Apr-19: Weblog.nl geeft het op

Webloggers hebben een mail gekregen dat Weblog.nl een aantal structurele migratiefouten niet meer gaat oplossen. Lang hebben ze (Sanoma) toezeggingen gedaan en ook een delegatie van verontruste webloggers kreeg te horen dat het allemaal wel goed zou komen. Eerst zou alles in 2 dagen gepiept zijn en na een paar maanden zou het toch wel binnenkort goed komen. Nu zo’n 9 maanden later komt het hoge woord er uit: “Een aantal zaken gaan we niet meer oplossen.”

En wat zijn die zaken? Voor een aantal mensen zijn dat veel foto’s. Met geluk hebben deze mensen nog de originelen van de foto’s op hun harde schijf en daarna is het veel handwerk om ze opnieuw te plaatsen.

Een 2de punt zijn de diacritische karakters. Vooral als je in het Duits blogde moet dit een ware ramp zijn. Bij de gemiddelde blogger is het her en der een xeb vervangen door ë in rexebel. Dat is dan wel zoeken naar een speld in een hooiberg, je moet er elk berichtje voor nakijken.

Als 3de blijven ook de dubbele berichten. Ook die fout is tijdens de migratie gemaakt door de knoeiers van Weblog.nl en mogen de bloggers zelf oplossen.

Van diacritische fouten en de dubbele berichten had ik gelukkig geen last. Ik had een zogenaamde export gemaakt in het oude Typepad-systeem en die werd foutloos door WordPress.com geïmporteerd. Helaas betreft zo’n export alleen de text en niet de foto’s. Daar heb ik al een groot deel van teruggezet en een nog veel groter deel moet nog als ik zin krijg. En die zin is er nog niet helemaal. Want ook WordPress.com heeft vreemde kuren. De kans is dan ook groot dat ik eerst naar een eigen domein ga exporteren en daar vervolgens de foto’s via FTP ga inladen. Dat is veel minder werk.

Toch zie ik mezelf niet als gedupeerde. Ik wist waar Weblog.nl toe in staat zou zijn en sloot een dergelijke blunder nooit uit. Sterker nog het kan punt.nl zomaar over een maand overkomen. En ook andere diensten als WordPress en Blogspot zijn niet voor eeuwig betrouwbaar. Toch zal met die 2 de kans een stuk kleiner zijn.

Naast het duperen van webloggers, dupeert Weblog.nl ook zichzelf. Ofwel de eigenaar Sanoma zal flink de pest in hebben. Daarvoor 2 grafiekjes. De eerste is het ‘bereik’ gemeten door Alexa:

Daar valt uit op te maken dat het aantal mensen dat doorklikt naar Weblog.nl ongeveer een kwart is van voorheen, toen het nog Web-log.nl heette. Reclamemakers zullen dan ook nog maar een kwart willen betalen voor een reclame op Weblog.nl en dat is een flinke financiële strop. (Ter referentie heb ik de lijn van Punt.nl er bij gezet.)

Een 2de grafiek betreft een taart uit eigen bakkerij. Dat wil zeggen ik heb gekeken naar de voormalige Web-loggers die in mijn linkenlijst staan. Wat hebben zij gedaan na de migratie:

Groen is gunstig voor Weblog.nl; 2 van de 16 zijn bij Weblog.nl blijven hangen. Weblog.nl zal daar niet oververhit van raken, beide blogsters bloggen ongeveer eens per maand. Een andere blogdame twijfelt, dus die heb ik oranje als kleur gegeven. De overige 13 van de 16 hebben geen zin om terug te gaan naar Weblog.nl, zij zijn tevreden bij WordPress.com, Blogspot.com of op hun nieuwe eigen domein.

Die onderste taart zal niet echt representatief zijn. Maar ik ken nog maar weinig bloggers die weer helemaal terug zijn en dagelijks of wekelijks iets bij Weblog.nl plaatsen. Dus hoe kan het dat er boven in de bereik-grafiek nog altijd een kwart over is? Dat heeft alles te maken met zoekmachines. De Weblog.nl-data staat daar in en zoekers komen na zoeken dus af en toe op zo’n weblog terecht. Daar gebeurt vervolgens niets, waarschijnlijk zien ze iets wat een jaar niet meer bijgewerkt is, waar wat foto’s missen en waar wat vreemde letters staan. Maar een bezoeker is een bezoeker.

En zo denkt Weblog.nl ook. Om die reden heb ik mijn oude Weblog.nl afgemeld voor zoekmachines. Kan bij Instellingen en Privacy en dan instellen dat zoekmachines niet meer welkom zijn. Vervolgens krijg je dan een flinke SEO-error om de oren, want Weblog.nl vind dit helemaal niet leuk. Zo zakken ze weg in de zoekmachines, neemt het aantal bezoekers af en nemen dus ook de reclame-inkomsten af. Als elke vertrekker dit doet, dan zakt het bereik nog veel verder in. Als je echt nooit meer terug wilt naar Weblog.nl en alle data op een andere plek hebt, dan kan je ook je oude Weblog opheffen, dat heeft hetzelfde effect. En ook dat past wel een beetje bij dit jaargetijde der grote schoonmaak.

Geplaatst op 2012-04-19, in Webmatig en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 24 reacties.

 1. Nja, ik heb mijn vertrouwen in punt.nl ook al een beetje verloren. Al een poosje kun je daar geen nieuwe weblog aanmaken, zonder eigen domijn. En er zijn een paar weblogs zomaar helemaal verdwenen. Ze zijn momenteel ook wat aan met de problemen, die zich (steeds) voordoen. Daarom heb ik al heel veel gecopieerd en herplaats alvast ook al veel op WordPress.

 2. Hoe dan ook, ik verwacht niet dat een en ander nog verbeterd en ik verwacht dan ook dat het uiteindelijk einde oefening zal zijn voor weblog.nl

 3. Ik ben wel benieuwd hoeveel mensen bij weblog zijn gebleven. En hoeveel het aandurven daar een nieuw weblog te beginnen. En ook, nu er eindelijk is toegegeven dat het niet meer goedkomt hoe ze mensen als Clara Legêne tegemoet zullen komen. Ik vrees dat zij haar advocaten in actie moet laten komen. Overigens zie ik nog nergens een officiele melding, bloggers hebben een mail gekregen, verder wordt het een beetje stil gehouden.
  Zie verder Uitwijkpost.

 4. En dan nog de hoogst irritant zaken die spelen. Als ik iets typ en zie een letter verkeerd staan, klik dan maar niet met je cursor in het reactieveld want dan is je hele reactie weg. Ook het niet direct plaatsen van een reactie is hoogst irritant.
  Webstreepjelog is een gezonken schip.

 5. Je weet het idd nooit. Ik begrijp dan ook niet dat mensen stukjes en foto’s plaatsen op die weblogs als zijnde een container waar je ze in op kunt slaan. Komen er problemen dat is alles weg. Ik schrijf ze wel daarin, maar zet ze dan meteen op mijn harde schijf.

 6. @Margo: Ik heb wel eens uitgerekend dat Web-log.nl ruim voor de verhuizing 50.000 bloggers had. (Op de helft van hun web-logs werd al jaren niet meer gelogd en de andere zijn er circa 4 per web-logger.) Van die 50.000 is (als je beide grafieken bekijkt) nog geen kwart gebleven en mogelijk ligt het nog maar rond de 15%. Met die kwart zijn het nog 12.500 webloggers. Ooit betaalde 10% voor hun web-log en van die mensen is volgens mij niemand meer over. De 2,5 web-logsters die in mijn linkenlijstje gebleven zijn, zijn gratis webloggers. En waarom zou je nu betalen voor iets dat nog lang niet goed werkt?

 7. @Redstar: Ik heb nog maar een paar reacties geplaatst bij weblog.nl omdat er vrijwel niemand meer logt waar op te reageren valt. Toen is me jou euvel niet opgevallen, maar ik neem meteen aan dat het zo is. Regelmatig laden de weblogs uiterst langzaam of zelfs niet. Ook op dat gebied is er nog erg veel niet goed. De reclames zie ik overigens niet, die weet IE prima te onderdrukken. Van anderen begrijp ik dat de reclames erg irritant zijn geworden.

 8. @Babbelegoegje: Ik heb Punt.nl er alleen ter vergelijk bijgeplaatst om te laten zien dat er met de waarneming van Alexa weinig mis is. Alexa is namelijk een Amerikaanse dataverzamelaar en die doen dat voor Nederland minder goed. Als zij met hun verzamelen steken laten vallen, dan had ook de grafiek van Punt.nl een duek vertoond. Voor gewone Nederlandse websites met veel minder bezoekers is hun methode vaak onbruikbaar. Beter is het nog als Weblog.nl zelf aangeeft hoeveel bezoekers zij hebben, maar dat kan je vergeten.

  In mijn onderste grafiek is ook niemand naar Punt.nl overgestapt. Bij de vorige migratie van Web-log naar Typepad profiteerde Punt.nl veel meer.

 9. @Sjoerd: Als Weblog.nl niet snel verbeterd, dan denk ik dat Sanoma er binnen een half jaar de brui aan zal geven. Ze kochten Ilse met daarin Web-log en Nu.nl. Die laatste was al 10x zo populair als de rest. Dus met die miskleun van Web-log zullen ze niet zozeer zitten. Ik ka me echter geen partij indenken die Weblog.nl onder de huidige omstandigheden wil overnemen.

 10. Op een dag waaien al die clouds ook over en dan wordt het stil in de wereld.

 11. Een van de twee blijvers is mijn tachtigjarige moeder, die is alleen blijven hangen omdat ze zonder hulp niet ergens anders kan beginnen. Ik hoopte dat het voor haar eenvoudiger zou zijn om niet teveel te veranderen en maar te blijven zitten waar ze zit maar dat viel tegen. Ik denk dat veel blijvers ooit met hulp van anderen zijn begonnen bij web-log.

 12. Tja, nu de ‘deskundige’ Mel niet meer meehelpt is het er niet beter op geworden:-)
  Ik heb er een paar maanden terug de brui aan gegeven en ondanks het jammergevoel ben ik er blij om. Ik zag er geen heil meer in en dat blijkt nu.
  Verder is het overal wat.
  Punt bood veel. Ik zat te neuzen bij Blogspot en zag dat ze ook daar een makkelijk dashboard hebben, in goed Nederlands.
  Misschien dat ik een dezer dagen toch weer verhuis.
  Ksiewel ☺

 13. @ Ximaar, Het is zeer zeker zo, hoewel ik nog maar op een webstreeplog reageer, is dit zo irritant, dat ik het zelfs daar bijna opgeef, maar dat vind ik dan weer jammer voor de logger.
  Ik zie zelf nooit nergens reclame. Alles wordt via mijn hosts file tegengehouden.

 14. @Bertie: Gelukkig ben ik een dashkundige. In het Nederlands is het een anti-opspatplank. Maar in dit geval zou ik het een bedieningspaneel noemen. En eigenlijk is menu ook prima.

  En niet verhuizen, dan moet ik mijn taart aanpassen. :-)

 15. @Redstar: Het is idd erg sneu voor een blogger als het reageren een ramp is en mensen het opgeven. Een jaar terug had ik dat bij de originele blogspot-reactie-(on)mogelijkheid. Tot 5x toe bevestigen. De laatste tijd gaat het bij hen een stuk beter, doorgaans in 1x. Jij en ik doen de moeite wel, maar vluchtigere bezoekers geven het na een paar pogingen op en blijven zelfs weg.

 16. @Aargh: De blogsters die in mijn lijstje zijn gebleven bevat ook een 80-ster. Ook zij is overgeleverd aan de hulp van haar dochter die niet om de hoek woont. Dus het liefste geen wijzigingen hoe dan ook. Hield wel in dat zij 6 maanden geen berichten heeft geplaatst, wat ik erg jammer vind.

  De andere blogt zo weinig dat je je afvraagt of ze al niet 2 jaar terug gestopt is. En die mensen zijn er ook voldoende; mensen die eigenlijk geen tijd meer in het bloggen steken, dus waarom verhuizen? Het bloggen is in het algemeen een beetje op z’n retour en mensen vluchten door richting feesboek. Daar gaan ze net zo min grote bijdrages aan het internet leveren, maar je bent ze wel kwijt als weblogger. Weblog.nl versnelt die keuze, maar anders was het waarschijnlijk voor een deel ook zo verlopen.

 17. @Emigrant: Die wolkjes drijven nu eerst nog allemaal even richting feesboek-tornado. :-)

 18. Ondertussen heb ik nog gebuurt bij de harde kern en dan blijkt dat alleen de muzikale groetster nog bij Weblog actief is. Zelfs haar grootste discipel Plato is nu bij WordPress.com online.

 19. Dan zal ik maar eens gauw opschieten ongeveer een half jaar op een DVD te zetten. De vorige jaren had ik al gedaan gelukkig.
  En dan maar opzeggen; dat lijkt mij ook.

 20. @Ximaar: haha ja ik zei toch, één van die twee, ik had haar bij je linx zien staan.

 21. @Aargh: Erg leuk! :-) Ik las je ‘een van de twee’ als een van alle overgebleven bloggers bij weblog. Maar nu begrijp ik dat we het over dezelfde vriendin van Thérèse hebben. Wel een vreselijk klein wereldje.

 22. Wij zijn gelukkig allang van web-log.nl weg,
  punt.nl is ook zonder advertenties: prima!

 23. Dit berichtje had ik min of meer gemist. Misschien ben ik wel dat oranje taartpuntje. Anders zijn/waren het er twee.Tot voor kort was ik van plan om bij weblog.nl te blijven. Uit nostalgie, omdat ik daar begonnen ben en uit solidariteit met de medewerkers (ondersteuning). Ik heb een korte tijd mijn log bijgehouden op weblog.nl en op wordpress. De verschillen waren duidelijk en vielen in het nadeel uit van weblog. Niet kunnen reageren, laat publiceren van logs, niet vooruit kunnen publiceren en instabiliteit. Kortom om niet vrolijk van te worden. De support daarentegen was wel goed: ik werd geholpen. De reclame op weblog is stuitend en dat is een reden dat ik (nog steeds) een betalende weblogger ben. Ook met de reclame liep het niet goed. Mijn log was tijden niet reclamevrij. Alles bij elkaar opgeteld word de kans steeds kleiner dat ik daar blijf. Dat zou ik wel graag willen. Gewoon daar blijven en alles werkt goed. Ik zie op tegen het extra werk van inmporteren en exporteren. Het is jammer, maar het is niet anders. Sanoma gaat het bij mij voorlopig niet redden. Ze bieden niet iets waar ik warm van word. Ooit als ik eens met pensioen ben, zet ik de boel wel over of begin ik iets dat dan veel spectaculairder is.

 24. @Staartje: Je was idd het oranje taartpuntje en pas terug zat ik nog te bedenken of ik m’n link naar je log niet moet aanpassen naar de wordpress.com-versie.

  Zelf had ik eigen foto-albulms met eigen linken. Die dingen worden niet aangepast en het terugorganiseren is behoorlijk bewerkelijk. Ik heb het voor 1 vakantie gedaan en de rest moet maar wachten.

  Ik heb begrepen dat Leonard Bukenya eerdaags met een status-update gaat komen. Ben benieuwd, maar verwacht er niet veel meer van.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: