Apr-08: PEN-Huizen

Ik doe nog een zondagje mee met Sjoerd zijn serie ‘Spannende Zondag‘. En omdat dit een specialere dubbele zondag is maak ik het deze keer flink spannender. Inmiddels heb ik een kleine honderd zogenaamde PEN-huisjes opgespoord binnen de gemeente Alkmaar. Die dingen weten ze fantastisch in de wijken te verstoppen, dus heb ik er lol in om ze via Streetview op te vinden. Maar het worden er inmiddels wel veel en daarbij is een deel buiten het zicht van Streetview geplaatst.

Tijdens een wandeling kwam ik de grootste van Alkmaar tegen:


Op het dak zie je 3 grote uitgebouwde transformators, voor elke fase 1. Als het hier misgaat, dan zit vrijwel geheel Alkmaar zonder spanning. Lekker ontspannend want dan hebben we in huis niets meer bij de TV of computer te zoeken en mogen we lekker wandelen of (zonder elektrische ondersteuning) fietsen.

Dit gebouw is vrijwel zeker door de PEN geplaatst en dat is te zien aan het grote wapen van Noord-Holland (dat ik pas later op de foto heb gezet om het toe te voegen aan dit bericht):

Het is ook te nieuw voor de Alkmaarse GEB (Gemeentelijk EnergieBedrijf), dat al vrij snel opging in de PEN)

Wat hier binnenkomt zal zeker 50kV (50.000 volt) zijn en mogelijk nog wat hoger. Het komt wel binnen via een ondergrondse kabel dus hoger dan 150kV zal het niet zijn. Boven de 150kV gaat meestal door de lucht, omdat dat stukken goedkoper is.

In elk geval begint die grote kabel in Oterleek. Daar is het grote verdeelpunt voor 380kV. Ik heb maar even een luchtfoto gebruikt, want op een gewone foto is ie niet goed te zien. Er staan allemaal bomen en struiken langs.

Eigenlijk vind ik het wel grappig dat het grote Alkmaar onder Oterleek hangt.

Geplaatst op 2012-04-08, in Alkmaar, NH-matig, PEN-matig, Regiomatig en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 6 reacties.

 1. Pas maar op, het werkt verslavend…

 2. Ik kwam laatst ook zo’n ding tegen, en dan denk je gelijk: Xijewel! Maar nu weet ik al niet meer waar dat was.

 3. Ik zie nu ook overal van die dingen. Vroeger dacht ik altijd dat stroom aan bomen groeide …

 4. Hier nog een aanvullend verhaal over het bovenste trafostation in Alkmaar. Dat is min of meer de hoofdaansluiting van de stad en die wordt gevoed met 3 kabels van 50kV vanuit Oterleek. http://www.merford.com/nl-nl/cases/trafostation-alkmaar/

 5. heel toevallig kom ik dit tegen, en hoe leuk, want ik wil graag alle PEN huisjes in Heerhugowaard in kaart brengen voor een Green Graffiti project.
  Zou jij of iemand die je kent daarbij kunnen helpen?
  https://www-facebook-com/GREEN.HHW

 6. @Astrid: Verwijzingen naar iets achter een inlogmuur heb ik hier liever niet. Vandaar enige aanpassingen. Graag alleen verwijzen naar openbare websites.

  Als je beter had gezocht dan vind je hier ook 2 Lianderhuisjes in Heerhugowaard. Een monument uit 1919 bij Verlaat en een aparte die aangepast is aan de straatnamen van oorlogsheldinnen bij de Huygenhoekring. Beide gaarne schoonhouden.

  Zelf verzamel ik hier alleen speciale en oude PEN-huisjes. De gewone zijn tegenwoordig van Liander en vind je elke 300 meter. In HHW zullen er zeker 50 zijn, herkenbaar aan de Linader-stickers. Ze staan vaak op stukjes restruimte zoals bij scholen of aan het begin van een straat. Die saaie gebouwtjes mag je compleet groen schilderen. ;-)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s