Jul-01: PEN-Verlaat

Anderhalve maand terug tikte ik voor het laatst iets over de elektriciteitshuisjes in Noord-Kennemerland. Sjoerd is doet dit regelmatiger en pikte ook het leuke torentje bij het Maalwater in Heiloo op. Ik vul nog wel regelmatig m’n overzichtskaart in Google aan. Op elk prikkertje valt te klikken en dan zie je via Streetview het gebouwtje. Vooral in de nieuwere wijken is het meer van hetzelfde, daar ga ik dus niet over bloggen.

Een paar dagen terug kwam ik echter een zeer fraai exemplaar tegen in de uiterste noordoosthoek van Noord-Kennemerland. Ik fietste daar naartoe vanwege wegwerkzaamheden en schrok er van hoe waardeloos dat nog altijd ‘tijdelijk’ ‘opgelost’ is voor de fietsers. En toen ik 100 meter door fietste naar het oude gehucht ‘Verlaat’ zag ik daar nog net binnen de gemeentegrens van Heerhugowaard een leuk PEN-huisje met aparte kap.Een dergelijke heb ik nog niet eerder getroffen en dus ging ie uitgebreid op de foto. Her en der wat gele tegeltjes en versprongen bakstenen. Hier de achterzijde:


Zoiets kom je vaker tegen. Wat me vooral opviel waren 2 tegeltjes aan de voorzijde, met op de ene een haan en de andere een bulldog. Volgens mij heb ik die ook een keer op een ander huisje gezien, maar ik zou echt niet weten waar. Als het me te binnen schiet, dan meldt ik dat hier nog even. (Ziet aanvulling.)

Bij terugkomst ben ik eens gaan Googlen en vond zowaar een heel artikel over deze tegels. Tot 1917 werden ze aangebracht door de KEM, de Kennemer Electriciteits-Maatschappij, die na 1917 opging in de PEN (Provinciale Electriciteitsmaatschappij Noord-holland). Via het artikel las ik ook dat dit grappige PEN-huisje uit 1920 stamt.

In een “Alles Electrisch” van de PEN uit 1933 staat beschreven waar de hond en haan voor staan. Net als wat ik aanvankelijk dacht: ter afschrikking omdat elekriciteit gevaarlijk is. Men moet de indruk krijgen dat er een hond en haan in dat huisje verblijven, die beginnen te kakelen en te blaffen als je de deur opendoet.

Over Verlaat zelf, dat is tegenwoordig opgedeeld over de gemeentes Heerhugowaard en Hollands Kroon (voorheen Niedorp). Voor de autorijders is het 100 meter ten zuidoosten van de kruising N242/N241 waar nu een turborotonde wordt aangelegd.

Aanvulling
Op 2 juli 2012 heb ik nog een foto gemaakt van dat PEN-torentje in Heiloo. En inderdaad, daar had ik die haan en hond eerder gezien. Het viel en valt daar veel minder op omdat je er door een hek niet dichtbij kan komen.

Advertentie

Geplaatst op 2012-07-01, in PEN-matig, Regiomatig en getagd als , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 10 reacties.

 1. Leuk, die PEN huisjes, dit modelletje had ik nooit eerder gezien. In Den Haag staat op het Bloklandenplein een kerkje, het GEB huisje is in stijl aangepast. Die kruisen op de zijkant kunnen eventueel nog toeval zijn maar aan de zijkant, de kerk-kant staat op de dakrand eenzelfde kruis als op de kerk maar dan in mini-uitgave. http://www.flickr.com/photos/roel1943/4016637738/

 2. Eigenlijk zijn ze best mooi die Jugendstil huisjes, tijdens het fietsen kom ik ze ook wel eens tegen. Van de week heb ik er een geschoten toen ik een rondje om het Alk/Uitgeestermeer aan het maken was. Ben een Brooks aan het infietsen, man man wat een pijn doet dat maar wat wonen we toch in een mooie omgeving….

 3. Ik kom er ook steeds meer tegen. Velen zomaar waar je ze echt niet verwacht, zoals midden in een bos. Degene die jij hier hebt ben ik nog nooit tegengekomen.

 4. @Xander: Ook een mooie, die goed te bekijken is via Streetview. Als je wat naar rechts rijdt zie je daarop een kruis met GEB er in verwerkt.

 5. Net nog wat foto’s van Heiloo beter bekeken en ook aan weerszijde van de deur zitten deze haan- en hondtegels op dat mooie torentje van het Maalwater. Ik zal daar eerdaags wat betere foto’s van maken. In elk geval weet ik nu waar ik die tegeltjes eerder heb gezien, maar toe bedacht ik er nog niets bij.

 6. @FT: Die oude van Akersloot-zuid (Sluislaan) is erg mooi. Daar ga ik eerweeks vast een keer langs.

  Zelf heb ik een hardplasticzadel van een oude Motobecane racefiets die ik al 15 jaar van de ene naar de andere fiets overzet.

 7. @Sjoerd: Die midden in het bos zijn nodig omdat ze kabels niet te lang willen maken. Hier staan ze o.a tussen Bergen en Egmond, waar geen huis te bekennen is.

 8. Bedoel je deze? : http://i1200.photobucket.com/albums/bb337/Beukmans/PenhuisjeAkersloot.jpg
  Da’s dan ook toevallig en misschien ook weer niet, we eten uit dezelfde ruif hier in de buurt ;-)

  Ja als je een zadel hebt wat voldoet, ik heb het nog niet gevonden maar hoop op de Brooks B17 Imperial, maar dat inrijden is niet prettig dus smeer ik de billetjes in met uiercrème dat verlicht de boel een beetje…

 9. Wat een mooie! In Groningen staan ook van die mooie huisjes naast die zonder kraak of smaak

 10. Ben er vele malen langs gereden ( en nu met schaamrood op de kaken ) te snel waarschijnlijk op de Pinarello dus niets gezien.
  Ben daarom blij dat jij het hier toont!

  Tja, Hollands Kroon krijgt nu “onze Jaap” als burgemeester.
  Ben oprecht blij dat wij van die dure fl…… af zijn! ( zie mijn blog )

Reaxi - Mailadres hoeft niet. Zie: Ximaar?! ↑↑

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: