Mei-17: Koeieletters

Een typografisch bericht van Bertine Betekst, deed me op zoek gaan naar m’n oude bericht over koeieletters. Maar helaas niet meer te vinden. De beesten hebben de migratie van Webminlog niet overleefd. Dus maar even de oude bestandjes opgezocht en de veestapel gerecycled:

De grap is dat dit ‘fontje’ een grootte heeft van circa 120 punten, dus nog iets kleiner dan de letters waar Bertine aan refereerde.

Eerder vond ik een aantaal aardige animatiefilmjes van Cyriak (wiki), waaronder deze overbekende ‘cows & cows & cows‘:


Hij is al bijna 16 miljoen keer bekeken en in diverse fragmenten in De Wereld Draai Door voorbij gekomen. Andere leuke zijn Cycles, Baaa, Hand fingers en Welcome to Kitty City.

Wat jaren terug had ik een discussie met een volwassen man, die net niet een universitaire opleiding aan de RuG in Groningen had voltooid. Hij dacht werkelijk dat koeien andere dieren waren dan runderen. Niet zo vreemd. Het woord voor het vrouwtjesrund wordt veel vaker gebruikt. Zo hoor je minder vaak: ‘Kijk een rund in de wei.’ Vrouwtjes olifanten, bison, buffel, eland, kameel, giraffes, gnoe, krokodil, rat, walvissen en dolfijnen heten ook een ‘koe’ te zijn. Het wordt zelfs gebruikt voor de nijlpaardsters, terwijl je eerder nijlmerries zou verwachten. Met vrouwlijke zeehonden is het niet anders, die heten ook geen zeeteef maar gewoon koe.

Advertentie

Geplaatst op 2012-05-17, in AZ-matig, Kunstmatig en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 11 reacties.

 1. Ik kan het algemene enthousiasme over het cow-cow-cow filmpje niet delen. Het is waarschijnlijk knap gemaakt, maar ik vind er niks aan. Een beetje onbenullig. Maar dat maakt verder niks uit. Groeten uit de alpen.

 2. Ben ik effe blij dat ik een mensin ben.

 3. Wat is het Duits toch een beschaafde taal: het spreekt van Elefantendame en Nilpferddame. Ook bestaat er een Kameliendame, al is dat wat anders.

 4. Domme mensendames worden echter vaak blöde Kuh genoemd.

 5. @Emigrant: Ik denk dat dat laatste overgewandeld is uit het Engels, die hebben het ook over een ‘silly cow’ als een vrouw iets doms doet.

 6. @Bob: Ik heb er nog een link bij geplaatst over vingers die steeds in handen blijven transformeren. Dat geeft nog wat beter weer wat ik er goed aan vind. Het is een soort animatiemix van Escher, Monty Pyton en computerspelletjes. Die laatste zorgen voor de irritante muziek.

 7. @Bertie: Maar je bent wel een damesrund als je met vuurwerk stunt. :-)

 8. Het zijn leuke koeien en superleuke letters. Leuk onderzoekbij BeTekst

 9. Een koe is alleen een koe als er koe op staat…

 10. Zoals Milka

 11. Na het lezen van dit bericht zal ik nooit meer een koe bij de hoorns kunnen vatten ;-) Of zijn er wel vrouwelijke runderen met hoorngroei?

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: