Mei-20: Aan de Rol

Anderhalve maand terug las ik bij Mack, dat hun beeldbepalende molen in Vaassen werd opgerold. Een soort heen- en weertje en daarbij 4,90 meter boven de originel plek uitkomend, zodat ie weer het hoogste punt van het dorp is. Onder het motto: “Er gaat niets boven Daams’ molen.

De terugrit haalde 13 dagen terug zelfs het NOS-Journaal (filmpje). Bij Mack las ik daar nog niets over, maar die is door studie dan ook een tikkie ‘overbelast’.

En dat laaste is een aardige koppeling naar het Accijnstorentje in Alkmaar. Ooit opgetrokken om locaal belasting te innen en tegenwoordig het havenkantoortje waar je al jaren liggeld mag dokken.


Dat Accijnstorentje stond vroeger op een ander plek en is in 1924 verrold om zo meer ruimte te maken voor de Bierkade. Die roltruc is dus al wat ouder.

Maar ook deze Alkmaarse versie valt in het niet bij wat een stel Egyptenaren 3000 jaar eerder flikten. Zij hebben een complete hoofdstad 30 km verhuisd, omdat ‘hun’ rivierarm in de Nijldelta droogviel. De afstand is al vele malen meer dan de paar meters hierboven, maar ook qua gewicht zal het meer dan het 1000voudige zijn geweest. (docuutje (Deze docu is van Youtube gehaald en bij de ZDF ook niet meer te vinden. Alleen een Griekse versie vond ik nog.)

Advertentie

Geplaatst op 2012-05-20, in Alkmaar, Overmatig en getagd als , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 10 reacties.

 1. Toch blijf ik het een prestatie vinden.

 2. Ik was vanmorgen nog in Alkmaar om de stadswandeling “Alkmaar, stad aan het water” te volgen. Het was een heerlijke ochtend in een mooie stad. Na een kopje aspergesoep van de buren kwamen we later bij de genoemde Accijnstoren. Behalve de BTW op de aspergesoep heb ik geen belasting of accijns betaald aan de gemeente. Zelfs het parkeren was gratis.

 3. @Fruttekoek: Geen idee waarom je in de spambak was gevallen. Heel af en toe gebeurt dat. Ik zal nog eens de instellingen nakijken, misschien heeft WordPress weer eens iets toegvoegd.

  Die route kon ik niet en heb ik net eens bekeken. Idd een aardig rondje, maar echt alleen binnenstad. In de schil er omheen zijn ook leuke dingen te zien, maar dan wordt het al snel langer en kom je langs minder horeca. :-)

  Ik ben nog wel even over de middag door de stad gelopen. Toen miezerde het zo minimaal, dat ik er niet eens na van werd. Was allemaal wel lekker groen. Pas rond een uur of 4 bracht echt de zon goed door en de vele stortbuien over Limburg en Brabant liepen in Gelderland leeg en hebben het deel van Noord-Holland ten noorden van Amsterdam nooit gehaald.

  In mijn rondje kon ik niet zo snel een Fruttend iemand ontdekken, maar misschien is de foto op je website een beetje verouderd.

 4. Het is niet de eerste keer dat ik dit zie maar ik vind het nog steeds indrukwekkend.
  Dat het 3000 jaar geleden al gedaan werd wist ik niet. Moet een monsterwerk zijn geweest, zoiets als het bouwen van pyramides.

 5. @Rembem: Je was ook al in de spambak beland. Bedankt voor de tip! Bij het er uithalen heb ik de link nog wat aangepast, zodat er nog maar 15 getoond worden die alleen over het verrollen gaan.

 6. Bijzonder leerzaam dit alles. Ik had ook nog nooit van de term ‘verrollen’ gehoord. Wat mensen toch allemaal kunnen, daar blijf ik mij over verbazen.

  OT Dank voor je tips over Z. Duitsland, Beieren. We vertrekken de 31e. Groetjes.

 7. Voor wat betreft de stadswandeling was er maar één puntje van kritiek; het genoemde Archeologisch Centrum was op het adres (Oudegracht 245) niet te vinden; alleen een blauwe hoogwerker en een huis in verbouwereerde staat; nauwelijks archeologisch dus, tenminste niet in de komende eeuwen.
  Mijn vrouw en ik waren in Alkmaar, in cognito en later in Haarlem (ook voor een stadswandeling). We hebben elkaar dus waarschijnlijk misgelopen. De getipte winkel met frutbussen heb ik niet mogen aantreffen.

 8. Ik heb die hele journaaluitzending gemist. Druk inderdaad. De molen gaf mij wel weer een nieuw inzicht in de wetgeving. Natrekking vindt plaats wanneer aan de hoofdzaak (grond) een bestanddeel(molen) zodanig wordt verbonden dat zij daarvan niet kan worden afgescheiden zonder dat beschadiging van betekenis wordt toegebracht aan de hoofdzaak of het bestanddeel.

  En nu?

 9. @Fruttekoek: Die winkel was op zondag dicht. De etalages zijn aardig, maar voor de frutbussen had je echt naar binnen gemoeten.

  Op streetview (juni-2009) zit dat archeologische er nog in, maar ze zijn daar al een flinke tijd aan het verbouwen. Zal er binnenkort eens langslopen.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: