Jun-08: Sint Pancras Internationaal

Onlangs las ik een kranten-advertentie dat je met de Eurostar naar Sint Pancras kan voor de aanstaande Olympische Spelen. En toen pas begreep ik waarom hier enkele maanden terug, deze uiterst brakkige trein-halte tussen de Beverkoog en Sint Pancras is aangelegd:

Ik heb er nog geen trein zien stoppen, maar dat zal dan binnenkort wel gaan veranderen als we hier die Eurostars gaan krijgen. Thans is het dus niet meer dan een trappetje, een hek en stalen flonders. Hun gelikte website is al wel in de lucht.

Hier nog even een luchtfoto van de plek waar nu deze Olympische halte is verezen.

Aanvulling 2012-Jun-10:
Ik zat me al een tijdje af te vragen of ik deze halte niet beter op de foto kon krijgen. De vorige had last van wat tegenlicht en ik kon er niet goed in de buurt komen. Vandaag fietste ik een enkele reis naar Enkhuizen en vond die 50km meer dan genoeg. Toen ik de trein huiswaarts nam bedacht ik het vanuit de trein te proberen. Deze foto is bij 132km/h genomen en ik vind ‘m aardig gelukt:

Maar wat het voor moet stellen weet ik nog steeds niet.

Geplaatst op 2012-06-08, in OV-matig, Regiomatig en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 19 reacties.

 1. ??? Is dit een grapje?

 2. Nou, dat zijn ambitieuze plannen voor dat station, als ik het zo zie :-D

 3. En dan met een jezusgang over die vierkante stalen brug uit de tijd van de Batavieren richting HHW, hahaha lol!

 4. Reizen met de Eurostar naar St. Pancras Londen is overigens wel een aanrader: je komt midden in Londen uit, en hebt meteen aansluiting op de metro.

 5. Tja, ik weet er niets van. Gaan de deelnemers ook over dit spoor? :-)

 6. @Trijntje: Ik vind het ideaal. Voor mij de ideale manier om naar Engeland te reizen. Ik heb ooit uitgerekend wat de verschillen zijn om (van deur tot deur) naar Londen te reizen. Zowel in geld als in tijd maakt het nauwelijks uit. Nou, dan is de trein een stuk comfortabeler.
  Overigens gaat de Deutsche Bahn ook in St. Pancras stoppen http://youtu.be/WpzUbj09mi4

 7. Die zijn heel wat van plan dan. Als ze nog moeten beginnen met bouwen…

 8. @Fruttekoek: Het wordt er nog druk. Ik begreep dat ze een paar jaar terug Waterloo (WC?) verslagen hebben.

 9. @Selma: Zie de reaxi’s na u. :-)

  Ik had die stalen beun al eerder gezien en weet echt niet waarom die langs deze lijn tussen Alkmaar-Noord en Heerhugowaard is aangelegd. Ik heb er ook nog geen trein zien stoppen.

 10. oude tijden herleven, Sint Pancras had vroeger, zeker tot de tweede wereldoorlog ook een halte voor de trein.
  Voor mij niet echt interessant, ik blijf toch in HHW opstappen.

 11. Op de website http://www.stationsweb.nl staat informatie over het station St.Pancras.

 12. @bytheway en Trijntje: zie http://www.hvsint-pancras.nl/geschiedenis.html waarop de ‘halte Sint Pancras’ staat waar je geen kaartjes kon kopen. Het ding stond schuin tegenover café Spoorzicht, waar nu een parkeerplaatsje is. Het maffe is alleen dat dat daar destijds geen Sint Pancras heette, maar Zuideinde, wat binnen de gemeente Koedijk viel. Mijn moeder is in dat deel geboren. Pas later werd het Sint Pancras. Dat ze die halte Sint Pancras noemden is dan weer niet zo vreemd, destijds barstte het in Nederland van de Noord- en Zuideinden.

  Mijn moeder heeft het overigens nooit over een station of een halte gehad. Ze heeft wel eens verteld dat je bij die spoorwegovergang je hand opstak en dan met de trein mee kon.

 13. Die hekken staan daar sinds ze een paar weken geleden kabels is de grond aanlegden tussen het spoor en de Berenkoog. Waarom ze er nog staan is onduidelijk – de werklieden zijn al lang klaar.

  Die plek was ooit gereserveerd voor station Butterhuizen maar da’s al heel lang niet meer, daarna voor de noordelijke ontsluitingsweg maar die gaat nu ook anders lopen. ’t Lijkt me wel een handige plek voor een fietstunneltje nu :)

 14. @Rembem: Bedankt voor de aanvulling. Ik kom er regelmatig, maar ook weer niet zo vaak om precies te zien wat er gebeurd was.

  Zo lang er nog niets aangelegd is, weet ik niet exact waar het in die hoek op uit gaat draaien met de auto-ontsluitingen. De kans dat op deze plek een algemene tunnel komt sluit ik nog steeds niet uit. Maar anders is een fietstunnel zo gek nog niet. Beide kosten echter erg veel geld en veel gezeur met de spoorwegen.

 15. Nou word ik natuurlijk nieuwsgierig wat er op dat afgeknipte hoekje van de foto stond. Je duim?

 16. @Emigrant: Die afgeknipte hoekjes linksboven en linksonder zijn als enige niet afgeknipt. Wel heb ik stukken rechts, rechtsboven en rechtsonder en helemaal links weggeknipt nadat ik de foto 30 graden had gedraaid.

 17. Voor de auto is dit het plan: http://www.alkmaar.nl/?id=54212 (pdf onderaan)

 18. De nieuwe route naar Sint Pancreas is bekend:

 19. @Rembem: Dat is het bekendste plan van Bedrijfsvereniging Beverkoog. In Langedijk wil de samenwerkende bedrijfsvereniging HAL (een soort 3-gemeente-samenwerking wat gekgenoeg alleen binnen de website van Ondernemend Alkmaar bekend is) hun Zuiderdel (en Sint Pancras-oost) aansluiten op de N242 via de zuidkant van Broekhorn. Stond eem dikke maand terug weer eens in de krant. Aanvankelijk was dat niet meer mogelijk, maar nu de ontwikkeling van Broekhorn is stilgevallen zien ze weer een kans. Zelf denk ik dat er maar 1 van die 2 bruggen over het kanaal Omval-Kolhorn doorgaat en dat er tussen beide een verbinding onder het spoor komt als een soort verlengde Twuyverweg. Want wat Langedijk nu doet met die paar honderd meter Twuyverweg is wel heel luxe als dat geen vervolg krijgt.

  Overigens kleven aan al die plannen flinke nadelen. Vooral de kosten, maar ook mogelijke nadelen wat betreft sluipverkeer. Zo zou het me niets verwonderen als het nieuwe ziekenhuis er voor zorgt dat de route over Beverkoog nog meer verkeer bij de kruising Herenweg/Nollenweg oplevert en dat is precies wat nou juist bestreden moest worden. :-)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: