echt naar opzoek. Maar toen ik net buiten de stad een mooi fietspad zag, voorzien van grote zwerfkeien bij de kruisingen, dacht ik; ‘laat ik dat pad maar eens nemen, je weet maar nooit’. Het was een mooi fietspad dat niet bij een weg hoorde en misschien is het ooit een spoorlijntje geweest. Na een paar kilometer hield het op een in soort bungalowwijkje.

Een hondenuitlaatster hielp me uit de droom. Er was maar 1 in- en uitgang, dat gold voor de auto’s en ook voor de fietsers. Ik kon dus weer mooi terug. Deze keer nam ik het auto-asfalt, wat ook goed fietste en me weer vrijwel op de plek bracht waar ik begonnen was. Vervolgens nam ik maar de saaie K-weg. Kreis-wegen zijn nooit echt druk en langs deze lag een goed fietspad. Hij ging min of meer door het Hasedal en zo kwam ik in Haselünne. Achteraf gezien had ik hun Hunebed een kilometer of 20 noordelijker moeten zoeken. Na Haselünne dwaalde ik over nog wat kleinere wegen verder en zo kwam ik in Quakenbrück.

Daar werd net de markt afgebroken en een draaimolen opgezet. Hier werd echt veel gefietst. Jong en oud en op gewone dames- en herenfietsen. Het was er redelijk autoluw in het centrum en dat wierp duidelijk z’n vruchten af. Links bij het poortje was een bakkertje met koffie en daar zat ik heerlijk in het zonnetje naar de draaimolenopbouwers te kijken. Het waren er 2 die vakkundig een rechthoekige wagen ombouwde tot een ronde draaimolen. Over kwam iets uit en werd daarna ik elkaar gehaakt. Heel wat anders dan het reuzenrad dat ik voor mijn vakantie had bewonderd. Bij dat reuzenrad waren zo’n 15 mensen bezig, die alles op 6 vrachtwagens van 28 meter afvoerden. Bijelkaar 400 ton aan lading. Daar moet ik nog altijd wat foto’s van plaatsen.

In Dinklage (DIN-klagers?) kwam ik deze keer het eerste designdexel tegen. Moest natuurlijk op de foto. De natuur, die nog immer op Drente leek, was prima om in te fietsen maar fotowaardig vond ik het niet. Via Lohne kwam ik in Diepholz. Ik had er toen 102 km opzitten en wist dat Diepholz een kreisstad is aan de hoofdlijn Hamburg-Bremen-Osnabrück. Daarmee voldeed het helemaal aan mijn wens om er te overnachten. Alleen was er kermis. Kan gebeuren.

Op de deur van een klein hotel bij het station hing dan ook een briefje dat de bar en het restaurant wegens de kermis niet open was. Maar hotelgasten konden er wel terecht, die moesten aanbellen. Duidelijk een eenvoudig familiehotelletje met grote krakende trappen. Ik vond de kamer okay en heb na het douchen eerst bij een Griek in het centrum gegeten. Daar was het druk met allemaal mensen die van en naar de ‘kermis’ liepen.

Die heb ik dus ook maar eens bekeken. Tegen het centrum was een soort groot weiland/parkeerterrein, waarop een kermis was zoals wij die kennen. En voor zo’n klein stadje een behoorlijke kermis met reuzenrad en diverse zweef- en andere misselijkmakende dingen. Het verschil zat er in dat het ook een soort landbouwweek was met allemaal marktkramen die van alles verkochten als paardenzadels, houtsnijwerk en DVD’s. En het geheel werd gecompleteerd met een 30-tal biertenten annex currywurstanlagen. Nu snapte ik waar de barman van het hotelletje zat. Alles lekker makkelijk bijelkaar. En het was er behoorlijk druk. Een groot deel daarvan zal wel uit de regio gekomen zijn.

Het leukste was echter dat ik er iets typisch Nederlands zag, maar wel van een Duitser. Het was een groot draaiorgel, op een vrachtwagen. In Nedeland zou je dit zelfs een concertorgel noemen. Speelde netjes elk half uur een repertoir. En toen bedacht ik dat dit het eerste draaiorgel was, dat ik ooit (na zo’n 18.000 fietskilometers en zo’n 180 overnachtingen) in Duitsland heb gezien. Onderweg was het af en toe wat saai, maar hier zeker niet.

Begin | Landkaartje | Vervolg

Geplaatst op 2012-01-28, in Dexelmatig, Zwerfmatig-11 en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 10 reacties.

 1. Leuk dat jij ook op putdeksel let.
  Ik heb een grote verzameling foto’s, uit binnen- en buitenland.
  Ook tussen de pré-design-deksels zitten juweeltjes van kunstzinnigheid.

 2. Met mijn complimeneten voor je fraaie stukken heb ik een kermis-vraagje Xinix:
  Naast de draaimolen, heb je de zweefmolen. Meestal wordt tegen het einde van de middag de draaimolen (kinderen) omgebouwd tot zweefmolen. voor volwassenen. Toen ik een keer langs de zweefmolen in Ilpendam kwam. dacht ik als Fries: ‘Ha, FF lekker zweven, kocht een kaartje en zette me in het bakje af. Dat kwam me op een reprimande te staan van de beheerder met de opmerking: ‘U komt zeker uit Friesland? Hier gaat afzetten, laat staan opduwen niet. Hier is de lol dat je andermans bakje zolang mogelijk vast probeert te houden.’
  Toen pas realiseerde ik me dat de bakjes ook veel dichter op elkaar zaten en dat mijn afzetten gevaar voor anderen kon opleveren.
  In Fryslân was mijn Heit (vader) als veehouder met de kermis altijd op puntschoenen ipv klompen en iedere kermis versleet hij een paar door zich met die punten af te zetten. Ik heb die zweefwoede van hem geërfd en het mooiste was tot bijna boven het dak van de zweefmolen te komen.
  In Holland kun je enkel op de langs de grote steden reizende ‘Parade’ op z’n Fries zweven,
  waar ik een enkele keer dankbaar gebruik van heb gemaakt.

  Mijn vraag aan jou en eventueel anderen is: Is dat (slome) bakje vasthouden een Hollands gebruik of is dat buiten Friesland meer het geval?

  Een andere vraag: Zijn mijn stukken niet te lang, want het is uiteindelijk jouw blog en ik die niet meer zelf blogt, wil jou natuurlijk niet overrulen…

 3. Wat een geweldig leuk cultureel inkijkje geef je Hedzer,
  nooit geweten!
  Dank je wel

 4. @Hedzer: Over de lengte van je bijdrages ga ik niet klagen. Zelf heb ik dat gevoel ook regelmatig als ik bij anderen behoorlijk lange reacties plaats. Soms denk ik wel eens; ‘Was een mooi bericht geweest voor op m’n eigen blog’. Je hebt ook mensen die zoiets verdelen over 3 korte reacties. Dus evenveel text. (En misschien moet je toch weer gaan bloggen. :-)

  Van zweefmolen heb ik weinig verstand, hopelijk is er iemand anders die hier meer over kan vertellen. Op de kermis in Alkmaar hadden we een zweef die zo hoog (60m) en snel ging dat het je niet lukt om iets vast te houden of af te zetten. Zelf heb ik flinke hoogtevrees, vandaar weinig tot geen ervaring.

  Wat hierboven werd opgezet was een echte kinderdraaimolen, die waarschijnlijk niet bij een kermis hoorde. Het was zo’n plateau waarop kinderen in brandweerautootjes en donaldducken rondjes rijden.

 5. @Selma: Ik heb een flinke serie in de categorie dexelmatig. Helaas is daar niets meer van te zien. Als die foto’s moet ik nog eens terugladen na de crash van webminlog. Dat is niet alleen bewerkelijk, maar een deel gaat ook niet meer werken. Ik had wat foto’s die zich aanpasten als je er met een muis overging. Worpress.com en Webzonderminlog.nl laten die ‘onmouseover’-instructie helaas niet meer toe.

 6. Wist niet dat dat mocht in ’n zweefmole! In de speeltuin had je schommels met zo’n schuitje van metaal, twee zitplaatse. As je die zo hoog schommelde dat de schuit de bovenrand ramde, dat noemde we ‘bonke’.

 7. Heel mooi dat putdeksel… Orgelmuziek is aan mij niet besteed.

 8. Omdat dat bloggen over de Alkmaarse kermis nog wel even op zich zal laten wachten plaats ik hier even een paar linken.
  De Zweefmolen
  Overzicht
  Een van de 6 opleggers die het reuzenrad afvoerden.

 9. Het plaatsje Quakenbrück lijkt me heel gezellig. Over ruim een jaar hoop ik pensionado te zijn en dan wil ik graag doordeze streek een wandeltocht maken. Inderdaad, Drente en toch net iets anders. Niet spectaculair, maar alweer, net iets anders.

 10. Die putdeksel, een kunststukje op zich. Maar ik vind het echt ernstig dat je er een draaiorgel tegenkwam. Een drááiorgel, zo’n ding waar je voor gaat lopen en dan ook nog -ongewild- op de maat. Gruwel…
  Hedzer, geen probleem, zo hebben we twee logjes in één!

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: