Jun-27: Stien Spier-brug

Gisteren las ik een berichtje over Majoor Bosschardt (1913-2007), die volgende maand een eigen brug krijgt in Amstelveen. Het Leger des Heils had liever een straatvernoeming in Amsterdam gehad, maar dat zit er voorlopig nog niet in.

Via een goede kennis, die al wat eerder overleden is, heb ik behoorlijk positieve verhalen gehoord over de Majoor. Hij was daar penningmeester en af en toe een soort chauffeur. Ze was heerlijk nuchter. Maar in het algemeen heeft ‘de Nederlander’ erg goede herinneringen aan haar en werd ze alom gerespecteerd. Vanuit dat oogpunt is een fietsbruggetje in Amstelveen wel erg minimaal.

Nee, dan is het in buurgemeente Heerhugowaard beter gegaan. Die hebben enkele maanden terug hun langste fietsviaduct tot Stien Spier-brug gedoopt. Zij leefde van 1918 tot 2011 en is dus vrijwel even oud geworden.
Ik noem het een viaduct, omdat ie over de Oosttangent en 3 andere weggetjes gaat (luchtfoto). Een brug gaat in mijn vocabulaire over water. Er ligt naast de Oosttangent ook nog een sloot, waardoor brug wel weer zou kunnen.

Dit fietsviaduct heeft een lengte van 300 meter en langere ken ik dan ook niet in de buurt. Hij ligt er al zeker 10 jaar. In het begin klaagden de omwonenden omdat het metaal geluid gaf als er een brommer over ging. Daar hoor ik niets meer over en schijnbaar is dat opgelost. Over dit fietsviaduct gaat de Heintje Davidstuin en aan weerszijden liggen straten die namen hebben van verzetsheldinnen.

Stien Spier heeft meegewerkt aan de naamgeving van deze straten. Dat vertelde ze me destijds (2007) in Zuid-Limburg, waar ik haar tijdens een zwerffietsvakantie ontmoette in een hotelletje. Een paar jaar eerder had ik een klus gedaan voor de meldkamer van Noord-Holland Noord, een gebied met evenveel inwoners als Friesland. Die lange straatnamen moest ik afkorten, ze mochten destijds niet langer zijn dan 24 karakters inclussief spaties en leestekens. Stien Spier had me dus duidelijk met een flinke uitdaging opgescheept. Het was dan ook een leuk ontbijtgesprek en ik zal haar niet snel vergeten. En al helemaal niet nu ik af en toe over haar viaduct fiets.

Een jaar terug is Stien Spier overleden. In m’n bericht daarover staan onderaan 2 links naar NCRV-uitzendingen, waarin zij in ‘De Wandeling’ verteld over haar verblijf in kamp Ravensbrück.

Geplaatst op 2012-06-27, in Brugmatig, Regiomatig, Zwerfmatig en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 8 reacties.

 1. Stien Spier is een naam die staat als een huis. Mooi dat die brug zo heet.
  Majoor Bosshardt zou beslist tevreden zijn met haar eigen kleine bruggetje. Ze gaf niks om uiterlijk, en sloeg heeel vaak kleine bruggetjes naar anderen.

 2. P.S.
  wat een goed idee die 24 karakters.
  In onze gemeente is een Ds. G.A. van den Bergh van Eysingaplantsoen.
  Geen hond weet nog wie de goede man was, maar die lange ongemakkelijke naam blijft een ergernis.

 3. In de Regt.Stoottr.straat woonde een zus, die herhaaldelijk moest uitleggen wat het betekende.
  In Nijmegen is een Burghart van de Berghstraat en overal vind je straatnamen als Janus van der Huppelepuplaan.
  Te weinig Stienen Spier, jammer.
  De majoor was inderdaad wars van ijdelheid maar van mij had ze een hoofdweg vernoemd mogen krijgen.

 4. Zo blijft in ieder geval de naam van beiden nog lange tijd rondspoken in de gedachten van de mensen.

 5. @Selma: Ik denk het ook, maar als het ter meehelpt om het Leger des Heils bekender te maken, dan was ze daar wel voor.

  Bij Stien Spier was het anders. Zij heeft zelf meegewerkt aan die straatnamen. Ze vond dat verzetsheldinnen een vergeten groep was, en je alleen van verzetshelden hoorde. Of ze zichzelf heldin genoeg vond voor een brugnaam weet ik niet. Zelf vind ik dat nabestaanden daar over gaan, en misschien dacht zij daar net zo over.

 6. @Selma: Het gaat alleen om namen in computerbestanden, voor het afkorten was een norm. Je zou willen dat die norm ook gebruikt werd voor op de straatnaamborden. Dat voorkomt misverstanden.

 7. @Bertie: Dergelijke warsheid moet je met dezelfde warsheid bestrijden en dan jkan het weer wel. :-)

 8. :-)

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: