Mei-15: Zuipschuiten

Ik lees graag bij Buurtaal van Alexandra. Zij woont een dik decennium in Duitsland en laat mooi de verschillen zien in taal en cultuur tussen haar oude en nieuwe leefomgeving. Onlangs schreef zij over Biergärten. Die Biergaardes vind je bijna niet in Nederland, terwijl het juist goed bij de Nederlanders past. Op mijn vakanties ben ik veel door Duitsland gefietst en heb ik daar menige biertuin bezocht.

Vaak is het iets achter een café, waar je lekker in de zon aan een biertje kan zitten. Ik hou van de buitenlucht, maar knap vaak wel af of de simpele houten banken zonder enige leuning. De laatste keer dat ik daar intuinde was in een buitenwijk van Schwerin. Hun spartaanse meubilair stond tussen de kroeg en de weg met alleen een heg als afscheiding. Het was dus een soort terras met als voordeel prachtig avondweer en direct naast het het recavrije pensionnetje waar ik sliep. Ook was erg leuk dat deze er niet voor de touristen was, maar echt voor de buurt. Het was dan ook een komen en gaan van mensen die elkaar goed kenden. Erg  gezellig en gemoedelijk en de reden dat ik er wat langer bleef.

Toch kies ik als het even kan voor de standaard (plastic) terrasstoel met rugleuning. Bijvoorbeeld 2 jaar terug in Regensburg. Die hadden naast de bier- en bokworst-afhaalkeet van die eenvoudige banken en een flink setje tuinstoelen met kleine tafeltjes. Dat zit echt stukken beter. De Regensburger (soort gefrituurde rookworst) met zuurkool en flink wat bier smaakt dan een stuk beter.

In Nederland kom ik wel eens iets tegen wat er op lijkt. Toch leggen die het af tegen de gewone terrassen. Hier in de stad is het Waagplein 1 groot terras:

en de hoeveelheid buitenzitplaatsen op de Plattestenenbrug en aan de noordkant van de Grote kerk mogen er ook zijn. Toch zijn er een paar horeca’ers die dat niet genoeg vinden. Zij hebben dekschuiten opgetuigd, zodat er zitplaatsen op het water bij komen.

Ik weet niet wie er mee begonnen is, maar dat zou wel eens de proeverij onder het biermuseum kunnen zijn. Die proeverij is behoorlijk populair, maar een tuin of plein is er in de verste verte niet te bekennen. Dus kwam er een dekschuit voor de deur:

Die heeft wel als nadeel dat de zon er rond een uur of 3 vertrokken is door de hoge bebouwing. Bij warm weer is dat overigens weer lekker.

Iets verderop liggen bij café De Stapper 2 dekschuiten voor de deur. Ook hier zal de hoofdmoot aan het bier zitten en mag je het best zuipschuiten noemen.

Bij het Gulden Vlies is ook al jaren een dekschuit te bewonderen:

Tot die tijd hadden ze een paar stoeltjes langs hun voor- en zijgevel staan, meer ruimte hadden ze niet. Hun dekschuit biedt plaats aan 3 keer zoveel buitenzitters en daar wordt dan ook flink gebruik van gemaakt. Naast bier zal hier meer wijn gedronken worden en worden er ook schotels geserveerd.

Natuurlijk zullen ook Amsterdam en andere grachtensteden inmiddels (of al veel langer) hun horecaschuiten hebben. En je kan daar doorgaans prima op terrasstoelen zitten. De harde Aldi-style budgetbierbanken:

houden ze maar in Duitsland.

Los hiervan kan je gewoon bij de Notaris door de zaak naar hun binnenplaatsje lopen en vind je iets dat op een biergaarde lijkt. Een nog veel fraaier voorbeeld is het Hof van Sonoy (heet tegenwoordig Hof van Alkmaar), waar je in hun fraaie tuin een biertje kan pakken.

Maar zeker die laatste is verre van budget en daarmee onvergelijkbaar met de Duitse versies.

Advertentie

Geplaatst op 2012-05-15, in Alkmaar en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 18 reacties.

 1. Ik moet toch eens naar Alkmaar…

 2. Zo’n zuipschuit lijkt me wel wat :-) Ik vind die harde banken ook niet lekker zitten, maar gelukkig zijn er hier in Duitsland steeds meer Biergärten die (ook) houten stoeltjes met leuning hebben. Daarop kan ik goed een hele avond zoekbrengen. Dank voor je link naar mijn blog.

 3. @Arnoud en Alexandra: Dit bericht was niet echt bedoeld als reclame voor Alkmaar. Dus heb ik zelf even verder gezocht en vond via Streetview vergelijkbare zuipschuiten in Leiden, Delft en Hoorn. Ook leuke bezienswaardige steden.

 4. Voor een biergarten heb je ook de Duitse mentaliteit nodig… De gemütlichkeit, en die is bij Hollanders ver te zoeken.

 5. Bij gebrek aan kanalen zijn hier geen zuipschuiten of je zou de erkende dronkaards moeten bedoelen :-)
  Aansluitend op dit logje zet ik hier mijn ergernis neer over de ellendige picknicksets. Je weet wel, die rotdingen waar je over de zitbanken moet stappen. En dan ook nog een rugleuning mist.
  Ongelooflijk dat ze nog steeds geplaatst worden.

 6. @Bertie: Ik heb inmiddels bedacht dat het een samenloop moet zijn van tekort park- en straatruimte in combinatie met niet te grote grachten.

  Die picknick-banktafels sluit wel aan bij dit log of beter die van Alexandra. Hier in de Schoorlse duinen staat er 1 op een druk fietskruispunt. Daar tegenover staat een gewone houten bank met rugleuning. Die neem ik dus en aan die picknicktafel hoor je meestal Duits praten.

 7. @Sjoerd: Dan hoort Alkmaar schijnbaar niet bij Holland, het is hier vreselijk gemoedelijk. Mensen laten elkaar moeiteloos voorgaan bij de kassa en maken altijd tijd voor een praatje. Ze zitten er totaal niet mee dat AZ na een half jaar op de eerste plek afgezakt is naar de 4de. Ik heb daar geen onvertogen woord over gehoord.

 8. De gemeente zou je eigenlijk een passende vergoeding moeten geven voor al je mooie plaatjes van ons dorp ;)

  Wanneer de mussen binnenkort (van de hitte) dood uit de lucht vallen trakteer ik je weer eens op een biertje bij het biermuseum :P

 9. Als je die rugloze Duitse biertuinbanken ziet zou je misschien denken dat Duitsers sterkere ruggen hebben, maar dat is niet zo. Als er asperges gestoken moeten worden zijn de Duitsers helemaal nergens; dat kunnen alleen Polen, Oekraïeners enz..

 10. @FT: Dat eerste hoeft niet, ik vind hun lage gemeentelijke belastingen al prima. :-)

  Net een lekker rondje gefietst, maar wel veel koude wind. Zal idd wel een keer omslaan naar maximale hitte.

  Op de heen weg zag ik ook nog het terrasje van dat nieuwe hotel aan de Kanaalkade bij het Biermuseum. Die hebben een soort zuipvlot liggen. Eigenlijk te nix om het een zuipschuit te noemen. En zo tegen de Kanaalkade geparkeerd lijkt het me accoustisch gezien geen toplocatie.

 11. @Emigrant: Die rechte ruggen vind je zeker niet onder de Duitse bierbankzitters. Mij valt telkens op dat de mensen (hoofdzakelijk middelbare mannen) voorover op de tafel leunen en daarbij een zeer bolle rug hebben. Die banken zorgen er dus voor dat de asperges niet door hen gestoken kunnen worden. :-)

 12. @Ximaar: Oké het was maar een voorstel, het zal me benieuwen hoelang dat nog zo blijft ;-)

  Een biervlot heb ik nog niet gezien wel een stad strand van 10 vierkante meter, hahaha.
  Er was vandaag een meneer in de sportschool die maar net genoeg ruimte zou hebben aan die zandbak, hahaha, En dat op 20 minuten fietsen van het echte strand…

 13. Biergarten ja, dat zie je echt overal in Duitsland. Dat van die houten bankjes heb ik echter nooit aangetroffen. Daarom dacht ik ook dat het precies hetzelfde was als een Nederlands terras.

 14. @Mack: Die banken vind je meer in de steden en meer in Zuid-Duitsland. Het kan ook goed vol zitten en dan zitten mensen echt met de ruggen tegen elkaar. Vinden ze gezellig. :-)

 15. @FT: Van dat (Heerhugo-)waardeloze ‘strandje’ heb ik wat foto’s gemaakt, maar die hebben het nog niet tot een logbericht gehaald. Dat kouwe rotweer komt ook echt door dergelijke ingrepen in de natuur. Eens nazoeken welke gek hier verantwoordelijk voor is. :-)

 16. Ik ben een terrasjesmens. Als de zon schijnt kun je me overal neerzetten. Hier in Westerbork hadden we een hotel met een prachtige lommerijke tuin. En dat aan de Hofstraat. Helaas is de tuin een parkeerplaats geworden. Iets minder prozaisch en lommerrijk. Bij het natuurgebied Mantingerveld is wel een eenvoudig restaurant met een prachtige tuin (en mooie camping). Leuk log! Ik snap nu waar het woord zuipschuit vandaan komt.

 17. @Staartje: Dat hebben die Zuid-Britten op hun geweten. Die hebben ‘Park’ vernaggelt tot (car-) Park. :-)

 18. @Ximaar: Jij hebt het toch ook over dat zgn. strand op Overstad? Je moet er niet aan denken dat er van de zomer een paar duitse mensen met een biergartenbuikje daar plompverloren een kuil zouden gaan graven, zit ik mooi zonder elektriciteit waarschijnlijk en zul je zien net tijdens de finale 100 meter sprint in Londen….

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: