Mei-30: Fietspadpaaltjes
Wie kent ze niet, de paaltjes die midden op een fietspad staan om zo motorvoertuigen te weren. In de praktijk blijkt dit middel echter erger te zijn dan de kwaal. Zo hebben veel automobilsten niet de wens om op fietspaden rond te touren, maar iets minder oplettende fietsers knallen af en toe tegen zo’n obstakel. En bij oudere fietsers kan dat meteen fataal zijn.
Om die reden is de landelijke fietsersbond al langer bezig de onnodige paaltjes weg te laten halen. In mijn buurt bedacht de gemeente Langedijk daar gehoor aan te geven (zie Langedijk Ontpaalt, maar ook andere gemeentes begrijpen dat er iets gedaan moet worden aan deze wildgroei. Door dit alles let ik er dan ook de laatste maanden op en met mooi fietsweer is dat geen straf.
In Langedijk valt het zelfs mee, hun paaltjes staan in het midden. Dan heb je er als fietser de minste last van. Gemeente Alkmaar heeft bredere fietspaden en dan volstaat 1 paaltje niet meer en verschijnen er 2. Die staan dan een stuk hinderlijk met meer 1-zijdige fietsongelukken tot gevolg. Hun paaltjes staan ook langer en beginnen inmiddels goed te verfalen, waardoor ze slechter zichtbaar zijn. Zie deze foto:
Jawel, u ziet maar 1 paaltje. Die 2de is weggehaald voor de zoutstrooiwagen. Nu de dooi de laatste dagen flink heeft ingezet en de 11-stedentocht waarschijnlijk niet doorgaat, is het weggehaalde paaltje nog niet teruggeplaatst. Hoeft wat mij betreft ook niet, want als beide er staan dan kan je nog met een 4 meter brede auto over het trottoir door dit Zuiderzeefietstunneltje onder de Laan van Darmstadt door. Het geeft dus mooi aan dat zulke paaltjes op deze manier geen enkel nut hebben.
Sterker nog onlangs scheurde een motorfiets met zo’n 80 km/h door dit fietstunneltje nadat ie uit een ander fietstunneltje vanuit de Vroonermeer kwam. Tegen dit soort voertuigen helpen paaltjes nooit. De jeugdige onverlaat zal waarschijnlijk goed opletten als ie met zo’n mallotige actie doende is. Wat ie niet kan bedenken is dat (oudere) fietsers zich een breuk kunnen schrikken en zo in het ziekenhuis kunnen belanden. Maar helaas is dit niet met paaltjes te voorkomen en zou je eerder moeten denken aan een betere opvoeding van de ouders.
Dat paaltjes soms helpen weet ik ook wel en daar kwam ik achter in Groote Keeten. Ik fietste daar over hun reguliere fietspad het gehucht in en vond direct na de bocht over de volle breedte van mijn fietspad een geparkeerde vrachtwagen. Waarschijnlijk had ie net wat gelost bij het restaurantje links op de foto.
Probleem is dat ik er door het hoge gras wel langs kon, maar dat dat de meeste andere fietsers niet lukt en die moeten dan terug en een andere route nemen. Die andere route is er, en als deze vrachtwagen hier echt zou moeten staan, dan is een verwijsbordje 100 meter voor de bocht geen luxe. Er zijn hier langs de kust tussen Callantsoog en Huisduinen erg veel fietsers.
Maar de vrachtwagen hoeft hier niet te staan. Links van dezelfde opsteekgelegenheid ligt de oude weg, die daar weggehaald is. Er is nog een doodlopend stompje blijven liggen en daar kan zo’n vrachtwagen prima staan zonder ook maar iemand te hinderen. We hebben het dan over 20 meter van de plek waar de vrachtwagen nu stond. Dat kan toch echt geen probleem zijn. En ook hier kan je je afvragen waar het verstand van zo’n chauffeur of kroegbaas zit dat zij geen rekening houden met fietsers, nota bene de mogelijke klanten van dit fietspadrestaurantje.
Geplaatst op 2012-05-30, in Fietsen, Regiomatig en getagd als Asomobilist, Fietspad, Groote Keeten, Langedijk, Onnadenkend, Paaltje, Vrachtwagen. Markeer de permalink als favoriet. 20 reacties.
Het is gewoon een hufter van een chauffeur…
Je hebt er chauffeurs tussen zitten…
Waar je ook erg voor moet oppassen zijn dennenappels, kwam vorige week iemand tegen wiens gezicht helemaal open lag, even niet opletten en hij lag. Ik ook bijna overigens want zijn fiets lag dwars op het fietspad onder aan een heuvel waar ik en nog wat anderen af kwamen zeilen. Een Engelse vakantiefietser met een EHBO trommel heeft hem enigszins verbonden, was wel ff schrikken.
Overigens heb ik nog ff nagedacht over de stelling vrouwen met te grote fietsen, zelf heb ik me ook nooit goed op laten meten vandaar mijn fietsproblemen. De fietswinkel op de Laat zei, jij moet 60cm en zo is het altijd gegaan en heb ik eigenlijk nooit lekker op een tourfiets gezeten. Ben me eens gaan verdiepen in de materie -ook omdat ik misschien wel eens een weekje B&B wil fietsen- op de forums van o.a. wereldfietser en vakantiefietser en besef inmiddels dat ik ook behoorlijk blond ben. Morgen een afspraak voor meten bij Vittorio en dan eens kijken waar ik binnenkort op rond peddel ;-) Je hebt me in ieder geval aan het denken gezet, dank daar voor!
Er zijn een aantal redenen waarom ik ook een hekel aan die fietspadpaaltjes heb . Vooral als je een haakse bocht moet nemen. En of het nu komt omdat ik ouder word en minder behendig lijk te worden weet ik niet, maar ik krijg er moeite mee, zeker als er dan ook nog sprake is van tegenliggers.
Een andere reden is: sinds wij een hond in de fietskar vervoeren zijn we als fiets wat breder geworden. Het is soms best moeilijk om een paaltje te passeren. Linksom is te weinig ruimte en rechtsom ook. Maar dat we als fietsers dan wer in bescherming worden genomen tegen autoverkeer juich ik dan wel weer toe.
Die paaltjes staan ook altijd te dicht bij de bocht, waardoor je er erg dicht langs scheer met je knieën. zoals tussen Heerhugowaard en Obdam. Die halen ze ook weg in de wintertijd en opeens staan ze er weer, kom je de bocht om sjeesen en wat staat daar dan weer, die klere paal die maar net kan ontwijken. En wat die sjouwfeur betreft, die zijn altijd te beroerd om een stukje extra te lopen anders worden ze moe.
Ik heb hetzelfde als Hanscke: een hekel aan paaltjes na een haakse bocht.
Ik denk dat de plek waar zo’n akelig paaltje komt te staan ondoordacht wordt gekozen. Even uitproberen of het wel een handige plek is, zou al een hele verbetering zijn. Waarschijnlijk komt men dan tot de conclusie dat bijna alle plekken onhandige plekken zijn voor zulke paaltjes.
@Nanos, Trijntje, bytheway en Hanscke: Dat direct in de bocht zetten is 1 van de grootste problemen, omdat je in zo’n bocht vaak op ander kruisend verkeer moet letten. Te ver uit de bocht zetten kan als nadeel hebben dat er auto’s voor het paaltje worden geparkeerd. We hebben dat hier in een druk fietsstraatje in de binnenstad. Daaraan staat een appartementengebouw met zo’n 100 bewoners die hun opgang hebben via dat straatje. En als zij wat willen lossen of laden, dan staat de auto tot aan het paaltje omdat daar nog wat ruimte is. Als ze hem goed aan de kant zetten gaat het best, maar omdat het vaak openslaande (achter-)deuren betreft doen ze dat niet.
In het artikel over Langedijk zit een link naar een concept keuzeschema van het fietsberaad over wanneer en hoe paaltjes geplaatst kunnen worden. In dat document zitten ook aanwijzingen voor bochten en wegmarkeringen. Dus een soort wit vlak voordat er een paaltje opdoemt.
In het verleden zijn ze erg preventief neergezet en dat waren er zoveel dat er volgens mij niet erg over gedacht kon worden. Het zou me niet verwonderen als de gemeente het aan de uitvoerders overliet.
Daarnaast is ook het soort paaltje van belang. Je hebt omklappers, induwers en wegnemers. De omklappers zijn meestal van die dingen waar het paaltje boven het wegdek blijft liggen en dan nog linke situaties oplevert. Daar is ook een duurdere uitvoering waarbij de omgeklapte paal onder een klep in het wegdek verdwijnt.
@FT: Geen dank. :-) Gemiddeld moet je je lichaamslengte door 3,085 delen. Maar het hangt ook sterk af van je lichaamsbouw. Zelf heb ik bijvoorbeeld naar verhouding korte onderbenen.
@Sjoerd: Die chauffeur was ook zo vertrokken toen hij me de foto zag maken. Hij had zelfs de indruk dat ik er mee naar de politie zou gaan. Wat ik dus niet van plan was.
@Ximaar: Dank voor de correctie ;-)
Ben net terug van de meting -die best wel een poosje in beslag nam- en meteen maar de kogel door de kerk geschoten, loop er al zolang tegenaan te hikken…. FT rijdt eind augustus bij leven en welzijn op een Vittorio :-)
Tja, het is maar net wat je meemaakt.
Wij vinden de fietspaaltjes juist een goede oplossing en al helemáál sinds we een paar auto’s over een grote Maasbrug tegenkwamen; op het fietspad….
Trouwens, de hondenuitlaters die we ontmoetten onder een paar viaducten hadden we ook liever ontlopen. Kom je er aanscheuren in het halfdonker, staat er plotseling een beest voor je. Je kunt je de schrik en bijna-valpartijen voorstellen.
Met ’n beetje nadenken kom je een heel eind, ook de vrachtwagenchauffeur. Al heb ik begrip voor de postbodes die over de fietspaden rijden..
Hier hebben ze het op een bepaald punt (Kyriat Onoplein) helemaal voor elkaar: het fietspad kruist hier een toegangsweg naar de parkeerplaats/supermarkt en dus hebben ze aan weerszijdenvan die weg van die paaltjes in het fietspad geplaatst. Aan de ene kant twee: ieder op ca. anderhalve tegel uit de zijkant van het fietspad waardoor je gedwongen bent door het midden te rijden, aan de andere kant één paaltje precies in het midden waar je dus rechts of links langs moet. Met tot gevolg dat er geregeld een fietser die daar niet bekend is ineens zo’n paaltje aan de andere kant van de weg op het door hem gekozen (hem door het paaltje aan de kant waar hij vandaan kwam opgelegde) pad tegenkomt.
@Bertie: Als ze nodig zijn zijn ze nodig en moeten ze de paaltjes van een goed type op een duidelijke manier plaatsen zodat ze effect hebben. Maar veel vaker staan ze op plekken waar ze echt niet nodig zijn en auto’s liever over de naastgelegen weg blijven rijden.
@Frans54: Jij breit toch ook fantastische zinnen in elkaar. :-) Je tikfout heb ik hersteld. En een link staat onder de hier van het linke punt.
Ik had de correctie al gezien. En dat is inderdaad het punt dat ik bedoel, bij daglicht zijn ze nog wel goed te zien(als je niet te veel op het kruisende verkeer let), ’s avonds wordt het voor mensen die er nog niet eerder kennis mee hebben gemaakt volgens mij echt een kwestie van geluk om er heelhuids langs te komen.
@Frans54: Aan weerszijde 10 tegels breed, dus daar ligt het ook niet aan. Zilver op grijze tegels is ook niet lekker zichtbaar.
Klopt, ruimte is er op zich genoeg (hoewel het een twee richting pad is en het als er van beide kanten iemand nadert wel eens krap wordt tussen die twee paaltjes. Overigens is de situatie helemaal onhandig: het voetpad ligt aan de ene kant van de weg precies aan de tegenovergestelde kant van het fietspad als aan de overkant zodat voetgangers deze “kruising” gedwongen diagonaal oversteken. Daarbij letten ze vaak vooral op het kruisende autoverkeer en niet op – vooral de achteropkomende – fietsers.
Mijn vader, een fervent toerfietser, klapte op zo´n paaltje wanneer dat destijds een hype werd.
Met een scheur in zijn heupkom heeft hij nooit meer fijn kunnen fietsen.
Wij kwamen afgelopen zondag op een ritje naar Noordwijk een omklappaaltje tegen dat niet zo erg goed was omgeklapt en daar stuiterde er ook een overheen.
Het is precies wat je zegt, een auto zie je aankomen, een paaltje vaak niet!
Even op een oud bericht reageren, maar gister knalde ik op zo’n prachtig paaltje… Komend vanaf de Middenweg draaide ik bij Skeef het fietspad langs het strand van Luna in HHW op, waar ze vlak na de bocht op me stonden te wachten. Nu staan ze er al een tijdje en ben ik er al 100+ keer langsgereden, maar nu keek ik net even om me heen en raakte hem vol. Gevolg is een kapotte broek, een asfalttattoo over bijna het gehele linkerbeen, een dikke heup en een vernieuwde haat voor onnodige paaltjes op het pad.
@Vanvee: Ze zijn daar m.i. ook niet nodig. Er is een parallelweg voor de auto’s en waarom zouden die op het fietspad gaan rijden? Dergelijke paaltjes dienen er alleen voor als auto’s misbruik van het fietspad gaan maken om daar te parkeren of boten in het water te laten. Laat dat eerst maar eens gebeuren voordat er palen worden geplaatst. Dat preventieve plaatsen is nergens voor nodig en geeft onnodige ellende. (Beterschap!)
(Ze kunnen naar beneden.)