Feb-04: H2O8

Het fietsvakantieverhaal gaat waarschijnlijk morgen weer verder. Eerst even wat anders. De afgelopen dag sneeuwde het hier tussen 9 en 12 uur ’s ochtends. In die 3 uur viel 97 mm sneeuw. Erg makkelijk te meten op mijn vlakke tuintafeltje. Ik heb daar een doorzichtige lege jodenkoekenbus overheen geschoven en later de inhoud daarvan laten smelten. Van die 97 mm bleef maar 12 mm aan water over. Ofwel sneeuw is voor 88% lucht en de chemische formule lijkt mij bij benadering: H2O8.Het zag er hier mooi wit uit en niet veel later nam ik deze sneeuwpoppen-2-ling op de foto.

In de binnenstad waren toen al de speciale troepen druk bezig met het schoonmaken van de stoepen. Veel oranje hesjes, zonder Unoxmutsen. De gemeente had een paar jaar eerder bedacht dat voetgangersgebieden beter sneeuwvrij gemaakt moesten worden. Dat bedachten ze een maand nadat de sneeuw was gevallen. Later sneeuwde het niet meer, dus ik had er dan ook niets meer van verwacht. Nou, dat had ik dus mooi mis.

Veel fietsers hadden nergens last van, een aantal ouderen liep naast de fiets. Auto’s hadden duidelijk meer last. Snel gingen die niet. Landelijk was dat nog wat erger, met flink wat files. De treinen waren mogelijk nog meer van slag. Daarbij moest ik erg lachen om het Teletextbericht dat er ‘rond Utrecht’ geen treinen meer reden. En dan denk ik hebben ze dat ooit gedaan? En wie wil in zo’n trein zitten? Dus zocht ik maar even uit hoe dat moest en hoelang je met zo’n treinrondje om Utrecht bezig bent.

Hier de route:

En hier kan je zien dat het flink overstappen is en je 5 uur en 38 minuten bezig bent als alles op tijd rijdt:

Een halve maand terug had ik zo’n ‘prachtige’ zondagse overstap op Uitgeest. Volgens de dienstregeling moest ik uit de sprinter door Zaanstad nog 14 minuten wachten op de aansluitende ‘Intercity’ die via Alkmaar naar Hoorn gaat. (Die trein stopt op alle stations tussen Uitgeest en Hoorn en zou ik dus eerder een stoptrein dan een intercity noemen.) Het sneeuwde toen niet, maar het was wel snijdend koud. Ik hoorde een flink geloei en dat bleek een gasbrander te zijn, die daar een wissel verwarmde. Wat een herrie. En wordt dat gasverbruik van die 1000den wissels meegenomen in het totale energieverbruik van de spoorwegen?

Zelf heb ik het afgelopen kalenderjaar 792 m3 gas afgenomen, wat voor 96,5% ingezet is voor de verwarming van m’n huis. De overige 3,5% gebruikte ik voor roerbakken, douchen en de afwas. Ik had de indruk dat de wisselbrander te Uitgeest deze 792 kuub er in een uurtje doorjoeg. En wat blijkt; zoiets vertikt het met een beetje sneeuw. Dan waait zeker de vlam uit. En dan kan je zomaar niet meer rond Utrecht treinen vanwege een substantie die voor 88% uit lucht bestaat.

Toevoeging:
Tot het moment dat ik dit bericht componeerde was er een KNMI-sneeuwdekkaart, die aangaf dat er alleen een paar cm sneeuw lag in de kop van Noord-Holland en in Zuid-Limburg. Die kaart was van gisteren 18 uur, toen de sneeuwbui over de het westen en midden van Nederland flink wat overlast had bezorgd. Vandaag kwam een verse kaart, die wat beter klopte. Schijnbaar kost dat bijwerken aardig wat tijd. En of ie nu zo goed is is maar de vraag. Ik heb toch echt 9,7 cm gemeten op een plek die niet echt binnen de term stuifhoek valt. Van het bovenstaande tafeltje stuift eerder iets af dan er op. De geheel lege plek onder het tafeltje gaf aan dat de sneeuw hier vrijwel recht en zonder dwarrelen naar beneden kwam. Optimale meetcondities. Dus dat het KNMI hier 6 cm meldt is onbegrijpelijk. Of ze over heel Nederland de sneeuw geplet hebben alvorens de dikte te meten weet ik niet. De hoogste dikte op deze kaart is 13 cm op Terschelling. Ik heb trouwens de kleuren veranderd. Groen is geen sneeuw (te Almelo waar de verkeerslichten af en toe ook die kleur hebben) tot extra wit op Terschelling voor het meeste sneeuw.

en dan meteen nog maar een toevoeging over die 12% water en 88% lucht. Dat was zo onder de omstandigheden dat deze sneeuwbui viel, dus bij een graad of -8. Bij -2 denk ik dat de sneeuw minder luchtig zal zijn, mogelijk maar 60% lucht. Boven de 0 graden bevat de neerslag in elk geval 0% lucht en 100% water.

Advertentie

Geplaatst op 2012-02-04, in Alkmaar, Klimatig, OV-matig en getagd als , . Markeer de permalink als favoriet. 18 reacties.

 1. Hier in het zuiden van Limburg is voor de afwisseling helemaal niets gevallen gisteren. Volgens mij waren de wolken al leeg…

 2. by the way

  Jouw meting komt overeenmet mijn meting, op de brugleuning mat ik 10cm.
  de minium temperatuur van afgelopen nacht/ochtend was bij ons -16,1 ℃ op 4m hoogte.

 3. @Sjoerd: Dat komt mooi uit, want hier was tot gisteren maar 0,5 mm sneeuw (0,06mm water) gevallen.

  Ik zag deze bui op de buienradar voorbij komen. Gezien de dikte (kleur) en duur hadden we hier meer dan de oostkant van Noord-Holland. Schat dat er in Hoorn en Amsterdam iets van 6cm is gevallen. In Friesland was het nog wat minder en ten oosten van de lijn Zwolle-Luik is niets gevallen. Hij schoof van noord naar zuid. Dus ook Utrecht schat ik maar op 4 cm. De kans is groot dat er in Zuid-Holland tussen 10 en 15 cm is gevallen omdat de bui daar langer duurde. Het KNMI houdt een sneeuwkaart bij en die van gisteren geeft aan dat er niets gevallen is in de Randstad, schijnbaar wat misgegaan met de dataverwerking.

 4. @By the way: Hier bij een weerstation in de Lyceumbuurt werd het niet kouder dan 13,1. Dat zal vergelijkbaar zijn met waar ik woon. De dichtbebouwde stad (en de vele bomen) zorgen ervoor dat het hier minder afkoelt. Mogelijk werd het in de straatjes van de Binnenstad nog een graad minder koud.

 5. Op een gegeven moment mat ik 5 cm sneeuw. Daarna viel er weer wat, zo’n 7 cm schat ik ligt er. In Dordrecht dus.

 6. @Margo: Dat is duidelijk minder dan wat ik aan de vlekken op de buienradar had verwacht. Bij ons viel alles aansluitend in 1 bui. Het lijkt er dus op dat de bui verderop uit elkaar is getrokken, en dan valt er altijd minder. Met regen is dat ook zo.

  Ik vraag me dan wel af of er ergens de gemeldde 15 cm is gevallen, of dat dat gekomen is door opstuiven. Hier waaide het vrijwel niet, de sneeuw kwam recht naar beneden en stuifplekken zijn er niet. Dat maakt het meten een stuk eenvoudiger.

  Ik zag nog wat foto’s van Thérèse tussen Hoorn en Enkhuizen. Daarop is idde zo’n 5cm aan sneeuw te zien, de helft van wat hier in Alkmaar is gevallen.

 7. Ik heb er een foto bijgeplaatst van de meetmethode. In de koekbus is het plasje water te zien van wat er na het smelten van zo’n laag sneeuw overblijft. Gisteravond was het te laat en daarmee donker om zo’n foto te maken.

 8. Aardige meetmethode. Wat ’n kou, maar de Jordaan ziet ‘r wel sprookjesachtig uit.

 9. Ik weet niet hoe dik de sneeuwlaag hier (Oost-Brabant) was maar er viel meer dan we verwachtten. Centimetertje of vier. Een prachtig gezicht; de sneeuw is kurkdroog en ik heb nog geen sneeuwpoppen gezien.
  Nu vraag me af of ze de spoorwegen niet beter kunnen verruilen voor een paar antieke diligences; dat reist waarschijnlijk sneller.
  Of een ijszeilfiets, lijkt me ook wel wat. Kun jij er niet een ontwerpen Ximaar?:-)

 10. @Bertie: Het KNMI had nu eindelijk hun ‘sneeuwdekkaart’ bijgewerkt en die heb ik onder in het bericht geplaatst.

  En waarom op het ijs zeilen als dat gewoon op de weg kan. Laatst kwam ik een 3-wielfiets met zeil tegen. Ik was te laat voor een goede foto. (Zelf liep ik en ik had geen zin in hollen.)

 11. Leuk dat gereken!
  Zelf ben ik meer zo’n vaag type dat het fenomeen maar over zich heen laat komen, of het nu veel of weinig is…

 12. Frans[eslag]

  Hier klopt iets niet! Ximaar: als er slechts 12 % water=H2O overblijft van de sneeuw dan is die ene O dus 12% van de oorspronkelijke hoeveelheid sneeuw. Oorspronkelijk was er in de sneeuw dus 8,33 O (H2O8.3) Dat kan aangetoond worden want 12% van 8,33 is 1. (i.e.g.)(= hetgeen bewezen moest worden).
  Uit dit geheel zou kunnen volgen dat ik weer minder verstand heb van fietsen, en dat is ook zo, maar ja je kunt niet overal even goed in zijn. ;-)

 13. @Frans; Di e slag is u! Ik was zo dom om te denken dat ik het met 2 moest vermenigvuldigen wegens de H2, wat natuurlijk kant en klare onzin is. Ik heb het aangepast.

 14. Het beeld klopt helemaal, wij hebben inderdaad een gebroken dek, maar op weg naar mijn werk overschrijd ik de grens naar 4cm sneeuw. Mooi uitgerekend van wat er aan water overblijft van sneeuw.
  Wat gebruik jij weinig gas. Kun je daar een heel huis mee verwarmen of leef je zo spartaans dat er maar één kamer warm mag zijn?

 15. @Hanscke: Mijn benedenwoning is ongeveer 1 grote kamer (11 x 5 m). De laatste jaren heb ik daar een slaaphoek in aangezien de uitgebouwde slaapkamer mij te krap was en die vrat warmte door een plat dak erboven. In de kamer raak nog steeds warmte kwijt door het houten plafond, maar dat scheelt mijn bovenbuurman dan weer wat stookkosten.

  In de stad is het hoe dan ook een paar graden minder koud en 2011 was een behoorlijk warm jaar. Als dit zo in 2012 door gaat, dan gaat me dat zeker meer aan gas kosten. Dit zijn trouwens wel de dagen dat een graadje lager erg veel uitmaakt op het verbruik. Overdag is het bij mij 18,5 en ’s nachts en als ik op pad ben is het 14,5. Lager kan niet, want dan krijg ik last met mijn vriezer die dan niet meer genoeg vriest.

 16. 18,5??!! Brrrrrrrrr!!!

 17. @Margo: Maar ik heb een trui aan en zit doorgaans op bed. Verder helpen warme pantoffels ook erg goed. Het voordeel is als ik naar buiten ga. Daar valt het best mee door een kleiner temperatuurverschil vergeleken met een woning die op 23 graden staat.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: