Feb-19: Schermer Stoelendans

Gemeentelijke herindelingen vind je overal en steekt steeds weer de kop op. In Noord-Holland is daar een reden voor wegens afwezigheid van echte regio’s. Zelf ben ik meer voor het maken van een goede regionale tussenlaag, die taken van de provincie en de gemeentes overneemt. Van zo’n regio heeft Noord-Holland er maar 1 en die betreft ‘Groot Amsterdam’ inclussief Amstelveen, Zaanstad en Purmerend. De Provincie heeft daadwerkelijk taken overgedragen en volgens mij is dat prima gezien de onkunde/amateurisme van ons provinciale bestuur.

Helaas komt er van die andere regio’s als Noord-Holland-Noord (Alkmaar-Den Helder-Hoorn), ’t Gooi (Hilversum e.o.) en bijvoorbeeld Kennemerland (Beverwijk-Haarlem-Haarlemmermeer) geen steek terecht. Dus wil de Provincie maar dat alle kleine gemeentes met elkaar samengaan. Onlangs is dat gebeurd met de nieuwe gemeente Hollands Kroon, waarin de Wieringermeer, Wieringen, Anna Paulowna en Niedorp zijn samengegaan. Daarmee in oppervlakte (inclussief veel Ijsselmeerwater) nog net niet de grootste gemeente van Nederland.

Tussen Alkmaar en Purmerend liggen de probleemgemeentes Schermer, Graft-de Rijp, Beemster en Zeevang. Als zij hun polderse identiteit willen behouden, dan zouden ze samen moeten gaan. Zeevang en Beemster werken al op veel gebieden samen. Die zijn vooral bang voor de grote stad Purmerend, die Zuidoost-Beemster al als een deel van hun stad zien. Dat die 4 gemeentes er met alkaar niet uitkomen heeft te maken met de Beemsterlingen die niet met de De Rijpers op kunnen schieten. De Schermer vind het wel best, zij snappen ook best dat een gemeente met 5400 inwoners niet meer van deze tijd is.

De Schermer is overigens bang voor grote buurman Alkmaar. Ze denken er dan ook over na of ze niet met noorderbuur Heerhugowaard of de grote landelijke fusiegemeente Koggenland moeten samengaan. Dat laatste is niet zo gek, dan kan Ursem gem Schermer weer samengevoegd worden met het echte Ursem (gem Koggenland). Koggenland is ook zeer landelijk. Sommige Schermer-inwoners denken dat ze bij Heerhugowaard beter af zijn. Oterleek (gem Schermer) ligt niet in de Schermerpolder, maar in de Heerhugowaarderpolder. Maar wie Heerhugowaard beter kent weet ook dat zij hun woonplaats De Noord en buurtschappen Veenhuizen, ’t Kruis, Verlaat en Butterhuizen hebben opgeheven. Die laatste naam hebben ze inmiddels in gebruik voor een wijk op een andere plek.

Alkmaar bezit daarentegen al jaren een heel klein stukje van de Schermerpolder rond de Omval en ten noorden daarvan. Dat heeft Alkmaar nog altijd niet volgebouwd, ondanks dat Alkmaar uit haar voegen barst. Toch is de angst van de Schermerlingen voor Alkmaar is groot. Hun huidige discussie is dan ook: ‘Willen we wel bij Alkmaar?’

Daar zou ik een andere vraag tegenover willen stellen: ‘Willen Alkmaarders wel dat de Schermer er bij komt?’ Daar hoor je niemand over, maar het zal de Alkmaarse burgers aardig wat gaan kosten. Alkmaar heeft de laagste gemeentelijke belasting van Nederland. De lasten van de Schermer zijn meer dan de helft hoger, waarbij inwoners van de Schermer ook meer aan het Waterschap*) moet afdragen. Die houdt het overgrote deel van hun wegen bij. Het kan dan ook niet anders dan dat de gemeentelijke lasten in Alkmaar gaan stijgen als ze er zo’n onderhoudsonvriendelijk en duur gebied bij krijgen.

En over waterschappen gesproken. Die hebben we hier ook nog. Rond de N243/Noordervaart, die dwars door de Schermer loopt, gebeurt niets om die weg te verbeteren. Reden is dat de Provincie lijnrecht tegenover de inwoners en de gemeente staat. De oplossing is echter te vinden bij het Waterschap die de eigenaar is van de ‘stille’ kant van de Noordervaart. Maar van een echte discussie met hen is geen sprake. Schijnbaar durft de provincie NH niet met het Waterschap in discussie te gaan. Geeft maar aan hoe zwak de provincie NH is en maar wat aanknoeien.

Misschien is het toch wel beter als er wel echte regio’s komen waarbij het Waterschap wordt opgeheven.

Hierboven de opgeheven waterschappen van de AH-XL te Alkmaar-Zuid.

*) Eigenlijk heet het Waterschap hier Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, maar wordt meestal nog steeds Waterschap genoemd met Waterschapsbelasting en Waterschapsverkiezingen die nog geen 10% aan ‘opkomst’ (via de post) genereert. Na 1463 fusies beslaat het nu ongeveer alles ten noorden van de lijn Ijmuiden-Amsterdam.

Geplaatst op 2012-02-19, in Kiesmatig, NH-matig, Regiomatig en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 4 reacties.

 1. Hollands Kroon is er al? Ik dacht dat hij nog in de maak was. Daar is de Schermer nog lang niet uit; jammer, die tussenlagen kunnen een zegen zijn voor onhandige gemeentes.
  Het valt niet mee om een geschikt regiogebied te vormen.
  Vaak gaat het over geld; de omringende dorpen in ons gebied waren bang te moeten betalen voor de grotere noden van de kerngemeentes, baantjes kwamen in het geding; ook kwam er iets naar voren wat ik ’n beetje lachwekkend vond maar blijkbaar nog steeds leeft bij delen van de bevolking: onderhuidse arrogantie -ik wil niet bij die boeren horen- en ouderwetse vooroordelen -die van A. waren altijd al dieven-
  Ongelooflijk.

 2. @Bertie: Hollands Kroon vind ik een belachelijke naam zoals Harenkarspel of Stede Broeck. Lekker onduidelijk. Ze bestaan sinds 1 januari en hadden zich beter Kolhorn of Middenmeer of een ander woonplaats kunnen gebruiken die als hoofdplaats gaat dienen.

  Feitelijk is er wel een regio Noord-Holland Noord voor de politie en justitie, met de burgemeester van Alkmaar als hoofd. Maar dan houdt het op. Geen echt bestuur en al helemaal geen politici. Dat terwijl je wel mag stemmen op een stelletje Hoogheemraadschappers, die in de meeste gemeentes (zoals Alkmaar) de wegen overgedragen hebben aan de gemeente.

  Angst voor grotere steden is deels terecht. Die grotere steden zijn opgescheept met minimale afmetingen, zoals Hoorn en Alkmaar. Dus als die er grond bij krijgen, dan gaan ze daar bouwen. Maar dat doen ze zonder die gemeentelijke samenvoegingen ook al, zoals in Zuidoost-Beemster en Langedijk. Mensen moeten toch ergens wonen.

  Aan de andere kant denk ik dat Oudorp (wat bij Alkmaar is getrokken) beter af is als Sint Pancras die er alles aan heeft gedaan om dat tegen te houden. Die zitten nu in Langedijk. En die lost erg weinig voor Sint Pancras op.

 3. In dat opzicht wordt er maar wat aangeklooid, ieder wil zijn eigen identiteit behouden. Maar met een beetje nadenken kun je voorkomen dat het rijk beslissingen neemt waar je zelf niet achter kunt staan..

 4. En ze geloven zelf dat die identiteiten iets heel bijzonders zijn.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: