Apr-12: Zoutmix

Dat ik regelmatig roerbak mag bekend zijn. Naast olie gebruik ik daar ook wat kruiden bij om er smaak aan toe te voegen. Nu is me al langer opgevallen dat zout zo ongeveer het hoofdingredi-ent is van de meeste ‘kruiden’-mix-zakjes. Helemaal zoutvrij hoeft ook niet, maar mag het zoutgehalte in elk geval onder de 20%? Dat levert dus flink speuren op en zo zag ik deze.

Op de voorkant staat met grote letters: ‘50% minder zout.’ Dus maar even op de achterkant gekeken of het wat was. Na die zouthalvering blijkt er nog altijd 35% (35 gram per 100 gram) aan zout in te zitten. Ofwel voorheen 70% zout. Het was dus een pure zoutmix, waar vrijwel geen ruimte was voor kruiden.

Kan de Keuringsdienst van Waarde  deze zouthandel eens te lijf gaan?

Geplaatst op 2012-04-12, in Overmatig, Shopmatig en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 13 reacties.

 1. En dan ook maar hopen dat er geen Pools strooizout in is verwerkt …
  Kruidige groet

 2. Fruttekoek

  In kookprogramma’s wordt het toevoegen van zout “op smaak brengen” genoemd. Bij Verstegen halveren ze dus gewoon de smaak!

 3. Daar wordt al heel lang over geklaagd maar het helpt niet; je wordt, excusez le mot, gewoon belazerd: een zakje zout met een ietsepietsie kruidenwerk..
  De pest is dat die kruidenmengsels vaak een lekker bijsmaakje hebben zodat je ze toch koopt.
  Het beste kun je zoutloos koken als je een kruidenmix gebruikt; ik neem meestal maar een kwart van de aanbevolen hoeveelheid.
  Maar waarschijnlijk krijgen we nòg teveel zout binnen.

 4. Zout is op zich niet zo slecht, maar je verstoort er de verhouding tussen natrium en kalium mee, die belangrijk is voor het goed functioneren van cellen. In de buurtsuper hier kun je een zoutmengsel kopen dat voor 2/3 uit kaliumchloride bestaat. Ik proef het verschil niet.

 5. @Bertie: Zelf voeg ik geen zout toe, vandaar dat ik niet zit met iets van 20% zout in zo’n kruidenmix. Mensen die meer zout wensen kunnen dat altijd nog toevoegen, zout kost immers niets en blijft zeer lang houdbaar.

 6. @Knutselsmurf: Het zout staat niet gespecificeerd en ik ga er van uit dat NaCl wordt bedoeld met hooguit een beetje jodium. Maar omdat ik niet zoveel zout in mijn eten stop vind ik het ook niet zo lekker. Laatst had ik bij een nieuwe Indonees een maaltijd meegenomen en die was uiterst zout van smaak. Echt niet lekker en het spul is in de vuilnisbak beland. Gelukkig is de andere Indonees er nog altijd. Die is wel flink pittig, maar niet zout. Met kruidenmix kies ik voor kruiden en als je niet oplet wordt je met zout afgescheept.

 7. Naast het zoutgehalte speelt voor mij ook het gehalte aan smaakversterkers een rol. Voor mij mogen er geen glutaminaten inzitten (E62x-en)

 8. Waarom genoegen nemen met zulk spul? Echte kruiden groeien in de tuin, op het balkon, op de markt, in noodgevallen ook in gevriesdroogde toestand in potjes of zakjes.

 9. @Emigrant: Als er gewoon kruiden worden gemengd is er weinig aan de hand. Ik kan al die kruiden ook los kopen en zelf mengen, maar vind dat veel werk en sommige dingen zouden tot 2017 duren eer ze op zijn. Eigenlijk heb ik dat probleem al met uien. Ik koop er maximaal 2 kleine tegelijk. Bij meer belandt de rest in de vuilnisbak. Met zo’n zakje als hierboven doe ik een keer of 5. Na gebruik rol ik ‘m dicht met een knijper er op. Dat gaat goed, zelfs tot een paar weken. Want ik wil ook niet elke dag dezelfde kruiden over mijn maaltijd.

 10. Verse kruiden zijn goed in ijsblokjes te bewaren.
  Smakelijke groet

 11. @Sjoerd: Die nummerserie zit toevallig niet in het zakje hierboven. Wat met zoiets ook erg is is dat sommigen netjes het E-nummer er op zetten en andere verschillende omschrijvingen gebruiken. En dan nog staat er nooit bij hoeveel er van dat spul in zit.

  Zelf heb ik problemen met lactose, maar als dat onder de 10% in bijvoorbeeld zo’n zakje blijft (is minder dan 1% in een maaltijd), dan heb ik er geen last van. Lactose in melkchocolade ligt tussen 5 en 10% en gaat geheid fout. En het enige dat op verpakkingen staat is ‘bevat lactose’. Ben je lekker mee.

 12. Ik dacht er moet toch iemand in het open doel geschoten hebben, maar nee, niemand. Ik durf ook niet.

 13. @Mack: Schiet ‘m d’r in. Ik ben wel benieuwd welke domme fout ik nu weer over het hoofd zie.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s