Jun-09: Oeikraïne

Op het journaal hoorde ik dat er een hele tocht van Oranje-figuren richting stadion gingen. Geen probleem mee, ze doen maar. Maar toen ik wat blikken in het stadion van Kharkiv wierp werd ik wel een beetje misselijk:

Had onze koninklijke voorouder zonodig de kleur Oranje uit het Zuid-Franse Orange moeten halen? Hoe zou het er uit gezien hebben als ie gewoon De Wit had geheten of Zwart?

Daarbij koppel ik en de vele Ukraïners de kleur aan hun Oranje-revolutie. Nederland doet met de mobieltjes-provider wel erg hun best om zo de corrupte Ukraïners voor zich te winnen.

Maar de Denen waren slimmer. Die hebben Carlsberg ingezet, ten kostte van Heineken. En sponsorgeld gaat altijd nog boven ‘goodwill’.

Wat ook niet snugger van de Nederlandse pers is, is dat ze niet de Ukraïnse namen Kharkiv, Kyiv en Lviv gebruiken, maar de oude Russische versies Kharkov, Kiev en Lvov. In het Russische bolwerk Kharkiv gaat dat niet echt problemen opleveren, maar dat NOS-Joep (wat een zeur is die man) in Lviv Lvov zei tegen een locale bewoner is vragen om moeilijkheden. (Nu ik het videootje eindelijk compleet gevonden heb, heb ik begrepen dat ie het in Polen zei. Hoe ie het in de Ukraïne zelf gezegd heeft is er niet op te ontdekken.) Er is duidelijk een taalstrijd in dat land tussen de Ukraïners in het westen en de Russen, die er 100 jaar terug naar het oostelijke deel verhuisd zijn. Gezien het Kharkiv-bord in het stadion hebben de Ukraïners wat slagen gewonnen.

Zelf heb ik een paar korte dienstreizen naar de Ukraïne gemaakt en heb toen besloten daar niet meer naar terug te gaan. In Kyiv ziet het er prima uit, maar in de 700km oostelijkere staalstad waar wij een project hadden duidelijk niet. Dat overtrof Noord-Ierland en zelf Zuid-Napels. Ik keek dan ook totaal niet op van deze korte documentaire over ‘Het Wilde Oosten‘.

Toch zit ik er niet mee dat Nederland verloren heeft, want wat hebben ze een afschuwlijk lelijke rugnummers. Welke gek heeft dat ‘fontje’ en die zwarte kleur gekozen?

Ik zag zo net (11 juni) op de ZDF nog een aardige documentaire over de Scheringa’s van de Ukraïne. Daarin ook een verklaring waarom voor de Ukraïne is gekozen.

Advertentie

Geplaatst op 2012-06-09, in Overmatig, RTV-matig en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 12 reacties.

 1. Ik heb het niet eens gezien…

 2. NED tegen DEN; een afko palindroom Jammer dat het geen 0-0 is gebleven.
  “NED 0-0 DEN” was mooier geweest

 3. @Fruttekoek: Ziet 2 jaar -5 dagen eerder.

 4. Die provider heet hier al lang geen orange meer.

 5. @Nanos: In NL is Orange al een flinke tijd weg, maar in Frankrijk en 34 andere landen bestaan ze nog.

 6. “…. dat Nederland verloren heeft” OK, dat weet ik dan alvast (niet dat ik het interessant vind, maar je wordt momenteel waarschijnlijk vreemd aangekeken/voor vreemd aangezien als je het niet weet) Is het 0-1 gebleven of is het nog pijnlijker geworden voor al die mensen met tuinen vol oranje vlaggetjes?

 7. @Frans 5-4: Volgens teletext is het bij 0-1 gebleven.

 8. Th Balvers

  Een opmerkelijke en originele kijk op het “voetbalgebeuren” (ook zo’n term waar je misselijk van kunt worden).
  PS. Oranje is ook een politieke kleur in Ukraine en N.Ierland en Valencia.

 9. @Theo B: Valencia is niet zo’n probleem, maar voor Noord-Ierland zou Nederland haar excuses aan moeten bieden. :-)

 10. Het heeft even geduurd, maar ik heb eindelijk de 2 videoverslagen gevonden die ik bij dit bericht wilde plaatsen.

 11. Ik vraag me af of de Oekraïners wakker liggen van Oranje, Orange en de meute oranjevolgers. Ze verdienen er niets aan, schijnt het, wat zullen ze zich druk maken?
  Of dit ook voor het verkeerde gebruik van de plaatsnamen geldt weet ik niet.

 12. @Bertie: Dat is standaard in de Ukraïne, de bevolking verdient nergens iets aan en zeker niet iets aan dit soort gedoe. Dat van die taalstrijd (is cultuur- en identeitstrijd) houdt ze zeker bezig, wat te merken was aan het schanderen van Russya en Ukraina. Dat was beter te verstaan dan het gejoel voor Denen of Nederlanders die op dat moment speelden.

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: