Apr-06: Politiebezoek

Gistermiddag was het raak. Terwijl ik rond een uur of 17:02 van mijn roerbaksel zat, of beter lag of nog beter op bed hing te genieten, werd er aangebeld en gluurde een volornate agent dringend door mijn voorraam. Vanaf mijn bed heb ik goed zicht op het voorraam. Omgekeerd is dat veel minder. Ik denk dan ook niet dat hij mij zag eten met laptop op de schoot (wat natuurlijk de primaire functie van zo’n lapding is).

Kortom ik heb me van de troep ontdaan en me naar de voordeur gespoed, waar ik net een 2de belronde voorbleef. Wat was er aan de hand? Had ik wat misdaan? Hadden ze een sleutel nodig van een onwelgeworden bovenbewoner? Of was het nog erger? Allemaal niet. Het bleek om ordinaire colportage te gaan. Ik kreeg een brief aan de bewoner(s) van dit pand overhandigd en die had ie ook door de brievenbus kunnen gooien.

Herstel – dat mag hij niet, want de brief was ongeadresseerd en in heb een duidelijke Nee-Nee-sticker op de brievenbusklep. Hij moet dus weten dat ik niet van ongeadresseerde rommel hou en daaruit valt op te maken dat ik dus ook niet veel op heb met jehova’s die Jezus – of een agent die een brief komt afleveren. Dus stond ik hem met halfvollemond te woord en die mond was te vol om er woorden aan vuil te maken.

Achteraf jammer. Het was een brief waarin stond dat er de laatste tijd meer inbrekers actief zijn. Dat had ik al in de krant gelezen. Verder stond er in dat goed hang en sluitwerk veel kan voorkomen, ook een open deur lijkt mij. Net als dat ik sieraden moest registeren. Allemaal onzin die voor mij niet opgaat. Ik heb gewoon nix en wat mij betreft mogen inbrekers gewoon binnen komen en krijgen ze een kop koffie, glas fris of desnoods een glas water. Want ook thee heb ik niet in huis.

Ze mogen dan als eerste een grote oude TV meenemen, die staat al een tijd op ze te wachten. Dat ie al een jaar of 8 stuk is ga ik dan niet vertellen en dat het een overjarig model is die verre van plat is, is ook hun probleem. Sieraden heb ik nooit gehad, en verder is er nog een oude laptop, waar ik dit verhaal op tik.

Een jaar terug tikte ik over dit ding dat er 1 scharnier is afgebroken en dat ik er een spalk voor heb aangebracht. Zie hier. Hij doet het nog steeds prima en over WindowsXP hoort men mij niet klagen. Mijn platte USB oplegtoetsenbord tikt veel beter dan de originele wegwaaitoetsjes, waarvan een groot deel is weggewaaid. Kortom een eventuele inbreker mag hem best meenemen, maar opklappen lukt niet meer en zonder dat extra toetsenbordje heb je er weinig aan.

Ofwel een inbreker ziet me al aankomen, die wil mijn laptop hooguit afvoeren als ik flink geld toegeef. Vervolgens dumpt ie het geval achter de eerste heg die hij tegenkomt. Kortom mijn huis hoeft niet hermetisch op slot. Ik heb vaak voor en achterdeur wagenwijd open staan om het huis van frisse lucht te voorzien, want planten heb ik evenmin. Daarbij is het me een paar keer overkomen dat ik de sleutel aan de buitenkant heb laten staan terwijl ik sliep of gewoon de deur op een uitnodigende kier tijdens een flink fietsrondje.

Inbrekers hebben deze gelegenheden niet misbruikt, die weten inmiddels wel dat er niets bij me te halen valt. En als die agent beter door mijn raam had gegluurd was ie tot dezelfde conclussie gekomen en had ie die brief aan een van mijn buren afgeleverd.

Advertentie

Geplaatst op 2012-04-06, in Woonmatig en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 16 reacties.

 1. Polietagent in vol ornaat om brieven rond te brnegen?? Moet zeker indruk maken:-) En net nu je de deur dicht had.
  Inderdaad gaat het vaak goed; deuren niet op slot, portemonnee laten liggen, negen van de tien keer blijken de mensen gewoon eerlijk of niet geïnteresseerd.
  Maar zelf zou ik het niet meer durven; op het moment dat de kinderen groter werden en allerlei vrijers en vriendinnen meenamen werden we vanzelf oplettende burgers.

 2. Het blijft ongewenst bezoek dat je liever niet in je huis hebt, ook al is er niets te halen.

 3. Herkenbaar, gebeurde hier ook!
  Ik vind het wel lief van de pliessie. Beter dan bonnen geven!
  Bij mij is, toen ik in Amsterdam woonde overigens drie keer ingebroken. Vreselijk. Er viel ook in mijn huis ‘niets’ te halen, waarop de schoften hun woede op mijn interieur bekoelden. Hele boekenkasten omver getrokken, kleren- en servieskasten met armenvol naar buiten gesmeten. Nou ja, ik leerde ervan (nog) wat minder belang aan spullen te hechten.

 4. @Selma: Ik heb toevallig net een jaar terug een 2de hands boekenkast gekocht, omdat die uit de lucht kwam vallen. Veel boeken heb ik niet, die laat ik bij de bieb staan is veel handiger.

  Dus ik zit er niet zo mee als ze daar hun lusten op bod vieren.

  Mijn ouders hadden weinig materiele bezittingen en ik ben dus niet anders gewend. En laten we wel zijn, als iedereen zo is, dan kan je als inbreker wel inpakken. :-)

 5. @Bertie: Dit gezette mannetje was zeker een dikdoener te noemen. Het was jammer dat ik geen tijd had, omdat ik de rest van mijn prakkie niet koud wilde laten worden. En je moet toch prio’s stellen in het leven. Anders had ik hem een rondleiding gegeven en gevraagd wat volgens hem verpatsbaar genoeg is om mee te nemen. Zou ie voor de stofzuiger gaan die ruim 25 jaar is maar nog prima zuigt of werd het de strijkplank met bout uit 1970, waar ook nog niets aan mankeert? :-)

 6. @Sjoerd: Ik heb een keer in ons ouderlijk huis een inbraak met nagemaakte sleutels meegemaakt. Toen had 1 op de 7 huurhuizen dezelfde sleutel met baard in de achterdeur. De man heeft alleen euro- en betaalchecks meegenomen en achteraf was de giro de grootste dief. Tegenwoordig heb ik geen checks meer en op mijn bankpas zit geen enkel krediet. Want die lucratieve kredietrentes is natuurlijk ook pure diefstal der banken.

 7. Ach, hier staat wel enige ogenschijnlijk verpatsbare troep, maar of het werkelijk wat oplevert…? Wel weet ik me nog goed te herinneren hoe een insluiping een collega heeft ontregeld. Terwijl zij lag te slapen heeft de dader haar voordeur, die niet op het nachtslot zat, weten open te krijgen, en het een en ander gestolen. De emotionele schade was voor haar erger dan de materiële.

 8. Mijn TREK fiets is een keer gestolen, uit mijn eigen kelder. Ik mis hem nog steeds, want zijn opvolger is niet veel soeps.

 9. Maar al hèb je niets van waarde, het idee dat er iemand in je spullen zit te neuzen vind ik onverteerbaar.

 10. Wat een hilarisch verhaal, van die boekenkast.
  Als je het in een boek zou lezen, zou je het niet geloven… ;-)
  En bij Bertie sluit ik me aan.

 11. @Emigrant: 30 jaar terug is mijn Koga Miyata gestolen op de grens Oostenrijk-Jugoslavië. Hij was nog geen jaar oud en ik kreeg een nieuwe van de verzekering terug. Het was overigens een slecht ontworpen fiets en ik zat er toen dus niet zo mee. Tegenwoordig rij ik alweer 7 jaar op een prima 2de hands Giant. Dat ding heeft inmiddels een straatwaarde van 25 euro en ik zou er niet mee zitten als een ander dat ding pikt en gaat gebruiken. Hoe meer fietsers, hoe meer vreugd. :-)

 12. @Bertie: Toen bij ons die ene keer ingebroken werd riep de buurvrouw dat ook. Ik heb het nooit zo ervaren en volgens mij mijn ouders net zo min. Natuurlijk is het niet leuk dat mensen in je spullen snuffelen, maar een dag later denk ik daar niet meer aan.

  Dieven gaan bij mij niet snuffelen. Je hebt 2 soorten; de goed georganisserde en de onhandige junks. Die eerste gaan alleen opstap nadat je iets duurs hebt aangeschaft en dit door een corrupte winkelmedewerker wordt doorgebrieft aan zo’n inbreker. Die spullen heb ik dus niet en dergelijke dieven gaan bij mij dus niet kijken. Maar zelfs de domste junk zal bij binnenkomst moeiteloos zien dat er niets te halen valt en dat ie het beter bij een volgend huis kan proberen.

 13. Ik ben huiverig voor amateurs of gelegenheidsinbrekers.. Tenminste, ik dènk dat ze dit zijn. Bij een familielid zag ik zoiets:
  In plaats van zich regelrecht naar de elektronica te begeven werden alle laden afgestruind, kennelijk op zoek naar oude sokken; mappen meegenomen en weer weggegooid waardoor de bankafschriften en hypotheelpapieren door het dorp verwaaid waren en meer van dat.
  Bovendien verdenk ik ze ook nog van paniek ingeval van confrontatie, ze zouden je van schrik neerslaan.

 14. @Bertie: Bij ons was de inbreker destijds alleen op zoek naar checks en bankpasjes. Die had ie keurig gevonden en er lag verder niets overhoop. Hij was overigens maar een half uurtje in huis en in de overige 479000 uur heb ik geen dieven in enig huis gehad.

  De meeste kleine dieven zijn erg bang. Die vluchten bij het eerste geluidje. Er zijn natuurlijk criminelen die voor niets bang zijn, maar die houden zich niet bezig met dit soort kleine diefstallen.

 15. Frans[eslag]

  Die 54 jaren, is dat inclusief je babytijd?

 16. @Frans: Zo ongeveerplusminus.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: