Feb-08: Maan Maakt Flinke Fout

Is jullie opgevallen dat de maan zo rond vandaag behoorlijk de fout in gaat? Volgens mij moet dat het geval zijn. Niet dat ik de hele tijd naar de maan staar. Het komt door die 11-stedenfiguren. Een aantal kopstukken en wat lagere rompstukken spraken voor de camera texten uit als: ‘Eerst krijgen we volle maan en dan gaan we kijken wat de maan gaat doen.’

Dan denk ik hoezo? Blijft die niet gewoon zijn maandelijkse rondjes draaien? Kan ie dat zomaar wijzigen en worden het vierkantjes, stopt ie of gaat ie zelfs achteruit? In de laatste 7.000 jaar dat de mensheid maankalenders maakt, was de maan altijd redelijk voorspel- en betrouwbaar. Vreemde voorvallen zijn op dat gebied nooit gerapporteerd. Maar nu de 11-stedentocht niet doorgaat moet het wel zo zijn dat de maan iets anders gedaan heeft of gaat doen dan de kop- en andere stukken hadden gehoopt. Vanavond kreeg Erben W het verlossende woord; de 11-stedentocht is voorlopig naar de maan.

Advertentie

Geplaatst op 2012-02-08, in Klimatig, RTV-matig en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 21 reacties.

  1. Ik kan alleen maar zeggen dat ik het jammer vind…

  2. Ja, ik vind het ook jammer… Kunnen die ijsmeesters niet een beetje gaan lijnen, of eh, een 11stedentocht-light organiseren (hoe ze dat ook zouden kunnen interpreteren, kortere route, minder mensen, alleen slanke mensen etc etc :-))

  3. @Jolie en Sjoerd: Ik vind het vooral sneu voor Erben. Werd moe van de emo-TV en heb DWDD de nek omgedraaid.

    De organisatie houdt star vast aan 16.000 deelnemers. Bij minder volstaat ook minder dik ijs. Zouden ze dus variabel kunnen maken. Probleem is dan weer wie niet mee mogen doen.

  4. De volle maan zou volgens Bartlehiempjes kunnen bepalen uit welke richting de wind gaat waaien. Veel is onzeker maar wat zeker is: de maan waaide de wind de verkeerde kant op.

  5. Zodra de Grote Tocht in zicht komt worden veel Friezen -en andere Nederlanders- ’n beetje maanziek, wist je dat niet?
    Bij de tegenvaller van afgelasting komt dan het voordeel dat ze weer herstellen:-)

  6. Volgens mij heeft het niets met de maan te maken… eerder met sneeuw en ijs of de elfstedentocht gereden gaat worden… al heb ik zelf het gevoel dat het een hoop woorden zijn elke avond weer, voor iets wat pas over een jaar of 8 een kans maakt…

  7. Ik vind de Elfstedentocht op zich wel een mooi iets, herinner me nog die uit 1963 (was toen acht jaar oud), en heb met plezier tijdens mijn zwangerschapsverlof gekeken naar die van 1985, lekker lui liggend op wat kussens.
    Maar de media-hype de afgelopen dagen, daar kreeg ik werkelijk schoon genoeg van.
    Jammer voor de mensen die hem graag hadden willen rijden, dat het niet doorgaat.
    Maar alle andere nieuws verdween helemaal naar de achtergrond, of zelfs in het niets.
    En dat vind ik zwaar overdreven.
    De maan was overigens prachtig, de afgelopen avonden, heb ervan genoten om hem te zien.

  8. Als min of meer maanziek
    weet ik dat afnemende
    maan afnemend ijs KAN
    inhouden, maar het hoeft
    dus beslist niet…

    @Ximaar Die emo-TV van
    DWDD de nek omgedraaid?
    In tijden geen komischer duo
    gezien dan Wennemars &
    Hulzebos, toch?

    Ik erger me meer aan dat gebel
    met man in Fryslân die weer
    eens meldt dat de eenden die
    nacht niet gekwaakt hebben;
    De nek omgedraaid?

    Ik gok op volgende week vrijdag
    voor een second chance…

    Hasta la vista!

  9. @Hedzer: Voor mij ging het de laatste keer verder dan komisch. Hulzebosch hield zich goed en realtiveerde er nog lust ig op los, maar Wennemars was zo verslagen dat ik plaatsvervangende schaamte voor de presentator kreeg. Ze zag hem denken: ‘Wat moet ik met die jongen aan?’ En dan denk ik ga lekker door met so(a)ppen ik kijk wel wat anders.

  10. In het algemeen was het probleem dat ik er mee had, dat de maan gewoon doet wat ie moet doen en je hoeft van de maan geen vreemde fratsen te verwachten zoals werd gesuggereerd. Ik weet ook best dat de positie van de maan erg veel zo niet de meeste invloed heeft op het weer. Niet omdat ie vol is of niet, maar afhankelijk van de positie heeft ie invloed op de aantrekkingskracht van de aarde waardoor hoge en lager drukgebieden ontstaan. Het draaien van de aarde zelf maakt in combinatie daarmee de draaiende windrichtingen. Allemaal erg voorspelbaar.

    Wat hier waarschijnlijk mis is gegaan is dat een weerman als Piet Paulusma een keer zo’n kreet heeft gebezigd en dat de rest hem onnadenkend napraat alsof de maan een keuze heeft iets anders te doen.

    De juiste text was nmm dan ook geweest: We wachten eerst volle maan af en dan kijken we hoe het weer verder uitpakt.

  11. @Aline: De kans was deze keer behoorlijk groot, wat opvallend is. Normaal zit er iets van 11,2 jaar tussen de 11-stedentochten omdat de zon per 11,2 jaar een cyclus heeft van meer en minder activiteit. Vandaar 1963 (1975) 1986 1997 (2008) 2019?
    2012 hoort duidelijk niet in dat rijtje thuis. Zie hier de (onderste) grafiek met zonneactiviteit. http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:800px-Sunspot_butterfly_with_graph.gif
    De 11-stedentocht maakt het meeste kans in de dalen van die grafiek. Niet dat dat 100% opgaat, er zijn meer weersinvloeden van belang.

  12. Sorry, Ximaar, mogelijk heb ik iets gemist, omdat ik in verwarring tussen DWDD met dan weer FF een Jakhals en dan weer rechtstreeks Journaal uiteindelijk bij Het Journaal ben blijven steken, dat tot ergernis van mijn gade óók 18 à 20 minuten maar doorging over de Elfstedentocht. Ik vind het vreselijk als mensen publiekelijk afgezeken worden, maar soms vragen ze er ook om als Bekende Nederlander en Hulzebosch is zonder meer een komisch talent!

    De maan heeft trouwens meer invloed dan alleen eb & vloed: Voorbeelden zijn het paringsgedrag van vissen in de oceanen, dat rond Volle maan tot een hoogtepunt komt. Ook bij dieren en mensen komt het vaker dan gemiddeld tot een piek blijkens stukken, die ik wel eens in het wetenschapskatern van de NRC heb gelezen of in verantwoorde documentaires heb gezien.

    Bovendien heet een ‘gek’ in het Engels niet voor nix lunatic

  13. @Hedzer: Hier de uitzending en dan moet je ongeveer het stukje bekijken tussen de 30ste en 40ste minuut. Erben W werd niet afgezeken, maar had met deze uitspraak totaal geen rekening gehouden. Daar heeft ie vaker last van, dat hoort bij zijn karakter.

  14. by the way

    DWDD en dergelijke programma’s heb niet gezien, je kon op je klompen aan voelen dat de tocht niet door zou gaan, volle maan of niet. Al die mensen die teleurgesteld zijn hebben zich gek laten maken door de media.Voor een elfstedentocht had het nog een week moeten vriezen met matige tot strenge vorst.

  15. @by the way: ik denk ook dat al lang duidelijk was dat het niet genoeg zou vriezen, en dat veel mensen zich gek hebben laten maken door de media.

  16. @By the way: de uitzendig staat aanklikbaar een ractie boven je. Kan ik echt aanraden.

    Het geeft je ook volledig gelijk dat mensen zicht laten gekmaken of in dit geval zelfs zichzelf gekmaken.

  17. Nou, Ximaar, met dank voor je link, heb ik de uitzending zojuist nog twee x gezien en ben ik oprecht blij dat Wennemars NIET werd afgezeken, maar juist WIJS was door te stellen dat ze daar in DWDD met z’n allen in een soort gekkenhuis zaten.

    Het was emo-TV maar wel het soort TV dat je bijblijft met een nep-dominee Gremdaat die alleen in Nederland tot een soort nationale figuur kon uitgroeien..

    Ook heb ik Hulzebosch nu zeer verdienstelijk zien en horen zingen.

    Tige by Tige, oftewel Fries voor Alle Goeds,

    Hedzer

  18. Dat de maan invloed op het weer lees ik hier met veel verbazing. In het kader van mijn paragliding-opleiding hebben we ook weerkunde behandeld en daar werd niets over de maan gezegd. Een kleine zoekopdracht leert: de invloed van de maan op het weer hoort thuis in het rijk de fabelen:
    http://sciencev1.orf.at/science/ays/134767
    http://dermond.at/mondphasen.html#Wetter

    Maar het klinkt natuurlijk leuk en interessant, net als de horoscoop.

  19. @Bob: Dan stel ik deze er even tegenover, http://nl.wikipedia.org/wiki/Getijde_(waterbeweging) en die wordt niet ontkracht door jouw linken.

    Ik schrijf ook vaak dat volle maan en dergelijke onzin is, het gaat om de positie van de maan die invloed heeft op de zwaartekracht. Veel meer dan de zon omdat de maan dichterbij staat. Eb en vloed worden hoofdzakelijk door de maan veroorzaakt. Maar daarmee ontaan er ook luchtdrukverschillen en wil de lucht van hoge druk richting lage druk. Daarmee heeft de maan invloed op de wind. In de winter staat de maan boven het noordelijk halfrond en heeft ie hier meer invloed dan in de zomer als ie boven het zuidelijk halfrond is.

    Maar die invloeden zijn allemaal erg voorspelbaar en heeft weinig met het beschijnen van de maan door de zon te maken. Door al die krachten ontstaan er wolken die bijvoorbeeld de invloed van de zon (het verdampen van water rond de evenaar) kunnen beperken. Samen met de draaiing van de aarder krijg je een soort geslinger in de lucht waar je de 28-daagse cyclus van de maan in kan herkennen. Voor detailweer als een dag vooruit is die herkenning daar alle andere inlvoeden veel minder duidelijk en vaak herken je de invloed van de maan daar in het geheel niet in.

    De horoscopen hebben allemaal 1 grote denkfout, en dat is dat zij van 12 periodes in een jaar uitgaan. Ze moeten echter 12,6 periodes nemen, want zo vaak draait de maan om de aarde. En de maan heeft ook door de luchtdruk aantrekkingskracht/invloed op ons gedrag. Bioritme komt veel dichter in de buurt van die 12,6x en daar wordt veel meer belang aan gehecht.

    En dat is eenvoudig uit te leggen met kinderen. Veel ouders zeiden vroeger, mijn kinderen zijn zo uitheinig, we krijgen storm. Tegenwoordig zeggen ouders mijn kinderen zijn zo druk ze hebben ADHD. Toch hadden die ouders van vroeger gelijk. En als je goed oplet, dan is de tijd tussen kinderen druk en opnieuw kinderen druk gemiddeld zo’n dag of 28. Tussen grote storm en grote strorm zal dat over een langere periode ook iets van 28 dagen zijn. Ga ik eens uitzoeken.

    Bij een buurman die MS had zag ik hetzelfde effect. Hij was een paar dagen per 28 dagen compleet van slag. Kon niets en kwam z’n bed niet meer uit. 14 dagen later was er juist heel weinig met hem aan de hand. Zonder dat ie dat wist heb ik het eens bijgehouden en kwam ik idd op 28 dagen. Ik weet dat dus wel degelijk aan de maan.

  20. Maanziek zijn bestaat dus….

  21. De elfstedentocht naar de maan?
    Is daar voldoende ijs dan?

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: