Apr-02: Stofzuiger Eindelijk Op?

Ik ben akelig goed in storingzoeken. Waar anderen na uren niet uit komen los ik binnen enkele secondes op. Toch hou ik dat een beetje voor me, anders zit ik overal PC’s (en weet ik niet wat) te repareren. Hoe ik aan deze gave kom weet ik niet. Op school was het nooit een vak en is het bij mijn weten nooit ter sprake gekomen. Misschien komt het omdat ik niet sterk ben én niet hard kan lopen. Dan blijven slimmigheid en humor over om te kunnen overleven. Daarbij heb ik de indruk dat het legpuzzelen in mijn jeugd op dit gebied flinke vruchten heeft afgeworpen. Mij vallen afwijkingen snel op.

Maar het gaat ook wel eens mis. Afgelopen week gaf de stofzuiger een raar geluid. Niet vreemd, het ding is ruim 25 jaar en ik misbruik hem de laatste 10 jaar enorm. Glas en spijkers vreet ie moeiteloos op. De zuigkracht is enorm, omdat het niet zo’n domme draaitop is maar een rechtuitzuiger. Dus voordat ik ga zuigen ruim ik eerst mijn schoenen, en eventuele hamers op om te voorkomen dat ik die later uit de zak moet vissen.

Dat kloppende geluid deed me schrikken. Was ie op en moest ik eindelijk aan een nieuwe? Dus maar even uit elkaar. Volgens mij was dat voor de eerste keer. Ging vlot, 6 schroeven meer niet. De zuigmotor met schoepensysteem tilde ik er ook moeiteloos uit. Alle schoepen zaten nog vast en ik hoorde er niets in rammelen. Bij het met de hand ronddraaien liep niets aan. Verder demonteren lukte niet. Als ik het schoependeel van de motor zou halen, dan zouden er dingen afbreken en daar had ik geen trek in. Dus maar weer onverrichter zake in elkaar gezet en nog even getest zonder stofzak. Het geluid was over en ik had ‘m schijnbaar gerepareerd, want bij repareren zit ook een behoorlijke geluksfactor.

Dus ook de stofzak er weer in en zuigen maar. En jawel, het klopgeluid begon weer. Daarmee viel bij mij het kwartje. Toch maar eens voelen aan de zuigzak. Daar trof ik een oude plastic dop van labello-lippentroep. Die dop is al een jaar of 5 oud en zwierf ergens in de bijkeuken waar mijn CV-ketel staat. De laatste keer had de CV-reiniger mijn stofzuiger gebruikt om de ketel goed uit te zuigen en bij het neerleggen van de zuigmond zal die dop nog net naar binnen zijn gefloept. Zeker zo’n lichte dop moet minsten 20 cm buiten het zuigbereik blijven.

Dus dop er uit en het geklop was over. Het mag duidelijk zijn dat ik hier een elementaire fout heb gemaakt. Ik had voor het slopen eerst even moeten proefdraaien zonder zak. Het voordeel van deze sessie was wel dat de (eerste set) koolborstels er na 25 jaar nog prima uitzien. Die gaan zeker nog een jaar of 7 mee en ik hoef voorlopig niet om te kijken naar een nieuwe stofzuiger, die 2 x zoveel stroom vreten en maar de helft aan zuigkracht hebben. Want die rechtdoorzuigers zijn door de draaitops behoorlijk uit de markt gestoten. Ik zuig nog met maximaal 850 watt en het huidige spul vreet gemiddeld 2000 watt. Een slechte ontwikkeling voor het milieu.

Geplaatst op 2012-04-02, in Milieumatig, Overmatig en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 21 reacties.

 1. Wat een mooie gave. Je zult dus nooit zonder extra bron van inkomen zitten, als die ooit nodig zou zijn. Ik zelf weet niet eens wat koolborstels zijn. Maar kennelijk zijn ze niet bedoeld om rode en groene kolen mee schoon te poetsen.

 2. Een handige eigenschap; was zeker een uitkomst voor je moeder?
  Kun je ook apparaten genezen op afstand? Vèr-repareren?
  We hebben een vliering vol… :-)

 3. Mijn ouders hadden vroeger een rutonstofzuiger en die heeft het vele vele jaren gedaan. Ik kan niet met stofzuigers omgaan. bij mij gaan ze heel snel stuk. Duur, goedkoop, het maakt niet uit. Ik kan daarentegen wel heel goed met wasmachines. Daar heb ik een klik mee. Die machines gaan bij mij eindeloos lang mee. Er is wel eens een hapering, maar dat kan net als met jouw stofzuiger verholpen worden. Alleen kan ik dat niet zelf. Daar heb ik hulptroepen voor nodig.

 4. Tjonge wat een praktisch talent en dat komt zomaar aangewaaid. Geweldig. En ik weet nu ook meer van stofzuigers dan ik mijn hele leven geweten heb. Dank!

 5. @Emigrant: ik help een aantal mensen wel, maar wil daar nooit geld voor hebben. Qua handelen ben ik dus waardeloos en ermee van inkomen voorzien gaat mij niet echt lukken. Een groot deel die het betalen kan stuur ik naar een reparateur. Zo zijn de meeste fietsenzaken goed betaalbaar en leveren goede kwaliteit. Mensen die kans maken door zogenaamde reparerende computerwinkels een poot te worden uitegdraaid help ik wel. En ik wil ook nog wel eens m’n best doen voor dingen die niet meer gereapareerd worden onder het motto te oud of kan niet. En m’n eigen troep hou ik ook erg lang levend.

  Koolborstel is overigens een rare term. Het zijn staafjes koolstof die tegen het draaiend deel van een motor drukken. Op die manier wordt stroom overgebracht op het draaiende deel. Mogelijk deden ze dat vroeger wel met iets wat op borsteltjes leek. In elk geval is dat het meest slijtende deel van een stofzuigermotor. Deze zijn nieuw een cm of 4 en er is nog altijd anderhalve centimeter van over. Die zijn dus nog lang niet op.

 6. Het meeste kan ik ook wel zelf repareren. Zo rijdt hier een stofzuiger rond die geen schakelaar meer heeft, de schakelaar met zuigkrachtregelaar raakte defect. Dan maar zonder… En zuigen doet hij als de beste.

 7. @Thérèse: Graag gedaan (terwijl dat niet eens de bedoeling was. :-)

 8. @Bertie: Sinds 1993 moet de mensheid het zonder mijn moeder stellen. Maar ook zij zette wel eens ergens een nieuwe stekker aan.

 9. @Sjoerd: Dit is nog het ouderwetse systeem met een seriemotor. Die hebben een schuifje bij de zuigstang om met meer of minder valse lucht te zuigkracht te beperken. Er zit op wat ontstoringspul na geen elektronica in en er kan dus ook erg weinig aan stuk gaan. Bij deze rolde het snoer nooit goed op. Dat maakt mij niet uit, die rol ik zelf wel op en drapeer ik naast de stofzuiger.

 10. @Hanscke: Deze is wel wat nieuwer dan zo’n ruton sleemodel. Dit is een Siemens Super 500 met grote achterwielen en voor een zwenkwiel. Zelfs die zijn nog verkrijgbaar net als de zakken.

 11. Je schrijft dingen die niet allemaal waar zijn. Verliezen zijn nooit goed, en overal waar de lucht lekt treden verliezen op. Maar het is niet waar dat jouw stofzuiger een hoog rendement heeft. Zo’n ouderwetse motor met koolborstels ( een seriemotor ) haalt hooguit 30 % rendement, terwijl een moderne met permanente magneten makkelijk 90 % haalt. Een moderne stofzuiger heeft meestal een regelbare zuigkracht. Het grootste deel van de tijd kun je hem op laag vermogen laten staan, mits je vloer een beetje glad is.

 12. Je raakt gehecht aan iets dat het lang doet. Zo heb ik een Bosch wasmachine al 30 jaar
  Iedere keer als ik hem aanzet hoop ik dat hij het eind van de was haalt.

 13. @Knutselsmurf: Ik weet dat het rendement van een seriemotor verre van optimaal is. Bij mij staat overigens de luchtschuif altijd dicht waardoor ik de volle zuigkracht gebruik. En als ik ‘m niet vacuum trek dan verbruikt ie gemiddeld 750 watt en als ik met m’n hand de zuigmond afsluit kan dat oplopen tot 850 watt. Het grote voordeel zit er echter in dat de luchtstroom rechtdoor gaat. Bij de nieuwe draaitops gaat dat om een bocht door de zak en dat is helaas goed te merken. Ik heb een kennis met een nieuwe stofzuiger van 2200 watt en dat ding zuigt voor geen meter. Ik doe er 2x zo lang over om zijn vloerbedekking (vergelijkbaar met de mijne) goed te zuigen. En bij hem staat ie (net als helaas bij veel andere mensen op vol vermogen).

  Zelf weet ik niet tot hoever het verbruik kan zakken met de moderne elektornisch geregelde stofzuigers, maar fabriekanten gaan er van uit dat ze gemiddeld 85% van het opgegeven vermogen gebruiken en voor 2200 watt is dat nog altijd 1870 watt. Het malle is dat daar een soort wedloop in is, zo van hoe hoger het verbruik des te beter. Eigenlijk zouden ze dat anders moeten aangeven in hoeveel het verbruik is voor een normale zuigkracht.

 14. Zo’n rechtuit zuiger is wat beter dan zo’n stomme draaitop in combinatie met een zwenkwiel.
  Als je aan de slang trek om dat ding achter je aan te slepen gaat hij nooit de goede kant op, want een zwenkwiel en een draaitop zijn gewoon niet te besturen. Gevolg dat ding bots overal tegenaan en doet gewoon niet wat je wil. Vreselijk irritant.

 15. @EJWblog: In die stofzuiger van mij heb ik redelijk vertrouwen, hij maakt ook weinig lawaai. Vandaar dat dat kloppende geluid me zo opviel.

 16. @Knutselsmurf: Ik ben nog eens aan het zoeken geslagen omdat ik 30% een zeer laag rendement voor een elektromotor vind. In dat geval zou ie dan ook flink heet worden en dat is absoluut niet het geval. In de meeste gevallen vind ik voor de seriemotors een rendement van 80% en voor de motor met aangbouwde zuigpomp liggen de rendementen tussen 31 en 44%. Dat is inclussief motoren tot 2200 watt.

  Belangrijker is dat de luchtstroom redelijk ongehinderd is. Zakken zijn wat dat betreft nooit gunstig. Het scheelt erg of die lucht, zoals in mijn stofzuiger, een rechte weg aflegd. Daarbij is het goed om de zakken redelijk vaak te legen en/of te zorgen dat de lucht er goed doorheen kan door ook grovere dingen op te zuigen. Zo is het veel beter om bonen op te zuigen dan meel. Als ik al iets als meel opzuig, en het zou een behoorlijke hoeveelheid zijn, dan leeg ik tussentijds de zak.

 17. @Bytheway: Wat dat betreft is mijn stofzuiger niet zo’n ouderwetse glijslee. De slang mag dan wel aan de voorzijde vastzitten en niet draaien, er zit voor wel een zwenkwiel onder. En af en toe heb ik daar een beetje ruzie mee. :-)

 18. Ik vind het wel een typisch Ximaar logje. Zo van dikke planken zaagt men hout en ik trek even de botte conclusie dat modern minder goed is dan ouderwets. In die conclusie laat ik nog even doorschemeren dat iedereen met een moderne stofzuiger eigenlijk niet goed wijs is. ;) Ik mag dat wel aan jou. Maar het valt me tegen dat je het niet gewoon de bezem hanteert.

 19. @Mack: Sterker nog ik heb een cursus professioneel bezemvegen gehad. ‘Altijd naar je toe vegen. Gaat lichter, slijt minder en stuift minder.’ (Dat was zo ongeveer de hele cursus van de Smiths (tegenwoordig ook Lays) fabriek, waar ik dagelijks kilometers heb gevogen. :-)

  Mediumpolige vloerbedekking veegt lastig. Parket, planken of plavuizen zou ik misschien wel vegen, maar die heb ik niet. Ik vind dergelijk spul te hol klinken in huis.

 20. Ik heb vorige zomer de stofzuiger van Mary nog gerepareerd. Enorm duur ding met weing zuigkracht, wél zo’n rechtopstaande met hangzak. Begon dit jaar een brandlucht vanaf te komen, dus heeft ze er een van haar ouders gekregen. Haar vader is namelijk stofzuigerfanaat en ze hadden er toch een teveel.

 21. @Laurent: Ik ken het soort, maar heb er nog nooit mee gezogen. Ook niet in Canada waar ik 4 maanden bij iemand in huis woonde. Ik weet eigenlijk niet meer welk type daar was, maar in elk geval niet zo’n apparaat, dat was me anders wel bijgebleven.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: