Jun-24: Reactieslot

De laatste dagen hoor je weer wat meer over hoe goed het alcoholslot werkt. Dat kan zijn, maar een jaar of 25 terug bedacht ik iets simpelers en (in mijn ogen) beters: een reactieslot. Her en der wat extra drukknopjes met ingebouwd lampje binnen handbereik van de chauffeur. Om beurten licht zo’n knopje ad random op, waarna je die moet zo snel mogelijk moet indrukken.

Doe je daar te lang over, mis je er een of druk je een gedoofde in, dan wil de auto niet starten. Werkt niet alleen tegen mensen die straalbezopen zijn, maar ook mensen die stoned achter het stuur kruipen, dubbel zien door de medicijnen en/of mensen die door ouderdomsverschijnselen niet meer betrouwbaar aan het verkeer deel kunnen nemen.

En volgens mij werkt het ook als je door sporten al wat eerder last krijgt van die ouderdomsverschijnselen en een ‘Gevaar op de weg‘ bent. :-)

Maar net als bij zo’n alcoholslot is ook een reactieslot simpel te omzeilen. Pluk een nuchter kind van de weg, laat die blazen of dit reatiespelletje spelen en de auto start weer.

Advertentie

Geplaatst op 2012-06-24, in Overmatig en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 14 reacties.

 1. “Pluk een nuchter kind van de weg, laat die blazen of dit reatiespelletje spelen en de auto start weer.” En daarom wordt de test tijdens de rit dus nog een aantal keren herhaald (wat ook met die lampjes zou moeten kunnen). Zolang je zorgt dat de test niet vanuit de passagiersstoel of vanaf de achterbank uit te voeren is lijkt me dat toch redelijk sluitend.

 2. Ja, dat is eigenlijk wel een grappig idee…

  Bestond er trouwens niet ook zoiets voor Computers? Dat mensen bij bepaald typegedrag de waarschuwing “teveel alcohol op” kregen? Hm, het zal wel een 1-april-grap geweest zijn, want ik kan dit laatste niet terugvinden ;-]

 3. Ik had eigenlijk niet mogen rijden nee. Dus je moet ook iets verzinnen voor mensen die met gestrekte benen de grond niet meer kunnen aanraken met hun handen.

 4. @Mack: Dus ik begrijp dat 1 van die knopjes achter het gaspedaal moet zitten. :-)

 5. @Frans54: Met continu een kind op schoot is veel te omzeilen. Maar eigenlijk moet je dit als steuntje voor de chauffeur zien. Hij of zij moet het zelf willen. Als iemand te dronken is zal dat kindplukken ook tegenvallen.

 6. @Jolie: Zou goed kunnen, want dit kon je destijds al voor een gulden of 50 in elkaar knutselen. Tegenwoordig moet het nog een stuk goedkoper kunnen, zo’n randomizerchip krijg je gratis bij een drukknopje.

  Justitie zit hier trouwens niet op te wachten. Ze zetten het alcoholslot als straf in en niet preventief anders missen ze bekeuring-inkomsten.

 7. Gmail had ook zo’n idee, ingewikkelde sommen moeten maken voor je ’s nachts je baas ging mailen om hem/haar de waarheid eens goed te schrijven. Niets meer van gehoord.

 8. Ik zou niet weten noe je zoiets echt sluitend krijgt. Zo iemand neemt toch gewoon een andere auto waar het niet inzit. De auto van z’n vrouw…

 9. @Sjoerd: Daarom denk ik dat mensen dit zelf moeten willen. Maar misschien ook de verzekeringen. Dus een ongeluk in een auto zonder dat systeem levert bijvoorbeeld een hoger eigen risico op.

 10. Leuke bedenksels; of het helpt is een tweede. Dwingende en keiharde campagnes zijn het enige wat er op zit. Vrees ik.

 11. Th Balvers

  Heb nog weinig last van een combinatie van ouderdom en alcohol…moet ik daar wat aan doen?

 12. @Th Balvers: Onderschatting is 1 van de grootste oorzaken bij ongelukken, waar vooral mannen last van hebben. Onder hen is het aantal verkeersdoden structureel 2x zo hoog als bij vrouwen.

  Aan de andere kant wordt een auto volgehangen met gordels, hoofdsteunen en klapzakken die allemaal veel duurder zijn dan deze gadget en niet ongelukken voorkomen, maar alleen de gevolgen van een ongeluk opvangen.

 13. @Bertie: Gewoon hardstikke duur maken en dan zeggen dat het van Apple komt en iedereen wil het. :-)

 14. As je dan toch iemand van straat plukt om de boel te omzeile, pluk dan gewoon ’n chauffeur van straat, dan kom je nog veilig thuis ook ;-)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: