Jan-31: Schijtziek

Nederland kent zo’n 1,7 miljoen hondenbezitters die 2,2 miljoen honden hebben. Dus zeg maar 10% van de Nederlanders heeft een of meer honden. In Alkmaar verwacht ik dat het ook 10% zal zijn. Als ik hier kilometers door de stad dwaal, dan tref ik maar zelden hondenpoep. Veel vaker zie ik een oudere vrouw of heer door de kniën gaan, nadat hun hond een behoefte heeft gedaan in een boomspiegel. Je ziet ze dan netjes met een zakje de drol grijpen en even verderop in een prullenbak deponeren. Ik neem mijn petje daarvoor af. Ik hou niet van honden, wat mij gelukkig deze dagelijkse exercitie bespaart.

Het gaat dus maar om 1% van de inwoners die overlast opleveren middels wildpoepende honden. En vaak is zelfs dat geen probleem, omdat een hond liever kiest voor de zijkant, in het gras of park. Midden op de weg en ook midden op het voetpad zitten ze niet graag hun ding te doen. Bij elkaar verklaart dat waarom ik zo weinig hondendrollen op de straat of trottoir tref. En zelfs op de wandelpaden door de Hout of op de Stadswal tref ik vrijwel nooit iets aan. Dat is wel eens anders geweest, maar zeker de laatste 5 jaar ervaar ik dit zo.

Ik word dan ook schijtziek van de mensen die dit opgeloste probleem nog immer willen oplossen. Die ene procent zal je nooit kunnen bekeren. Dat geldt ook voor de 20% die te hard door woonwijken rijdt, of de 10% die niets met rode verkeerslichten heeft. Ja, dat zijn hogere percentages en het betreft zaken die meer ongevallen opleveren. Want ook al ruimt 1% van de inwoners de zooi van hun hond niet op, dan wil dat nog niet zeggen dat er over elke drol zo’n 20 mensen onderuit gaan. Zeker omdat het grootste deel daarvan op plekken ligt waar niet gelopen word. Ik heb dan ook nooit zorgverzekeraars horen klagen dat er teveel ziekenhuisopnames zijn vanwege zwerfdrollen.

Waar Geert Henk en Ingrid heeft, heeft onze Victor Ben en Ina. Beide OPA*-figuren zitten zelfs in zijn stadsregering en vooral Ina maakt zich akelig druk over ‘de hondenpoep’. Er moet zelfs een poepzuiger aangeschaft worden als het aan haar ligt. Dat wordt dus honderden kilometers toeren met dat ding eer de ingebouwde poepzak eindelijk vol is. De banden (ik neem aan dat zo’n ding rijdt) zullen veel eerder versleten zijn dan het zuigmechanisme. Mogelijk levert dit apparaat ook meer ongevallen op dan de drollen die hij vangt. En hij zal wel weer**) lawaai maken.

Eigenlijk had ik dit onzinbericht gelaten voor wat het was, ware het niet dat ik de laatste dagen op 1 plek allemaal raambiljetjes zag:

Die hangen maar in 1 straatje, het Fnidsen. En zelfs maar op een zeer berperkt stukje daarvan. Waarschijnlijk woont hier Ina, Ben en/of mogelijk Victor. Ik vind het echter achtelijk ontsierend, wat een optische vervuiling. Het is een leuk smal straatje vernoemd naar Venetië, waar veel toeristen komen. Zeker 75% van wat hier loopt is toerist en die nemen meestal geen hond mee. Het zou ook stomtoevallig zijn, dat al die hondmeezeulende toeristen nu juist net die 100 meter van het Fnidsen uitkiezen om daar hun hond te laten lossen en het dan daar nog laten liggen ook.

Van mij mogen jullie aannemen dat er al jaren uitwerpselmatig niets te vinden is. De droldichtheid is er nagenoeg 0. Ik wandel er een paar keer per week door en mij is er nog nooit een drol opgevallen. Zie hier:

Maar voor wie is deze ontsierende boodschap dan bedoeld? Voor die 1 op de 300 langskomers, die daar mogelijk hun hond laten poepen? Denk toch niet dat je die ga bereiken. Beter is het om zo’n zeer sporadische onverlaat te fotograferen en geef dat dan door aan de stadstoezichthouders. Veel minder werk, veel meer effect en stukken goedkoper dan zo’n poepzuiger. Je valt er ook niet onnodig toeristen en mij mee lastig.


*) OPA staat voor Onafhankelijke Partij Alkmaar, die maar miniem van de PvdA verloor bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Voor Victor net geen Victorie. Het is een duidelijke dorpsbelangenpartij, en die laat in tegenstelling tot de PVV wel netjes leden toe en heeft her en der ook redelijke punten. Democartisch en politiekgezien is het dus zeker geen PVV.
**) Eerder blogde ik o.a. over de meeuwenmagafoon. Ook een product van dit soort lieden. Ik heb ‘m daarna een paar keer gehoord. Naast de meeuwen werden er ook de toeristen mee weggejaagd. Wat een pokkeherrie! Die meeuwen waren zo weer terug, de toeristen niet. Ik denk overigens dat ie in de afvalbak ligt. Na die paar keer heb ik hem gelukkig niet meer gehoord.

Advertentie

Geplaatst op 2012-01-31, in Alkmaar, Milieumatig en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 16 reacties.

 1. Het is een hobby van sommige mensen, om ergens tegen te ageren. Ze hadden eigenlijk liever politieagent geworden of minister president. Maar daar waren ze niet slim genoeg voor. Dus dan maar een actie committee tegen iets. Of iemand.

 2. Het probleem is niet opgelost, ook niet als maar een op de honderd rollen in het gras terecht komt. Iedereen die ooit een kind onder de hondenstront thuis kreeg, zal dat beamen. Het is niet alleen smerig, er zit ook van alles in dat je beter ver van je vandaan kunt houden. Opruimen dat spul! Je gooit je eigen stront toch ook niet op straat of in het gras. Natuurlijk niet, want dat vinden de mensen dan wel vies!

 3. @Nanos: Ik probeerde voor te rekenen wat het maximaal kon zijn. In de praktijk is het veel minder. Dwz de laatste dagen heb ik flink wat rondjes gelopen en goed gekeken. Op het gras was ook niets te vinden. Mensen rapen het daar ook op. Uiteindelijk vond ik er 1 in een boomspiegel, geen in het gras en 1 aan de kant van een weg. Maar die laatste viel moeilijk op te ruimen. Was geheel vlaai. Of het van een hond was weet ik niet. Zo ja dan had ie flink last van de kou.

  Op speelweides mogen hier geen honden komen. Dat is al jaren zo. En ik zie ze daar ook niet. Langs de Stadwal en in het park zijn wat losloopgebieden. Daar heb ik ook gekeken en niets gevonden.

  Ik kan niet over andere steden oordelen, maar mijn indruk is dat het hier behoorlijk goed gaat. Of dat door de stadswachten komt weet ik niet. Ik heb nog nooit gezien dat iemand door een stadswacht daarop werd aangesproken.

  Je hebt hier veel meer kans dat je vogelpoep op je hoofd krijgt.

 4. Wat een prachtig schoon straatje! Dat wordt vast iedere zaterdag gesopt. Het is een sieraad voor Alkmaar en heel Nederland. Zo ken ik mijn land weer.

  Poep zien waar het niet is is blijkbaar diep geworteld in de menselijke ziel. Vraag er Dr. Freud maar eens naar. Als kind ging ik altijd wandelen met mijn grootvader in Hilversum. Dat was eerst heel prettig, maar in zijn laatste jaren werd hij wat eigenaardig. Hij peurde met zijn wandelstok onder de terzijde geveegde hopen gevallen bladeren langs de weg, luid foeterend over de hondenpoep die daar volgens hem lag, maar die volledig onzichtbaar was.

 5. Vroeger zag je veel poep op de stoep in Amsterdam. Het centrum word zoiezo goed schoon gehouden in verband met het toerisme. In de buitenwijken gaat het beter als ik de wijk waar ik woon als gemiddeld mag nemen.

 6. @Emigrant: Misschien moet ik het wat expliciter in de text zetten. Op de onderste foto is het het raam rechts waar ik de bovenste foto heb genomen. Die briefjes lopen hoofdzakelijk aan de rechterkant raam-aan-raam door tot waar de voetgangers lopen. Daarvoor en daarna houdt het op en aan de bewoners aan de linkerkant hebben qua windowspostings ook beduidende minder last.

  Als ik een hond uitliet zou ik niet voor dit straatje kiezen. En ik zie er dan ook vrijwel geen honden, aangezien de meeste hondenuitlaters er ook zo over denken. Op zo’n 60 meter lopen links en rechts grachten parallel. Die hebben aan weerszijde autoluwe straten met bomen. En daar zie je dan ook vaker de hondenuitlaters. Trouwens ook niet veel. De meesten gaan naar de Stadswal, en vooral de parken.waar er hier flink wat van zijn binnen loopafstand. Langs die 2 grachten heb ik in de laatste dagen ook gelopen en ook daar geen biljetje te bekennen.

  Neem dus aan dat de onverlaat gewoon tegenover een van deze mensen woont. En dan denk ik: Doe niet zo kinderachtig en stap op die persoon af.

 7. @EJW: MIjn indruk is dat het zeker in West-Europa overal wat beter is geworden. Maar waarschijnlijk is het in dorpen wat beroerder als in steden. Maar eigenlijk weet ik er ook niet van dat ik daar de laatste 10 jaar in poep heb getrapt.

  Het zou ook wel eens kunnen zijn dat het in Alkmaar-Noord ook slechter is. Daar wonen meer economische vluchtelijken uit Amsterdam, die zich in het algemeen slechter tot niet aanpassen. Ze hebben meer honden en minder oog voor hun omgeving. Wandelend kom ik vooral in het centrum, zuid en west. Noord vind ik niet aantrekkelijk en is me wat te ver. Ik kom daar wel op de fiets, maar dan valt zoiets veel minder op.

 8. Nu je het zegt, je ziet ze inderdaad veel minder dan vroeger.

 9. volgens mij neemt ook het aantal grote honden snel af. De maatregelen werpen uiteindelijk toch hun vruchten af.

 10. Wat dacht je dan val ál die Burka’s? Tijd dat ze daar ook eens wetgeving voor maken, net als voor die drollen.

 11. @Mack: Die burka’s vind ik een prima oplossing. Volgens mij worden die gebruikt om daaronder de hond (ongezien) uit te laten. Vervolgens veegt de burka de straat schoon.
  Helaas wil dat systeem hier nog niet werken door een gebrek aan burka’s. Maar na lang daarover zeuren zal dat wel goedkomen. :-)

 12. Xi, je haalt me de woorden enzovoorts. Ik zag het voor me:-))
  Ook hier is de overlast op straat drastisch afgenomen maar alleen op de stoepen. In een paar grasveldjes en speelweidjes is het nog steeds een poepzooi omdat somige mensen zich blijvend a-sociaal opstellen.
  Misschien geeft de HID een goed advies?

 13. ’t Is anders wel een impuls voor de vaderlandse industrie, de aanschaf van zo’n poepzuiger. Want ze zouden toch wel een Philips nemen?

 14. @Emigrant: Die link had ik aanvankelijk ook gelegd, vooral omdat we een grote veegmachineproducent binnen de gemeente hebben. Maar ik kon nog geen directe link leggen tussen de OPA’s en Ravo. Het kan natuurlijk wel dat mevrouw Godrie flink wat Ravo-aandelen heeft ingeslagen. Die dingen en daarbij vooral de zuigmotors maken echter erg veel herrie. Dus als het zo gaat, dan zullen de aanwonenden liever zelf die laatste drol opsporen, dan dat dat apparaat daar uren mee bezig is.

 15. @Bertie: Toen ik er over schreef ging het me om de onzin van zo’n poepzuiger en het zeuren van mensen op een plek waar in mijn ervaring minder dan niets mee aan de hand is.

  Vervolgens ben ik eens beter gaan opletten en ook gisteren weer 6km gewandeld door buitenwijken en binnenstad en over plekken waar honden worden uitgelaten. Resultaat; weer geen drol te bekennen.

  En dat doet me denken dat opinie-onderzoekers zich hier eens mee bezig moeten houden, meten is immers weten. En ik denk dat er in het geheel niet gemeten wordt. Dus laat de club van M de Hond (what’s in a name) per gemeentes wat vierkante kilometers uitkammen en dan met een overzicht komen van de schoonste gemeente. Kunnen ze dat tegelijkertijd doen voor zwerfvuil, waar je ook nooit exacte getallen over ziet.

 16. We hebben hier een kinderspeelveldje vlakbij. Met speeltoestellen en voetbaldoelen. En hondestront…

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: